Франция забрани работата извън работното време

Франция забрани работата извън работното време

© ReutersСиндикатите и работодателските организации във Франция подписаха законово обвързващо споразумение, с което забраняват на работодателите да навлизат в личното пространство на своите служители през свободното им време, като им изпращат имейли, свързани с работа, съобщи британският вестник "Гардиън".


Причината е наблюдението, че благодарение на новите технологии е все по-лесно изпращането и получаването на съобщения на смартфона по всяко време на деня и нощта, което де факто позволява неусетното увеличаване на работния ден, а вследствие и на свещената за французите 35-часова работна седмица.


За да предпазят служителите от злоупотреба от страна на шефовете им, синдикати и работодатели са се споразумели за налагането на забраната. Съгласно нея работниците няма да имат право да проверяват материали, свързани с работа, на своите компютри или смартфони извън работното си време. А компаниите трябва да се ангажират със задължението да не принуждават служителите си да работят извън офиса.
Мярката ще засегне най-вече фирмите в технологичния и консултантския сектори, сред които например френските филиали на Google, Facebook, Deloitte, PwC и много други. Според френските медии това означава, че правилото ще се отнася до около 200-250 хиляди работници.


Американското бизнес списание Fastcompany отбелязва, че в Германия също е въведено подобно правило за защита на свободното време на работещите. Остава въпросът как точно се гарантира неговото прилагане...

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK