Общините поискаха ЕК да възстанови плащанията по "Околна среда"

Общините поискаха ЕК да възстанови плащанията по "Околна среда"

© ДневникВ писмо, адресирано до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и до комисаря, отговарящ за регионалната политика, Йоханес Хан, управителният съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) поиска от ЕК да възстанови плащанията по ОП "Околна среда 2007-2013". В него се посочва, че след временното спиране на средствата за околна среда, местните власти продължават да изпълняват успешно своите проекти, посредством осигуряването на собствени финансови средства и финансиране от републиканския бюджет.


Резултатът от ефективната координация между МОСВ и общините в секторите "води" и "отпадъци" е работа по 300 проекта за над 2 млрд. евро, като 130 от тях са изпълнени успешно. Липсата на пари обаче затруднява дейностите в значителна степен, се казва писмото. В него се посочва, че ситуацията се е усложнила допълнително, след като и националния бюджет е преустановил да дава пари в аванс за проектите.


От НСОРБ уточняват, че природните бедствия в страната допълнително са усложнили обстановката, като и без това ограничените средства отиват за извършването на аварийно-възстановителни и превантивни мерки. "С невъзможността да разплащаме извършените дейности по проектите поставяме под сериозен риск тяхното успешно изпълнение", казват още от сдружението и настояват за възстановяване на плащанията, което ще позволи завършване на проектите в техните крайни срокове.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Дали ще стигне писмото председател на ЕК вече е Жан-Клод Юнкер

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Абе докато /следват думи заради които модератора ще изтрие написаното / политиците няма да имат страх от нищо и ще правят, каквито си искат поразии, абсолютно безнаказано. Не стига, че работят само за олигарИИИята, ами и парите от Европа гонят.

 3. 3 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 508 Неутрално

  "Резултатът от ефективната координация между МОСВ и общините в секторите "води" и "отпадъци" е работа по 300 проекта за над 2 млрд. евро, като 130 от тях са изпълнени успешно.Липсата на пари обаче затруднява дейностите в значителна степен, се казва писмото. В него се посочва, че ситуацията се е усложнила допълнително, след като и националния бюджет е преустановил да дава пари в аванс за проектите."

  Надявам се, ЕК да възстанови финансирането по ОП Околна среда, в създалата се бедствена ситуация за Общините. Те заслужават това, доказвайки, че могат да се справят, независимо от ЗАБАВЯНЕТО В УСВОЯВАНЕТО НА СРЕДСТВА, като част от изпълнението на програмите в областта на политиката на сближаване за периода 2007—2013 г, както се твърди в един Доклад на ЕК до ЕП, Съвета на Европа, Европейския Икономически и Социален Комитет и Комитета на Регионите ({SWD(2013) 129 final}) от 18.април, 2013.

  Завършването на проектите в програмния период е нещо, в което България трябва да се стреми да се докаже като напредваща. Защото, само така се гарантират РАСТЕЖ и РАБОТНИ МЕСТА. Иначе оставаме там, където ЕК ни е отчела, т.е.на предпоследно място по равнище на плащанията(2007-януари 2013).

 4. 4 Профил на chatski
  chatski
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#2] от "442":

  Надявам се, някоя медия да си направи труда и да публикува списък на фирмите, които печелят конкурсите по оперативна програма околна среда и конкретно изграждането на депата за отпадъци. Но не консоциумите в които участват, а водещите фирми в тях и защо само тези 5 фирми печелят конкурсите. Или условията на които трябва да отговарят кандидатите се подготвят само за тях.
  Иначе съм съгласен, че ЕК трябва да възстанови финансирането по ОП ОС

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK