Московиси обещава гъвкавост на бюджета, но не и привилегии за Франция

Пиер Московиси - кандидат за еврокомисар по икономическите и финансови въпроси

© Reuters

Пиер Московиси - кандидат за еврокомисар по икономическите и финансови въпросиВсички страни, големи или малки, "трябва да бъдат третирани като равни, когато става дума за намаляване на дефицитите", каза Пиер Московиси по време на изслушването му пред членовете на Европейския парламент днес, съобщи специализираното издание EurActiv.


"Ако срещу Франция започне процедура за прекомерен дефицит, аз ще преследвам изпълнението на тази процедура безотказно", каза още Московиси пред депутатите. По думите му това ще бъде част от неговата "мисия", ако бъде одобрен за еврокомисар по икономическите и финансови въпроси.


Френското правителство обяви във вторник, 1 октомври, че очаква бюджетен дефицит от 95 милиарда евро през следващата година и няма да успее да го задържи в рамките на договорените 3% от БВП според маастрихтските критерии.
Франция получи две години отсрочка до 2015 г., за да намали дефицита си, в замяна на обещания за реформиране на икономиката, включително проблемната си пенсионната система.


Много евродепутати поставиха под съмнение дали бившият френски министър на икономиката и финансите ще бъде достатъчно твърдолинеен при прилагането на правилата на ЕС в собствената си страна.


Отговорът на Московиси беше ясен: "Една страна, дори и Франция, трябва да следва правилата. А моята роля ще бъде да се гарантира, че тези правила се спазват", каза той, като посочи, че процесът на оценка на бюджета за 2015 г. ще започне с есенната икономическа прогноза на Евромисията.


"Ако една страна не предприема ефективни действия и необходимите реформи, няма съмнение, няма и друг избор, процедурата просто трябва да бъде следвана", настоя Московиси, заявявайки, че той "ще изпълни дълга си" като комисар.


"Жизненоважен принцип е равното третиране. Не е приемливо да се дава привилегировано отношение за някои страни, а за други не. Така смятам да действам аз веднага след като встъпя в длъжност", допълни Московиси.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK