Русия демонстративно напусна ПАСЕ до края на годината

Русия демонстративно напусна ПАСЕ до края на годината

© ReutersДо края на настоящата година Русия прекратява участието си в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и заплашва окончателно да се оттегли от Съвета на Европа след почти 20-годишно присъствие.


По този начин делегацията ѝ протестира срещу решението на депутатите, представляващи страните си в най-старата правозащитна организация в Европа да лишат до април Русия от право да гласува.


"За" гласуваха 160 представители, 42 се обявиха "против", а 11 се въздържаха, след което залата веднага бе напусната от руските представители.
След гласуването Алексей Пушков, ръководител на руската делегация в ПАСЕ и председател на Комисията по международни въпроси в Държавната Дума в Москва, съобщи на "Интерфакс", че страната му прекратява сътрудничество с Асамблеята.


Ако в края на годината гласовете на руснаците не са възстановени, ще бъде повдигнат въпрос страната да напусне Съвета на Европа и всички структури на основаната през 1949г. организация.


"Поздравяваме ПАСЕ с неадекватното решение, което изхвърля тази организация в канавката на политическия процес. Русия прекратява всякакви контакти със Съвета на Европа, няма смисъл да се говори за каквито и да е посещения на ПАСЕ", каза Пушков пред московския в."Ведомости".


Причината за решението на ПАСЕ е ролята на Русия в конфликта в Източна Украйна и нежеланието ѝ да работи за реализиране на споразуменията от Минск за прекратяване на огъня в Донбас.


Авторът на текста за санкцията - Маргус Хансон от Естония, заяви, че ако през 2015г. Москва покаже позитивна промяна, правата на руската делегация ще бъдат възстановени. В първоначалния вариант имаше грузинско предложение за отнемане гласовете на руснаците до юни и западноевропейска инициатива - до април. Вторият вариант бе подкрепен сутринта от комисията за мониторинг на изпълнение на поети задължения.


Руската делегация излезе с контрапредложение - да се съддаде анкетна комисия за ситуацията в Украйна от август 2014г. насам, но то бе отхвърлено като вече остаряло. Не минаха и опитите на руснаците за поправки да се смятат за "предполагаеми" свидетелствата за доставки на руско оръжие в Украйна и за убийствата от сепаратистите и безследното изчезване на политически активисти в Донбас.
ПАСЕ призова Москва да освободи украинския пилот Надежда Савченко и да я предаде на Украйна или на трета страна.


Русия е член на ПАСЕ от 1996г. и има 36 депутати в делегацията, която вече бе лишена от глас през 2000г. заради втората чеченска война, изиграла решаваща роля за идването на власт на Владимир Путин. Русия е с една от най-големите вноски в бюджета на Съвета на Европа (23 млн. евро), както и доскоро основният източник на искове пред Европейския съд за правата на човека, в който ПАСЕ има глас за назначаване на съдиите.


"Ведомости" описва, че в самата руска делегация е имало сблъсък между привърженици на диалога в Съвета на Европа и самоизолирането, като превес взели първите. В Страсбург този път имало многочислено руско присъствие, включително председателя на Държавната Дума Сергей Наришкин, негови заместници и председатели на парламентарни комисии. Целта била да се демонстрира на ПАСЕ, че Русия е заинтересувана от активно участие в делегацията.


Но мнозинството депутати в ПАСЕ споделили позицията на колегата си Робърт Уолтър от Великобритания, според когото в Украйна няма промяна в ситуацията, а руската страна "до днес нарушава основни принципи на организацията", разказва РБК. Според него Русия не демонстрира съжаление и извинение за действията си и напомни на част от депутатите, че са одобрили в собствените си страни налагането на санкции срещу Москва. "Когато храните мечка, тя може да ви отхапе ръката", предупреди ги той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK