ЕЦБ пристъпи към количествени улеснения в опит за борба с дефлацията

ЕЦБ пристъпи към количествени улеснения в опит за борба с дефлацията

© Ralph Orlowski, ReutersЕвропейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че започна програма на количествени улеснения, в рамките на която тя ще отпечатва нови пари за покупката на държавни облигации на стойност 60 милиарда евро на месец от март до септември следващата година, съобщава "Ройтерс".


Този обем включва и част от вече действащите механизми за стимулиране на икономиката на еврозоната. Страните, в които в момента действа спасителна програма, например Гърция, също ще имат право да вземат участие, но при спазване на допълнителни условия.


Основната цел на количествените улеснения е закрепване на отслабващата икономика на еврозоната, където инфлацията достигна отрицателна стойност от -0.2%, далеч под целта на ЕЦБ от малко под 2%.


"В рамките на новата разширена програма изкупуването на държавни и фирмени ценни книжа ще достигне 60 милиарда евро", заяви на пресконференция президентът на ЕЦБ Марио Драги. "Тази програма ще действа до края на септември 2016 г. и ще бъде изпълнявана дотогава, докато не видим стабилна тенденция към възстановяване на инфлацията", добави Драги.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Абе видях аз, изведнъж се срина еврото спрямо долар, франк и т.н.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на id
  id
  Рейтинг: 469 Неутрално
 4. 4 Профил на k stefanov
  k stefanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Защо да е лошо? Левът ще поевтинее, износът ще се облекчи. Вносът обаче едва ли. Тоест, ако има собствена продукция, това е добре за производителите.

  k.stefanov
 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Айде, пуснаха печатницата.

  [quote#0:"статията"]инфлацията достигна отрицателна стойност от -0.2%, далеч под целта на ЕЦБ от малко под 2%.[/quote]

  Ами петрола падна от 115 на 50 долара и свали инфлацията, това ЕЦБ що не го предвиди?

  Мачкай климатичния чейндж!
 6. 6 Профил на teo_chasse
  teo_chasse
  Рейтинг: 438 Неутрално

  FED предаде щафетата на Cупер Mарио -Eвропа да се готви за девалвация на еврото и за паритет с долара и даже по евтино евро от американския долар до 2016.ECB се очаква да напечата 1.1 трилиона евро 2015 и 2016, а за нас евтини ваканции по гръчко

  "Америка е велика държава. Днес, навярно, единствената свръхдържава. Приемаме това. Искаме и сме готови да работим със САЩ."Vladimir Putin
 7. 7 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 488 Неутрално


  Само 1 трилион нови електронни евра едва ли ще бъдат достатъчни за потушаване на пожара на правителствените дългове.
  Това е и повратна точка по отношение на обединяването на дългове на държавите-членки. Връщане назад няма. Германия не успя да отстои позицията си.
  Но след като всички други опции бяха практически изчерпани, може би това да е единствения изход от ситуацията. Ще се види най-рано в началото на 2017. 8. 8 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Туй с борбата с дефлацията е за пред баламите. Всичкият номер е да се натискат изкуствено лихвите на италянски и пр. децека, че иначе дефолт. Немците са с най- голем дял в капитала на ецебето (купуването се разпределя според кой колко е внесъл), обаче не им треба въобще да си натискат лихвите на децекатата, а пък и спряха да теглят нови.
  Японците вече се улесниха със количество от 125 трильона йени, ама резултат йок. И юдеите от феда къде купуваха по 80 милярда $$$ на месец децека и дървени ипотеки, верно засега отърваха дефолта, обаче освен балони при активите друг резултат няма.
  От всичката работа кярят само банките, щото земат кинти от ецебето на 0% и купуват децека на 3%

 9. 9 Профил на teo_chasse
  teo_chasse
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#7] от "kotrag":

  доколкото разбрах,гърция ще бъде изключена от програмата на ECB за изкупуване на държавни облигации,подължават им програмата с отпускане на траншове сrещу изпълнение на рефоми,реформи естествено няма да има, независимо кое правителство е на власт,гърците просто отказват ,защото знаят ,че траншове ще има ,както обикновено,а c космическите неизплатими дългове на южна европa еврото се превръща във валута junk

  "Америка е велика държава. Днес, навярно, единствената свръхдържава. Приемаме това. Искаме и сме готови да работим със САЩ."Vladimir Putin
 10. 10 Профил на teo_chasse
  teo_chasse
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#8] от "dosetliv":

  "верно засега отърваха дефолта, обаче освен балони при активите друг резултат няма. "

  Aми и с 50 милиарда дето ще ги излива Cупер Mарио на месец в Eвропа така ще стане,3a реалната икономика няма да има никакъв ефект,освен обезценката на еврото в дългосрочен мащаб

  "Америка е велика държава. Днес, навярно, единствената свръхдържава. Приемаме това. Искаме и сме готови да работим със САЩ."Vladimir Putin
 11. 11 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Не може ли да се емитират по-рано тези книжа.Ами то швейцарския франк надмина еврото!Доларът и той нагоре???

  Tony
 12. 12 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#9:"teachasse"]а c космическите неизплатими дългове на южна европa еврото се превръща във валута junk[/quote]

  Логично. Но все пак ще е процес във времето - плавно на стъпки. Логично би било и някой от участниците в зоната да пожелаят да си върнат монетарния суверенитет...на някакъв етап във водевила. Логично би било това да стори първо и най-вече Германия..... Но знае ли се. За евро-фанатиците, това е политически проект без край. Не е сигурно, че ще бъде позволено, пък и целезъобразно в един напреднал етап на консолидиране на държавните дългове на едно място.
  Притеснително е обаче дали бясното създаване на нови пари ще има непосретствен ефект върху икономиките на държавите в зоната - т.е. дали тези ''кол. облекчения'' ще достигнат до бизнеса.

  Ето, този опитен евреин какво мисли...и казва... и май е прав,

  "It is a mistake to suppose that QE is a panacea in Europe or that it will be sufficient," former U.S. Treasury Secretary Larry Summers said at the World Economic Forum in Davos on Thursday.

  "There is every reason to expect that QE will be less impactful in a context like the present one in Europe than it was in the context of the United States."

 13. 13 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Запецнах при това облекчение.

 14. 14 Профил на teo_chasse
  teo_chasse
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#12] от "kotrag":

  "Притеснително е обаче дали бясното създаване на нови пари ще има непосретствен ефект върху икономиките на държавите в зоната - т.е. дали тези ''кол. облекчения'' ще достигнат до бизнеса."

  Eвропеиските банки са толкова набълбукани с токсичен държавен дълг ,че тези количесвтени улеснения ще им стигнат колкото да ги задържат на повърхността да не фалират-до реалната икономика не мисля,че нещо ще стигне.

  "Америка е велика държава. Днес, навярно, единствената свръхдържава. Приемаме това. Искаме и сме готови да работим със САЩ."Vladimir Putin
 15. 15 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#8] от "dosetliv":

  +++++

 16. 16 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Еврото се срина до 1.14$ вече от миналата година когато беле 1.40$ досега сривът е вече 18%
  Май сме тръгнали в Европа по пътят на Русия

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 17. 17 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#14:"teachasse"]Eвропеиските банки са толкова набълбукани с токсичен държавен дълг ,че тези количесвтени улеснения ще им стигнат колкото да ги задържат на повърхността да не фалират-до реалната икономика не мисля,че нещо ще стигне. [/quote]

  Не само че са се набълбукали с *държавен* токсичен , но и частен/ипотечен такъв! Проблемите в европейската банкова система са структурни - като например финансиране на предприятия и корпорации директно от банки вместо от финансови пазари и голяма пропорция от активите на банктие са кредити, много от които необслужвани. Като се има предвид комънизма/популизма ширещ се в ЕС, на политиците не им е изгодно да се реши този проблем, защото няма безболезнени решения... тоест ще се влачи ЕС в стагнация с десетилетия така докато САЩ вече изпиха горчивия хап и изплуваха!

 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Ами ЕЦБ доста време се опитваше да плува срещу течението, ама няма как да стане.

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  [quote#7:"kotrag"]Това е и повратна точка по отношение на обединяването на дългове на държавите-членки. Връщане назад няма. Германия не успя да отстои позицията си.
  Но след като всички други опции бяха практически изчерпани, може би това да е единствения изход от ситуацията. [/quote]
  +1
  Макар че може да се поспори по "другите опции" и доколко са били въобще опции.
  А цопването в общ кюп си е не само опция, ами най-реалистичния и възможен вариант за прословутото реално обединение.
  А България в тази ситуация е в доста разкрачено положение.
  Хем е на далавера, че левът ще се смъкне барабар с еврото - хем предизвикателството да се впише в новата европейска обстановка се утежнява и усложнява.

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3235 Весело

  [quote#18:"niakoi_si"]Ами ЕЦБ доста време се опитваше да плува срещу течението, ама няма как да стане. [/quote]
  Сефте!
  2008/2009 беше същото.
  Щатите 500 милиарда - Европа 200, Щатите 300 милиарда - Европа 100 ...
  Съответно и минаването през кризата ...

 21. 21 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#10] от "teachasse":

  Не ми се верва да успее да излива толкоз. Според както го пишат, всяка отделна централна банка ще си изкупува собствените децека, като носи 80% от риска, а 20% остава общ риск. Немците например имат 18% от капитала - https://www.ecb.europa.eu/ecb/orga/capital/html/index.de.html и не им треба да си изкупуват децека. Сигурно има и други такива. Значи едно 18 + Х % от общия обем ще останат неизползвани. То и при предишния трильон вересии за 3 години всичкото го взеха италиански и испански банки.

  В САЩ работата беше по- друга, щото се изкупуваха и голям дял дървени ипотеки за да се държат дебели цени на имотите, че иначе лошо.

 22. 22 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Не точно ЕЦБ, а националните банки в еврозоната. И ще купуват пропороционално на участието си в ЕЦБ. Т.е. Германия ще изкупи 28% или над 300млрд евро от немските дцк-та. Не стига че Шойбле го докара до отрицателна доходност на техните ДЦК-та, защото нови дълг не поемат, само рефинансират, та и сега лихвата по тях още по-отрицателна ще стане, а немските ипотеки ще от 1,5% ГПР фикс за 10 години, ще станат на 0,5%. Да не говорим за потребителските и фирмените заеми. Другите държави ще получат по-малко от пая и съответно по-бавно ще се възстановят. Германската икономика съвсем ще прегрее при тия условия, както и ще се надуее германския имотен балон, което ще повлече и разходите за живот (40% са под наем, а при по-високи цени на жилищата наемите скачат).

 23. 23 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2302 Весело

  [quote#6:"teachasse"]евтини ваканции по гръчко[/quote]
  ++++++++++++.........!!!!!!!!!€€€€€€€€€.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 24. 24 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 494 Неутрално
 25. 25 Профил на teo_chasse
  teo_chasse
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#21] от "dosetliv":

  даже са по 60 милиaрда на месец,не 50!:

  http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11361863/ECB-Mario-Draghi-quantitative-easing-decision.html

  "Америка е велика държава. Днес, навярно, единствената свръхдържава. Приемаме това. Искаме и сме готови да работим със САЩ."Vladimir Putin
 26. 26 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#7] от "kotrag":

  няма обединяване на дългове, защото националните банки ще купуват според дела си в ЕЦБ. Рискът е в националната банка, не в ЕЦБ. Германците няма да купуват италиански книжа и т.н. Така не нарушават европейските договори.

 27. 27 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Започна се печатането и в Европа! То всичкия растеж от 1987 год. насам се дължи единствено на наливането на пари. Колкото повече пари наливат толкова по от високо ще се срине всичко!

  Някой сега ведна ще каже, че в САЩ проработило това с печатането. Да ама не. Почти всички работни места дето са създадени са ниско платени. Не е работа с която може да живееш, като да си средна класа.

  Само дългът на САЩ е по-голям от колкото всичките пари на планетата Земя. Марионетката Хюсеин Обама пък иска да бъде Робин Худ сега. Да взима от богатите и да дава на бедните.

  Централните банки започнаха и правят всичко това. ЕЦБ и тя сега. В Япония има QE от 25 год. Да не са се възстановили? Все на едно място тъпчат, даже по зле става.

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 28. 28 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Повечето тук ще обърнат внимание на "печатането". А малцина на термина "дефлация".

 29. 29 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Копирането на ФЕД едва ли може да помогне на европейските икономики. Разликите с Америка са много. Първо, американският бизнес се финансира много повече от частен капитал на финансовите пазари, не толкова от банкови кредити като в Европа. Това впрочем правилно го пише по-горе в коментар 17. Второ, американците притежават много повече акции от европейците. 56% от американците имат акции, срещу има-няма 6% европейци (в Австрия са дори само 4%). Значи, че при бум на борсите (каквото е въздействието на количествените улеснения) американците разполагат с повече пари за потребление и оживяват икономиката. Трето, американците в болшинството си са собственици на домовете, в които живеят. Европейците в болшинството си живеят под наем. Пак предимство за американците при увеличаващи се цени на техните имоти. Дали има дефлация е доста под въпрос, както и дали една лека дефлация е толкоз вредна за икономиката. Цялата история си е едно финансиране на държавен дълг от ЕЦБ. До колко това може да оживи икономиката в Европа е неясно. Най-вероятно е да се върви към дълготрайна стагнация.

  heruvim
 30. 30 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Има едно лимитирано нещо и това са ресурсите и стоките.Те пък трябва да са в равновесие с наличната парична маса , печатането на която не е ограничена от нищо.Повече напечатани банкноти , по-високи цени на ресурси , стоки и услуги , до момента на паритет между двете.Това ще удари и без това слабото евро , а като следствие от това и най-големите търговски партнъори на ЕС - САЩ и Китай.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 31. 31 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Типична политика на trickle down в полза на богатите, които получават държавно спонсорирани, гарантирвни лихви и обезщетения заради нулевите им лихви последните 2 години -

  Изкупуват се ценните им книжа за 60 милиарда € на месец, дават им се баснословни суми пари с надеждата да ги инвестират, да ги изхарчат, да ги хвърлят на Пазара, за да се вдигне инфлацията.

  Типични Неолиберализъм и Либертарианство в действие!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 32. 32 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Политиката на ЕЦБ може да се титулова като trickle down+

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 33. 33 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Като пусна лесни и евтини пари, ЕЦБ съвсем ще откаже нереформираните държави като Гърция, Италия и Франция да правят структурни реформи. И след две години ше трябва още да печата пари. И така докато еврото стигне нивата на италианската лира спрямо долара. Що ли си мисля, че доста преди това германците ще напуснат еврото.

 34. 34 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 947 Неутрално

  [quote#31:"socialen"]Изкупуват се ценните им книжа за 60 милиарда € на месец, дават им се баснословни суми пари с надеждата да ги инвестират, да ги изхарчат, да ги хвърлят на Пазара, за да се вдигне инфлацията.
  [/quote]

  Което просто не може да стане, защото богатите са много малко и са задоволени в потреблението си. Ако ядеш много повече, не е здравословно. А не искат да инвестират в увеличено производство поради обедняването на масите (занижени доходи, безработица) и съответно свиване на потреблението им. Казано накратко, банките са бъкани с пари, които не влизат в обръщение и не могат да предизвикат инфлация.

  heruvim
 35. 35 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Основната цел на количествените улеснения е закрепване на отслабващата икономика на еврозоната,
  Която продължава да отслабва и тези мерки не са достатъчни имайки предвид високата безработица-та това може да ускори разпадането на ЕС -както съпраим в Сащ и увеличение на корупцията

 36. 36 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#31] от "socialen":

  Веднъж да съм съгласен с цялото твое мнение! Даже се разсмях докато ти четох коментара и си викам какво му стана на този човек.

  И видях последното изречение. Приятелю, КОГА на свободния пазар ще се случи такова нещо? Събуди се, държавите създават кризите. Кой друг има властта да разрешава да се правят пари от нищото?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK