Евродепутатите настояват банките да финансират спасителния си фонд

Евродепутатите настояват банките да финансират спасителния си фонд

© ReutersРазходите за нов спасителен фонд за банките от Европейския съюз трябва да бъдат прехвърлени върху най-големите кредитори в региона. Това заявиха европейските депутати от комисията по икномически и парични въпроси на напускащия комисар на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние, съобщава EurActiv.  


През април тази година Европейският парламент прие с огромно мнозинство промените, предложени от Барние, които трябва да създадат банков съюз в Европа. Трите законодателни текста завършват изграждането на обявените стълбове на банковия съюз. Още през миналата година беше заложен първият - Единният надзорен механизъм, който предвижда регулациите между отделните национални органи да се уеднаквят в голяма степен, а системно важните банки да минат под директния надзор на ЕЦБ. Към него сега се добавя и Единният механизъм за преструктуриране.


За целта се предвижда да се създаде единен борд за преструктуриране, както и всяка държава членка да си създаде национален орган. Чрез отчисления на банките да се създаде специален фонд, който да се използва за целта. А в рамките на еврозоната те ще бъдат слети в общ фонд, който трябва да достигне 55 млрд. евро след 8 години. Този фонд при нужда може да се финансира и от пазарите, ако средствата в него не достигат за преструктуриране на една или няколко големи финансови институции.
"Банковият съюз допълва икономическия и паричен съюз, слага край на ерата на масивните спасявания и гарантира, че данъкоплатците вече няма да плащат сметката, когато банки срещнат трудности", каза Барние при одобрението на промените по-рано тази година.


В следващите седмици се очаква той да завърши плана си в детайли как кредиторите ще допринесат за нов спасителен фонд.


Някои малки германски банки, като Sparkassen и Volksbanken, твърдят, че няма да могат да се възползват от планирания фонд, тъй като рисковият им профил е прекалено нисък.


"Ние ще се опитаме да намерим точния баланс между изискването всички банки да допринесат за фондовете и необходимостта да се ограничи административната и финансовата тежест за най-малките банки", обясни Барние в отговор на тези притеснения пред парламентарната комисия.


"Това ще бъде направено с помощта на система за вноски на еднократни суми. Ще има шест категории за по-малките банки и те ще плащат фиксирана сума, в зависимост от техния размер", каза още комисарят.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK