Гърция се отказа да спира приватизацията и да увеличава веднага минималната заплата

Гърция се отказа да спира приватизацията и да увеличава веднага минималната заплата

© ReutersГърция обещава да не спира започнати вече приватизационни сделки или да национализира обратно вече приватизирани предприятия, както и че държавните разходи за справяне с "хуманитарната криза" в страната няма да навредят на бюджетните показатели, казва се плана за реформи изпратен на кредиторите на страната.


Планът включва компромисни решения по големите проблеми, например реформите на пазара на труда и социалните плащания, които би трябва да отговорят както на изискванията на европейските партньори, които осигуряват финансирането на  Атина, така и на очакванията на гръцките гласоподаватели, които подкрепиха крайнолявото правителство на СИРИЗА, което обеща да сложи край на ограниченията и политиката на "затягане на коланите".


Гърция трябваше да представи плановете си като условие за продължаване на спасителната програма с четири месеца според споразумението, постигнато в петък с партньорите на страната от Еврозоната.
Правителството на Алексис Ципрас се отказва от част от предизборните си обещания, например по въпроса за увеличаването на минималната заплата. Първоначално СИРИЗА планираше да ги увеличи незабавно след изборите, но в представения днес план за реформи са заложени колективни преговори с цел постепенно увеличаване на минималната заплата, като всички промени ще бъдат съобразени с партньорите на страната.


Гърция се наема и да реформира системата на заплащане в публичния сектор така че заплатите да не бъдат намалявани повече, но и общите бюджетни разходи за това заплащане да не бъдат увеличавани. Атина планира и консолидация на пенсионните фондове, което да позволи спестяване на средства, премахване на "вратичките", които позволяват ранно пенсиониране, като целта на тези мерки е да се избегнат по-нататъшните намаления на пенсиите, изисквани от ЕС и МВФ.


Правителството на СИРИЗА изпрати плана си за реформи на кредиторите от ЕС и МВФ в понеделник. Те от своя страна трябва да одобрят плана, което ще позволи продължаването на спасителна програма с четири месеца.


Финансовите министри на еврозоната ще обсъдят реформите по-късно днес в конферентен разговор, но първоначалните реакции бяха положителни. Близък до Европейската комисия източник посочва, че планът е "подходящо начало" на преговори за нова помощна програма.


Сред обещанията на Атина са и реформи на данъчната политика и проучване и контрол на "всички области" на държавните разходи. Гърция обещава да позволи на банките да оперират на пазарен принцип, а правителството няма се меси в работата им, както някои представители на СИРИЗА бяха посочи по-рано.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK