"Човешки зоопарк" провокира представата на Норвегия, че е толерантна

"Човешки зоопарк" провокира представата на Норвегия, че е толерантна

© ReutersС показването на 80 души като експонати в "човешки зоопарк" в най-елегантния парк на Осло двама художници се надяват да премахнат това, което те наричат колективна амнезия на норвежкото общество за расизма.


Ларс Кузнер и Мохамед Али Фадлаби възраждат Congo Village - експозиция от 1914 г., в която са били показани африкански племена. Навремето в продължение на 4 месеца тя е посетена от невероятните 1.4 милиона посетители в момент, когато в страната е била с 2 млн. души население.


Ларс Кузнер и Мохамед Али Фадлаби при откриването на "Конгоанското село".

© Reuters

Ларс Кузнер и Мохамед Али Фадлаби при откриването на "Конгоанското село".
Днес с участието на доброволци двамата инициатори искат да покажат, че една от най-богатите нации в света само прикрива нетолерантността си и го прави особено усърдно около националния празник, който беше в събота.


"Норвежците обичат да се хвалят, че са пострасистко общество и че добротата и толерантността са им вродени. Това е страхотен начин да се рекламираш по света и да си вдигаш самочувствието, но просто не е вярно", казва Кузнер, който е швед от канадски произход.


"Човешки зоопарк" провокира представата на Норвегия, че е толерантна

© Reuters


Проектът е частично финансиран от правителството и стана факт броени дни преди страната да отбележи 200-годишнината на конституцията си. Това обикновено е ден на паради из цялата страна, а мнозина обличат национални носии и развяват норвежкия флаг, разказва "Ройтерс".


Фадлаби, роден в Судан и идва като бежанец, казва, че "17 май е денят, в който се чувстваш най-много чужденец и това е моментът, в който на повърхността изплуват расизъм и спорове редно ли е на този ден хората да обличат своите носии и да развяват флаг, който не е норвежкият". Според него "през 1914 г. норвежците са се смятали за висша раса и днес продължават да го правят чрез самоубеждаването колко са добри".


Правителствената агенция, отпуснала средствата, коментира, че изложбата повдига въпроси за расизма и културното доминиране: "Възстановяването (на Congo Village) може да бъде смятано за олицетворение на колективната загуба на памет относно срамна част от нашата история и като платформа за дискутиране на това историческо събитие, контрастиращо с днешна Норвегия".


В събота бе отбелязана 200-годишнината от приемането на норвежката конституция.

© Reuters

В събота бе отбелязана 200-годишнината от приемането на норвежката конституция.


"Човешкият зоопарк" предизвика такъв дебат и в интернет той се води особено ожесточено - наистина ли Норвегия е толкова расистка, колкото предполагат двамата художници?


Кузнер говори за нетолерантност, когато цитира, че в разрешителното за изложбата им е написано, че хората не могат да нощуват в къщичките, за да не бъдат привличани бездомници и роми. Друг проблем, с който се сблъскаха двамата автори, е протестът на белгийското посолство, че на входа на експозицията до норвежкото знаме се издигат и белгийски - на страната, която е владеела Конго преди 100 години.


Фадлаби казва, че двамата с Кузнор се изненадали как никой в Норвегия не помни за експозицията от 1914 г. и как получават еднакви заплахи от антирасистки активисти и от неонацисти. "Толкова е забавно - понякога си мислиш, че ти звъни един и същ човек. Антирасистите заплашват да изгорят селото, а после неонацистите - че ще го разрушат, защото замърсявало националната идентичност."


Крал Харалд и кралица Соня с ъс семейството си поздравяват норвежците от балкона на кралския дворец.

© Reuters

Крал Харалд и кралица Соня с ъс семейството си поздравяват норвежците от балкона на кралския дворец.


Толерантността на норвежците бе подложена на истинско изпитания през 2011 г., когато ксенофобски настроен млад мъж уби 77 души, повечето от тях тийнейджъри, след години наред тиради срещу мюсюлманите и имигрантите в Европа.


Норвегия обаче е страна, в която три четвърти от населението подкрепя помощите за имигранти и е сред първите, позволили бракове на хомосексуални двойки.


С БВП на глава от населението около 100 хиляди. долара годишно, страната отделя около 5 млрд. долара за чуждестранна помощ.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 651 Весело

  най-накрая, сега всички животни да ходят да гледат хората

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 2. 2 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 388 Неутрално

  При всички случаи може да се каже, че там живеят като "бели" хора!

 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Еми, да забранят нацоиналния си празник, някой да не се почувства обиден. Нищо чудно да го и направят. Западна Европа я тресе як нихилизъм, наричан либерализъм /в крайна форма/

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  Аве, и тяхната не е лесна. Човек, ако се поразтърси из YouTube, ще намери интересни свидетелства какво поведение имат част от имигрантите и бежанците, което не влиза в официалните новинарски хроники. Както у назе за пандемията от битова престъпност се говори от дъжд на вятър, сякаш не съществува, а гл. секретар и министерот на МВР-то ни оборват със стъкмистика как била спадала.

 5. 5 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Фадлаби, роден в Судан и идва като бежанец, казва, че "17 май е денят, в който се чувстваш най-много чужденец и това е моментът, в който на повърхността изплуват расизъм и спорове редно ли е на този ден хората да обличат своите носии и да развяват флаг, който не е норвежкият".
  ................
  Ето защо трябва да се премахнат и Коледа с Великден, понеже на Мохамед Али Фадлаби не му харесва, когато хората се поздравяват с "Христис Возкресе!" или пеят "Тиха нощ".
  Чувства се изолиран, неприет и се натъжава.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 6. 6 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 465 Неутрално

  "Норвежците обичат да се хвалят, че са пострасистко общество и че добротата и толерантността са им вродени."

  Суета , те се хвалят , ние се каляме пред останалите - затова и мнението им е такова .

 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Нелошо приложение за нашите комунисти.

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Аз определено не мисля,че трябва да се обобщава каква е Норвегия и норвежците и не смятам,че мнозинството са расистки настроени.Брейвик може и да е симптом за нещо,но не може по него да се съди за всички.По реакциите на такава провокативна идея може да се разбере много за това какво представлява норвежкото общество.

 9. 9 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Любопитно

  на повърхността изплуват расизъм и спорове редно ли е на този ден хората да обличат своите носии и да развяват флаг, който не е норвежкият
  *****************

  Това не е расизъм, а нещо напълно нормално - на националният празник на някоя страна да се обличат нейните носии и да се развява нейния флаг. Що за нагла провокация е да развяваш чуждо знаме и да разхождаш чужди носии на националния празник на държавата, в която живееш? Която ти е дала подслон и шанс за добър живот?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  получават еднакви заплахи от антирасистки активисти и от неонацисти.
  ****************

  Поредното доказателства, че социализъм = нацизъм!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 11 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Хъмммм, струва ми се твърде тъпа тази идея за възраждане на нещо, което преди 100 години не само в Норвегия, но вероятно и над 3/4 от тогавашния свят не е виждал.
  През 1914 година е било атракция, показване на друг свят, който не всеки е можел да види. Сега да се прави подобна акция и да се твърди, че видите ли, тогава е било изградено с расистки контекст....ето това всъщност ми се вижда нетолерантно.
  Двамата "художници"/ по-скоро канадския швед, суданеца едва ли/ знаят ли например за Чикагското Световно изложение и това, че там всички страни са представяли свой типичен национален кът?
  Обратния расизъм отдавна заема все по-застрашителни размери и става все по-нелеп и смешен.
  Хората не са расисти, но стават такива, когато гостите им започнат да се катерят по масите и да им серат в чиниите, защото това били 'културните им особености"

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 12. 12 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 768 Любопитно

  Значи Фадлаби, роден в Судан се възмущава от факта че норвежците в Норвегия, в деня на националния им празник, размахват норвежки знамена. И поради това ги обвинява в расизъм!!!!!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 13. 13 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 465 Весело

  До коментар [#8] от "moloko_":

  ... , че хората не могат да нощуват в къщичките, за да не бъдат привличани бездомници и роми.

  Като са толко толерантни , що не пускат хората да се постоплят ?


 14. 14 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  41 случаи на изнасилвания в Осло, Норвегия - всичките извършени от имигранти с африкански/арабски произход:

  http://www.youtube.com/watch?v=g7t5ZffkA0A

 15. 15 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  "Фадлаби казва, че двамата с Кузнор се изненадали как никой в Норвегия не помни за експозицията от 1914 г"

  За да е по-автентично, трябва в Congo Village и от време на време някой бял мисионер да бъде изяждан. Защото е странно как никой в Норвегия не помни такива случки.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 16. 16 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Норвежците всъшност са мноого толерантни и неконфликтни в сравнение с 90% от останалите еврепейци, особено стеани като нашата...обаче няма нормален човек който да не те погледне накриво като му направиш забележка че си носи носията и си вее националния флаг на националния празник...какво очаква суданеца, никой няма да го спре да си празнува празника на судан ако иска?

 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#10:"Bacillus_Bulgaricus"]Поредното доказателства, че социализъм = нацизъм![/quote]

  Много адекватно мнение. Чак се учудвам.. Катарзис?

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  Нали всички искат равни права,а от изказванията не тези двамата излиза,че искат привилегии,защото се чустват отхвърлени.

 19. 19 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 803 Весело

  Горките норвежци...

  При липсата на бивши свои колонии и на, примерно, Скандинавски войни отпреди 100 г., колко ли са търсили, докато намерят такава "срамна част" от историята си, за която да си посипят главиците с пепел...

  Вероятно инак са щели да останат крайно неудовлетворени от непокрития мулти-култи норматив.

 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Весело

  [quote#17:"virakocha"]Много адекватно мнение. Чак се учудвам.. Катарзис? [/quote]

  Винаги съм го казвала, явно не си правиш труд да ми четеш внимателно мненията. Даже съм се карала с Иво по този повод, в резултат на което той засипа форума с линкове към Уикипедия.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Историята има странния навик да се повтаря. Една световна , втора световна и пак не сме си взели поуки. Варварите навремето унищожават развитата римска цивилизация. Днес варвари идващи от юг , мюсюлмани и африканци ще унищожат развитата европейска цивилизация. Белите хора са малцинство в Лондон, руснаците са малцинство в Москва, в мюсюлманските квартали на Осло не влиза полиция, от юг идват непрекъснато лодки с нашественици... Целият континент скоро ще изглежда много по-различно. Началото на 60-те във Филиповци не е имало нито един циганин , а днес там има огромно гето. Нещо подобно става в глобален мащаб.

 22. 22 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Мохамед Али, с фамилно име Фадлаби, щом в едно общество не ти харесва живота, търси си друго! Така и иначе един път си напуснал родината си, колко му е да си избереш друга по-подходяща държава. Например Саудитска Арабия или емиратите от Арабския полустров. Хем са мюсюлмани като теб, хем са богати и ще те приютят като техен брат по религия. Или нещо съм сбъркан в мислите си?

  heruvim
 23. 23 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 447 Гневно

  Толерантност, когато и отсреща има толерантност. Каквото повикало - такова се обадило.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 974 Неутрално

  [quote#16:"lol"]какво очаква суданеца, никой няма да го спре да си празнува празника на судан ако иска? [/quote]

  Ама в Судан да го празнува е още по-весело!

  heruvim
 26. 26 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#10:"Bacillus_Bulgaricus"]получават еднакви заплахи от антирасистки активисти и от неонацисти.
  ****************

  Поредното доказателства, че социализъм = нацизъм! [/quote]
  Не, поредното доказателство, че говедото си е говедо, независимо от кое стадо е.

 27. 27 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1007 Любопитно

  Какво му е расисткото-интересно и повишаващо общата култура е да се види изложба на негри,араби,индианци,цигани,ескимоси в естествена среда.

 28. 28 Профил на kyon_kun
  kyon_kun
  Рейтинг: 435 Гневно

  Радетелите на "историческата памет" са НЕТОЛЕРАНТНИ КЪМ ВСИЧКИ! Да оставят най-сетне хората да живеят СОБСТВЕНИЯ СИ ЖИВОТ! Освен това, така ли се лекуват рани — като ги човъркаме непрекъснато?

 29. 29 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Със същия резултат ще си заведа децата на цирк или зоопарк..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 30. 30 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тия съвсем изперкаха!!! Не знам докъде ще стигне тази лигавиня, да плюем и отричме това което сме, само и само някви 2, 3, 5, 10 хил имигранти да се чувстват добре, пълно малоумие, което накрая ражда изроди като Брейвик.

 31. 31 Профил на Пашкула
  Пашкула
  Рейтинг: 8 Неутрално

  за мен емигрант се става по две причини -културни(политически) или икономически.
  Хората които не се чувстват удобно сред собственото си общество (примерно хомосексуалисти в арабския свят-мил им е живота) си намират общество "по мярка" и се мъчат да се впишат в него .
  За икономическите важи максимата "който плаща-той поръчва музиката" .А последната вълна такива в Европа са нито риба,нито рак.
  Като милее за суданските обичаи и ценности кой го кара да седи в Скандинавия ?!

 32. 32 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  Норвежците не карат никого насила да живее в страната им. За мене е много дразнещо някой, дошъл от някъде си да започне да обвинява местните в дискриминация и нетолерантност. Нищо чудно, че всякакви националистически партии намират все по-широка популярност.
  На мене чужденците в България не ми пречат, стига да имат законно основание за престой, отнасям се с тях по същия начин, по който се отнасям с българите, но нека и те не забравят, че са в чужда държава и да се държат с нужното внимание и респект към останалите.

 33. 33 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ако си арабин или африканец е достатъчно да кажеш,че си гей в норвежкото посолство и получаваш виза за там,а жените получават същото,ако кажат чe мъжете им ги бият или искат да ги забулят.Метода е изпитан и работи безотказно.

 34. 34 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Простотията няма граници

 35. 35 Профил на scaliger
  scaliger
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Антифашистите 70 години след победата над фашизма продължават да се борят с него и така са на път да го възродят. Тия двамата явно са решили да възродят расизма от преди Първата световна война.

 36. 36 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Oslo Today

  http://vimeo.com/69470236

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 37. 37 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4433 Разстроено

  Сещам се за акад.Методи Попов, обвиняван сега /21-ви век/ в расизъм, за своите антропологични проучвания, насочени срещу нацистките расови теории. Горкият масон, налагало му се е да използва политнекоректния термин раса! Мислил ли е, когато е трябвало да прекрати изследванията си поради националистически нападки и да се скрие при жена си в Словакия, че един ден ще бъде наречен расист! О времена, о нрави!

 38. 38 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#34:"shileto"]Простотията няма граници [/quote]
  Момичета от Норвегия "приеха Ислям", за да спечелят билети за концерт на Джъстин Бийбър
  Norwegian Girls 'Convert to Islam' for Justin Bieber Tickets
  TV Norway пусна комедийно шоу снощи, в което Норвежки тийнейджърки приеха Ислям, за да спечелят билети за концерт на Бийбър.
  Норвежкия Християнски новинарски уебсайт Dagen съобщи за програмата Anne-Kat, където се казва на момичетата да махнат грима си, да сложат хиджаби и да изкажат Ислямското свидетелство на Арабски. Също така да четат текст на Арабски, в който се казва, че Бийбър "е нечист и вероятно - гей."
  Домакинът на програмата Anne-Kat Hærland каза: "Искахме да разберем колко далеч са способни да стигнат Норвежките почитатели на Бийбър в желанието си да спечелят билети за негови концерти.”
  Dagen сподели думите на Епископ Halvor Northug от Норвежката Лютеранска Църква, който казва, че епизода, е "сивдетелство за липсата у Hærland на чувство за отговорност и разбиране към вярванията на хората".
  източник blogs.cbn.com

 39. 39 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Не са расисти, ксенофоби са.

  Наскоро четох статия как датчаните ПОКАНИЛИ преди 150г. германци да се заселят на необработвани земи с цел да култивират почвата и тя да може да се ползва за земеделие. Познайте какво се случило! Местните дъъъълго време не приемали германците, защото ония били католици, обличали се различно, говорели на немски и ... били тъмно-коси. Това, последното направо ме разби!

  Изобщо северните народи наистина са нетолерантни, но не на расова основа и не го казват гласно. Няма значение дали имаш бяла кожа - чужденец си и толкова, без значение дали си бял американец, германец, англичанин...

 40. 40 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#14] от "12345":


  [quote#14:"12345"]41 случаи на изнасилвания в Осло, Норвегия - всичките извършени от имигранти с африкански/арабски произход:
  [/quote]

  Щото са хем само мъже, хем само млади, хем норвежките ги отрязват (не толкова от расизъм, колкото от снобия). При такава ситуация всеки етнос би дал същия резултат - хайде стига ксенофобия - поне от кумова срама, щото българите са още по-голяма напаст на запад, понеже срещу тях няма визова защита.

 41. 41 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#40] от "iazdakaja":

  Не са само мъже, не са само млади и нищо не може да оправдае изнасилвач. Снобарията с изнасилване ли се лекува? Не мисля, че с българите би се получил същият резултат.

  Имигрантите с африкански/арабски произход не смеят да пипат много-много момичетата от тяхната среда, защото познават обичаите на семейството и ще си изпатят. В същото време не гледат на норвежките с уважение, смятат че момичетата ги "провокират", че са длъжни да им "пускат", пък и друго си е да натаковат надутата руса кучка, за да й покажат кой командва парада...

 42. 42 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1007 Любопитно

  [quote#40:"iazdakaja"] (не толкова от расизъм, колкото от снобия)[/quote]
  Да не се сношаваш полово с негри,снобия ли е?А СПИН?

 43. 43 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#41] от "luda_krava":

  Наистина ли не знаеше, че това са патриархални общества, където и много по-прости неща от емиграцията са запазени предимно за мъже.
  Че са млади е демографски факт в техните страни изобщо, какво остава за мигрантите.

  Не казах, че оправдавам изнасилванията, казах, че всеки друг етнос би дал същия % изнасилвания, ако изпадне в същия социален капан.

 44. 44 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#43] от "iazdakaja":

  "Не казах, че оправдавам изнасилванията, казах, че всеки друг етнос би дал същия % изнасилвания, ако изпадне в същия социален капан. "

  Не мисля. Въпрос на култура е. Етнос, в културата на който мъжете са доминанти и насилието е нещо нормално, възможно да даде същия процент. Но при етнос, който има друга култура, няма да е същото. Все ми се иска да вярвам, че българите имат малко по-"европеидни" ценности (с изключение на индобългарите, ама те са друг етнос, де).

 45. 45 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#44] от "luda_krava":

  Ами не, хората са доста еднакви. Само си представи: българските банкоматни/авто/домови крадци, бандити и всякаква сган, от която в момента Европа е пропищяла, да е и с отрязан достъп до жените им чрез морета, пустини, шенгенски визи и билети с цената на африканска къща с декари земя, прибави по-различна външност, религия и езикова група = същия резултат в кърпа вързан.

  Изобщо тая работа с хвълянето на камък пръв е мъчителна (по библейски) и трябва да се избягва...

 46. 46 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Фадлаби, роден в Судан и идва като бежанец, казва, че "17 май е денят, в който се чувстваш най-много чужденец и това е моментът, в който на повърхността изплуват расизъм и спорове редно ли е на този ден хората да обличат своите носии и да развяват флаг, който не е норвежкият".
  --------------------------------------------------------------------
  Без коментар.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 47. 47 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Между другото се сещам, че и самите норвежци са изпадали в подобна ситуация - като имигранти в Калифорния по време на Треската за злато - от селище с 1000 златотърсачи - 20 жени: 10 курви и 10 изнасилени...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK