Барозу пред Г-7: С "Южен поток" показахме, че не се шегуваме

Барозу пред Г-7: С "Южен поток" показахме, че не се шегуваме

© ReutersЕвропейската комисия ще гарантира, че цялата енергийна инфраструктура и проекти в ЕС, какъвто е например "Южен поток", ще отговарят на 100% на европейските правила за конкуренция при обществените поръчки в енергетиката и т.н. Току що започнахме наказателна процедура срещу България, която демонстрира, че не се шегуваме. "


Това каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу в специално изявление на пресконференция преди началото на срещата на върха на седемте индустриално най-развити държави в света. Групата, известна още като Г-7, се събра в Брюксел, като за пръв път от 17 години от нея отсъства Русия. Тазгодишният форум на върха трябваше да е в Сочи, но заради руската политика спрямо Украйна и анексирането на Кримския полуостров, лидерите на решиха да бойкотират срещата в черноморския руски град и да се съберат без участието на президента Владимир Путин.


На пресконференцията преди двудневните разговори Барозу каза след споменаването на България и "Южен поток", че "ще последват още наказателни процедури, свързани с други държави, ако междувременно не се отстранят някои пречки, засягащи вътрешния ни пазар".
"Европейският съюз трябва да говори и действа като един с доставчиците си, защото ако оставим да ни разделят, това ще е срещу интересите на собствените ни страни и ще е пагубно за вътрешния пазар на ЕС", допълни той.


Думите за газопровода, който Русия иска да построи през България и няколко други държави до Централна Европа, бяха казани в контекста на енергийната сигурност в Европа. Според Барозу кризата в Украйна още веднъж е потвърдила, че "в интерес на членовете на Г-7 е да се придвижват към едно бъдеще на нисковъглеродна, конкурентна и енергийно сигурна икономика". 


Барозу пред Г-7: С "Южен поток" показахме, че не се шегуваме

© Reuters


Очакваме и от останалите държави от ЕС, част от пътя на газопровода, да сключват договори с обществени средства в пълно съответствие с договорите на общността, коментира във вторник Антоан Коломбани, говорител на еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуния.


Ако е необходимо, ще вземем мерки и срещу останалите държави от ЕС по трасето, посочи той в отговор на въпрос защо Еврокомисията действа само срещу България.


Също във вторник Александр Медведев, ръководител на "Газпром експорт", каза ,че "пред строителството на "Южен поток" няма и не може да има никакви пречки". По думите му, дори в случай, че европейските банки откажат финансиране на проекта, газовият концерн е готов да плати от собствените си средства строителството на газопреносната мрежа. Само българският участък е оценяван на около 3.3 млрд. евро, посочи руското делово издание РБК.


То допълва, че на 30 май "Файненшъл таймс" е написал, позовавайки се на документи на компанията South Stream Transport Company (в нея "Газпром" контролира 50%), че руският концерн обвинява Европейската комисия в двойни стандарти. По оценките на "Газпром" към "Южен поток" се предявявали изисквания, каквито няма към сходни проекти като газопроводите Greenstream, Maghreb, Transmed и Galsi, свързващи Северна Африка с Испания и Италия. 


Александър Медведев се изказа остро и срещу идеята на полския премиер Доналд Туск за "газов съюз" в ЕС и централизирано договаряне на покупките на природен газ. "Господин Туск е политик, който направи много за развитие на нашите отношения. И изведнъж, ей така не знам откъде все едно е паднал от дървото, заговори дали да не въведем закупуване на газа по примера на някаква ядрена агенция, където навремето Европа купуваше обогатения уран. Газът е нещо особено, той си има собствена логика. И дори господин Йотингер (еврокомисарят по енергетиката - бел.ред.) също се съгласи, че тази идея е далеч от икономическата разумност. Дълго мога да ги говоря защо тази идея е глупава", заяви Медведев.


Барозу пред Г-7: С "Южен поток" показахме, че не се шегуваме

© Reuters


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK