Евродепутати обмислят със създаване на "европейско ЕООД" да улеснят малкия и средния бизнес

Евродепутати обмислят със създаване на "европейско ЕООД" да улеснят малкия и средния бизнес

© Юлия ЛазароваСъздаването на т.нар. европейско ЕООД би улеснило малкия и средния бизнес за по-лесно разкриване на дружества на територията на ЕС, като намали административната тежест и разходите. Въпросът вече се обсъжда в комисията по правни въпроси на Европейския парламент.


Целта е да се създаде гъвкава и достъпна процедура за разкриване на търговски дружества, която да е една и съща във всички страни от ЕС - да има типов устав, типови бланки за регистрация, с едни и същи суми, разясни евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, член на правната комисия. Различията в националните законодателства, в частност разликите в дружественото право, липсата на доверие в чуждестранните дружества сред клиентите и бизнес партньорите са само част от причините, които ограничават броя на малките и средните предприятия, инвестиращи в чужбина.


Когато чуждо дружество извършва дейност на пазара в страна от ЕС, трудно печели доверието на клиентите, особено когато става въпрос за малка фирма. Обикновено се прибягва до регистрация на клон или дружество, но това изисква повече ресурси, време и физическо присъствие на собственика в страната, в която иска да печели пазар.
Затова идеята е да се даде възможност за регистрация на фирма (ЕООД) по интернет в рамките на три работни дни, с минимален капитал от порядъка на няколко евро. Задължението е седалището, както и централното управление или основното място на дейност да бъде в ЕС.


Споровете между евродепутатите са за това как да се гарантира сигурността на личните данни и в същото време да се прекрати рискът от измами и превръщането им в кухи фирми за източване. Другият дискусионен въпрос е за сумата на първоначалния капитал. Шестнайсет държави членки позволяват минимален капитал за регистрация, сред които и България, а статистиката показва, че не се е увеличило използването на такива дружества за измами, тоест няма ясна зависимост от свалянето на достъпа за регистрация на такива дружества и измами чрез ползването им, коментира Емил Радев.


Предвижда се и въвеждане на общ устав на Европейската фондация, което би улеснило обединяването и трансфера на ресурси, знания, дарения. Осъществяването на дейността на фондациите в целия ЕС пък би намалило правната несигурност и би допринесло за популяризирането им.


Идеята е Европейската фондация като организация да има трансгранично измерение по отношение на дейностите си или уставната си цел и към момента на учредяване активите ѝ да се равняват на поне 25 000 евро. Въпросът обаче се обсъжда вече три години в Съвета.


В ЕС съществуват повече от 110 000 фондации с нестопанска цел, чиито активи общо се оценяват на около 350 милиарда евро и които осигуряват работни места за милион европейски граждани. В същото време на територията на Съюза съществуват повече от 50 различни закона в областта на гражданското и данъчното право, приложими спрямо фондациите, както и многобройни сложни административни процедури, които струват милиони евро годишно – пари, които могат да се използват за много по-полезни за обществото цели.

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  В Бразилия фирми се откриват по интернет поне от 15 години.
  Разходите по откриване на търговски дружества не са важни, важни са следващите.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тези чиновници и в спалнята ми ще искат да влязат...

 3. 3 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Не е нужно да подпомагате нищо. Не им пречете да работят,съдебнта власт да е посредник в споровете,намалете правната тежест и "берете плодове".
  Европейско ООД ще е поредната хранилка за некадърници и наши хора!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 877 Весело

  Поредното преливане от пусто в празно ще стане.... "Малките и средни" фирми виреят и без брюкселските зелки, там където работят "големите фирми", там където има поминък...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Каква хранила бе, говори се за облекчаване на процедурата. Да можу от БГ да регистрираш фирма в Испания без да ходиш на място

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Повечето коментатори тук, освен №5, въобще не разбират за каво става въпрос.
  Тази идея не е нова и би била крачка напред в икономиката на Европа.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 7. 7 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 252 Весело
 8. 8 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Прост пример. Преди търговец се откриваше с 20-30 лв. разноски и внасяне на 3500 лв. капитал, който после си теглиш обратно. Сега този капитал стана 2 лв., но за да ти открият дружеството ти искат не 20-30, а 300 лв. Само банките за откриване и закриване на набирателна сметка, където да сложиш тези два лева, взимат от 60 до 100 лв.
  Преди, ако не пуснеш навреме отчета в статистиката, глобата беше 50 или 100 лв., сега е от 2000 до 5000 хиляди.
  Почти няма глоби, които да са под 1000 лв., а някой стигат до 50000 лв. и то без да има каквато и да е щета, просто не си подал някой документ, който го има на 10 места из администрацията.

  Аз се поболявам като чуя, че държавата ще ми прави някое добро или ще ми намалява разходите.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3528 Неутрално

  Целта е да се създаде гъвкава и достъпна процедура за разкриване на търговски дружества, "
  някой може ли да посочи някаква гъвкава процедура изготвена някога . качеството на краставицата се превръща в регулация с хиляди чиновници следящи я

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Добре е да има електронна регистрация,но още по-добре е стартиращият бизнес да бъде подпомаган безрезервно,без много документация,без много финансови обструкции и същевременно да има прозрачност.

  Tony
 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Най-ценното в тази новина е сбърканата дума "европедупатът";
  Останалото е вятър от уста.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 12. 12 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Аз ще използвам статията да подсетя всички, които са имали неблагоразумието да напишат като предмет на дейност "външнотърговска" такава или "търговия на едро" да си приготвят по 2000 лв. и да се предават в ДАНС, защото иначе може да отнесат по 50000 лв. глоба, защото докато са правили банички или софтуер не са се борили активно с ИДИЛ и не са разкрили овреме тъмните дела на Христо Бисеров, свързани за пране на пари.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 13. 13 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  " разясни европедупатът " - ех редакторе, редакторе ..., и всички надолу по веригата...

 14. 14 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#2:"V.Iliev"]Тези чиновници и в спалнята ми ще искат да влязат... [/quote]
  Ти май имаш нещо против ЕС и ЕК? Не виждаш ли, че откакто ядем прави краставици @к@ме правилно. Дори и само заради такива решения, си струва да сме в ЕС. Па макар и на последно място.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 15. 15 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 824 Весело

  До коментар [#1] от "др. Иванов":

  А Евразийско ЕООД за кога се планира, другарю? ))
  Бързо да регистрираш един нов газопровод докато рублите ти имат мижава стойност...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Дано по бързо им тече мисълта.

 17. 17 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#8] от "др. Иванов":

  "Аз се поболявам като чуя, че държавата ще ми прави някое добро или ще ми намалява разходите."

  др. Иванов, наред ли е всичко? Надявам се не сте се нещо простудил.
  Как само звучите - либертариански.

 18. 18 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9655 Неутрално

  Идеята не ми изглежда не реална и съм сигурна че ще е с по голямо облекчение отколкото сега в България, с по марко разход на време пари и др.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Като че ли има хляб в тази идея.Доколкото европейското законодателство има приоритет пред местното.Ние отново сме печеливши.

 21. 21 Профил на r3v0lv3r
  r3v0lv3r
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "др. Иванов":

  Грешни са ви тарифите, ако може да се вярва на този сайт:
  http://smallbusiness.bg/registracija-na-firmi.html
  Ясно се вижда, че подготовката за документите струва повече от самата такса, която се дава на държавата. Явно идеята е да е толкова проста, че всеки да може да си попълни документите и да не му взимат парите разни консултанти. Дали ще се случи коректно в нашата държава се съмнявам.

 22. 22 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#19] от "today ":

  Това е за откриване, има такса и за закриване. Мене като ме видят в банка ми дават пари и хвърлят капи като изляза.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 23. 23 Профил на today
  today
  Рейтинг: 920 Неутрално

  [quote#5:"Батков-вън"]Да можу от БГ да регистрираш фирма в Испания без да ходиш на място [/quote]

  А ходи им обяснявай на червените "експерти по бизнес". Повечето дори нямат идея, че могат да си възстановят през Интернет ДДС, заплатен в други държави от ЕС. Иначе тръгнали да говорят и пишат за бизнес, и как регистрацията излизала цели 300 лева. Че ако 300 лева плашат някого, какъв бизнес ще върти, как ще плаща на счетоводство, как ще плаща данъци и осигуровки, и т.н.? Само че цоцалистите искат нищо да не дават, искат само да взимат.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 24. 24 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Би било чудесно, особенно за търговците от пограничните райони, които ще могат да предлагат стоката си в чужбина, която е на 3 км

 25. 25 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#19] от "today ":

  Между брокери на Борсата: "Не му казвай, че е глупак - продай му нещо"

 26. 26 Профил на today
  today
  Рейтинг: 920 Весело

  [quote#22:"др. Иванов"]Мене като ме видят в банка ми дават пари и хвърлят капи[/quote]

  Като гледам тука как забавляваш потребителите, представям си на живо какво ще е, разбираемо е да ти дават пари.
  Помоли ги следващия път да направят клипче и да го качат в Youtube, може да удариш рекорд по брой гледания

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 27. 27 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Идеята е много добра, стига да се обмисли както трябва и да е достъпна за повече хора.
  Първите коментиращи просто са програмирани на тема "анти ЕС" и каквото и да се предложи, винаги ще са против.

 28. 28 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Само да попитам за какъв свободен пазар и каква пазарна икономика смятат от ЕС, че ще има като постоянно субсидират и подпомагат? Страх гие май да спазват законите и да уеднаквят правилата за всички, че на някои от големите страни няма да им хареса това и ще си загубят конкурентоспособността.

 29. 29 Профил на today
  today
  Рейтинг: 920 Неутрално

  [quote#25:"vhv"]Между брокери на Борсата: "Не му казвай, че е глупак - продай му нещо"[/quote]
  Нали? Ти само виж логиката - отваряш сметка, вкарваш 2 лева и вместо изобщо да ги отсвириш тия 2 лева, ще си губиш времето да се върнеш в банката, чакаш на опашка, ще попълваш документи, ЩЕ ПЛАТИШ ТАКСА примерно 20 лева, за да си вземеш 2-та лева!!!
  Това само велик икономист като др. Иванов може да го измисли, всички останали казват "да не съм луд да дам 20 лева, пък да взема 2" и изобщо я отсвирват тази сметка с 2-та лева.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 30. 30 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#8:"др. Иванов"] Сега този капитал стана 2 лв., но за да ти открият дружеството[/quote] КАКВО дружество- КД, КДА,АД, ЕАД, ООД, ЕООД? Най- добре не се занимавайте с тези неща- след като не Ви е ясна разликата между изброените правно организационни форми на търговско дружество, защо изобщо пишете по този въпрос?! Знаете ли какво е ЕООД?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 31. 31 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Идеята не е лоша, но веднага възниква въпрос в мен. По чие законодателство ще се гледа "обявяването в несъстоятелност" ? По законодатеството на собственика, по законодателството на страната, в която е учредено дружеството или ще има унифициране на закони? Според мен ще се облегчи регистрацията на дружествата, ако се премине по този начин, но с данъците не знам как ще е. Все пак ще се едноличен собственик на капитала, а това ще си го пишеш в данъчната бланка на края. Има доста неясноти.
  Принципно съм за идеята всичко да е по електронен път.

  П.С Колеги, оставете др.Иванов, днес говори доста верни неща в постовете си. Темата все пак не Русия.

 32. 32 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#30] от "logika":

  Колега, добър ден, радвам се да ви видя. Днес сме на Търговски закон, ще си припомняме всичко по него

 33. 33 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#30] от "logika":

  А, това пък какво ли е? Вероятно става дума за правописна грешка, защото не може "О" да се повтаря два пъти? Не знам.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 34. 34 Профил на today
  today
  Рейтинг: 920 Неутрално

  [quote#31:"mizo"] По чие законодателство ще се гледа "обявяването в несъстоятелност" ?
  П.С Колеги, оставете др.Иванов, днес говори доста верни неща в постовете си. Темата все пак не Русия.[/quote]
  По законодателството на държавата, в която е регистрирано дружеството, докато не се въведе единно европейско законодателство.

  Какви верни неща е казал др. Иванов, освен че регистрацията излиза 300 лева?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#32] от "mizo":Здравейте, колега- и аз се радвам, че отново сте във форума. Както е тръгнало, ще се преквалифицираме в преподаватели я по търговско право, я по актуалните мурзилски тежнения

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#33] от "др. Иванов":

  Иванов, и си прав, и не си прав. Прав си за наредбите на банката да се иска депозит по набирателната сметка, който да внесеш при подписване на договор за откриване на набирателна сметка с дадена банка (уникредит и прокредит искат по 60 лв депозит+ капиталът, АЛФАБанк, Токуда, Експресбанк- НЯМАТ такова условие). Не си прав относно цените- 350 лв е нашата такса/хонорар, която вземаме от клиентите за изготвяне и подаване на документите за регистрация на ЕООД. Наредбата за адвокатските възнаграждения е публична, вижда се, но говорим само за конкретен вид дружество, други дружества струват повече.
  Банките не закриват набирателната сметка, след излизане регистрацията на конкретното дружество, с копие от актуалното състояние( от търговския регистър- публичен достъп) отиваш и те я трансформират в разплащателна сметка. Досега не съм чул някой да иска такса за трансформиране на сметка от набирателна в разплащателна.

 37. 37 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#35] от "logika":

  Аз и без това водя курс по ТП към един частен колеж, свикнал съм на какво ли не

 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#33:"др. Иванов"]Вероятно става дума за правописна грешка, защото не може "О" да се повтаря два пъти?[/quote]
  Двете "О"-та означават "ограничена отговорност". Известно ли Ви е какво означава това словосъчетание?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на beroe
  beroe
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Много добра мярка. Липсата на митници е изключително улеснение за бизнеса, но изискванията на законодателството по ДДС ограничава свободния пазар и налага регистриране на дружества в чужбина. Сега би трябвало да става бързо и лесно.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 40. 40 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Като пари, регистрирането на едно ЕООД(ако не сеползват услугите на адвокат), струва следното:
  - 110 лв. такса към АП ТР(Агенция по Вписванията Търговски регистър)- регистрация на дружество; комисионна на банката 2 лв.
  -6 лв- заверка на подпис/спесимен- пред нотариус
  - такса за откриване на набирателна сметка 10 лв. + 2-3 лв. комисионна на банката
  + внесен уставен капитал минимум 2 лв. пак комисионна на банката.
  Това е, без адвокат. Ако се ползва адвокат тези 110лв. падат на 55лв., защото имаме електронни подписи и таксата става : регистриране на дружество по ел. път.
  Обаче си плащаш хонорар за изготвяне и подаване на документите по регистрацята на дружеството, естествено подписваш и адвокатско пълномощно.

 41. 41 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#36] от "mizo":

  Аз съм винаги прав!

  Освен всичко изброено и пропусната и таксата за нот. заверки. Сметката рядко се закрива, защото може да се преобразува в разплащателна, това не отменя таксата, а малко я намалява.

  Ако момето знаеше какво е ЕООД и въобще разликата между фирма и търговско дружество, щеше да знае, че с откриването на фирмата вървят и ред други такси, а те с глоби.

  Може да отвориш фирма навсякъде, но когато преди време исках да го направя в Холандия се оказа, че годишното приключване е на цена от 700 гулдена на час за счетоводната кантора.
  Ако тук пишещите някога бяха влизали в съд щяха да знаят какво става често с подобни фирми. В нета има една присъда на фиктивник, дето му стоварили фактурите от Метро, изчислили ги с търговска надценка на заведението, което имал и го осъдили, въпреки събраните доказателства, че завалията извадил карти на всички комшии и тези стоки не били влизали в заведението му.

  Затова леко с възстановяването на ДДС по интернет, за да не дойде след две години глоба от някъде, че нещо не е декларирано както трябва. Един приятел не си подал декларация за нещо в общината в Щраузунд, Германия, глобата била 50 евро, но го открили след десетки писма, пропуснати срокове и люти закани и като го спрели за проверка от тамошния КАТ директно го закарали в съда, а оттам един месец в затвора, защото нямал да плати събралите се към 1500Е.

  Пинизи!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 42. 42 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#38:"logika"]Двете "О"-та означават "ограничена отговорност". Известно ли Ви е какво означава това словосъчетание? [/quote]

  Това пък никога не бих го предположил?!? Че аз по принцип не нося отговорност за нищо, за какво ми е да е ограничена?!? Я ме светни какво означават и другите, защото през 1989 г. открих ЕТ, през 1990 - СД, през 1995 - ЕООД и после няколко ООД-та?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#41:"др. Иванов"]Ако момето знаеше какво е ЕООД и въобще разликата между фирма и търговско дружество, [/quote]
  ТЗ Дял трети. ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА Глава десета.
  ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ ОПРЕДЕЛЕНИЕ
  Чл. 63. (1) Търговското дружество е обединяване на две или повече лица за извършване на търговски сделки с общи средства.
  (2) В предвидени от закон случаи може да се учреди дружество и от едно лице.
  (3) Търговските дружества са юридически лица.
  ВИДОВЕ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА
  Чл. 64. (1) Търговските дружества са:
  1. събирателното дружество;
  2. командитното дружество;
  3. дружеството с ограничена отговорност;
  4. акционерното дружество;
  5. командитното дружество с акции.
  (2) Могат да се учредяват само търговските дружества, предвидени в този закон.
  (3) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Търговските дружества по ал. 1, т. 1 и 2 са персонални, а тези по т. 3 - 5 капиталови.
  (4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Със закон може да се предвиди, че определена дейност може да се извършва само от даден вид търговски дружества.
  http://lex.bg/laws/ldoc/-14917630
  Аре- бегай да пасеш тревичка/ пардон/- да си купуваш рублички

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44 Профил на r3v0lv3r
  r3v0lv3r
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "mizo":

  Най-вероятно ще се спазват законите в които дружеството е създадено и оперира. Като цяло едва ли меснития бизнес ще имат доверие на подобни организации и ще им позволят свободно да си извършват дейността. Доста интересен е обаче въпросът с обществените поръчки, дали това ще позволи на български фирми да участват лесно в търгове в други европейски държави, като отстранят част от регулациите.

 45. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#42] от "др. Иванов":
  Хайде - "светнете " ме каква точно е юридическата разлика между фирма и търговско дружество Вашите коментари доказват само едно- простички хорица не трябва да стават бизнесмени/ по-точно- собственици на фирми/- просто не им достигат твърде много познания, за да управляват хора и процеси

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 46. 46 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#41] от "др. Иванов":

  Както казах, частично прав си и не можеш да претендираш за изцяло. Фиктивникът въобще не ме интересва, тъй като нямам документите по делото, което означава, че не съм склонен и компетентен да се произнеса. Както и ти, и който и да било друг в този форум. Вярно, че само си плямпаме, но хайде поне без глупости да си говорим. Има си съд, той решава!
  Относно нотариалната такса- написъл съм я в разбивката на цената. Прибързал си, но приемам, че си писал паралелно с мен следващият си пост.
  Търговско дружество и фирма- стига бе! Фирма е наименованието, под което работи и се подписва търговецът. Дружеството е нещо друго, виждам, че logika е цитирала ТЗ.
  Повярвай ми, квалификации като "не са влизали в съд" не важат за мен, Павла рей и logika. По-вероятно е ти, да си посещавал тази институция толкова пъти, колкото някой от нас за един ден! Да спрем с заяжданията и да си говорим по темата.

 47. 47 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  Европейската корпокрация унищожава всеки друг бизнес освен корпоративния , наивно е да вярваме ,че нещо ще спасяват !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 48. 48 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 790 Неутрално

  [quote#8:"др. Иванов"]Само банките за откриване и закриване на набирателна сметка, където да сложиш тези два лева, взимат от 60 до 100 лв. [/quote]

  Оповръщан, защо пак лъжеш ? Таксата за откриване на набирателна сметка в банките варира между 10 и 15 лева, за закриване обикновено е 20 лева. Тоест общо 30 лева излиза.

 49. 49 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 790 Неутрално

  [quote#41:"др. Иванов"]Аз съм винаги прав!

  Освен всичко изброено и пропусната и таксата за нот. заверки.[/quote]

  Единственият документ, който трябва да бъде заверен пред нотариус при регистрация на нова фирма, е спесимена, което излиза 5 лева. Много ли ти се виждат, мизерник ?

 50. 50 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1607 Весело

  [quote#10:"Free person"]още по-добре е стартиращият бизнес да бъде подпомаган безрезервно,без много документация,без много финансови обструкции[/quote]
  -Такива са "стартиращите бизнеси" на всички роми ДДС-ари и др. под. "купувачи" на готови фирми.

 51. 51 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#47] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Когато няма какво да кажеш по темата, просто си замълчи. Нито разбираш същината на въпроса, нито уместно коментираш!

 52. 52 Профил на Moiraine
  Moiraine
  Рейтинг: 259 Неутрално

  До коментар [#19] от "today ":

  Май ти не си наясно, то може и два лева да ти искат капитал, но за да се финализират нещата и фимарата ти да може вече да извършва дейност се изискват още няколко документа, и всичко отива до към 150-200 лева може и нагоре зависимост от формата.

 53. 53 Профил на Moiraine
  Moiraine
  Рейтинг: 259 Неутрално

  До коментар [#19] от "today ":

  Освен това оформлението на документите не за всеки, и обикновено се използват фирми които се знимават с тази дейност те ти вземат още пари. Ако пък искаш да си сигурен, че няма да си дадеш тези 20 или колкото бяха лева за регистрация на име на вятъра трябва да си запазиш име което е към 50 лева, щото ако през това време докато си правиш документите което ще ти отнеме поне месец може някой да ти заеме името на фирмата и парите ти отиват на вятъра.

 54. 54 Профил на Moiraine
  Moiraine
  Рейтинг: 259 Неутрално

  До коментар [#19] от "today ":

  Карал съм курс точно по тези въпроси, позабравил съм но освен ако нещо не се е променило оттогава за което не знам реално разходите по докуметацията отиват към 200 лева а може и повече. Ако си направиш всичко сам което е много трудно може да успееш да се впишеш под 100 лева.

 55. 55 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#53] от "Moiraine":
  [quote#53:"Moiraine"]бикновено се използват фирми които се знимават с тази дейност те ти вземат още пари. [/quote]
  За тази цел има юристи, а не фирми!
  [quote#53:"Moiraine"]за регистрация на име на вятъра трябва да си запазиш име което е към 50 лева[/quote]- абсолютно пари на вятъра, има търговски регистър, можеш да провериш запазените имена!


  [quote#53:"Moiraine"]докато си правиш документите което ще ти отнеме поне месец [/quote]- отнема 1 час писане, максимум, 1 час в банка и нотариус. Регистрацията излиза след 3 до 5 работни дни, след внасяне на документите в ТР.


  [quote#54:"Moiraine"]Ако си направиш всичко сам което е много трудно може да успееш да се впишеш под 100 лева[/quote]
  Около 150-160 лв е, по-горе съм дал списък колко струва на всеки, ако си го прави сам.

 56. 56 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Надявам се да е само за държави от Еврозоната, българия никога не ми е вдъхвала доверие в бизнеса...

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 57. 57 Профил на Moiraine
  Moiraine
  Рейтинг: 259 Неутрално

  До коментар [#55] от "mizo":

  Можеш, ама през това време докато ти се оформи докуметацията, ходенето по бюрокрация и прочее, особено пак ако ги правиш нещата сам, някой може да си плати за същото име, и парите ти никой не ги връща а трябва да дадеш нови 20 или колкото са там.

 58. 58 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2779 Весело

  [quote#51:"mizo"]Нито разбираш същината на въпроса, нито уместно коментираш! [/quote]
  Аз съм един от малкото демократи тук които разбират същината на проблема с европейската корпократура и са го изучавали внимателно!
  Общоевропейското ЕООД не е нищо повече от допълнително приближаване на европейските скъпоценности към индустриалните и финансови анархисти и избутване на столчето ,че да се пребият сядайки малките и средни фирми за които ЕК е злата мащеха!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 59. 59 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  [quote#17:"vhv"]Как само звучите - либертариански.[/quote]
  Правилно го разбираш, всичките наши червени капиталисти са либертарианци. Или поне либерали като ДПС. Против са всякаква държавна намеса в краденето, те сами решават колко и къде ще се краде. Примера с КТБ е точният модел, държавната намеса е чак накрая, когато трябва да се плащат гарантираните влогове.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 60. 60 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#42] от "др. Иванов":


  [quote#42:"др. Иванов"]Я ме светни какво означават и другите, защото през 1989 г. открих ЕТ, през 1990 - СД, през 1995 - ЕООД и после няколко ООД-та? [/quote]

  Тавариш Иванов настаяшчий олигарх под прикритей. Он в етот форум только для удоволствие висить

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 61. 61 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Преди повече от година аз писах до кого ли не, за създаването на такива по общини, ама.... Сметнаха тази идея за много екстравагантна! Сега тази идея се лансира в много по-голям мащаб от ЕС и не е екстравагантна! Най-бедната държава в ЕС можеше да се запише като пионер в тази насока!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK