Исландия нареди евакуация в района на вулкана Бардарбунга

През 2010 г. друг исландски вулкан - Ейяфятлайокутл, създаде огромни проблеми за въздушния трафик в Европа

© Associated Press

През 2010 г. друг исландски вулкан - Ейяфятлайокутл, създаде огромни проблеми за въздушния трафик в ЕвропаИсландия нареди днес евакуацията на хората, живеещи в околностите на един от най-големите исландски вулкани - Бардарбунга, който е в активност за четвърти пореден ден и за който има опасения, че може евентуално да изригне, предаде агенция "Франс прес".


Бардарбунга е огромен вулкан, разположен под най-големия ледник в страната Ватнайокутъл, в южната част на Исландия.


Експертите смятат, че има достатъчна опасност в случай на изригване на вулкана да се наруши въздушният трафик в северната част на Европа и над Атлантическия океан, изхвърлянето на пепел и вулканични отломки да нанесе сериозни щети в Исландия, а топенето на ледовете на ледника пък да предизвика наводнения.
Засега се евакуират жителите в района северно от ледника Ватнайокутъл. Не се уточнява за каква площ на евакуация става дума, нито за броя на евакуираните. Това място е слабонаселено, припомня агенцията.


Спасителните служби на острова освен това бяха поставени в състояние на тревога, а Метеорологичният институт въведе код оранжево за авиацията, което означава повишена вулканична активност с висок риск от изригване.


Към тази сутрин Метеорологичният институт, който следи сеизмичната активност в района на вулкана, отчете 2600 труса за четири дни с магнитуд достигащ 4.5.


Според последните индикации обаче магмата не се е приближила до повърхността, казва Бриндис Брандсдотир, от Исландския университет. Засега магмата е на 3 до 7 километра под повърхността, посочва този експерт по геофизика.


Гражданската защита в Исландия предупреждава, че е невъзможно да се предвиди какво ще се случи с вулкана в идните дни или седмици.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK