ЕС премахна квотите за производство на мляко

ЕС премахна квотите за производство на мляко

© ReutersЕС взе решение да премахне квотите за производство на мляко повече от три десетилетия след въвеждането им в опит да предотврати свръхпроизводството на млечни продукти, съобщава Би Би Си.


Създадената през 1984 г. система се премахва, така че европейските млекопроизводители да могат да се конкурират с международните фирми в бранша на бързо развиващите се пазар в Азия и Африка.


Очаква се производството в Ирландия, Холандия и Германия да се увеличи значително. Фермерите във Великобритания обаче коментират, че премахването на квотите ще доведе до спад в цената на произвежданото от тях мляко.
Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хогън коментира, че новите условия представляват едновременно предизвикателство и нова възможност за ЕС. "Предизвикателство е, понеже едно цяло поколение млекопроизводители ще трябва да работят при изцяло нови условия, в които най-вероятно ще има много повече волатилност", коментира той. "Със сигурност ще има нови възможности от гледна точка на растеж и нови работни места", добави Хогън.


Системата на квоти за производство на мляко беше създадена през 1984 г., тъй като субсидираните млекопроизводители в Европа произвеждаха много над търсенето на пазара. След тази година страните-членки понасяха тежки глоби в случай, че произвеждат прекалено много мляко.
През последните седем години квотите постепенно се увеличаваха в подготовка за цялостното и премахване. Официалният отказ от тях влиза в сила за всички 28 стани на ЕС на 1 април.


Британският Национален съюз на фермерите призова всички страни да "действат отговорно и колективно" и обяви, че премахването на квотите ще доведе спад на цените за фермерите в Англия и Уелс, работили в рамките на системата от квоти през последните 15 години.


Министърът на земеделието на Северна Ирландия Мишел О'Нийл коментира, че млекопроизводителите са изправени пред "трудни времена", но въпреки това "има основания за оптимизъм в дългосрочен план... в случай, че производителите възприемат пазарна ориентирана стратегия, при която решенията се вземат въз основа на производствените цени и пазарните печалби".


Изследване на Ирландската асоциация на фермерите сочи, че премахването на квотите ще доведе до създаването на 9500 работни места в страната и ще увеличи износа на страната с 1.3 милиарда евро
годишно.


ЕС премахна квотите за производство на мляко

© Reuters


Белгийски и други производители на мляко излязоха на протест в Брюксел във вторник и изразиха опасенията си, че премахването на квотите ще изтласка от пазара малките ферми. Според тях новите условия ще са от полза само на големите производители на храни и най-едрите производители на мляко, чиято ефикасна дейност и позволява да работят с много малка печалба.


"Страхуваме се, че производството ще се увеличи рязко и няма да можем да покриваме разходите си", коментира белгийски фермер и добавя, че цената на млякото на едро е спаднала с 30% под нивото, което му позволява да покрива разходите си.


Европейският млечен борд, в който членуват производители от 13 страни-членки съобщи, че най-вероятно пазарът няма да се справи със значителните увеличения в производството. "Хронични спадове на цените са неизбежни, следваща криза е зад ъгъла", предупреди председателят на организацията Ромуалд Шабер.


Националната фермерска асоциация на Германия приветства премахването на квотите. "Млекопроизводителите ще бъдат освободени от цената на квотите. В периода, в който квотите бяха в сила германските фермери са платили приблизително 15 милиарда евро за глоби и покупки на квоти", обяви асоциацията. "Премахването им ще донесе повече свобода при взимането на решения колко мляко да се произвежда и повече отговорност в развитието на фирмите в бранша, но и повече волатилност цената на млякото".


Европейската асоциация на млекопроизводителите също подкрепи премахването на квотите. "Очевидно е, че краят на квотите ще намали административната тежест на всички нива. Това от своя страна естествено ще повиши конкурентоспособността на целия сектор", заяви генералният секретар на асоциацията Александър Антън.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 279 Неутрално

  ЕС трябва да премахне квотите за производство на каквото и да е!
  Какви са тези глупости бюрократи в Брюксел да казват на хората и бизнеса от кое колко да произвеждат?! Това да не е планова икономика?

 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Страхуваме се, че прозорливост ще се увеличи рязко
  ---------------------------
  Ъ?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1694 Весело

  Всеки МОЛ - ферма....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 4. 4 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Малка стъпка в правилната посока. Не ми пука за това дали малка белгийска ферма има осигурена работа, искам да си купувам същото качество мляко на най-евтина възможна цена!

 5. 5 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Очаквам кашкавали и сиренца на прилични цени.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 6. 6 Профил на pravets82
  pravets82
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#4] от "ungeheuer":


  До коментар [#5] от "angevins":

  Според мен ще фалират и българските фирми, защото не са по-конкурентноспособни от белгийските.
  А прясно мляко няма кой да ти кара от Ирландия. Ще изпращат сухо. Та така...

  Когато гей жирафите заменят Снежанка е време да си стегнем куфарите!
 7. 7 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Вече може да се кърми безогледно! Алелуя!

 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Майтап бе, Уили.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#6] от "pravets82":

  хората, които ценят прясното мляко, ще продължат да си го купуват. Да, някои може и да фалират, други да се адаптират. Но така или иначе за по-бедните хора хубавото мляко е лукс, и не виждам защо трябва да плащат за така или иначе скапано мляко повече пари

 10. 10 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#6:"pravets82"]Според мен ще фалират и българските фирми, защото не са по-конкурентноспособни от белгийските. [/quote]
  като не са по-конкурентноспособни - да фалират
  изобщо кой в България още произвежда мляко?

  #KOЙ номинира бокова!
 11. 11 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 708 Неутрално

  [quote#6:"pravets82"]Според мен ще фалират и българските фирми, защото не са по-конкурентноспособни от белгийските. [/quote]
  А защо не си отговорят на въпроса защо е така. Как може в Белгия да имат високи доходи с производството на евтино мляко, а в България да не се получава. Впрочем и данъците в Белгия са зверски.

 12. 12 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 807 Неутрално

  [quote#10:"Emergen-C"]изобщо кой в България още произвежда мляко? [/quote]
  В радиус от 200-300 от нас има 6 млекарници. А дори не говоря за масово продаваните марки в универсалните магазини за храна.

 13. 13 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 477 Весело

  Фермерите във Виена вчера от радост са къпаха в басейн с мляко
  http://prikachi.com/images/848/8019848d.jpg

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 14. 14 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 477 Любопитно

  [quote#11:"marker"]защо е така[/quote]
  Може би защото лихви по бизнес-кредити в България са от 18% до 22%, а в еврозоната бизнесът се финансира с лихви от 1,5 до максимално 5% и ето как българското мляко става неконкурентно способно

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  Аз лично приветствам това и подобни решения.
  Другото какво означава, да се плащат големи субсидии от джоба на всички, независимо дали въобще се интересуват и ползват тези продукти, да има свръхпроизводство, защото всеки гледа да произведе повече ( т.е. да получи по-голяма субсидия) и накрая да се изхвърля останалото в повече мляко, което си е пилеене на ресурси.
  Такава картина за мен е меко казано нелогична, няма нищо общо и с екологията и не виждам защо трябва да се поддържа.
  Мисля че ще е по-евтино и целесъобразно, да се плащат обезщетения на фалиралите и останали безработни производители вместо сегашната политика.

 16. 16 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "pravets82":
  На теб май не ти е ясно какво означава "пазар".

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  Който е конкурентен,той ще остане на пазара.Никой да не мрънка,че имало внос на евтини храни.

 18. 18 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1284 Любопитно

  До коментар [#1] от "yos2015":

  Просто от любопитство, за какво друго ЕС налага квоти?

 19. 19 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 477 Весело

  До коментар [#18] от "Гадьо":

  За СС основни продукти и техните производни (сирене, масло, свинско месо, телешко месо, птиче месо, вино, захар, пшеница, всякакви зърнени култури, яйца, картофи(turbidus!)
  За сведение на евромераклийте Украйна по някои статии без да е член на ЕУ има право на безквотен внос в страните от еврозоната, а Бълария и Румъния нямат тая привилегия. Пример е захарното цвекло и скорбяла, както и мляко на прах

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 20. 20 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Изключително важно е освен квотите да се премахнат и субсидиите, иначе се връщаме в изходно положение.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 21. 21 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#19] от "«Эхo»":

  За тия работи които си изброил квоти за производство няма! Украйна може и да има квоти за внос, а за БГ и Румъния няма, защото са част от ЕС и продажбата в друга страна от ЕС се води вътрешнообщностно придобиване!

 22. 22 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Добра стъпка, но нека освен квотите да премахнат и субсидиите.
  Защо трябва първо да ни събират данъци, след това с тях да подпомагат фермерите и да купуваме млякото малко по-евтино? Не е ли по-лесно просто да плащаме малко по-скъпо за млякото, със същия нетен ефект?
  Оф, забравих - какво ще ги правим тогава хилядите чиновници по разни комисии в Брюксел?

 23. 23 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 477 Любопитно

  До коментар [#21] от "Гадьо":

  Гадьо, ти чете ли текста от новината, под която постиш?

  ЕУ се дели на 2 части:
  едната сте вие,
  а другата е еврозоната.
  За да стигне твоя продукция, примерно макарони, до еврозоната, трябва да влезе в квота, определена за България.
  Допълнително евро-експерти определят, дали твоето предприятие и твоята продукция са годни, за да ти позволят да попълваш квотата.

  Значи, колко бариери досега станаха, докато български СС-продукт дойде до Европа?

  1) финансов ресурс ненормално скъп.
  2) Квота
  3) експерт, който избира предприятие, за попълване на квотата

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 24. 24 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1284 Любопитно

  [quote#14:"«Эхo»"]Може би защото лихви по бизнес-кредити в България са от 18% до 22%[/quote]

  Кога за последно си теглил бизнес кредит, че са ти предлагали такива лихви?
  Оф верно, забравих, днес е 1ви април!

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3559 Весело

  последно квотите в коя част на пазарната икономика са , или само в ценностите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 477 Любопитно

  До коментар [#22] от "Камен":

  Субсидиите никога няма да се махнат. Справка WTO, което забранява субсидии, ако искаш да станеш член на този клуб и в същото време УСА субсидира нефтения си добив, газовия си добив, царевична продукция и 16 други отрасли. Затова страните от еврозоната повтарят ценностите на америкнците като папагали, но наред с това копират техните стъпки в нац. икономика.
  А на страни като България налагат забрана за инвестиция в нац. си икономика.

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 27. 27 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#24] от "Гадьо":

  Никога не съм теглил. Гледам им офертите в интернет

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 28. 28 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1284 Весело

  До коментар [#23] от "«Эхo»":

  То бива човек да има фантазия ама чак пък толкова!
  Прати ми един линк с квоти за макарони (или за каквото и да е) за страни извън еврозоната членки на ЕС, че ми стана любопитно що за чудо е това! Също и сайт на агенцията евро-експерти които определят дали предприятието и продукцията е годна за внос!

 29. 29 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 477 Весело

  До коментар [#28] от "Гадьо":

  http://ec.europa.eu/agriculture/cereals/index_de.htm
  http://ec.europa.eu/agriculture/fruit-and-vegetables/index_de.htm
  http://ec.europa.eu/agriculture/markets/wine/index_de.htm
  http://ec.europa.eu/agriculture/sugar/index_de.htm
  и тн
  и тн
  последното е мед

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 30. 30 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#29] от "«Эхo»":

  От всичките линкове които си дал, само в последния се говори за квоти, с малката поправка, че не става въпрос за мед, а за захар!
  И квотите там ще отпаднат на 30 септември 2017.

  Но така и не видях отделни квоти за продажби, за страни извън еврозоната членки на ЕС, за да продават в нея?

 31. 31 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#30] от "Гадьо":

  http://de.wikipedia.org/wiki/Agrarmarktordnung

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 32. 32 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#31] от "«Эхo»":

  И?
  Само пак да ти напомня България е страна член на ЕС, и всяка продажба към друга страна член на ЕС е вътрешнообщностно придобиване, а не внос! Нали правиш разлика?

 33. 33 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 477 Весело

  До коментар [#32] от "Гадьо":

  Гадьо, ти не разбираш ли че пазарът на еврозоната не може да се разтегне като хармоника, за да допусне продукцията на източна европа?

  Можеш да не отговаряш!
  Но ако имаше патриоти в България ще искат или референдум за ЕС или промяна на договора с ЕС

  Да не забравя да ти кажа, че ти завиждам на твоята наивност.

  Весели празници!

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 34. 34 Профил на pravets82
  pravets82
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#16] от "Никола Георгиев":

  Какво те наведе на тази мисъл?

  Когато гей жирафите заменят Снежанка е време да си стегнем куфарите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK