Търсим честен и доверен брокер за интересите на европейските гласоподаватели

Дейвид Камерън

© Reuters

Дейвид КамерънПозицията на британския премиер Дейвид Камерън е предоставен за публикуване от посолството на Великобритания в България специално за "Дневник". Заглавието и акцентите са на редакцията. 


За много европейски граждани най-интересният въпрос в момента е кой ще спечели световното първенство по футбол. Само малка част от тях ще следят дебата за председателството на Европейската комисия. Но той е важен, защото засяга начина на вземане на решения в ЕС, необходимостта от спазване на правилата му и подобаващата връзка между нациите на Европа и европейските институции.


На европейските избори миналия месец гласоподавателите изпратиха ясно послание. Те вече нямат илюзии относно начина, по който работи Европа. Те искат промяна, така че Европа да се фокусира върху темите, които са важни за тях: растеж и работни места.
Те искат и ЕС да им помогне, а не да им диктува


Това стана ясно от възхода на анти-европейските партии; спада на избирателната активност в повечето държави и намалялата подкрепа за най-големите политически групи в Европейския парламент.


Въпросът, който стои пред лидерите на Европа сега е: как да отговорим на това послание?


Резултатите трябва да събудят лидерите в цяла Европа. Бъдещето на Европейския съюз е заложено на карта. Той трябва или да се промени, или да приеме един по-нататъшен упадък.


Позицията на Великобритания е ясна: ние искаме ЕС да успее. Да защитава свободата, мира и демокрацията в целия континент и да стимулира благоденствие. Това е основната задача на Европейския съюз днес. И тя изисква по-отворен, насочен навън, гъвкав и конкурентноспособен ЕС. Изисква и смело ръководство – хора, готови да вземат под внимание тревогите на гласоподавателите и да се изправят лице в лице с предизвикателствата, които стоят пред Европа.


Първото изпитание е назначаването на следващия председател на Европейската комисия


Съгласно договорите на ЕС, ратифицирани от националните парламенти, премиерите на страните от ЕС трябва да номинират кандидата за председател на Европейската комисия, но лидерите трябва да "вземат пред вид" европейските избори. След това евродепутатите гласуват за този кандидат в таен вот. Това е ясният процес, заложен в Лисабонския договор след мъчителни преговори относно баланса между националните държави и Европейския парламент.


Но определени евродепутати изобретиха нов процес, чрез който се опитват и да изберат, и да одобрят кандидата. По време на изборите всяка основна политическа група избра "водещи кандидати", така наречените "шпицкандидати", и сключи неофициална сделка за обединение на силите след изборите в подкрепа на водещия кандидат на партията, спечелила най-много мандати. Тази концепция никога не е била съгласувана с Европейския Съвет. По нея не се проведоха преговори между европейските институции. И никога не бе ратифицирана от националните парламенти.


Да, поддръжници на "шпицкандидатите" твърдят, че изборите са се провели, народите на Европа са избрали Жан Клод Юнкер за председател на Комисията и би било недемократично избраните чрез избори национални лидери да изберат някой друг.


Като казваме, че в това няма смисъл,


ние не атакуваме г-н Юнкер, европейски политик с опит


Повечето европейци не гласуваха на европейските избори. Избирателната активност спадна в повечето от страните членки. Никъде името на Жан Клод Юнкер не фигурираше върху бюлетината. Дори в Германия, където концепцията за "шпицкандидатите" получи най-много медийно време, само 15% от гласоподавателите въобще знаеха, че той е кандидат. Той не посети някои държави-членки. Тези, които гласуваха, го направиха, за да изберат своя евродепутат, а не председател на Комисията. Господин Юнкер не се кандидатира никъде и не бе избран от никого.


Да се приеме подобна заявка би било извънредно вредно за Европа и би подкопало, а не засилило, демократичната легитимност на ЕС.


Това би пренасочило власт от националните парламенти към Европейския парламент без одобрението на гласоподавателите. В действителност това би предотвратило възможността действащ министър-председател или президент някога в бъдеще да ръководи Европейската комисия. По този начин изкуствено се ограничава избора на налични кандидати точно тогава, когато ЕС се нуждае от това да открие най-добрите.


Това


би политизирало Европейската комисия


риск, за който Жискар д’Естен предупреди преди повече от десетилетие, когато предложението евродепутатите да избират председателя на Комисията бе отхвърлено. Той предупреди, че такъв ход би затруднил Комисията "да бъде олицетворение на безпристрастността и общото благо на ЕС". Той би застрашил авторитета на Комисията при упражняване на правата ѝ на регулация и решаване на спорове. И, най-важното, той би дал зелена светлина на тези, които искат да нарушават правилата на ЕС под масата. Правила, ратифицирани от националните ни парламенти и заложени в международното право. Независимо от това дали искате или не искате повече пряка демокрация в Европа, ние всички трябва да можем да се съгласим, че първо трябва да подкрепяме основното законодателство.


Много хора имат дълбоки притеснения относно целия този подход, относно завземане на власт по втория начин. Ние не трябва да се примирим с това, знаейки, че ще създаде опасен прецедент за в бъдеще.


Трябва да се концентрираме върху намирането на най-добрия кандидат за председател на Комисията.


Някой, който може да осъществи реформи, стимулиращи растеж и създаващи работни места


Някой, който приема, че е възможно нуждите на Европа да бъдат обслужвани най-добре от действия на национално ниво. Честен и доверен брокер, който може отново да ангажира европейските гласоподаватели.


Великобритания има репутацията, че защитава демокрацията и се бори за националния си интерес. Но тук става въпрос за борба за европейския интерес. И трите основни британски политически партии са обединени по този въпрос.


Сега е времето националните лидери на ЕС да защитят убежденията и мястото си в ЕС, както и това, което е правилно за бъдещето на Европа. Сега е времето да номинираме кандидат, който ще убеди гласоподавателите на Европа, че предприемаме действия по отношение на притесненията им.


Неотдавнашни събития ни напомнят за цената, която европейските нации платихме в борбата си за свобода и демокрация. Оттогава изминахме дълъг път, уважавахме различията си, следвахме правилата, търпеливо прокарвайки пътя си напред заедно, в европейския дух. И в този важен за Европа момент, това е начинът, по който трябва да продължим да работим.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 736 Неутрално

  А какво ще каже за приемането на Бареков в групата на европейските консерватори? ( ако такова приемане е имало изобщо, защото на сайта им не се споменава никъде).

 2. 2 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1062 Любопитно

  А какво предлагате, в същност?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 3. 3 Профил на lilivan
  lilivan
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ЕС е създадн с цел да копира САЩ и с цел да стигне развитието на САЩ.
  Но..., онези са минали дълъг и труден път, докато се обединят и съсдадат държавата си.
  Така че, ЕС трябва да премине поне през една война "Севера срещу Юга"..

 4. 4 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#3] от "lilivan":

  Европейците сме доста по-добър материал от америакнците, така че се надявам тази война да е само политическа и доста по-каратка.


 5. 5 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#2] от "grand funk railroad":
  " А какво предлагате, в същност?"

  Предлагат жадни банкери, ниско образовани туристи с голяма жажда за алкохол и екзибиционизъм, арогантно отношение в изобилие и други.

 6. 6 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Ранобудните студенти да го разгромят този чичко защото презентира политическо брокерство загърбвайки морала в политиката. Кой предложи Юнкер? Кой? Кой? Кой?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 7. 7 Профил на lilivan
  lilivan
  Рейтинг: 374 Неутрално

  everlast666,
  ти явно не ми разбра намека за какво е

  помисли кои са в Севера на ЕС и кои в Юга и кой кого използва... 8. 8 Профил на lilivan
  lilivan
  Рейтинг: 374 Неутрално

  по повод на "шпицкандидатите":
  ЕС не си сразва собствените закони

  тоя ЕС - съюз на лобисти и тарикати, няма да го бъде!

  радвам се, че поне едното ми дете скоро ще става гражданин на US

 9. 9 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 950 Неутрално

  "Бъдещето на Европейския съюз е заложено на карта. Той трябва или да се промени, или да приеме един по-нататъшен упадък." За целта искате свобода, мир, демокрация, благоденствие и т.н. Добре, никой не е против. Ама защо толкова много думи без да се каже по същество, кое и как искате да промените в ЕС? Би трябвало да е кристално ясно, след като дори се каните да насрочите референдум за членството с през 2017. "Сега е времето националните лидери на ЕС да защитят убежденията и мястото си в ЕС, както и това, което е правилно за бъдещето на Европа." Простете, но различните страни и дори различните политици в една и съща страна разбират тези неща по различен начин. Това си е чиста проба лозунгажийство.

 10. 10 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 589 Любопитно

  За съжаление ДК е от поредицата безлични политици, които охолна Европа произведе в изобилния си унес. Фактът, че алкохолизирания, провинциален дърдорко Фарадж го отсвири, е показателен за лидерските му качества.
  Позицията му изразява единствено политически егоизъм и зов за спасяване на политическата му кожа. И ни плаши с референдум.
  Невероятно е, но напомня Станишев...

  Navigare Necesse Est
 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#2] от "grand funk railroad": Нищо не предлага! Ние тук си мислим, че сме шампиони по мрънкане, обаче англичаните ни бият с няколко обиколки! Исторически комплекс за малоценност, островно отношение и пуделщина спрямо силните на деня в Щатите - това описва накратко британската политика.

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  До коментар [#9] от "zg":


  До коментар [#10] от "Schopenberg":

  Според мен Камерън дебело намеква председателя на ЕК да се избира директно от народите на ЕС. Както американският президент.

 13. 13 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  На САЩ е било сравнително "лесно", защото просветени за времето си умове е трябвало да формират "на чисто" християндемократична републиканска държавност от няколко "обившавени" колонии на европейски монархии в Новия свят.

  Имало е (отслабващо) робовладелство, подобно другаде в Европа, Азия и Африка (паралелно с разкрепостяването в царска Русия
  и неуспешното Априлско освободително въстание в България...),
  но толкова много исторически установени национални държави, при това някои монархични, като в Европа и Азия, там не е имало.

  Никога не е имало марксистка, национал-социалистическа или друга нацистка диктатура в САЩ. След Независимостта,
  там никога не е царувала и монархия.

  Дай Боже всекиму...

  П.С. ЕС първо е създаден по-скромно, след световните европейски войни, за консолидиране на
  разнопосочни интереси в металургичната и въглищна промишленост, "ябълка на раздор" за държави като Германия, Франция и Англия. След ВСВ концепцията е надграждана с растящо политическо, икономическо и военно сътрудничество (паралелно с развитието на НАТО). ЕС върви натам - към подобие на САЩ,
  но по-бавно, защото става въпрос за федеративно обединение на множество националности с многовековни "индивидуални" исторически традиции.

  До коментар [#3] от "lilivan":

  "ЕС е създадн с цел да копира САЩ и с цел да стигне развитието на САЩ.
  Но..., онези са минали дълъг и труден път, докато се обединят и съсдадат държавата си.
  Така че, ЕС трябва да премине поне през една война "Севера срещу Юга"..

 14. 14 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Съжалявам за г-н Камерън, но моите виждания не са сходни с неговите.В Лисабонския договор ясно е записано че ще се върви към един по "тесен съюз" и именно там го е стегнал чепика.
  Че Европа трябва да се промени това е сигурно но именно чрез засилване на интеграцията и налагане на контрол над местните парламенти и правителства.
  България е категоричен пример в това отношение.Без ефективни средства да влияе Брюксел седи и гледа как няколко дерибея си веят байрака, а цял един народ стои в ступор.
  Темата е огромна и има хиляди мнения и идеи и никои от тях не са задължаващи, освен тези които са на мнозинството.Разбирам че г-н Камерън се опитва да ни убеди в неговите идеи, той има право на това и е прав за себе си.А и ако се аргументира ясно и точно а не криейки се зад мъгляви фрази може и да успее да убеди повече хора, но за сега не успява.
  Опитите му да плаши с излизането на Британия от ЕС обаче са безочие и наглост и бих помолил да не злоупотребява с тоягата а да наблегне на моркова т.е какви биха били конкретните ползи ако Юнкер не е шеф на Комисията и какви са предимствата ако не се задълбочи интеграцията.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 15. 15 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  НЕЕЕЕееееее , това е Кошмар за Камерън и всички останали политици, председател на комисията избран чрез преки избори би имал колосална легитимност и никой ама никой премиер на страна членка не би имал дори и най малка възможност да му опонира.
  Юнкер е федералист и ако бе избран чрез преки избори Камерън щеше да е в амок. На тях им трябва някой безличен и послушен а ако е блондинка .... направо е шестица от тотото.
  Ако бяха предложили подобен вариант Юнкер щеше да е кандидата с най много гласове и това ги плаши - те/британците/ си искат по старому където съвета на премиерите се договаря и издига свой кандидат а Европарламента послушно го одобрява. Камерън дори индиректно засегна легитимността на новоизбрания парламент с намека за слаба активност./ един вид непредставителност /

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 16. 16 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Ако днес Европа не се вслуша в думите му, след няколко години Великобритания ще напусне ЕС. Затова звучи толкова тревожно, затова въобще и се обръща към нас. Защото е истински загрижен за страната си. Проблемът е, че ако европейците не го разберат, Британия ще просперира извън ЕС, а ние ще сме отново най-губещите в относително губещата страна (ЕС спрямо Британия).

 17. 17 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 510 Любопитно

  Политиката на Англия винаги е била двойнствена и хлъзгава - уж е за единна Европа, ала по-скоро играе Конфедерация с бившата си колония - САЩ ! Няма лошо да е така, но това не и дава моралното право да дестабилизира и омаломощава ЕС ! Toчно от това се възползват авторитарните режими като този на Путин !

 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  На САЩ е било сравнително "лесно"...

  Един доминиращ световен език, Английски,
  (и втори "майчин", Испански).

  В ЕС официалните езици са около 25.
  Всеки обича и отстоява националния си език.

  Всеки се прави, че не разбира Английски

  Всеки македонец - че не разбира Български...

 19. 19 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#12:"deaf"]Според мен Камерън дебело намеква председателя на ЕК да се избира директно от народите на ЕС. [/quote]

  Кои точно негови думи намекват за това? Не ги разпознах. А и се съмнявам точно това да иска. Това ме подразни. Всеки може да тълкува както поиска. Празнословие. "Дайте да дадем и да живей"

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  До коментар [#19] от "zg":

  Цитати:"Никъде името на Юнкер не фигурираше върху бюлетините,(на евроизборите)."
  "Дори в Германия само 15% от гласоподавателите въобще знаеха,че той е кандидат."
  "Той (Юнкер) не посети някои държави."

  Иначе сте права за "дървеният" език на европейският елит.

 21. 21 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#20] от "deaf":

  Това е атака срещу Юнкер. Няма никаде предложение за промяна на модела. Нито контрапример за някой друг кандидат, който да е припознат навсякъде, посетил всички държави и пр. Така че е въпрос на тълкуване. Не се заяждам. Няма и смисъл. Работата е в това, че ЕС наистина се нуждае от промени, за да има истинското си място в света. А не икономически гигант и политически лилипут. Боя се обаче, че точно Камерън не действа в тази посока. Особено ако съпоставим това словоблудство с ангажиментите, които приема пред избирателите си, само и само да запази вътрешнополитическо влияние. Това го правят почти всики, но трябва да има мяра. Живеем в отворен свят (поне нашата част от света) и лицемерието се разпознавава лесно.

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  До коментар [#21] от "zg":

  Единствено Меркел (Германия) знае какво иска и донякъде...Камерън! Всички други дърпат чергата към себе си или не знаят какво искат!
  И аз не се заяждам. Англичаните винаги първо са англичани,а след това друго. И оттам идва тази разкрачена ситуация. По всичко изглежда,че не го правят нарочно. Но искат нещо невъзможно,(може би)-хем да са вътре в ЕС,хем и да са отвън!

 23. 23 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#22:"deaf"]Но искат нещо невъзможно,(може би)-хем да са вътре в ЕС,хем и да са отвън![/quote]

  Мда. По-скоро това е конфликтът м/у краткосрочните и дългосрочните перспективи. В дългосрочна перспектива силен ЕС, ще е полезен за всички тях. Личният просперитет обаче ги тласка често към отстъпки към най-тъпата и манипулируема част от избирателите. Меркел също прави компромиси, но далеч по-рядко. Последно си спомням за курса към закриване на ядрени електроцентрали след относително неуспешни местни избори в някои провинции. Беше преди доста време (година и повече май), но го помня. Именно защото тя рядко се държи популистки.

 24. 24 Профил на 2384
  2384
  Рейтинг: 531 Неутрално

  По принцип трябва да са фнимава в картинката, в която Великобритания тръгва да защитава европейския интерес.

 25. 25 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#12] от "deaf":


  [quote#12:"deaf"]Камерън дебело намеква председателя на ЕК да се избира директно от народите на ЕС.[/quote]
  ==========================

  Това би било най-добре ,
  само че никъде не го и намеква ,
  защото би влязъл в противоречие със собствената си теза ,
  че трябва да се спазва стриктно процедурата по Лисабонския договор .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 26. 26 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Къде го търсите? Ако го намерите, обадете се!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK