Общините поискаха ЕК да възстанови плащанията по "Околна среда"

Общините поискаха ЕК да възстанови плащанията по "Околна среда"

© ДневникВ писмо, адресирано до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и до комисаря, отговарящ за регионалната политика, Йоханес Хан, управителният съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) поиска от ЕК да възстанови плащанията по ОП "Околна среда 2007-2013". В него се посочва, че след временното спиране на средствата за околна среда, местните власти продължават да изпълняват успешно своите проекти, посредством осигуряването на собствени финансови средства и финансиране от републиканския бюджет.


Резултатът от ефективната координация между МОСВ и общините в секторите "води" и "отпадъци" е работа по 300 проекта за над 2 млрд. евро, като 130 от тях са изпълнени успешно. Липсата на пари обаче затруднява дейностите в значителна степен, се казва писмото. В него се посочва, че ситуацията се е усложнила допълнително, след като и националния бюджет е преустановил да дава пари в аванс за проектите.


От НСОРБ уточняват, че природните бедствия в страната допълнително са усложнили обстановката, като и без това ограничените средства отиват за извършването на аварийно-възстановителни и превантивни мерки. "С невъзможността да разплащаме извършените дейности по проектите поставяме под сериозен риск тяхното успешно изпълнение", казват още от сдружението и настояват за възстановяване на плащанията, което ще позволи завършване на проектите в техните крайни срокове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK