Заплахите пред демокрацията в Европа

Жена върви до ред балони, символично подредени на мястото на Берлинската стена.

© Reuters

Жена върви до ред балони, символично подредени на мястото на Берлинската стена.Падането на Берлинската стена преди 25 години премахна най-очевидните политически и икономически различия между Западна, от една страна, и Централна и Източна Европа, от друга.


Днес бившият соцлагер представлява трансформиран и интегриран в Европа и в глобалната икономика регион. Някои държави постигнаха достатъчно високи нива на БВП, които ги наредиха на по-ниските стъпала в статистиката на европейските доходи, и успяват да се изкачват нагоре. За да усетят разликата, хората разполагат с възможности и хоризонти, които преди са били недопустими. Стандартът и начинът на живот е фундаментално променен. Всички тези промени обаче се случиха бавно и постепенно и затова лесно се подценява тяхната значимост, пише специализираното издание EUobserver.


Когато се разглежда ролята на претърпелите преход държави в редиците на развитите страни, много фактори трябва да се вземат предвид. Налице е и ефектът от глобалната финансова криза. Икономическият растеж е силно забавен, понякога се говори и за свиване. В този смисъл не е изненада, че в Централна и Източна Европа се усеща разочарование, обезверяване и желание за отдръпване от европейската интеграция.
Не би било преувеличено да се каже, че в посткомунистическите страни демократичните ценности и сигурността често се оказват под въпрос.


В Унгария например тезата за "проваления преход", според която преминаването към демокрация е неуспешно и непълно, се превърна в претекст за редица реформи, които консолидираха властта в ръцете на партията на Виктор Орбан – "Фидес". Една от тях е създаването на комисия за медиен надзор, чиито членове се назначават от правителството и имат широки правомощия да регулират електронните и печатните медии. Втори пример е непрозрачното и хаотично приемане на нова конституция и изборно законодателство, които осигуриха оцеляването на огромното мнозинство на Орбан в парламента.


В Словакия премиерът Роберт Фицо също се възползва от социалното недоволство, породено от европейската дългова криза, и блокира възложените от ЕС мерки за икономии. След това правителството се обяви против налагането на санкции срещу Русия заради анексирането на Крим. Опозицията беше изолирана от процеса на взимане на решения, а политическите назначения в съдебната власт продължиха. Водещият опозиционен вестник "Сме" беше продаден на компания, замесена в най-грандиозния корупционен скандал в историята на независима Словакия.


Собствеността на медиите и зависимостта от магнати с тъмно минало е проблем и в Чехия. През юни 2013 г. милиардерът и финансов министър Андрей Бабиш купи издателската къща, която издава два от най-влиятелните вестника в страната, провокирайки опасения от автоцензура и "олигархизация".


В Румъния и България многобройните позитивни промени след приемането в ЕС постепенно избледняват на фона на институционализирана корупция и политизирани правосъдни органи. Румънската антикорупционна служба например направи завоалиран опит да декриминализира подкупите в парламента през 2013 г., което провокира съмнения за дългосрочния ангажимент на политическата класа към проблема. В България институционалните проблеми се задълбочиха от нестабилността на няколко поредни правителства – четири кабинета за последните две години. Проблем представляват и организираната престъпност, както и растящият интерес на Русия към страната като възможен маршрут за износ на руски газ.


Въпреки че Полша се оказа най-яростният защитник на украинската демокрация и дом на първия председател на Европейския съвет от Централна Европа, медиите в страната са все по-поляризирани и непрофесионални, а в правителството цари ендемична корупция, която често излиза наяве - в повечето случаи чрез изтекли записи, а не вследствие на официални разследвания.


Опитите за демократизация в посткомунистическа Европа очевидно достигнаха момент на несигурност, докато общественото недоволство увеличава подкрепата за популистите и демагозите, които паразитират върху теми като имиграцията, правата на религиозните общности, хората с различна сексуалност, абортите и др.


"Ние не успяхме да приемем западните ценности, например уважението към другите хора и към себе си. Искам да се научим да работим в екип" - така обяснява неуспехите на прехода в Източна Европа бившият полски премиер Ян Белецки по време на дискусия за новата роля на Централна Европа 25 години след трансформацията.


На фона на връщането на Русия на сцената като категоричен враг на либералните реформи и европейската интеграция демокрациите в Европа, както новите, така и старите, трябва да положат повече усилия от всякога залагането на либерално-демократичните практики и институциите, които са техен гарант. Най-добрият начин това да се случи е оказването на подкрепа на гражданските общества в страните от бившия съветски лагер.


Успехът на протестите в Унгария срещу опита на правителството на Орбан да наложи данък върху интернет е ярък символ на това как движения от активни граждани могат да изиграят ролята на опора срещу авторитаризма.


Европейските институции и националните правителства трябва да работят заедно с гражданското общество, за да постигнат по-справедлива и ясна рамка за възможностите на всеки човек. Въпреки че ЕС гарантира свободата на движение, създаването на по-либерализиран и опростен трудов пазар би улеснило многократно борбата с безработицата, която в момента тежи най-много на Южна Европа. Освен това непрекъснато и ежедневно европейците трябва се връщат към задачата да се създаде вкоренено усещане за общо гражданство, което да преодолее съществуващите психологически бариери.


След 25 години е важно да се помни, че не беше неизбежно освобождаването на Централна Европа от комунизма и че разпадането на Съветския съюз можеше да бъде далеч не толкова мирно и да нанесе много по-тежки щети върху Европа и перспективите ѝ за интеграция. От друга страна, разпадането на Югославия можеше да не е съпроводено с толкова тежък конфликт. Докато днес сме свидетели на поредния конфликт в региона на Източна Европа, е важно се припомня, че нито един изход не е неизбежен и че всяка развръзка зависи от преднамерените действия на лидерите и обществата, застанали зад тях.


Повече по темата "25 години без Стената" можете да прочетете в поредицата на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1098 Весело

  Как да се създаде усещане за общо гражданство в страна на повсеместна селяния?

 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  Много интересно европейско гледище. Можело било СССР да не се разпадне по мирния начин. Можеше, ама Бог си знае работата и остави важните работи в ръцете на сериозните хора като Рейгън и Тачър. Може ли някой да си представи как Митеран бута комунизма. Ха-ха-ха!

  Точно обратното обаче, можело било разпадането на Югославия да не било съпроводено с толкова тежък конфликт. Можеше, ама този път работата като по-дребна Бог остави на европейците и те, разбира се, я засраха. Чак след 10 мъчителни години янките се смилиха и въведоха някакъв ред в задния двор на Европа.

 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "В България институционалните проблеми се задълбочиха от нестабилността на няколко поредни правителства – четири кабинета за последните две години. Проблем представляват и организираната престъпност, както и растящият интерес на Русия към страната като възможен маршрут за износ на руски газ" - Или накратко казано - държавни органи свързани с организираната престъпност, поредица от слаби правителства крепящи статуквото, силно про-руско лоби, което заплашва националната сигурност на страната.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  [quote#2:"Lemmy"]Чак след 10 мъчителни години янките се смилиха и въведоха някакъв ред в задния двор на Европа.[/quote]
  констатираш или дефинираш заплахата за европа .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "В България многобройните позитивни промени след приемането в ЕС постепенно избледняват на фона на институционализирана корупция и политизирани правосъдни органи"...

  Ах, колко точно! Даже не боли, щото сме претръпнали. Сагата КТБ - последният ярък пример за гигантската манипулация на населението от страна на зависимите институции и корумпираните правосъдни органи, обслужващ интересите на прегладнялата и алчна до безобразие политическа върхушка.

 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Заплахата е една - Русия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 832 Неутрално

  [quote#2:"Lemmy"]Точно обратното обаче, можело било разпадането на Югославия да не било съпроводено с толкова тежък конфликт. [/quote]

  Разпадането на Югославия е пряко свързано с разпада на СССР. КГБ добре си поигра на война, най-вече в Босна. Избиването на цивилни жители от снайперисти в Сараево си е руски патент, който наблюдавахме тази годинав Киев. Първият атаман на "Новорусия" Гиркин е наемник в бивша Югославия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Разбира се,че има опасност.Москва още се бори за влияние в старите и сателити и в някои западни държави.Левичарството е тежка болест,трудно се лекува.

 9. 9 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "... в Централна и Източна Европа се усеща разочарование, обезверяване и желание за отдръпване от Европейската интеграция."

  Как да усетим "позитивите" от тая интеграция при условие, че у нас случващото се в политиката и икономиката напомня по-скоро за принадлежност към Африка, отколкото към ЕС? Къде е тоя съюз, който не само търпи, но и с мълчанието си и липсата на адекватни действия толерира безобразията на политиците ни и органите на правосъдието?

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  [quote#9:"Мафията си има държава"]Как да усетим "позитивите" от тая интеграция при условие, че у нас случващото се в политиката и икономиката напомня по-скоро за принадлежност към Африка, отколкото към ЕС?[/quote]

  За това не е виновен нито ЕС, нито Западът като цяло, тавариш. Ако ние като нация в условията на демокрация и свободно пазарно стопанство заприличваме на Африка, други държави (Словения, Естония, Чехия) са си квинтесенциално европейски.

  Може би в нас е вината?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  [quote#7:"Росфалитнадзор"]Първият атаман на "Новорусия" Гиркин е наемник в бивша Югославия.[/quote]

  ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ НАПОМНЯ ПО ВСЕКИ ПОВОД!!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Според Петър Бояджиев/постнал го е тази сутрин във Фейсбук/"Демокрацията у нас не се е случила защото през тези 25 години България се е управлявала от хора,а не от закони."
  Това е и моята опорна точка,която често споделям тук.Имаме перманентна криза на правото,а другите кризи са вследствие от това.

 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#10:"Norman Granz"]Може би в нас е вината? [/quote]

  Какъвто народа, такива му и управниците.....

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  [quote#11:"Norman Granz"]ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ НАПОМНЯ ПО ВСЕКИ ПОВОД!![/quote]
  имаш предвид че отново няма да удържи на американски бомби ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":
  [quote#10:"Norman Granz"]Може би в нас е вината?[/quote]

  Е за това спор няма. Но за какво тогава ни е членството в ЕС? С какво то допринася "демокрацията ни и свободното пазарно стопанство" да не приличат на страна от африканския континент? Как е допуснато това не само да продължава, но и да се задълбочава вече седем години откакто сме страна-член на съюза?

 16. 16 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 848 Весело

  [quote#8:"chicago514"]Левичарството е тежка болест,трудно се лекува.[/quote]
  А особено податливи на това заболяване са десните у нас.

 17. 17 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Декомунизацията на соцевропа започва в началото на 80-те с назначаването на новия папа Войтила, Светла му памет, и инвестиране на средства от Ватикана и запада за събаряне на комуправленията. От там нататък свободата се превръща в свободия, когато пълчища гладни и жадни емигранти заливат зап.европа. Тя от своя страна трябва да отделя средства да ги обгрижва, тъй като тарикатите лесно се ориентират как да карат на социални. Ето и евроскептицизма. Това е едната страна. Другото е изброено в статията ясно-корупция, крадене и злоупотреба с власт. Това е проблем, който човечеството не е изкоренило откак се е пръкнало, а ний искаме да го решим за някакви 25г. Който иска, да се надява. Американците са направили хубав филм по темата,"Бандите на Ню Йорк."

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  [quote#15:"Мафията си има държава"]Но за какво тогава ни е членството в ЕС? С какво то допринася "демокрацията ни и свободното пазарно стопанство" да не приличат на страна от африканския континент?[/quote]

  Ако не бяхме в ЕС, щяхме да сме нещо като Македония или Молдова, а може би Беларус. На теб повече ли ти харесва?

  Не всички българи живеят като африканци, повярвай ми. Една голяма част пътуваме свободно в Европа и света, печелим част от доходите си в чужбина, а ги харчим в България, успяхме да постигнем добър стандарт на живот, живеем в европейяски жилища, караме нови европейски коли, почиваме по европейски курорти. Това малко ли е?

  Аз предпочитам да сме неравни в заможността си, отколкото равни в мизерията.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#15:"Мафията си има държава"]за какво тогава ни е членството в ЕС? [/quote]

  Пазар над 450 милиона! Най големия и платежноспособен в света.....Факта, че не можем да се вместим в него си е наш, личен провал. Никой няма да ни брои пари, заради черните ни очи.

 20. 20 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  Такива, като описаните от теб са малцинството в България. Огромната част от българите не печелят и нямат европейски по размер доходи. И какво ти е "европейското" на жилището или колата, дето ти ги крадат и ограбват по "африкански"? Остава телени мрежи да опъваме по дуварите на къщите си, както правят в африканските и някои южноамерикански страни? И какво ти е "европейското" на политици и институции дето действат като африкански такива? "Европейски" облаги в страна, която повече прилича на африканска, нито ме грее, нито ми дава каквато и да е причина да се радвам на европейското членство...

 21. 21 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2147 Весело

  До коментар [#4] от "deribeev":

  Констатирам или дефинирам, няма вече никакво значение. Вдигате си изсулените гащи, връзвате канапа и си въвеждате Pax Europaea, щото аман от мечтатели ръйш.

 22. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  [quote#20:"Мафията си има държава"]страна, която повече прилича на африканска[/quote]

  Ти била ли си в африканска държава?

 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мафията си има държава" : "Но за какво тогава ни е членството в ЕС"
  ЕС им трябва на крадците = вярват, че ЕС и НАТО ще им опази окраденото за вечни времена ... както предишните вярваха , че СССР ще им опази валстта, а по-предишните вярваха, че Остта и Третия Райх ще ги опазат от народното възмездие. Напразно !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Заплахата и тогава е една и съща - Русия. Действията са същите. Краят и той ще е същия.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 25. 25 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Нали сте кадърни, десни и свободни? Отидете и се вместете на пазара, кой ви пречи?
  Напр. отивате до някое разработено търговско място в ЕС, до Карфур или Кауфланд и откривате магазин за български стоки, кеф ви домати, кеф ви най-качествените в света компютри, произведени в капиталистическа България. Сега е свобода, действайте!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  [quote#20:"Мафията си има държава"]И какво ти е "европейското" на жилището или колата, дето ти ги крадат и ограбват по "африкански"?[/quote]

  Кой ми ги ограбва, европейците ли? Брюкселските чиновници?

  Ограбваме се един друг, защото сме тъмни балкански субекти.

  Ти по-горе си казал: Такива като теб сте малцинство, какво ме греете?

  Ти също си част от причината.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  [quote#25:"др. Иванов"]Нали сте кадърни, десни и свободни? Отидете и се вместете на пазара, кой ви пречи?[/quote]

  Иванов, за разлика от теб, който лъжеш, че си хотелиер, рентиер, софийски бохем и т.н., че разбираш от икономика (виж ми подписа) и военно дело, а всъщност си едно злобно старче, закачило малко от привилегиите на АБПФК при бае Тодар, аз отдавна съм се интегрирал на европейския и световния пазар. И не с продажба на чушки от градината на село, повярвай ми.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2247 Весело

  Равносметката от 25 години е ,че поробената Източна Европа "доброволно" се включи за западния анархокорпоративизъм!
  Доброволно живеем за да отглеждаме и изучаваме дацата за кръвен данък (осигуряване на човешки ресурс за износ) както и доброволно приватизирахме всички и раздадохме концесии за жълти стотинки !

  НПО измислят все по-красиви думи за случилото се окичено с демокрация , човешки права и евроинтеграция! Ама при положение ,че във Флорида САЩ с насилие арестуваха 90 годишен старец даряващ храна за бездомни , то у нас скоро и съмнението в европейските "скъпоценности" скоро ще бъде преследвано !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#27] от "Norman Granz":
  [quote#27:"Norman Granz"]Ти по-горе си казал: Такива като теб сте малцинство, какво ме греете? [/quote]

  За какво съм част от причината, че не разбрах? За ограбването на жилища и коли? За заграбването и съсредоточаването на огромна икономическа мощ в ръцете на единици? Не знам и не ме интересува какви са ти "европейските" доходи и облаги. Нито ще взема с теб да си меря пътуванията, почивките, колите или имотите. Защото за истинският европеец е важно не само да ги има, но и къде може да им се радва. Да си богат в бедна страна е твърде жалко съществуване. Който не го е осъзнал, е повече африканец отколкото европеец.

 31. 31 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 895 Неутрално

  "Ние не успяхме да приемем западните ценности, например уважението към другите хора и към себе си. Искам да се научим да работим в екип"
  Ето тук е ядрото на проблема. За да се изличи отпечатъкът, оставен върху всички нас от тоталитарната система, може би ще са нужни още толкова години, колкото тя просъществува.

 32. 32 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#28] от "Norman Granz":

  Я ни обясни как си се интегрирала? Продаваш домати на някой пазар в Севиля?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 33. 33 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  [quote#1:"SSmart"]Как да се създаде усещане за общо гражданство в страна на повсеместна селяния?
  [/quote]

  Само тебе да те прочета и добивам усещането, че нито сме съграждани, нито сме сънародници, нито сме на една планета ами даже сме и от различни галактики.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  [quote#32:"др. Иванов"]Я ни обясни как си се интегрирала? Продаваш домати на някой пазар в Севиля?[/quote]

  Иванов, твоите познания по икономика са ясно отразени в подписа ми: "Поевтиняването на рублата компенсира спадането на цените на петрола."

  Смяташ ли, че те възприемам сериозно като събеседник?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  [quote#9:"Мафията си има държава"]Къде е тоя съюз, който не само търпи, но и с мълчанието си и липсата на адекватни действия толерира безобразията на политиците ни и органите на правосъдието? [/quote]

  Колега, пак ли друг да ни оправя !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 36. 36 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И тук ще кажа, както за друга статия, че ПРЕХОДЪТ се сведе до смяната на червените чорбаджии с розови и другояче нашарени.
  Това е основната заплаха, всичко останало са нейни следствия.
  Затова представителната демокрация трябва да си иде, а на нейно място - последователна пряка да изградим.
  Или упадъкът ще продължава.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 37. 37 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До [#12] а законите кой ги пише, дедо боже ли?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 38. 38 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1328 Любопитно

  [quote#14:"deribeev"]имаш предвид че отново няма да удържи на американски бомби ? [/quote]

  Някои вече се побъркаха с тази Америка и тези бомби. Имам чувството, че дори и под статия за извънземни ще "наместят" Америка и бомби.
  По-точно побъркаха ви по времето на соца.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 39. 39 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Т .нар. ЗАПАДНИ ЦЕННОСТИ са ценности пак на чорбаджийството. Бяха на почит и по време на държавнокапиталистическия режим на БКП, но ги прикриваха с лъжи за светло бъдще

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 40. 40 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  [quote#23:"dark'star"]ЕС им трябва на крадците = вярват, че ЕС и НАТО ще им опази окраденото за вечни времена ... както предишните вярваха , че СССР ще им опази валстта, а по-предишните вярваха, че Остта и Третия Райх ще ги опазат от народното възмездие. [/quote]

  Толкова глупости ! И ти претендираш за интелигентен човек !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Заплахата за демокрацията в Европа са крайната десница = не случайно в Европейския Парламент левите и десните се обединиха (НЕ е само любимата на "деснеещите" в българия ЕНП). Ислямистите от ИДИЛ които чукат на портите ще уплашат крадливата буржуазия и те пак ще докарат на власт в Европа някой "мустак"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1328 Любопитно

  [quote#25:"др. Иванов"]Нали сте кадърни, десни и свободни? Отидете и се вместете на пазара, кой ви пречи? [/quote]

  А кой ти каза, че не сме ! По себе си ли съдиш !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 43. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Няма такива думи като АНАРХОКОРПОРАТИВИЗЪМ или АНАРХОКАПИТАЛИЗЪМ. Не са думи, а фъшкии на словоблудието.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 44. 44 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  [quote#23:"dark'star"]ЕС им трябва на крадците = вярват, че ЕС и НАТО ще им опази окраденото за вечни времена ... както предишните вярваха , че СССР ще им опази валстта, а по-предишните вярваха, че Остта и Третия Райх ще ги опазат от народното възмездие.[/quote]

  ЕС и НАТО нямат нищо общо с Оста, със СИВ и Варшавския договор. Това са абсолютно доброволни организации. Ако искаш влизаш в тях, ако искаш излизаш - никой няма д ате прегази с танкове както правеха руснаците и Съветския съюз.
  ЕС и НАТО никога не са ни назначавали управниците - крадците на власт ги избират такива като теб.
  Напротив, ЕС ни притиска да се борим с корупцията, а и ни помага да го правим.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1734 Весело

  До коментар [#40] от "Ian Smith": "Толкова глупости ! И ти претендираш за интелигентен човек !"
  Ти това ли измисли ... като по-голям интелект от мене, а не можа да измислиш кое не е вярно

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#44] от "Ian Smith": "ЕС и НАТО никога не са ни назначавали управниците"
  Тримата американски сенатори свалиха Орешарски направо по телевизията, а Жозеф Дол назначи сегашните ... ако помниш.
  Колкото до танковете ... оше помним как от САЩ се назначават "демократи" в Сърбия - ракетите им и до София падаха. Хайде по-кротко = помним

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  [quote#44:"Ian Smith"]ЕС и НАТО никога не са ни назначавали управниците - крадците на власт ги избират такива като теб.
  Напротив, ЕС ни притиска да се борим с корупцията, а и ни помага да го правим. [/quote]
  Винаги корупцията от високите етажи е указвала натиск на корупцията на ниските етажи !

  Има доста признаци ,че западни банки , енергийни монополи и търговски картели си назначават министри не само в колониите а в напреднали в демократурата страни като Франция ,Великобритания ...
  Джон Пъркинс е описал подробно схемите как Световната Банка , МВФ заедно Либертарианките лаборатории назначават нужните им реформатори на всякъде където те са нужни !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 48. 48 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#34] от "Norman Granz":

  "тавариш" Иванов намира за много смешно българин да продава домати в Севиля, но мисли, че е много велико да разполагаш с всичката сила и воля в една държава и за 45 години да я фалираш 3 пъти и да докараш народа й до просешка тояга със сравнително некачествено висше образование.

  и трябва да им се признае, наистина са некадърни, за 45 години техните северно корейски братя не излязоха от несъстоятелността и глада. а нашите дори и това не успяха да сторят като ортодоксалните комунисти, та се налагаше да бият и гонят прогресивните си и можещи граждани.

  РЕФОРМИ !
 49. 49 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  [quote#48:"Rage Against"]за 45 години да я фалираш 3 пъти и да докараш народа й до просешка тояга [/quote]

  Той нарича това "Златния век на Тодор Велики".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 50 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1226 Разстроено

  Като е заплаха за Европа комунизма,защо назначи у нас на власт комунисти:президент,премиер шеф на НС и още много в редичката?!
  С ония комунисти поне бяхме във втория свят,а тия ни срутиха в третия.

 51. 51 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 993 Весело

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  Ако някой все още не те е разбрал, не очаквай скоро това да стане...

 52. 52 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2124 Разстроено

  [quote#0:"статия"]Въпреки че Полша се оказа най-яростният защитник на украинската демокрация [/quote]
  Тези от "Европейския наблюдател" са демонстрирали невероятен цинизъм, щом са нарекли подкрепата за един терористичен режим, който избива собственият си народ, защита на демокрацията.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 53. 53 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1169 Любопитно

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  +++++ Браво!

  Ето ТОВА трябва да се припомня постоянно, омръзна ми от вайкащи се мрънкачи, които само предъвкват колко им е черно всичко. Ами защото сте неудачници, затова. Стегнете се, само с оплаквания никой не е прокопсал.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 54. 54 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1674 Весело

  [quote#20:"Мафията си има държава"]Остава телени мрежи да опъваме по дуварите на къщите си, както правят в африканските и някои южноамерикански страни? [/quote]
  Във всяка нормална държава платежоспособното население си живее в обособени квартали, където се коси, полива и охранява.
  Другите...ми да духат!

  В Русия съм! В Русия съм!
 55. 55 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  [quote#44:"Ian Smith"]ЕС и НАТО нямат нищо общо с Оста, със СИВ и Варшавския договор. Това са абсолютно доброволни организации. Ако искаш влизаш в тях, ако искаш излизаш - никой няма д ате прегази с танкове [/quote]
  ДА да! И Украина само като намекна, че няма да подшише с ЕС и й спретнаха едно превратче! Ама разбира се, то това си бяха борци за демокрация!

  В Русия съм! В Русия съм!
 56. 56 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 673 Неутрално

  [quote#6:"Росфалитнадзор"]Заплахата е една - Русия.[/quote]
  Да.. Вижте този филм. Престъпления срещу Човечеството. Ако не сме бдителни, пак ще се повтори. Докато не еволюираме до мислещи и разумни същества.
  https://www.youtube.com/watch?v=GQoe-3Va2oU&feature=youtu.be

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 57. 57 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1098 Весело

  До коментар [#33] от "Ian Smith":

  И какво ? Да нямам мнение само за да не те дразня ли?

 58. 58 Профил на today
  today
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Заплахите за демокрацията в целия свят винаги са идвали и ще идват от Москва.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 59. 59 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#43] от "Николай Теллалов":

  Изпреварил си ме!
  Поради неразбирането на принципите на анархизма, го възприемат не като ред, наложен директно от хората, без опосредяващи звена, а като липса на ред. Думата анархия в съзнанието на болшинството се възприема като беззаконие. Поне ако беха прочели някои древните гръцки историци, и тези на византия, то щяха да видят, че много от скитските племена и всички славянски са описани, като "управлявани" и живеещи в анархия. Гръцката представа, от онези времена дори, не може да възприеме обществи в което някой да не е управляван, а да се управлява сам, без йерархично изградени институции за контрол.
  По отношение на модерния "бизнес", най-вече при спекулациите с финансови инструменти, без създаване на материални и/или духовни блага, концепция противоположна на протестантската бизнес етика и християнските принципи, също неправилно се използват термини като анархо бизнесмени, анархокапитализъм, финансови пънкари и др.
  Всичко това е от липсата на информация. В това отношение, радетелите на анархистичните форми на управление и свобода на индивида в хармония със свободата на другите индивиди, за превръщането им от индивиди в осъзнати личности и субекти на свободата, имат дълг към обществото, просветителски дълг. А най-абсурдното в сбърканата ни държава, където "лявата" партия е може би най-дясната, съдейки по делата й и олигархическите интереси, които защитава, е това, че голяма част от идеите на анархизма за директно участие на гражданина в управлението, неговата непрекъсната и коригираща намеса и т.н. се възприемат като десни идеи!!!
  Чиста липса на исторически познания!

 60. 60 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Демокрация ли е постояно да се увели4ава пенсионата възраст , демокрация ли е , 4е ядем пластмаса , демокрация ли е , 4е се вдигат работните 4асове на седмица от 40 на 48 до 56 и дори 60 (говоря предимно за западния свят УК , америка)

 61. 61 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  пенсионата реформа в демокрациите е ограбване , наи голямата пирамида , в някои държави В ЕС възраста стигна до 71 години , цял живот плащаш за да може некви държавни администрации да взимат хубави заплати и като станеш на 68 умираш , кои бит , кои е.ан е ясно

 62. 62 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Кои са тия в България "многобройните позитивни промени след приемането в ЕС"? А пък 2 основни проблема - организираната престъпност - да, ама "растящият интерес на Русия към страната като възможен маршрут за износ на руски газ"... някъв си проект за газопровод ни е проблема, без да уточняваме защо. А не това че "демократичната" власт задушава например АЕЦ и от ядрена енергийна сила превръща държавата във фалирала колония, в която основния икономически аргумент е че имаме най-нископлатения труд.
  "След 25 години е важно да се помни, че не беше неизбежно освобождаването на Централна Европа от комунизма" Че то не е ли дирижирано от самите комунисти, които и досега са си на власт? Всъщност тоя философски анализ на "демокрацията" в коя държава е писан?

 63. 63 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#15:"Мафията си има държава"]Е за това спор няма. Но за какво тогава ни е членството в ЕС? С какво то допринася "демокрацията ни и свободното пазарно стопанство" да не приличат на страна от африканския континент? Как е допуснато това не само да продължава, но и да се задълбочава вече седем години откакто сме страна-член на съюза? [/quote]
  Ние имаме общи черти със средиземноморските народи, обаче в допълнение боледуваме от комунизъм, което ни усложнява положението. Италианците, гърците и испанците също са корумпирани и крадливи, въпреки че са членове на ЕС от десетилетия. Италия даже е основател. Не ни е виновен ЕС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK