Газовата зависимост на България може да е бреме за икономическия й растеж, прогнозира еврокомисията

Газовата зависимост на България може да е бреме за икономическия й растеж, прогнозира еврокомисията

© Yves Herman, ReutersПрез 2014 и 2015 година българската икономика ще се засили, като икономическият ръст през двете години ще възлиза на 1,7% и 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), сочи пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия (ЕК).


Според Комисията през 2012 и 2013 година икономиката на България е отчела ръст от респективно 0,6% и 0,9%. Въпреки това рисковете за растежа на страната остават. В прогнозата се отбелязва, че зависимостта на България от руските газови доставки може да се превърне в бреме за икономическия растеж в случай на прекъсване на вноса. Освен това частното потребление може да се окаже по-слабо от очакваното заради нестабилния пазар на труда.


Икономическата прогноза на Европейската комисия от пролетта на 2014 година е възстановяването на икономиката в Европейския съюз (ЕС) да продължи, след като той успя да излезе от рецесията преди година. През 2014 г. растежът на реалния БВП се очаква да достигне 1,6 на сто в ЕС и 1,2 на сто в еврозоната и да продължи да нараства и през 2015 г., като достигне съответно 2,0 на сто и 1,7 на сто.
От комисията отчитат, че през 2013 г. условията на пазара на труда са започнали да се подобряват. Очакванията са за спадаща безработица – до 10,1 на сто в ЕС и 11,4 на сто в еврозоната през 2015 г. Инфлацията ще остане ниска както в ЕС (1,0 на сто през 2014 г., 1,5 на сто през 2015 г.), така и в еврозоната (0,8 на сто и 1,2 на сто).


Въпреки че настоящите ценови тенденции отразяват както външните фактори, така и извършващите се в момента процеси на корекция, твърде дълъг период на ниска инфлация също може да крие рискове. Постепенно увеличаващото се възстановяване обаче, което е все по-широкообхватно, ще намали тези рискове, отбелязват от комисията.


При изготвянето на прогнозата основополагащо е било допускането, че договорените мерки на политиката в икономическата област ще бъдат изпълнявани от държавите членки и ЕС, като те ще доведат до необходимите корекции.


"Възстановяването вече е факт. Дефицитът намалява, наблюдаваме активизиране в инвестициите и подобрение на ситуацията със заетостта - нещо много важно", коментира заместник-председателят на ЕК Сийм Калас, цитиран от пресслужбата на комисията. По думите му непрекъснатите усилия за реформа в държавите членки и в самия ЕС дават резултати.


"Настоящата структурна промяна ми напомня за мащабните промени, направени от държавите в Централна и Източна Европа през 90-те години и след това във връзка с присъединяването им към ЕС точно преди 10 години. Техният опит е доказателство за това колко е важно да се подемат структурни реформи на ранен етап и работата по тях да не прекъсва, независимо от предизвикателствата по пътя до крайната цел", подчерта Калас. И посочи, че не бива да отслабват усилията за създаване на повече работни места за европейците и за увеличаване на потенциала за растеж.


Очакванията на комисията са търсенето на вътрешния пазар да се превърне в основен двигател на растежа за прогнозния период. Разходите на потребителите постепенно ще подпомогнат растежа, тъй като реалните доходи нарастват вследствие на по-ниската инфлация и стабилизирането на пазара на труда, прогнозират от ЕК. Активизирането на инвестициите - например в областта на оборудването и строителството - ще продължи да подпомага растежа. Ролята на нетния износ се очаква да намалее през прогнозния период.


Постепенното засилване на икономическия растеж е било характерно и за предишни възстановявания след сериозна финансова криза, отчитат от комисията.


Въпреки че условията за получаване на финансиране като цяло са благоприятни, продължават да се наблюдават значителни разлики между отделните държави членки и между дружествата с различен размер.


През последните години дефицитът по текущата сметка на по-уязвимите държави членки беше намален в резултат на непрекъснатото повишаване на ценовата им конкурентоспособност. През 2014 г. и 2015 г. в някои от тези икономики се очаква да се наблюдава излишък, отчитат от еврокомисията.


Дефицитът на сектор "Държавно управление" продължава да намалява. През 2014 г. се очаква спад до около 2,5 на сто от БВП както в ЕС, така и в еврозоната. Съотношението на дълга спрямо БВП ще се достигне почти 90 на сто в ЕС и 96 на сто - в еврозоната, преди да намалее през следващата година.


Най-големият риск за перспективите за растеж остава нова загуба на доверието поради застой на реформите, отбелязва ЕК. Наблюдава се и нарастване на усещането за несигурност за външните условия. От друга страна обаче предприемането на още смели структурни реформи може да доведе до по-бързо от предвиденото възстановяване.

Коментари (174)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Най-голямата пречка пред икономическия растеж на България са високите лихви на западните банки, защо еврокомисията не погледне тях? Или ниските доходи?

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Весело

  Газовата зависимост на България може да е бреме за икономическия й растеж
  __________
  И германците така смятат за това си зареждат газ със СЕВЕРЕН ПОТОК на 50% по-евтино като прескачат Полша !
  А 2016г. и Британския Халифат ще получава по тръба без посредници по-евтин газ от руснаците! Австрийците и те не питат ЕС по тези въпроси а се договарят с Путин.
  За това Орешарски без да си прави оглушки трябва да засили изпълнението на проекта!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2378 Весело

  Де ги форумните спецове по макроикономика ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Весело

  Ко писахте
  България и икономичеки разтеж в едно изречение или статия, са несъвместими понятия. Поне докато чуждите фирми не престанат да изнасят капитал, за да си хранят пенсионерите на техните си територии.

  Аааа, ма това го казали от еврокомисията. В такъв случай, това не е статия, а платено съобщение на съответната бюрокрация.

  мурзилка
 6. 6 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  ОРЕШАРСКИ!
  О С Т А В К А ! ! !

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#5:"marshalov"]Поне докато чуждите фирми не престанат да изнасят капитал[/quote]

  Мурзилка, как чуждите фирми изнасят "капитал"? Моля за подробно обяснение

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  При единна цена за газа, България със сигурност ще бъде облагодетелствана. Освен това в "маржа" на текушата цена са включени "разходите" на петата колона в България. При единна цена за ЕС, тези разходи ще отпаднат. И форума ще опустее

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#7] от "virakocha":

  Коч, ами какво да ти кажа. Точна технология с доказателства обикновено е опасно за живота да се представавя. Но може да се поразработиш с Гугъл, ако ти е интересно. Инка си все пак, аз ли да те уча

  мурзилка
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  [quote#2:"_dan_"]Най-голямата пречка пред икономическия растеж на България са високите лихви на западните банки[/quote]
  Това е положението , ама антипутлеристите тук не мислят така
  за тях е голяма радост да са част от немска фирма с 50% грант за инвестициите в периферна колония и оперативно финансиране с 1-2% лихва !
  И сочат с пръст - видите ли колко е лошо работодателя да ти е българин прост който финансовите терористи обслужват с 10-15% лихви , отделно храни всякакви чиновници и ненужна администрация като се старае да е изряден и конкурентен на чуждите "интервенти" чиито местни зомбита се дуят гледат нагло и казват ние тук по закона за насърчаване на инвестициите сме VIP в държавната администрация и тя трябва да премахва такива като вас!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Цената на Булгаргаз за 1000 куб.м. газ е 630 лева, като в тази сума е включен и евтиният местен добив. 1 куб.м. газ съдържа 10,37 квч енергия. 1000 куб.м. са 10,37 МВч. Така само за първичния енергиен източник цената на газа е 3,1 цента/квч. Като премине през турбината на Софийска топлофикация с КПД 0,55 , топлото излиза от ТЕЦ-а само като материални разходи на 5,63 цента/квч. Добавяме 20% загуби по мрежата, станаха 7 цента/квч или 14 стотинки/квч, без ДДС само материални разходи. Без машините, поддръжка, персонал, акциз и ДДС.

  От което излиза, доколкото цялото време изнасяме електроенергия на цена 3,5 цента/квч., дали не е по-евтино газовите турбини на ТЕЦ-а да се подменят с електронагреватели, ха-ха! Във всеки случай, при тези цени на газа този енергиен източник е напълно извън мача.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  До коментар [#6] от "Георги - Цензуриран от червеният модератор!":
  Еха ,
  абе Орешарски от както се наведе за АЕЦ Козлодуй с американците ранобудните що спряха да му искат оставката?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на grod
  grod
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Бреме за икономическия растеж е бедното и застаряващо население и липсата на вътрешен пазар. Само че на брюкселските зелки не им пука за бедността в България, те дори си партнират и легитимират тези които разграбиха България.

  Путин - враг номер едно на Тутраканска селищна система !
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  [quote#7:"virakocha"]Мурзилка, как чуждите фирми изнасят "капитал"? Моля за подробно обяснение.[/quote]

  Мислиш ли, че е погледнал какво му е на флашката? Копи/пейст, и айде...  [quote#9:"marshalov"]Точна технология с доказателства обикновено е опасно за живота да се представавя. [/quote]

  Затова ти, другарю, само повдигаш завесата от единия край, а! Бравос, благодарим и на толкоз. Гледай да не те стигне куршумът на Дънди Прешъс, че ще ти носят и на теб букети на БраЦката могила.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2291 Гневно

  Газовата зависимост на България може да е бреме за икономическия й растеж
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Това нашите управляващи не ги интересува. Интересуват се от собствения си икономически растеж.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 17. 17 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  основната пречка пред България е зависимостта от рубладжии.

  На изборите ГЛАСУВАЙТЕ. Не позволявайте съдбата на България отново да се определи от неграмотни отрепки продаващи гласа си за 20 лв. и абонираните за социални помощи, които ни натресоха Пеевски, Станишев и Сидеров.

 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#9:"marshalov"]Точна технология с доказателства обикновено е опасно за живота да се представавя.[/quote]

  Не би ли дал живота си за матушка? Помисли си харашо!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  [quote#16:"AModoMio"]Това нашите управляващи не ги интересува. Интересуват се от собствения си икономически растеж.[/quote]
  На тяхно място бих се заинтересувал, освен ако не искат и те да бягат при Путин, от народната "любов"...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 20. 20 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Неутрално  ДЕМЕК:


  - БОРИСОВ и ЕНП > НЯМАТ АЛТЕРНАТИВА !!!


  Тези Рашки Путинки
  ще ни закопаят ..... след максимим 1 година.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 21. 21 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#11] от "cinik":

  "Булгаргъз" си начислва печалба и на входа и на изхода, затова цената е такава. Те за какво навремето се бореха за тази позиция с бухалки и с куфарчета с пари( разбира се, това са слухове - доказателства - йок )

  мурзилка
 22. 22 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#8:"virakocha"] Освен това в "маржа" на текушата цена са включени "разходите" на петата колона в България. При единна цена за ЕС, тези разходи ще отпаднат. И форума ще опустее [/quote]

  Остават им Беляне и Козлодуй.

 23. 23 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 664 Неутрално

  В територията България,няма да има никакъв растеж,докато комунисти,наследниците им и ссср-о поклонници,дишат въздуха и...
  Пожелавам на дрОгаря Дмитриевич да празнува следващият си рожден ден с Янукович в Ростов.Там ще са си екстра,а могат да си вземат и бялата Златка да им затваря циповете с уста

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ментор":

  +++++++++++++++
  АБСОЛЮТНО!!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  Аз мисля, че Стойнев е по-голяма заплаха дори от газовата зависимост! А и двете са пряко свързани!

 26. 26 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  [quote#19:"Георги - Цензуриран от червеният модератор!"]На тяхно място бих се заинтересувал, освен ако не искат и те да бягат при Путин, от народната "любов"...[/quote]

  Като този се интересуват от народната любов

  “Швейцария е замразила 140 милиона евро, принадлежащи на Виктор Янукович и негови близки“

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Най-големият риск за перспективите за растеж остава нова загуба на доверието поради застой на реформите, отбелязва ЕК. Наблюдава се и нарастване на усещането за несигурност за външните условия. От друга страна обаче предприемането на още смели структурни реформи може да доведе до по-бързо от предвиденото възстановяване.
  ___________
  Това е класическата мантра която ще чуете от всеки интервюиран либераст!
  Според учението на фундаменталните либертарианци реформите са са нестихващ процес за нуждите на корпокрацията поддържащ вечна несигурност за бизнеса и обикновените хора ! Процес който води до постоянно уси*ане и омазване ,но колкото е по явен резултата толкова по-недостатъчни са реформите и трябва да се правят още по-мащабни структурни реформи за растеж и "благоденствие"!
  Време е либертарианското сектантство и проповядването на финансово терористични учения да се преследват както бойците от Ал Кайда!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Интересно ми е да чуя тълкуванието на вожда Станишев относно това изявление.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 29. 29 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 221 Неутрално

  що не го кажат правилно по точно цената на газта за която България не е виновна !

 30. 30 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#21:"marshalov"]"Булгаргъз" си начислва печалба и на входа и на изхода, затова цената е такава[/quote]

  Да тя братска Русия ни го дава газа без пари.

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  [quote#5:"marshalov"]Аааа, ма това го казали от еврокомисията. В такъв случай, това не е статия, а платено съобщение на съответната бюрокрация.[/quote]
  по- скоро присъда , както Кънев сподели виждането на енп за България

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 540 Неутрално

  "Газовата зависимост на България " ! Ама моля ви се това са пак НПО които шумят ! Газпром е добър и не е монополист ! Виж западните компании та са зли и пречат ! Дори и сянката на нов дракон се появи : Шистовия газ / Шеврон / и той е лош ! Хубаво ни е с Газпром той е приятел дори и на Варадеров ! Варадеров разбива всички монополисти ! Вън западните монополисти ! Да живеят източните монополисти / Помагат ни/ !

 34. 34 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Благодарение на членството ни в ЕС, не ни остана никаква икономика за която да се тревожим, така че никакъв газ не ни трябва.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 35. 35 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1458 Весело

  Не бе как така. Патокът е условие за икономически ръст , просперитет и светло бъдеще!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 36. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  [quote#20:"barcelonski"] БОРИСОВ и ЕНП > НЯМАТ АЛТЕРНАТИВА !!!
  Тези Рашки Путинки
  ще ни закопаят ..... след максимим 1 година. [/quote]
  За 25 години западните ни благодетели още не са ни закопали какво те кара да мислиш ,че раките за 1 година ще ни закопат ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 37. 37 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  [quote#21:"marshalov"]"Булгаргъз" си начислва печалба и на входа и на изхода, затова цената е такава.[/quote]

  Нищо подобно. Булгаргаз редовно смесва приходите от транзита с разходите за покупката на горивото, така че крайната цена да се понижи. Това дефакто е източване на приходите от транзит, които принадлежат на всички българи, а не на клиентите на Булгаргаз.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 38. 38 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#34:"42"]Благодарение на членството ни в ЕС, не ни остана никаква икономика[/quote]

  Така ли. И как това, че "не ни остана никаква икономика" не се отрази в БВП, статистиката за износ, labour inflation и т.н.?

  The best way to predict the future is to invent it.
 39. 39 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#34:"42"]Благодарение на членството ни в ЕС, не ни остана никаква икономика за която да се тревожим, така че никакъв газ не ни трябва. [/quote]
  Икономиката се съсипа , тъй като от 1989 до 1997 не правихме нищо , освен да съсипваме предприятия. Нито работеха като при социа , нито бяха държавни , мурзилка. За това благодари на тия дето ти дават флашката

  15.02.1989 - 07.02.2018
 40. 40 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#10] от "comandante":

  +++++++++++++

  Добре си описал "честната" конкуренция на запада. Повечето главочи тук дори не могат да проумеят елементарните немски схеми на обир, пък се сърдят като ги наричат лош матрял.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 41. 41 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#36:"comandante"]раките за 1 година ще ни закопат ?[/quote]

  "Раките" пробват да ни закопат от 1917 насам.

  The best way to predict the future is to invent it.
 42. 42 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 631 Весело

  [quote#34:"42"]Благодарение на членството ни в ЕС, не ни остана никаква икономика за която да се тревожим[/quote]

  Щото преди членството в ЕС икономиката ни бе прокопсала.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#6:"Георги - Цензуриран от червеният модератор!"]ОРЕШАРСКИ!
  О С Т А В К А ! ! ![/quote]
  А не си я подал до 2017 г. мисли му...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  До коментар [#30] от "virakocha":
  Владимир Путин, който се срещна с българския си колега Бойко Борисов в София сподели, че от от една трета до 50% е цената на руския природен газ от общата му стойност . Всичко останало са пари за посредници. Цените на газа не се определят по административен път, а са свързани с цените на петрола.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 47. 47 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#42] от "2029":

  Ми по-добра беше, ма 20 години всякакви храненици на Сорос, Конрад Аденауер и Ханс Зайдел я натискаха в блатото, докато не дойде бетоновоза ЕС и не изля плочата с присъединителния договор и сега край, говорим за нея в минало време.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 48. 48 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#36:"comandante"]За 25 години западните ни благодетели още не са ни закопали какво те кара да мислиш ,че раките за 1 година ще ни закопат ? [/quote]
  Руснаците ни закопават неуморно година след година като се почне от 1944 та до сега.Именно поради тази причина България е слабо развита страна.

  писнало ми е от левичари
 49. 49 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#34] от "42":

  Ааа, а преди това имахме страхотна икономика. Произвеждахме всичко и течаха реки от мед и масло нали? Това е най-тъпата комунистическа мантра.

 50. 50 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#48] от "koiot":

  Мда, затова България, нарастна с 3 млн души по соца, имаше работа, жилища и хляб за всички. А откакто се хванахме с новите "съюзници", -2млн. души, глад и мор. Аз такова грабене не съм си представял че може да има. И по турско е било 100 пъти по-добре.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 51. 51 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Юруш на маслините , народе !!!! Да превърнем повика на Комисията за превръщане на потреблението в основен лост за бурен ръст на икономиката , . Което води до пълна кесия и нов бум в покупките . И до нов бурен ръст.... И така - до регистриране на уж невъзможното откритие - Перпетуум мобиле . . Дерзайте - дефицита ви е под задължителните 3 % , докато на Съвета е 90 , с переспектива 96, та после отвисоко да почне да намалява . Докато се разтури , не дай Боже , съюза , все ще стигнат и до 30 %.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#48] от "koiot":

  Ей това ако не е опорна точка. Поне в някакъв минимум да приличаше на истина - да хване човек вяра. Но тук четат и пишат и по-възрастни хора, които си имат собствени спомени. Най-много да залъжеш лапетата. А да, чул съм че койотите яли повръщано СЕЩ повръща - те ядат(после и акат тук)

  мурзилка
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Разстроено

  Каква газова зависимост имаме? Нали изродите на Костов нарязаха заводите които консумираха тая газ - целата тежка химия и металургия. Какъв растеж = ще растат само гробищата и списъкът на избягалите в чубина ... Направиха ни икономическа пустиня вандалите.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 56. 56 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 434 Неутрално

  пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия (ЕК).
  Некомпетентност прах в очите и лъжи --Всички тези псевдо ексерти доведоха до обедняване и разделяне на Европа на кредитори и длъжници Кризата в Украйна ще свали маските на много европейски политици и специалисти --за повече анализи и информация --LEAP/E2020(англ.фр. нем.)

 57. 57 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#49] от "gedk":

  Мантра, не мантра - жива истина. България вече е 10г. член на НАТО и 7 години член на ЕС, къде е развитието на страната? Няма такова, от зле на по-зле. ЕС тотално се провали, изгони хората, а които останаха ровят по кофите. Няма да изкараме втора седемлетка при новия ЕСССР за щастие. Скоро ще се махаме от ЕС и НАТО, колкото и да квичите.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 58. 58 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#33] от "adam1966":

  Товарищ, остави лозунгите за партийното събрание. В тази статия става въпрос за икономика.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 59. 59 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#50:"42"]Мда, затова България, нарастна с 3 млн души по соца, имаше работа, жилища и хляб за всички.[/quote]
  Ами то и сега има жилища и хляб.А освен хляб сега има и сирене и луканка,а преди дефицит.А работа стига да имаш желание се намира.То и жена ми се води безработна ама е така щото спи до12 и има балък да я храни.

  писнало ми е от левичари
 60. 60 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#57] от "42":
  [quote#57:"42"]Скоро ще се махаме от ЕС и НАТО, колкото и да квичите.[/quote]

  И къде трябва да отидем? В Евразия ли? Или да се съюзим със Северна Корея?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 61. 61 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#50:"42"] откакто се хванахме с новите "съюзници"[/quote]

  Точно там ги търси тези 2 милиона емигранти. А избягаха от новите капиталисти, като проятеля на Станишев - Банев. Разсипал Полимери-Девня и "Елма" в Троян.

 62. 62 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 692 Неутрално

  "Настоящата структурна промяна ми напомня за мащабните промени, направени от държавите в Централна и Източна Европа през 90-те години и след това във връзка с присъединяването им към ЕС точно преди 10 години."

  А на мене тези думи звучат като предупреждение , че ЕС се готви да премине през тези перипетии , които България и Сие преминаха през време на прехода . От"Нищото " към друго , по- голямо Нищо .

 63. 63 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#59] от "koiot":

  Де е тва сирене бе, имитиращ продукт с палмово масло. Ти истинско сирене ял ли си някога през живота си? А истинска луканка?

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 64. 64 Профил на ЛиБератор
  ЛиБератор
  Рейтинг: 436 Любопитно

  "икономическият ръст през двете години ще възлиза на 1,7% и 2% от брутния вътрешен продукт (БВП)"

  И това е ВЪПРЕКИ управляващите, чудя се как ли ще върви държавата ако има някой, който наистина работи в нейн интерес?

  #СъдебнаРеформа ‬
 65. 65 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  [quote#40:"42"]Добре си описал "честната" конкуренция на запада. Повечето главочи тук дори не могат да проумеят елементарните немски схеми на обир, пък се сърдят като ги наричат лош матрял. [/quote]
  Ширещата се швабофилия мълчат като пукали на такива теми !
  Виж ги на #3 турили са ми 33 минуса и нито един аргумент за отговор защо тези германци прескочиха Американска Полша да не плащат транзитни такси и СЕВЕРЕН ПОТОК носи с 50% по-евтин руски газ в Германия без посредници?????
  А Американска Турция вече са готови за всякакви съоръжения за газ да минават през Турция а нашите си искат всякакви пътища на газа само и само да ни е по-скъп и да плащаме на някого за транзита !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 66. 66 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#55] от "dark'star":

  Металургия? Каква металургия? Всичкото беше възможно само в СИВ. После? А за тежка химия мерси. Дано децата ти живеят до такова предприятие.

 67. 67 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Весело

  До коментар [#10] от "comandante":

  Пълната неграмотност на атакистите е добре известна. Няма нужда да я демонстрираш толкоз нашироко.
  Ма я сподели все пак. Назначените национално безотговорни капиталисти поне някой лев бонус дадоха ли ви за празника?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 68. 68 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#61] от "2029":

  Ми така е щото новите ни "съюзници" изгониха Илия Минев и подкрепиха уродите от СДС, ДСБ и пр. имитации.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#58] от "grand funk railroad": "Господине , прав сте монополите нямат нищо общо с икономиката ! Газ не се използва в промишленоста ! Вземам си бележка ! Газпром не влияе дори на икономиката в ЕС ! Обяснете ми тогава нещо правилно за икономиката !

 71. 71 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#53:"marshalov"]Поне в някакъв минимум да приличаше на истина - да хване човек вяра. Но тук четат и пишат и по-възрастни хора, които си имат собствени спомени. [/quote]
  Е като уж имаш собствени спомени кажи нещо добро което са направили руснаците от1944 насам.Винаги са ни грабили.Само като си помисля как ни изкупуваха земеделската продукция за жълти стотинки тръпки ме побиват.

  П.П. Като казвам какво добро са направили руснаците имам в предвид за хората,а не за комунистите.

  писнало ми е от левичари
 72. 72 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#57] от "42":

  Ми махайте се. Ваш проблем. Ще си останете съде с мангалите оти никой нормален няма да живее в държава населявана от червени боклуци. Впрочем не мисля че ще стане. Ще изпукате по-рано.

 73. 73 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#59] от "koiot":

  Сори пич,, ама ти ако това по магазините го наричаш хляб , сирене и колбаси, аз ги наричам баластра направена от смет.
  Нищо лично, ако искаш си се тъпчи с тези демократични отрови.

  мурзилка
 74. 74 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#46:"deribeev"]Владимир Путин, който се срещна с българския си колега Бойко Борисов в София сподели, че от от една трета до 50% е цената на руския природен газ от общата му стойност . [/quote]

  Бащицата щом е казал, знаи е вярно!

  The best way to predict the future is to invent it.
 75. 75 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5075 Неутрално

  и за това ще са виновни комунистите и тяхната тройна коалиция .ОСТАВКА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 76. 76 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#65] от "comandante":

  Швабофилството е тежка диагноза и няма лечение за него. Още не мога да проумея, как нестово мразят Русия щото ни е окупирала на 9-ти септември, а не мразят Германия дето насила и с ултиматум ни правят съюзници на Хитлер.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 77. 77 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#69] от "virakocha":

  Страх не страх, все пак има опит и разчитам на него. Пил съм и мека топлина и черен овен - все фашкии направени от спирт, боя и миризма - все като теб.

  мурзилка
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#70] от "adam1966":
  [quote#70:"adam1966"]Обяснете ми тогава нещо правилно за икономиката ! [/quote]

  Драгарю, няма смисъл. Понятиети свободен пазар ви е непознато.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 80. 80 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#76:"42"]Русия щото ни е окупирала на 9-ти септември, а не мразят Германия дето насила и с ултиматум ни правят съюзници на Хитлер.[/quote]

  Комундер, цар Борис 3 колко български войници прати да воюват със СССР?

  The best way to predict the future is to invent it.
 81. 81 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Весело

  До коментар [#27] от "comandante":

  Та мъдрецо викаш образование и здравеопазване да ги оставим каквито са сега ли?
  Можеш ли да посочиш основни разлики в мисловната дейност на роден атакист и талибан от границата на Афганистан и Пакистан? Щото като образовтелно ниво сте еднакви.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 82. 82 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#60] от "grand funk railroad":

  Бе вие не сте ли големи хора, защо са ви съюзници, кой ви заплашва? От много съюзници сме на тоя хал.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 83. 83 Профил на Hristo Athom Yordanov
  Hristo Athom Yordanov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Това не е прогноза, а констатация, драга ми Еврокомисийо!

  "Being second is being the first one of those who lose" A. Senna
 84. 84 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 692 Неутрално

  " В прогнозата се отбелязва, че зависимостта на България от руските газови доставки може да се превърне в бреме за икономическия растеж в случай на прекъсване на вноса."

  Точен Анализ. Цяла Европа е опасана от независими от Русия доставчици и само една България е неразривно свързана ЕМОЦИОНАЛНО с Русия и затова не ИСКА да доставя по- евтино и по- сигурно газ от други източници . Затова и провали проекта Набуко . За това и ще си носи последствията в случай на прекъсване на доставките . Думам ти щерко - сещай се снахо . Компенсиране на загуби от наложени санкции ? Забравете . Пари нема , действайте . Да се изпратят част от политиците " да действат". Барабар с тях и част от форумците . Знае се кои .

 85. 85 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#73:"marshalov"]Сори пич,, ама ти ако това по магазините го наричаш хляб , сирене и колбаси, аз ги наричам баластра направена от смет.[/quote]
  Естествено,че има и некачествени храни ама аз с тях храня кучето си, а за мене купувам хубави,а не евтини продукти.

  писнало ми е от левичари
 86. 86 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#71:"koiot"]Като казвам какво добро са направили руснаците имам в предвид за хората,а не за комунистите.[/quote]
  Братът на президента е учил във великия СССР и дори си е взел булка рускиня.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 87. 87 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Весело

  До коментар [#34] от "42":

  Ма много слабо дрогари. Мнооого. И все пак статистиката не ви ли притеснява? Па дори и спрямо лъжливата от татово време?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 88. 88 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Весело

  До коментар [#47] от "42":

  Ми айде сега и малце чисълца. Става ли? Или в клуба по интереси не сте стигнали чак дотам?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 89. 89 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 692 Любопитно

  [quote#80:"virakocha"]Комундер, цар Борис 3 колко български войници прати да воюват със СССР?[/quote]
  А колко мислиш че е могъл да изпрати ? И как ?

 90. 90 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  [quote#55:"dark'star"]Нали изродите на Костов нарязаха заводите които консумираха тая газ - целата тежка химия и металургия. [/quote]
  е-е-ех тия опорни точки, поне да ги списваше някой грамотен. Агрополихим, Неохим, Оргахим, Соди и пр. и пр. и пр. си работят.
  Спряха заводи, при чието строителство никой не е мислил, а просто е изпълнявал партийна повеля. Примерно Плама, която е единствената рафинерия в света в близост до която няма нито находище, нито пристанище. Костов ли е виновен, че е планирана и строена от пълни идиоти?
  Или Кремиковци, което умря от естествена смърт не при Костов, след като комунистите го крадоха с години.

 91. 91 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#80] от "virakocha":

  Аве соросоид, 500000 германска армия мина ли през България? Мина. Нападна ли Гърция? Нападна я. Това какво е, освен въвличане във войната без наше съгласие? И затова да съм благодарен на Германия ли? Не мерси. Искрено съжалявам, че не изтрепаха това гнусно племе и сега няма един голям природен резерват между Франция и Полша.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 92. 92 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Весело

  До коментар [#50] от "42":

  Чисълцата бе дорогой, чисълцата. Стига лъга надребно. А е надребно защото тоз критерий е несъстоятелен. Ма пак лъжеш. И за сведение до спад на населението го докарахме още под мъдрото управление на БКП.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 93. 93 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#71] от "koiot":

  Компоти срещу АЕЦ. Не знам защо връзваш числената с реалната себестойност на нещата. Съвсем лесен пример. В щатите някъФ си психолог взема $250 на час. С какво ги е изработил тези средства. Или да си дойдем на думата за реалната цена на продукта и стойността, с която се оценява и връзва с количество на хартишките на финансовите инструменти. Точно така, парите са просто напечатана хартия. В съвремието дори е напълно обезпечен материално целият оборот от реални(на хартиен носител) или електронни кешове.

  Знаеш ли какво ще стане в момента когато човечеството, т.е. народа реши следното: Парите не струват нищо. Всичките милиардери и милионери ще изкапят като гнили круши...

  мурзилка
 94. 94 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  Несравнимо по голямо ще е политическото бреме!
  Аман вече от червена и кафява Русия!

  klimentm
 95. 95 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#53] от "marshalov":

  Що бе старшинка? Ти нещо проблем с чисълцата ли имаш? Ми простичко бе зеленочорапков. Ко не беше соца щяхме да сме на нивото на страните с които сме били на едно ниво преди ВСВ. Айде ирландския успех да речем нямаше да постигнем. Да речем на нивото на Гърция и Португалия. Кръгло 3 пъти по-добре.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 96. 96 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#93:"marshalov"] В съвремието дори е напълно обезпечен материално целият оборот от реални(на хартиен носител) или електронни кешове. [/quote]

  Поправка: Не е напълно обезпечен материално целият оборот от реални(на хартиен носител) или електронни кешове

  Някъде ми се изгуби между обмислянето и записването

  Това е за тия, които ме обвиняват, че съм копирал от някаква флашка.

  мурзилка
 97. 97 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  До коментар [#91] от "42":

  Защо бе?! Сега щяха да ти викат"хер" !
  А сега какво само сорак втарой!

  klimentm
 98. 98 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Весело

  До коментар [#57] от "42":

  Чукче, че това е икономически най-успешния период на страната. Ама и за това Коооостоооофффф е виновен.
  А червените продажници и грабители не са. Нито сибирските им господари. Виновни са щатите и гейовете от Брюксел.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 99. 99 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1458 Весело

  [quote#57:"42"]Скоро ще се махаме от ЕС и НАТО, колкото и да квичите. [/quote]

  А тебе те връщат полипросветчик в завода , дават ти софийско гражданство и служебна ладичка! Мурзилка , ти съвсем се размчта бе. България идните 1000 години няма да напусне нито ЕС , нито НАТО ,а ти до сетните си дни ще си аутсайдер , който ще яде шамарите и от 16 годишните келеши дето ходят да тренират бокс здраво

  15.02.1989 - 07.02.2018
 100. 100 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Гневно

  Плащаш или получаваш=клауза в договорите ни с гАзпром!
  Затуй и в най-топлите зими ни надуват парното, и ни принуждават както могат да го плащаме! .!.
  Ембарго за руската газ-от една страна стероиди за руската агресивност
  от друга-суровината за рекетьора топлофикация!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK