Големият устрем надясно

Музеят на жертвите на фашизма в Дистомо, централна Гърция.<br />

© Костас Калегрис

Музеят на жертвите на фашизма в Дистомо, централна Гърция.Костас Калегрис е журналист на свободна практика и телевизионен продуцент в Атина.


Тази статия е изработена в рамките на журналистическо проучване за Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на фондация ЕРСТЕ и фондация "Отворено общество" в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN)"Дневник" е медията в България, която публикува изследванията на журналисти от Балканите, участвали в тазгодишната програма.

В подножието на зелените хълмове на планината Парнас в централна Гърция градчето Дистомо е необичайно оживено. Посетителите са се събрали да отбележат 70 години от масовите убийства там -едно от най-зловещите нацистки зверства в страната, при което загиват над 200 цивилни.


На един от хълмовете, на който е разположен мемориалът в памет на жертвите, гимназисти от Гърция и Германия представят "Децата на войната", театрална ода за мира. Снимки на нацистки войски на атинския Некропол и на убити сирийски деца се прожектират за фон. Зрителите гледат съсредоточено.
В кафенетата на града атмосферата е, очаквано, по-шумна и по-политизирана. Рано или късно някой споменава името на Мария Сидери-Цами.


Трима членове от нейното семейство са убити при клането в Дистомо, но това не пречи на 23-годишната им потомка да се кандидатира на регионалните избори през май миналата година като представител на "Златна зора" – определяната от мнозина като неонацистка партия, добила популярност в Гърция през последните години.


Сидери-Цами вини за историческото клане борците от комунистическата съпротива – според нея те са предизвикали нацистите, като са им устроили засада. "Те са знаели, че немците ще се върнат в селото да избият хората, ако бъдат нападнати," каза тя в интервю пред местен блогър, заснето при мемориала.


Ориентацията на Сидери-Цами към крайно дясното може да изглежда изненадваща. Но и хора, чиито предци са убити от нацистите и принадлежат на семейства с трайни леви убеждения са се присъединили към "Златна зора", мотивирани от гнева от дълбоката икономическа криза в Гърция и разочарованието от традиционните политически партии.


В периода на подготовка за изборите миналата година "Златна зора" публикува записа с интервюто на Сидери-Цами на сайта си с гордост. Думите й обаче са посрещани с далеч по-малък ентусиазъм в Дистомо.


"Срамота е," казва 84-годишната Мария Сехремели, далечна роднина на Сидери-Цами. Тя самата е оцеляла клането, като се е скрила под тялото на екзекутиран съсед. "Не комунистите убиха хората в Дистомо, те се опитваха да се справят с врага," казва тя.


На крака си Сехремели още пази белег от отклонил се при стрелбата куршум. Всяка година тя започва да се чувства зле два дни преди възпоменанието. В деня на последната годишнина е изпила два аспирина по обед, за да укроти кръвното си налягане.


Седнала край маса в гостната си, Сехремели казва, че никога не е говорила за събитията на внуците си, защото не е искала да ги разстройва, или да им предаде омразата на онази епоха. Но надигането на "Златна зора" я е накарало да промени решението си. "Наистина ли искат най-доброто за Гърция? Като убиват хора? Като правят всичките тези грозни неща и псуват по телевизията?" казва тя за партията. "Личи си какви хора са."


След като с десетилетия гравитираха в периферията на политическия живот, "Златна зора" привлякоха много повече привърженици през 2010 г със своята националистическа, антиимигрантска и често подбуждаща към насилие политика. Медии и анализатори определят партията като неонацистка или фашистка, но членовете й отричат да имат каквато и да е връзка с националсоциализма.


Надигането на партията съвпадна с безпрецедентен ръст в расистките нападения срещу имигранти. Това насилие обикновено се разминаваше безнаказано, докато мъж, свързан със "Златна зора", не уби антифашисткия рапър Павлос Фисас в едно атинско предградие през септември 2013 г. Убиецът беше арестуван и правителството предприе акция срещу партията.


Днес шестима души от ръководството й, включително нейният лидер Никос Михалолиакос са в затвора и очакват съдебните си дела по обвинения за управление на престъпна организация. Процесът, който партията интерпретира като политическо преследване, се очаква да започне скоро.


Въпреки очакваното дело, политическата сцена в Гърция е така размирна, че Сехремели се страхува "Златна зора" да не вземе властта и да предизвика гражданска война. Тя казва, че на последните избори е гласувала за лява партия, както винаги.


Покойният й съпруг е участвал във въоръжената съпротива за освобождение на Гърция от нацистка окупация. Тогава той е възприел комунизма и му е останал верен до края на живота си.


Семейната й история е типична за Гърция – политическите убеждения са се формирали около Втората световна война и са следвани от следващите поколения.


Стари белези чертаят идеологическите граници


Германия нахлува в Гърция през април 1941 г. Стотици хиляди гърци губят живота си през следващите три години в резултат на боеве, депортация в концентрационни лагери, репресии и глад.


Съпротивата е организирана от различни групи, но комунистите са най-видими и бързо се установяват в почти всички части на Гърция. От другата страна, подобно на другаде в окупирана Европа, много гърци сътрудничат на германците, в това число симпатизанти на нацистите и националисти.


След войната леви и десни започват да се съревновават за власт. Политическите боричкания бързо довеждат до гражданска война, която завършва през 1949 г с поражение за комунистите.


Разследващият журналист Димитрис Псарас, който изследва гръцките крайно десни партии от 80-те насам, е открил много случаи на предаване на  антикомунистическите убеждения от колаборационисти на децата и внуците им.


Някои от тези хора се оказват сред лидерите на военната хунта, която управлява от 1967 до 1974 г, и някои са на политическата сцена сега със "Златна зора". Лидерът на партията Михалолиакос идва от семейство на колаборационисти.


Но сред членовете на "Златна зора" и сред нейните поддръжници има и една малка прослойка със съвсем различна семейна история.


Пионерът


Гиоргос Герменис си спомня с много обич дядо си по майчина линия Панайотис Гризиотис. Запомнил го е като "модерен дядо", който винаги остава близо до по-младите поколения.


По време на войната Гризиотис е лидер на комунистическите бунтовници в западна Гърция. Когато дъщеря му е на 10, той я праща да взема нелегалния тогава вестник на Комунистическата партия на Гърция, KKE.


Когато дъщерята пораства, и тя става комунистка. Ражда Герменис и го носи като бебе на ръце, докато окачва афишите с партийните другари за годишната манифестация в Атина.


Синът й сега е един от най-изявените членове на "Златна зора" в парламента и първият в управлението й, който през 2012 г. публично призна, че е внук на комунистически партизанин.


Гиоргос Герменис<br />

© Паво Тейтинен

Гиоргос Герменис


Признанието му беше голям удар за левицата, която не можеше да проумее как е възможно човек с такива семейни традиции да се озове сред крайно десните.


В момента Герменис е в затвора, в очакване на делото заедно с останалите от ръководството на партията. Той даде писмени отговори на въпроси за тази статия, като ги прати по жена си, която го посещава в строго охраняемия затвор Коридалос в Атина.


"Комунистическата партия се е превърнала в буржоазна партия. След толкова години на политическата сцена те са станали професионални революционери," каза той. Според него хора, които някога са били комунисти или социалисти, са сред най-ревностните поддръжници на "Златна зора". "Те чувстват, че партиите, на които са били лоялни толкова години, са ги предали!" обяви той.


Герменис се присъедини към "Златна зора" в началото на 90-те, когато призракът на национализма бродеше из Балканите. Родителите му са научили за идеологическото му отцепничество много по-късно.


Той твърди, че никой от семейството му не се е опитвал да промени възгледите му, нито пък е променил своите. Според Герменис майка му сега вярва, че "Златна зора" и истински революционна партия.


"На демонстрациите ни тя видя не обичайните партийни фенове и назначени политически управляващи, а хора от същата улица, същата среда, работници, трудещи се за насъщния, и това я впечатли," казва той.


Двоен парадокс


Тези обикновени хора дълбоко са впечатлили и Тасос Папайоану. Той казва, че е бил шокиран от увеличаването на самоубийствата, свързани с икономическата криза в родния му край Коринт.


Папайоану, който неотдавна е навършил 40, не обича да бъде наричан шофьор на такси, освен освен ако не вози гръцки клиенти. През по-голямата част от деня той е шофьор, който вози чуждестранни туристи до античен Коринт, на около 80 км от Атина. Родителите му са емигрирали в Австралия, когато е бил на две години, и той още си спомня колко е било трудно да си чужденец там. Двайсет години по-късно се връща до Гърция за ваканцията си, и остава.


Сега Папайоану гласува за "Златна зора". Решението му да подкрепя радикално антиимигрантска партия въпреки сблъсъка си с дискриминация на такава основа в Австралия, не е единственият парадокс. Дядо му Гиоргос е бил комунистически партизанин в региона на Коринт по време на гражданската война.


"Не го познавах. Иска ми се, да го познавах, въпреки че възгледите ни са напълно различни," казва той в таверна до археологическите разкопки на античен Коринт.


Когато гръцката икономическа криза започва, Папайоану си мисли: "Бум! Национализъм! Хайде да променим нещата. Трябва да избухне гражданска война."


Враговете му? Имигранти, корумпирани политици, които застрашават благополучието на хората, Международния валутен фонд, и дори онези, които споделят левите възгледи на покойния му дядо. Той казва, че някои от крайно десните по селата съхраняват кутии с автомати "Калашников" у дома – за всеки случай.


Тасос Папайоану<br />

© Костас Калегрис

Тасос Папайоану


По-на юг, Никос Куракос е високопоставен член на "Златна зора" в партийната организация в Каламата. Дядо му се е сражавал срещу германците от страната на комунистическата съпротива и е бил екзекутиран от член на прословутите Батальони за сигурност, сформирани от гръцкото колаборационистко правителство.


Куракос тълкува решението на дядо си да се присъедини към комунистите по-скоро като патриотичен акт, отколкото като проява на леви политически убеждения. "Германците са били окупатори," казва той. "Логично е било да отидеш да се бориш срещу тях."


Той не смята, че решението му от преди десет години да се насочи към "Златна зора" петни паметта на дядо му.


"За мен е погрешно човек да заема идеологическа позиция заради нещо, случило се в миналото," казва той.


Семейна драма


В някои семейства обаче решението на детето да се откъсне от дълго следваните ценности и да се присъедини към крайно десните е предизвикало големи сътресения. Гиоргос Триантафилу, пенсионер, който помоли да не използваме истинското му име, живее в малка общност, където нацистите са екзекутирали през Втората световна война почти половината от населението, включително един негов роднина.


Семейството му е с дълга история на леви убеждения, в това число сред бойците от съпротивата при германската окупация, комунистическите партизани по време на гражданската война и жертвите на политически преследвания по време на управлението на военната хунта.


Самият Триантафилу някога е бил крайно ляв, но губи вярата си в марксизма през 70те и се ориентира към религията. След като методично изучава свещените книги на няколко религии, се присъединява към Свидетелите на Йехова. Той и жената, която обича от детството си, отглеждат две деца според собствените си ценности. Учат ги да обичат, да са миролюбиви и толерантни. Но след като става на 18, най-големият им син отхвърля религиозните им вярвания и впоследствие се присъединява към "Златна зора", като се кандидатира от името на партията в местните избори през миналата година.


Триантафилу открива шокиращата новина, докато сърфира из интернет. Тя буквално го опустошава. Оттогава той не говори с първородния си син. Казва, че не може да понесе да чуе изказванията, които вероятно ще дойдат от устата на собственото му дете. "Отраснал съм на място, пълно с вдовици от войната и сираци," казва той. Отчаянието му е още по-голямо заради факта, че нацистите са преследвали и затваряли и поклонници на Свидетелите на Йехова.


"Златна зора" над червени крепости


Триантафилу продължава да се чуди как е възможно собственото му дете да зачеркне семейната история, за да се присъедини към "Златна зора". Проучващите общественото мнение, политическите анализатори и социолози по подобен начин се чудят защо Златна зора се е оказала толкова популярна в райони, които преди са подкрепяла предимно Комунистическата партия.


Перама и Никеа, два квартала на Атина, които винаги са смятани за "червени крепости", през последните години търпят рязка промяна в полза на "Златна зора".


Атинското предградие Перама<br />

© Костас Калергис

Атинското предградие Перама


Василики Георгиаду, асоцииран преподавател по политически науки в атинския Университет Пантеон, е изследвал задълбочено тези райони. Той казва, че обедняването на работническата класа и дългосрочната местна безработица, която се върти около 70 процента, са създали благодатна почва за "Златна зора".


Партията вини политическите действия на местните профсъюзи за загубата на конкурентност от страна на тукашните корабостроителници и последвалата загуба на работни места. "Златна зора" е основала свой профсъюз, като е обещала и работни места. Някои работници са се зачислили в него.


С активността си из тези квартали "Златна зора"успява да "постигне видимост и определена степен на влияние, особено сред младите хора, които растат без всякаква перспектива," казва Георгиаду.


Политизирани младежи използват графитите, за да превърнат стените на квартала в бойни полета на идеологии. "Дядовците ни бяха бежанци, бащите ни – имигранти, а ние сме расисти!" гласи един ляв лозунг.


"Свобода за всички затворени членове на "Златна зора"!" казва друг, недалече от затвора Коридалос, където изчаква съдебните си дела ръководството на партията. В друга част на Атина артистичен стенсил предлага ироничен коментар за обратите на историята. Възрастен човек, който пуши цигара, отбелязва: "Гоних фашистите, за да могат внуците ми да ги върнат."


Стенсил графити в Атина<br />

© Костас Калергис

Стенсил графити в Атина


Битката на площад "Ленин"


Вечната сякаш битка между ляво и дясно отеква дори извън Гърция – в едно унгарско село на 1000 км от Атина. Белоянис в централна Унгария е основан от гръцки комунистически партизани, които се заселват тук в търсене на спасение по време на гражданската война в края на 40-те. Те са кръстили общността си на името на Никос Белоянис, гръцки комунистически герой.


Зисис Влахопулос, бивш кмет на селото, е роден в Гърция през 1942 г и е доведен в Белоянис от родителите си, когато е едва на четири. След падането на комунизма, казва той, са правени много опити за изтриване на историята на селото. То е трябвало да смени името на централния си площад, който е бил кръстен на Ленин. Червените звезди по гробищата и надгробните плочи са подменени от кръстове.


"И какво ще направят с червената звезда на бутилките с Хайнекен?" шегува се на безупречен гръцки Влахопулос.


Зисис Влахопулос, бивш кмет на село Белоянис в Унгария

© Костас Калергис

Зисис Влахопулос, бивш кмет на село Белоянис в Унгария


Днес 31-годишният Кристиан Бене, член на местния съвет от крайно дясната партия Джобик иска да премести мемориалната плоча на площада, която почита съветските войници, освободили Унгария от нацистите. Бене предлага тя да се замести с друга плоча, в памет на анти-съветското унгарско въстание от 1956 г.


На площада Бене и приятелят му Сотирис Кариофилис си говорят с посетител. Кариофилис е роден в селото преди 32 години от гръцки родители. Дядо му и баба му са били комунистически партизани.


Той е безработен и, изправен пред несигурно бъдеще, гласува за Джобик. Настоява, че партията не е така крайна, както Златна зора в Гърция. "Джобик не иска да убие ромите или евреите, само иска да ги асимилира," казва той.


Но бившият кмет Влахопулос махва с ръка, когато местните членове на Джобик винят чужденците за проблемите в Унгария. "Днес проблемът са циганите, утре ще са албанците, а след това ще дойде ред на гърците," казва той. "Не ми минават тези!"


Прекъсва го звъненето на мобилния му телефон. Мелодията звучи познато. Песента продължава, докато не се дочуват думите на гръцкия партизански химн: "С пушка на рамо в равнините, в градовете и в селата проправям път на свободата…"


Любящият баща


В Гърция Гиоргос Триантафилу живее спокоен живот. Грижи се за градината си и от време на време влиза в интернет да прочете новините. Всъщност той е жена му мислят да се откажат от интернет, за да не попадат на статиии за първородния им син, който е отхвърлил семейните ценности и се е присъединил към Златна зора. Искат, както казва Триантафилу, да угасят този "ключ на тъгата".


Но гневът му омеква точно преди края на интервюто. Помирение може би все още е възможно, казва той, ако детето се разкае напълно и се върне към добродетелен живот. Цитира притчата за блудния син, също известна като Притча за любящия баща.


"Синът напуска, воден от суета и тщеславие и живее греховен живот, и се натъква на трудности. Но бащата продължава да го очаква. И когато синът се връща, бащата го прегръща. Това е, което бих направил и аз, " казва той.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Любопитно

  "Синът напуска, воден от суета и тщеславие и живее греховен живот, и се натъква на трудности. Но бащата продължава да го очаква. И когато синът се връща, бащата го прегръща. Това е, което бих направил и аз, " казва той.

  Доста заблудени синове, бродят из България!

  Happy face says, adios !
 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Не ме разчуства въпросната статия и не можах да разбера от анонса, дали след като е написана за въпросния конкурс, дали е отличена или просто случайно попада на страницата на Дневник.
  Извън конкретните човешки съдби и метаморфози, аз не мога да разбера докога ще говорим за дясно и ляво в контекста на статията.
  В нея се говори за завой на дясно, като за дясно се обявява ксенофобското отношение към всичко разлино, към затваряне на икономиката и към различните разновидности на национализма.
  А дясното в икономическия смисъл означава отговорност на индивида за собственото му положение, отговорност на управлението за рационалното изразходване на публичните средства и за икономически просперитет на местно, национално и интернационално ниво.
  Вижда се, че няма много общо има между Нова зора и тези социално-икономически насоки на развитие.
  Нещо повече, прокламираните от т.н. десни а ла Нова Зора, Льо Пен, Фараж и т.н. посоки на развитие са доста близки до например Путиновата политика, която може да се определя като всякаква, но не и дясна.
  То същото важи и за лявата посока в статията, която не се различава много от дясната, с една идея може би повее популизъм в посока преразпределение на неосигурени средства.
  Но какъв е нашия Сидеров - десен (крайно), ляв, русофилски и за държавно производство - че за мен това си е почти същото, "както си беше...", с тази разлика, че срамежливо пропуска, кой ще стане първи секретар и от друга страна, освен името, кое друго може да сложим в графата ляво.

 3. 3 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Дано не демонстрирам глупост, но какво неочаквано има в това детето на един краен във вижданията си родител да бъде също крайно и то не задължително в същата посока?!

  Родителя бил първо комунист и след внимателен анализ на религиите станал свидетел на Йехова?!

  Че какво има да се чудите, че детето му е неонацист?!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 4. 4 Профил на Diego
  Diego
  Рейтинг: 390 Весело

  Като чета за тези гърци от статията се чудя, защо Сталин и Чърчил не ни бяха разменили местата на салфетката в Ялта. Май това заслужаваха - един хубав социализъм 45 години.

  "Жить стало лучше, жить стало веселее" Й. В. Сталин :-)
 5. 5 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 434 Гневно

  Това само показва, че комунимът и нацизмът са само скачени съдове. Омразата между тях е класически случай в любовната игра, където е трудно да я различиш от любовта и взаимното привличане остава завинаги. И понеже са еднокръвни, плодовете от връзката им са отровни и извратени...

 6. 6 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 437 Разстроено

  Дано отшумят тези леви и десни крайности при Гърците, че иначе лошо им се пише.

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  [quote#3:"Боби Колев"]Дано не демонстрирам глупост, но какво неочаквано има в това детето на един краен във вижданията си родител да бъде също крайно и то не задължително в същата посока?[/quote]
  така погледнато нищо . сега погледни нашата действителност , крайните виждания и посоки се обединяват около общия грабеж .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  На Гърция и трябва дясно управление иначе Европа няма да и вярва!

  Tony
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И на гърците, никак, ама никак не им е лесно..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 11. 11 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  От комунистите и всички останали леви, по вредно нещо няма!

 12. 12 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тежкото наследство на Втората световна война и борбата с нацистите... Айде моля ти се. Сантиментални глупости на търкалета.

  И неофашистите и върлите им врагове "анти-фа" са едни и същи глупави, обезверени младежи, които търсят опора и смисъл в екстремни леви и десни идеологии, без да виждат, че тия идеологии се различават само козметично.

  http://kaka-cuuka.com
 13. 13 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Ляво, дясно! Само най-тъпите и българските журналисти не разбраха или се правят че не разбират, че фашизма и комунизма са леви човеконенавистни теории и практики, като разликата помежду им е обекта на изтребление и омраза. При едните е буржоазията, при другите са всички други народи. При едните е световната революция, под тяхно ръководство, при другите чистата тяхна раса, пак начело. Ленин и Хитлер са като близнаци, като по-зловещ е първия. Сталин е само изпълнител.

 14. 14 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Оф, много мразя като се пишат комунистически пасквилчета ..

 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#2] от "tsvetko_51":А дясното в икономическия смисъл означава отговорност на индивида за собственото му положение, отговорност на управлението за рационалното изразходване на публичните средства и за икономически просперитет на местно, национално и интернационално ниво.

  -Личен, драги.
  Основно личен просперитет и на кръга, който ти е предоставил възможността.
  У нас допуснахме изкривено, изопачено дясно.

 16. 16 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#4] от "Diego":

  Хаха, много точно. И аз съм си го мислил това. Явно, заради географското ни положение.

 17. 17 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Весело

  Твърде често се оказва, че "големият устрем" към крайно десни позиции бива спонсориран от... Русия. За Хлебаровите във Франция вече е отдавна известно, за воленоидите у нас дори не си струва да споменаваме.

  Какво търси Матушката, като дава (вече) оскъдните си парици на такива идиоти?

  Свобода за Надежда Савченко!
 18. 18 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1241 Весело

  Нищо изненадващо няма, разликите между комунизма и фашизма са незначителни.
  Две лица на една и съща монета, вкарвана в обръщение от маргинали и неудачници.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално
 20. 20 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Дрън-дрън, гръцки глупотевини. МЕЖДУ ДРУГОТОТ, Златна зора не са десни, а ЛЕВИ със социалистически уклон, каквито са и НационалСОЦИАЛИСТИТЕ на Хитлер в Германия.
  А гърците извадиха огромен късмет, че англо-американците ги отърваха от комунистите. А иначе гръцките комунисти са едни от най-кръвожадните в света. Когато отстъпват през Албания, след разгрома през 1949, те ОТВЛИЧАТ ХИЛЯДИ ДЕЦА от родителите им, за да ги превърнат в "новите борци за комунизъм".Действа се по предварително подготвен план. Дори и в България, сред хилядите гръцки емигранти-комунисти се срещаха хора пълни сираци, които не бяха виждали от малки родителите си. По въпроса, през 70-те години едн грък написа книга, която стана световен бестселър - самият той е щял да бъде отведен, заедно със малката си сестра, ако не ги е спасила майка им, която заплатила за това с живота си...

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 21. 21 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Уточнение
  Стига сте повтаряли папаглски комунистическата мантра "фашизъм"
  Фашизъм е социалистическо националн одвижение в Италия, ръководено от Мусолини - дългогодишен журналист вРусия и СССР, където се запознава със социализма. Като казват "фашизъм", комунистите визират "националсоциализъм" - т.е. партията на Хитлер НСДАП (от немски: Национал Социалистическа Работническа Партия), само че там ездайнически присъства думата "социализъм", което трябва да се скрие... Иначе м/у национал- и интернационал-СОЦИАЛИЗМА разликата е минимална, а в сруктурата, методиката и инструментариума на партиите - е никаква. По принцип историята ни учи, че при крах на комунистическата социалистическа идеология, тя се трансформира в националсоциалистическа - кристален пример е Китай, където ускорено върви този процес на трансформация в един мек вариант на националсоциализма с присъщата му икономическа основа.
  Поняли дорогие попугаи? Или ви заболя главата от опита за размишление

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK