НАТО предупреди, че Русия може да е в готовност да навлезе в Украйна

Русия извършва военни учения край границата с Украйна

© Reuters

Русия извършва военни учения край границата с УкрайнаРусия е разположила около 20 000 военни в бойна готовност по източната граница на Украйна и може да използва като претекст хуманитарна или миротворческа мисия и да нахлуе в страната, предупреди НАТО. Малко по-рано днес и полският премиер Доналд Туск заяви, че опасността от пряка руска военна намеса в Украйна е нараснала през последните два дни, предаде "Ройтерс".


Заявявайки, че конфликтът в Украйна е подклаждан от Русия, НАТО обяви в официално изявление, че струпването на войски по границата може да доведе до нова ескалация и до "опасна ситуация".


Русия извършва военни учения край границата с Украйна, което поражда загриженост за обстановката на място и в редица западни столици. Москва настоя и за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради хуманитарното положение в Украйна.
"Няма да предполагаме какво подготвя Русия, но можем да видим какво се случва на място – и то създава огромно безпокойство. Русия е разположила около 20 000 военни в бойна готовност на източната граница на Украйна", заяви говорителят на НАТО Оана Лунджеску.


По думите ѝ основното безпокойство е, че Москва може да използва претекста за хуманитарната или миротворческа мисия като извинение да изпрати войски в Източна Украйна.


"Имаме основания да подозираме - за което получаваме и информация през последните часове, че рискът от пряка интервенция (на руските военни в Украйна) със сигурност е по-висок, отколкото беше преди няколко дни", каза Донал Туск на пресконференция във Варшава.


"Ако се стигне до пряка намеса на руските сили в Украйна, това очевидно би създало качествено нова ситуация и по мое мнение никой няма добър, безспорен отговор как западната общност трябва да реагира на нея", отбеляза полският премиер.


Той каза също, че санкциите, наложени от ЕС на Русия, ще струват скъпо на европейската икономика, но липсата на реакция спрямо руските действия в украинската криза би имала "най-катастрофални последствия".


Говорителят на германското външно министерство също реагира на притесненията, като заяви, че Русия трябва да избягва действия, които биха довели до допълнително ескалиране на напрежението в Украйна.


"Настояваме за най-голямата възможна прозрачност и призоваваме Русия да се въздържа от предприемането на каквито и да било стъпки, които биха довели до бъдеща ескалация – това би могло да бъде комбинация от военни учения и концентрация на военни части", заяви говорителят.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK