Наред с натиска от еврозоната, Ципрас е заплашен и от бунт в самата СИРИЗА

Наред с натиска от еврозоната, Ципрас е заплашен и от бунт в самата СИРИЗА

© ReutersНовият гръцки премиер Алексис Ципрас среща силна опозиция не само от страна на еврозоната, но и от много крайнолеви представители на собствената си партия, пише "Ройтерс".


СИРИЗА, която пое властта в Гърция след изборите на 25 януари представлява смес с относително слаби връзки между социалисти, зелени, марксисти и бивши комунисти. Въпреки че днес се представя като единна партия, тя остава коалиция на хора с много и различни възгледи, обединени от неприязънта си към ограниченията, наложени от "тройката" на гръцкото правителство.


Някои от членовете й - дори министри - може да се разбунтуват в случай, че споразумението с еврозоната не отговаря на обещанието на СИРИЗА да прекрати спасителния пакет от ЕС и МВФ, премахване на контрола на "тройката" и прекратяване на политиките на ограничения на държавните разходи и приватизизация.
Ципрас трябва да се съобразява не само със собствената си партия, но и с коалиционния си партньор "Независими гърци" – малка националистическа партия, която споделя позицията на СИРИЗА, че спасителната програма трябва да бъде прекратена.


Новият премиер най-вероятно е в състояние да потуши бунт в партията си в случай, че бъде постигнато споразумение с кредиторите, но надали ще рискува такъв в самото начало на мандата.


Пример за проблемите, пред които е изправен Ципрас стана интервю на министъра на енергетиката Панайотис Лафазанис. "Ако нашите така наречени партньори искат удължаване на настоящата помощна програма по един или друг начин, няма да има споразумение", каза той в интервю за гръцка новинарска агенция.


Изказването му контрастира с думите на премиера и финансовия министър Янис Варуфакис, които опитват да изобретят начин да предотвратят финансов крах на Гърция заедно с еврозоната.


Дерегулацията на пазара на труда, промените в пенсионната система и приватизацията са сред сферите, в които може да се наложи Ципрас да направи отстъпки пред еврогрупата. СИРИЗА обаче може да не приеме радушно такива отстъпки. "Независими гърци" дори обсъждат публично идеи да се осигури финансиране от Русия, Китай или дори САЩ вместо от еврозоната.


Почти една трета от 149-те депутати на СИРИЗА може да отхвърлят каквото и да било споразумение с еврозоната, което значително ще разклати управлението на Ципрас. Миналата седмица партията изведе на улиците десетки хиляди души на шествия против условията на "тройката".


Дори и радикалното крило на СИРИЗА да се противопостави на лидера си, Ципрас може да намери други съюзници. Възможен партньори са центристката "Реката", която разполага със 17 депутати, както и старите социалисти от ПАСОК, която има други 13. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK