Еврокомисията обвини "Газпром", че нарушава конкуренцията в ЕС (допълнена)

Еврокомисията обвини "Газпром", че нарушава конкуренцията в ЕС (допълнена)

© ReutersЕвропейската комисия официално уведоми "Газпром", че е установила злоупотреба с доминиращото му положение на газовите пазари на 5 държави в Източна Европа, включително България. По този начин започва процедура за защита на конкуренцията, която може да завърши с извънсъдебно уреждане на спора или налагане на глоба, достигаща милиарди евро.


Конкретно за България заключението е, че "Газпром" е обвързал цените на газа на едро с това Българският енергиен холдинг (БЕХ) да участва в "Южен поток", въпреки че този голям инфраструктурен проект изисква много високи разходи и е с неясно икономическо бъдеще.


В сряда еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер съобщи, че след близо 3 години разследване е изпратила писмо с претенции (Statement of objections) до най-големия доставчик на природен газ в Европа. Ако Брюксел докаже позицията си, "Газпром" ще трябва да преразгледа и промени фундаментални принципи на търговската си политика в Източна Европа.
Разследването, започнало през 2011 г., обхвана 8 бивши комунистически държави (без Румъния), а предварителното заключение обхваща 5 от тях. Вестагер обясни на срещата с журналисти, че са избрани пет страни, защото при тях са установени най-убедителни факти за откритите нарушения.


Заключението е, че "Газпром" съзнателно нарушава антимонополните правила в ЕС, защото разединява споменатите пазари в Източна Европа, като забранява препродажба на газа в други държави. Това позволява на руснаците да искат несправедливи цени на някои европейски пазари, се казва в съобщението на регулатора.


Освен това – както е случаят с България - "Газпром" незаконно обвързва доставките си с принуждаване на партньорите си да се включват в газопреносна инфраструктура, която няма пряка връзка с конкретните договори.


Еврокомисията обвини "Газпром", че нарушава конкуренцията в ЕС (допълнена)

© Reuters


Стандартната процедура определя обвинената страна да отговори в рамките на 10 седмици, но на "Газпром" са дадени 12 седмици, като Вестагер обясни, че причината е в много дългото писмо и това, че засяга 5 национални пазара. Освен това руснаците имат възможност на среща в Брюксел устно да обяснят позицията си. Изпращането на Statement of Objections по никакъв начин не предопределя какъв ще е крайният резултат от разследването, се казва в официалното съобщение.


"Разтревожена съм от това, че "Газпром" нарушава антимонополните правила в ЕС, като злоупотребява с монополното си положение на европейските газови пазари. Установихме, че вероятно са издигнати изкуствени бариери, пречещи газът да бъде изнасян от едни държави в Централна Европа към други, а това пречи на трансграничната конкуренция. Като държи националните пазари откъснати един от друг, "Газпром" може да налага цени, които на този етап смятаме за нечестни. Ако тревогата ни се потвърди, за "Газпром" трябва да има правни последици за поведението му", заявява Вестагер.


Няма ограничение във времето колко трябва да продължи разследване на нарушения на правилата за конкуренция. Срокът зависи от броя на проверяваните фактори, включително колко сложен е казусът, доколко разследваният сътрудничи на Европейската комисия и дали се възползва от правата да защити позицията си.


Еврокомисията обвини "Газпром", че нарушава конкуренцията в ЕС (допълнена)

© Reuters


Какви са първите заключения


В писмото до "Газпром" се казва, че компанията възпрепятства конкуренцията в осемте проверявани държави: България, Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Унгария и Словакия. Прилаганите практики включват:


- Налагане на териториални ограничения в договорите за доставки, сключвани с търговците на едро и някои индустриални клиенти. Ограниченията включват забрана за износ и клаузи газът да се използва на определена територия (destination clauses). "Газпром" задължава търговците на едро да не изнасят газа без разрешение на руската компания или отказва при определени условия да промени пункта за доставка, което според комисията пречи на свободната търговия с газ в Европейското икономическо пространство.


- Тези териториални ограничения могат да доведат до по-високи цени и дават възможност на "Газпром" да прилага нечестна ценова политика спрямо 5 държави (България, Литва, Латвия, Естония и Полша), като им налага цени, доста над сравними цени на "Газпром" или над референтни (benchmark) цени. Тези нечестни цени се дължат отчасти на формулата за ценообразуване, която ги индексира спрямо цените на кошница от петролни продукти и "Газпром" получава нечестно предимство спрямо клиентите си.


- "Газпром" вероятно използва доминиращата си пазарна позиция, като обвързва доставките в България и Полша с поемането на необвързани с тази търговия ангажименти от доставчиците на едро да участват в транспортна инфраструктура. Такива примери са поставянето на доставките в зависимост от инвестиции в газопроводи на "Газпром" или приемане, че "Газпром" ще има контрол над тръбите.


Еврокомисията обвини "Газпром", че нарушава конкуренцията в ЕС (допълнена)

© Reuters


Връзката с петрола


В съобщението на комисията се отделя специално внимание на формулата за ценообразуване, използвана от "Газпром". Тя засяга цените на едро, които от своя страна играят важна роля за определяне цените на дребно, използвани от домакинствата и значителна част от бизнеса. Това влияе не само на разходите на гражданите за енергия, но и на себестойността на стоките, а това е важен фактор в конкурентоспособността.


Принципът на т.нар. петролно индексиране не е незаконен, изтъква комисията. Не се занимаваме и с факта, че цените за газ са различни в отделните проверявани държави.


Но когато използваме за анализ показатели – разходите на "Газпром", цените в различните географски пазари и какви са определяните от пазара цени, стигаме до предварително заключение, че компанията е използвала формулата в ущърб на клиентите си в 5 държави, се казва в съобщението.


На пресконференцията еврокомисар Вестагер спомена, че разликите в цените достигат 40% и че "проблемът не е в индескирането спрямо петрола, а как е използван този подход, и смятаме, че е използван нечестно". Тя изрично подчерта, че дори след уреждане на спора с "Газпром" в бъдеще ще има разлика в цените в различните договори, понеже си има специфики на отделните пазари.


Еврокомисията обвини "Газпром", че нарушава конкуренцията в ЕС (допълнена)

© Reuters


Политически ли е казусът


Мнозина от журналистите питаха Вестагер на пресконференцията дали казусът не е политически или политизиран във връзка с последните събития в Украйна. Тя отвърна, че случаят е разследван доста преди да започне кризата около Крим. "Това е казус за защита на конкуренцията и е базиран на факти, интерпретирането им и доказателства, които сме установили. Така че не става дума за някаква предпоставеност в подхода. Но, разбира се, предполагам, че казусът ще бъде използван за обвинение в преследване на политически цели срещу Русия", каза датчанката.


"Газпром" заяви, че е държавна компания, зад която стои руската държава – означава ли това, че си имате работа с Кремъл или с нормална компания, действаща на европейска територия", попита журналист от "Ню Йорк таймс". "Мисля, че имаме работа с държавна компания, действаща на европейска територия. В ЕС също има такива държавни компании във Франция или Италия... "Газпром" е много професионална, впечатляваща и голяма компания със солиден бизнес и ние просто искаме – както и с всяка друга компания – и тази да спазва правилата", отговори Вестагер.


"Консултирахте ли се с други държави от ЕС предвид по-широкия спектър на отношенията с Русия, особено след като Москва предпочита да уреди въпроса на междуправителствено ниво", попита представител на "Файненшъл таймс". "Това е казус за конкуренция, а не за външна политика. Ако бяхме питали правителства, щяхме да го превърнем в казус на външна политика и да го политизираме", каза еврокомисарката.


Георги Готев от изданието Euractiv попита "имате ли факти и доказателства, че България е защитавала руските интереси". Вестагер отвърна: "Не бих го формулирала така. Предварителните ни заключения са, че в преговорите за цена на газа са играли роля и разговорите за газова инфруструктура. В бъдеще бихме искали образуването на цената на газа в България да е по-независимо."

Ключови думи към статията:

Коментари (163)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 470 Неутрално

  е тука вече стана интересно...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Мачкай рашистите! Газпром отива към фалит. Тази компания мастодонт не може да оцелее в среда на свободна конкуренция. Бабанови републики желаещи да изнасят газ за богатия европейски пазар, колкото щеш.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 606 Гневно

  Ето за това на нас обикновените граждани не ни се дава достъп до договора за ЮП.
  Оказва се че Орешарски е национален предател, защото:
  "с "Газпром" е обвързал цените на газа на едро с това "Булгаргаз" да участва в "Южен поток", въпреки че този голям инфраструктурен проект изисква много високи разходи и е с неясно икономическо бъдеще."

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 470 Неутрално

  О, я виж ти!
  Очаквайте рев плач и ругатни от тролетариата (мурзилките и русофилистиците).

  Което ще докаже, че за тях е по-важно Газпром (да се чете Кремъл) да бъде на печалба, но не и потребителят (в случая ЕС и в частност България) да е добре.

  С други думи, българофоби (или контра-българи).

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Да им шибнат една глоба от 50 млрд евро.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  Милер ще го премести на Путин в другия крачол.

  Между другото, многомилиардна глоба звучи особено добре на фона на отънелия руски бюджетец...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Да видим болшевишка Русия как ще плаща милиарди на Европа,ако бъдат осъдени,разбира се.

 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "...Конкретно за България заключението е, че "Газпром" е обвързал цените на газа на едро с това "Булгаргаз" да участва в "Южен поток", въпреки че този голям инфраструктурен проект изисква много високи разходи и е с неясно икономическо бъдеще...."Няма начин да не може това да се докаже- ЕК се опира на писмени документи и на клаузи, фиксирани в договор- иначе няма как да си изсмуче от пръстите така формулировка!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 801 Весело

  Спряха им технологиите, т.е. себестойността ще расте
  Задава се конкуренция от Иран, Азърбейджан и т.н., т.е. цената ще пада
  Сега ги подпука и антимонополната комисия.
  КЕФ, КЕФ, КЕФ!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Само да не стигнем до варианта шистов газ, като единствено "спасение", щото тогава ще се наиграем. Ако спре руския газ, нищо чудно това да ни сервират и тогава ще ревем за "рашистите"...

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 11. 11 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4881 Неутрално

  Сега следва и ние да предявим иск за монополно високите цени двойно над пазарното, както и да поискаме компенсации.
  Газпром е голям и сами не можем да го бием. Но докато е свален на пода - можем да го поритаме нормативно!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 12. 12 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Господи, блягодаря ти, че сме в ЕС!

  Every cradle is a grave.
 13. 13 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Сега и един блокаж на турецкия поток и съвсем ще им го нахака европа!

 14. 14 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 514 Весело

  [quote#3:"ironhorse"] "Газпром" е обвързал цените на газа на едро с това "Булгаргаз" да участва в "Южен поток", въпреки че този голям инфраструктурен проект изисква много високи разходи и е с неясно икономическо бъдеще." [/quote]

  А аз бих добавил и неясно "политическо" бъдеще...защото как и да го погледнем, ЮП е политически проект!

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#3] от "ironhorse": Сега очаквам обвинения за сключване на неизгодна и вредоносна сделка в ущърб на Р. България и обвинения в ред други престъпления от прокуратурата. Ако не се появят, това значи, че червената мафия е окупирала прокуратурата.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Весело

  И за да е пълна справедливостта, парите от глобите да се разпределят сред потърпевшите държави. За процентите може и да поспорим, но ще се разберем като съюзници по братски.
  Хайде сега путинофилите да зареват как газпром не трябва да се пипа и глобява защото е най-демократичния газпром на света, а газът му е здравословен, че и направо лечебен.

 17. 17 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#3] от "ironhorse":

  [quote#3:"ironhorse"]Оказва се че Орешарски е национален предател, защото:
  "с "Газпром" е обвързал цените на газа на едро с това "Булгаргаз" да участва в "Южен поток"[/quote]


  Сменяш Орешарски с Бойко Методиев Борисов и си в десетката.
  Снимки от събитието с обвързването искаш ли?

  Ecrasez l’infâme
 18. 18 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 514 Весело

  "Работу Владимира Путина на посту президента одобряют 86% россиян

  Таковы данные опроса, который провёл «Левада-Центр». В прошлом месяце показатель был чуть ниже – 85%, отмечает агентство «Интерфакс»"

  Тоя верно гони не знам кой по ред Ким! Но чисто исторически, още не е стигнал Хитлер и Мусолини!

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 19. 19 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 842 Весело

  Конкретно за България се оказа, че нема сключен договор с Гъзпром. То и затова Кремль не може официално да прекрати проекта, а слушаме само едни злобни изцепки на жужето...

 20. 20 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 678 Разстроено

  А така, а червените братя ни обясняваха на каква далавера купуваме газта!

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  [quote#15:"logika"]Сега очаквам обвинения за сключване на неизгодна и вредоносна сделка в ущърб на Р. България...[/quote]

  Аз очаквам някой позитански газовик да бъде отстрелян.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Москва. „Газпром“ смята за необосновани претенциите, предявени от Европейската комисия. Това се казва в съобщение на „Газпром“, цитирано от РИА Новости.
  „Газпром“ смята предявените от ЕК претенции за необосновани. При това, приетото от ЕК „изложение на възраженията“ е само един от етапите на провежданото разследване и не означава признаване на „Газпром“ за виновен за каквото и да е нарушение на антимонополното законодателство на ЕС“, се казва в изявлението на руската енергийна компания, в което се добавя: „Газпром“ стриктно се придържа към всички норми на международното и национално законодателство в страните, в които „Газпром“ работи.“

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  [quote#1:"аз"]е тука вече стана интересно...[/quote]
  [quote#12:"СеСеСеРе Умре"]Господи, блягодаря ти, че сме в ЕС![/quote]
  [quote#9:"EU defender"]КЕФ, КЕФ, КЕФ!!![/quote]
  Присъединявам се

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#15] от "logika":

  [quote#15:"logika"] Сега очаквам обвинения за сключване на неизгодна и вредоносна сделка в ущърб на Р. България и обвинения в ред други престъпления от прокуратурата. [/quote]

  Нали знаеш реда за съдържателното очакване?
  Пишеш надлежен сигнал за извършено престъпление от общ характер и чакаш Цацаров и, евентуално, следствието да ти отговорят.
  Да те снабдя с ноторно известните факти, а ти ще се пазиш, надявам се, да не се случи набедяване: http://www.vesti.bg/pari/biznes/borisov-shte-vzimame-20-po-evtin-gaz-ot-rusiia-5291691

  Ecrasez l’infâme
 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 801 Неутрално

  [quote#10:"Некъф ужас, некъф ат"]Само да не стигнем до варианта шистов газ, като единствено "спасение"[/quote]

  Увашнке, единственото "спасение" го предлагат само господарите ти в Масква - Газпром без алтернатива. Нека си има и руски газ, и ирански, и азерски, и шистов, и втечнен. И ПОТРЕБИТЕЛИТЕ да избират.Понимайш?

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 606 Весело

  До коментар [#17] от "Graf":

  Орешарски подписа договора през 2014г., на четири очи с Милер.
  Представяш ли си Министър-председател да се среща на четири очи с бизнесмен ?!
  Отдавна Орешака трябваше да бъде съден, но Цацата все пак е от страната на мафията.
  А Борисов подписа МЕМОРАНДУМ. Разликата между договори меморандум е от Земята до Луната и обратно, няколко пъти.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 27. 27 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#24] от "Graf":

  И като писах на Цацата за заканата на Орешарски да уволнява протестиращи държавни служители какво ?
  Той си го пази.

  А като подадох сигнал срещу Станишев и Овчаров за АЕЦ Белене, какво ?!
  Отговориха ми че имало образувано досъдебно производство и толкова.
  Цацаров също е за затвора !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 28. 28 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 316 Весело

  [quote#2:"EU defender"]Бабанови републики желаещи да изнасят газ за богатия европейски пазар, колкото щеш. [/quote]

  Това бобанови нов термин ли е?

  Евробюрократите по същество обявяват търговска война на Русия, понеже Газпром с държавна фирма! При само 25% руска газ на европейския пазар няма как да се говори за монопол!

  Очаквайте адекватен ход на Русия, Путин няма да се остави да го баламосват с ИЗМИСЛЕНИ монополи!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 29. 29 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Герберите да не блъскат минуси на фактите. Или да мълчат и да бягат от темата, или им давам опорна точка: "Тия в ЕС нищо не разбират от конкуренция"
  Във втората хипотеза може и да се получи някаква смисленост от недоволството около факта, че ЕК е установила нарушение от договорът за Южен поток е обвързан с доставките и цените на газ за България.
  Хайде още малко от сериЯла: "Дела и документи", със комикси за изнервените цветенца: http://www.dnevnik.bg/biznes/2012/11/15/1947055_bulgariia_poluchava_20_otstupka_ot_cenata_na_ruskiia/

  Ecrasez l’infâme
 30. 30 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Доживяхме да видим. Сега една хубава глоба от няколко десетки милиарда. Рекет на рекетьорите от Североизток. Набийте им каските. Те само от това разбират.

 31. 31 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  [quote#12:"СеСеСеРе Умре"]Господи, блягодаря ти, че сме в ЕС! [/quote]
  Не е ясно дали на Господ или на злодеят Иван Костов следва да се благодари...
  Факт е обаче че без ЕС съвсем си "оттичаме по каналния ред".
  Просто има много продажници, които не поставят БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ интереси на първо място.
  Ето минаха над 5 години от прословутата газова криза пред 2009.
  И КОЛКО километра интерконекторни връзки бяха изградени, така че да има АЛТЕРНАТИВА на доставките от Россия?
  Украйна доказа че е възможно, за това и цените на които наскоро кандиса Газпром са едни доста различни...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 32. 32 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 316 Разстроено

  [quote#25:"EU defender"]Нека си има и руски газ, и ирански, и азерски, и шистов, и втечнен. И ПОТРЕБИТЕЛИТЕ да избират.Понимайш? [/quote]

  Ами да има газ от различни доставцичи, ама за това не е виновен Газпром, а нашите коруптни политици!

  Тях да съди ЕК!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 33. 33 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#29] от "Graf":

  Смени си снимката с тази на джуджи.

 34. 34 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Газпром е еманация на сбърканото рушняшко комунистическо мислене - ние ще ти продаваме на цена, която ние определим. Няма да имаш алтернативи, а тръбата ще си я платиш ти, като в нейната цена са включени милиарди $ за подкупи, мурзилки и т.н. Ако изревеш ще ти пратим ако трябва и руски терористи - убийци.

  The best way to predict the future is to invent it.
 35. 35 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#32] от "такованка $-джия":

  А, не! Виновни са и едните и другите. Нашите - повече.

 36. 36 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#26] от "ironhorse":

  И да лъжете не се научихте.
  Я да цитирам от дневник, па ти да ходиш да си спориш с редакцията и с вожда ти какво е подписвано:
  "Днес се състоя церемонията по подписването на два договора между България и Русия - за газовите доставки и инвестиционното решение за строителството на газопровода "Южен поток"."
  ЕК вика, че едното било обвързано с другото...
  Как мислиш, дали Милер е подписал договор за газ в пакет с "мемурандум" за тръбички, а?

  Ecrasez l’infâme
 37. 37 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 882 Неутрално

  до бре че ги има европейците, че нашите продажни политици ще ни продадат за жълти стотинки.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 38. 38 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 801 Неутрално

  [quote#32:"такованка $-джия"]Ами да има газ от различни доставцичи, ама за това не е виновен Газпром, а нашите коруптни политици!

  Тях да съди ЕК![/quote]

  Няма Газпром, няма проблем.

  The best way to predict the future is to invent it.
 39. 39 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1376 Весело

  До коментар [#33] от "vandi":

  И тя ще ми ходи, а вие ще се борите с фактите, като ми избирате аватар.

  Ecrasez l’infâme
 40. 40 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 316 Разстроено

  [quote#34:"EU defender"]Газпром е еманация на сбърканото рушняшко комунистическо мислене - ние ще ти продаваме на цена, която ние определим.[/quote]

  Защо лъжете, цената на газът е вързан с формула за цената на нефта!

  Когато цената на нефта пада пада и цената на газа! Има разлики само според продаваните количество, големите икономики получават нормален рабат/отстъпки за големи количества, което е практика в пазарната икономика!!!

  Спрете с манипулациите, пропагандата е нож с две остриета!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 41. 41 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#3] от "ironhorse":
  А кой подписа през м. 12 2012?
  Я ни припомни......

 42. 42 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 316 Весело

  [quote#31:"B52"]Ето минаха над 5 години от прословутата газова криза пред 2009.
  И КОЛКО километра интерконекторни връзки бяха изградени, така че да има АЛТЕРНАТИВА на доставките от Россия? [/quote]

  Нали затова написах, че нашите управници са виновни за това състояние? Тях да наказват евробюрократите от Брюксел!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 43. 43 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4881 Неутрално

  Да успокоим мурзилките!
  Санкцията ще бъде между 3.5 милиарда и 93 милиарда евро.
  Но те няма да са от бюджета на РФ, а от активите на Газпром.
  В Русия всичко се развива нормално. Поредната руска ракета с научна апаратура падна в Архангелска област.
  И за това не са виновни нито от ЕС, нито от САЩ...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 44. 44 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#32] от "такованка $-джия":

  Ами те са най-малко русофили-национално отгорни капиталисти,членове на БКП/БСП,агенти на ДС

 45. 45 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#32] от "такованка $-джия":

  Ами те са най-малко русофили-национално отгорни капиталисти,членове на БКП/БСП,агенти на ДС
  До коментар [#40] от "такованка $-джия":

 46. 46 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 316 Любопитно

  [quote#43:"Депутат 241."]Да успокоим мурзилките!
  Санкцията ще бъде между 3.5 милиарда и 93 милиарда евро.
  Но те няма да са от бюджета на РФ, а от активите на Газпром. [/quote]

  Тези милиарди Русия ще си ги вземе от английски, германски и американски фирми с филиали в Русия! Няма да ги платим ние, европейските данъкоплатци, а ще се вземат от активите на фирмите!

  И после?

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 47. 47 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 606 Весело

  До коментар [#36] от "Graf":

  И къде е линка бе мурзилчице, къде е линка.
  Аз много добре знам какво е подписано, а то е меморандум между България и руската федерация за създаване на проектна компания за изграждане на южен поток.
  Орешарски обаче подписва договор за самото изграждане, финансиране на изграждането, неустойки в полза на руската страна, без да са определени концесионните такси за пренос.

  Явно е подписал и че ако се построи ЮП, Газпром щели да намалят цената на газа, ама кога, с колко и дали е Божа работа.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#40:"такованка $-джия"]Когато цената на нефта пада пада и цената на газа![/quote] Да, де- ама "само:" след 6 до 8 месеца СЛЕД ТРАЙНОТО установяване на цената нагоре или надолу, и с не повече от 20тина %

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Явно всеки, който прочете договора с Газпром, подписан от Министър-председателя Орешарски (?) изпитва възмущение. Кога и ние ще го прочетем и цацаратурата ще посвърши нещо с корупцията на поне 50-60 души по веригата газ-предателство.

  Колкото до глобата от ЕС. Да не ставаме алчни. Да е, колкото струва на Европа, стабилизирането и развитието на Украйна, като член на ЕС. Путин, нали е много умен, ще плати и тая сметка.

  Navigare Necesse Est
 50. 50 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5295 Весело

  [quote#46:"такованка $-джия"]Няма да ги платим ние, европейските данъкоплатци[/quote]
  Така е, Щуцер, няма да плащаме ние, европейските данъкоплатци. Ще плащате вие, руските мурзилки.
  Кеф!

 51. 51 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5295 Весело

  [quote#36:"Graf"]И да лъжете не се научихте[/quote]
  Така е. Вие сте ненадминати лъжци. Имаме много да се учим от вас.

 52. 52 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Цацаратурата е най-големия приятел на гъзПром и Ко.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 53. 53 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4881 Неутрално

  [quote#46:"такованка $-джия"]Тези милиарди Русия ще си ги вземе от английски, германски и американски фирми с филиали в Русия![/quote]
  Как ще ги вземат по-точно? С бой, с национализация или с извънредни военни данъци? Ще ги бомбят или само ще ги плашат?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 54. 54 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#47] от "ironhorse":
  [quote#47:"ironhorse"]Аз много добре знам какво е подписано, а то е меморандум между България и руската федерация за създаване на проектна компания за изграждане на южен поток. [/quote]

  Товарищ, лъжеш, като гербер от Столипиново.
  Хайде да опресним спомените, пак с цитат, този път още по-официален:
  "Правителството упълномощи министъра на икономиката, енергетиката и туризма да даде разрешение на „Български енергиен холдинг” ЕАД да приеме Окончателно инвестиционно решение (ОИР) за проекта „Южен поток” на територията на България. Условие за приемането и подписването на ОИР е сключването между „Булгаргаз” ЕАД и „Газпром Експорт” на нов договор за доставки на природен газ за България от 2013 г., който да удовлетворява „Булгаргаз” по критичните (по становището на държавното дружество) въпроси."
  Това, горното се чете тук: http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0228&n=4257&g=
  Докладът на Добрев: http://www.mi.government.bg/files/useruploads/files/doklad.pdf

  Пак да подчертаем нужното: "Условие за приемането и подписването на ОИР е сключването между „Булгаргаз” ЕАД и „Газпром Експорт” на нов договор за доставки на природен газ за България от 2013 г."
  Герберска му работа. Хем целите в кафяво, хем "знаят" и се пънат.

  Ecrasez l’infâme
 55. 55 Профил на kaiser_soze
  kaiser_soze
  Рейтинг: 367 Весело

  Време беше, егати...

  Петата Колона на Русия: http://petatakolona.com
 56. 56 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#51] от "Blood Red Skies":

  [quote#51:"Blood Red Skies"]Така е. Вие сте ненадминати лъжци. Имаме много да се учим от вас.[/quote]

  А докато не се научите да лъжете качествено, ще се научите да говорите истината.
  Щото, така, нито можете да лъжете, нито говорите истината, та всеки може да ви нарича лъжци без притеснение.

  Ecrasez l’infâme
 57. 57 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Oще някой нещо да каже относно ползите на България от членството в ЕС?

  #KOЙ номинира бокова!
 58. 58 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1099 Весело

  [quote#26:"ironhorse"]А Борисов подписа МЕМОРАНДУМ. Разликата между договори меморандум е от Земята до Луната и обратно, няколко пъти. [/quote]

  Той много добре знае каква е разликата, само се опитва да манипулира неосведомените.
  Също както останалите мурзилки, които мощно тръбят за "договора" с китайците за "Сила Сибири" и "договора" с турците за "Турски поток".
  Пък то и в двата случая има подписани само протоколи за намерения и много, много приказки без правна стойност.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 59. 59 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#40] от "такованка $-джия":
  Не виждам цените на горивата и натуралния газ да са паднали 3пъти(най-грубо казано).Цената от 430 за 1000кбм3 си остава същата,въпреки сегашната цена на петрола!!!

 60. 60 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 801 Неутрално

  [quote#43:"Депутат 241."]Поредната руска ракета с научна апаратура падна в Архангелска област. [/quote]

  Еси вдруг упал Протон

  The best way to predict the future is to invent it.
 61. 61 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5295 Любопитно

  До коментар [#56] от "Graf":

  Ма ти нещо разтревожен ми изглеждаш. Какво толкова е станало? Ще глобят Газпром с някой и друг милиард. Теб какво те засяга? Защо толкова се изнерви от тази новина?

 62. 62 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 521 Весело

  Още миналата година го писахме, че Кремъл ще плати възстановяването на Украйна.
  Едни се смееха на това.
  Сега да кажете нещо, дрогаре?
  И всичко ще бъде законно!

 63. 63 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Европейската мелница бавно мели, но за сметка на това ситно
  Да се готвят и други фирми - примерно Лукойл - за проблеми със спазването на Закона. Защото вчера Британия задължи един руснак да си продаде активите в британска газова компания.
  Свърши вече флирта на Европа с Русията.
  Сега остава и Меркел да проумее това. Че Сименс го чакат тежки дни, когато го подпукат от Еврокомисията

 64. 64 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#24] от "Graf":

  - Ама ти сега на мене ли ще вярваш или на очите си!

  Както казал някой на жена си, когато го хванала на калъп с комшийката!

  И тя какво да прави горката!? Повярвала на него!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 65. 65 Профил на bogdan.filov
  bogdan.filov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар 10 : "....ще ревем за рашистите"

  За рашистите ще ревеш само ти, ушанка - и другите комунделски дрОгарчета дето родината им не е България а Руслямския Халифат Путлеристан !

 66. 66 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#61] от "Blood Red Skies":

  Абе то на нас или глуха акула ще ни се падне или свирка без топче!

  Щом ние сме потърпевшите едва ли ще се стигне да милиардни глоби!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 67. 67 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#61] от "Blood Red Skies":

  Къде па видя моя тревога у дебата, кой е създавал условия за това, Газпром да изкривява общия пазар баш у територията на мутри, милиционери и друга интелектуална биииб..
  Изнервените сте герберите, щото вождът ви официално вика през страницата на МС така:
  "Условие за приемането и подписването на ОИР е сключването между „Булгаргаз” ЕАД и „Газпром Експорт” на нов договор за доставки на природен газ за България от 2013 г., който да удовлетворява „Булгаргаз” по критичните (по становището на държавното дружество) въпроси."
  Аз, като четящ човек, започвам да се питам,...
  Газпром ли поставя условия, или вашите милиционер-мислители обвързват едното с другото - под условие.
  А ЕК вика, че компанията имала условия..
  Абе, не трябва ли немедлено да се избрише тази страница от нета, че правим разни комисари смешни, а?
  Изнервени сте до там, че да ме коментирате мен, а не фактите.

  Ecrasez l’infâme
 68. 68 Профил на bogdan.filov
  bogdan.filov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И ся ко тана с Турския пАток ? Византийските комОнисти от Сириза барабар с русофилистика Орбан как ще заобикалят европейското законодателство ???
  Неска ми е много кеф !!!!

 69. 69 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 550 Неутрално

  За пореден път става ясно, кой в действителност ни пази интересите! И от кого също!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 71. 71 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#39] от "Graf":

  Опитваш се да се маскираш, но си разкрит.

 72. 72 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Глоби за Газпром трябва да има.
  Не може те току така да злоупотребяват с монополното си положение.И пак да попитам Правителството:
  -защо България купува най-скъпия газ в Европа?
  -каква трябва да е политиката на България към изнудвача Газпром?

 73. 73 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 413 Весело

  [quote#2:"EU defender"]Газпром отива към фалит. [/quote]
  Ти поне да знаеше какво е фалит

 74. 74 Профил на Йосиф
  Йосиф
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Глей ти, глей ти! Уж едно и също гледаме с тия от Брюксел, а се оказва, че различни неща виждаме. Аз не си спомням някоя част на нашата Държавна администрация да е видяла "злоупотреба с господстващо положение на пазара" от Газпром или от който и да било друг. В предизборно време на някои нещо им се мержелее, но като влязат в парламата им минава.

  rakas
 75. 75 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 462 Неутрално

  И сега Газпром не разбере ,че най лошо е да те цакат по устав и не седне да се разберат с ЕК ще берат ядове...... А тези потоци Южни ,Турски и всякакви са едни кьорфишеци.... Блгария , Гърция и Румъния си правят връзка и дотам.... Ако се навие ЕК може да разреши една тръба до хъбчето на Б.Б. и до тук.....

 76. 76 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 213 Весело

  [quote#60:"EU defender"]Еси вдруг упал Протон[/quote]
  то виновен Вашингтон!

  #KOЙ номинира бокова!
 77. 77 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 367 Весело

  Тея в ЕК са бандеровци,фашисти и соросоиди.
  Това е положението.

 78. 78 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5295 Весело

  [quote#67:"Graf"]герберите[/quote]

  ХванА се като удавник за сламка за това кой какво е подписвал. Важното за България, тавариш, е че на вас, кремълските копейкаджии ще ви става все по-тясно около вратовете. Затова сте нервни.
  ПП. Аз съм не само гербер, но и соросоид, грантаджия, бандеровец, фашиС и империалиС. Аре бегай надолу по течението, и твоята не е лесна.

 79. 79 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  [quote#46:"такованка $-джия"]Тези милиарди Русия ще си ги вземе от английски, германски и американски фирми с филиали в Русия! [/quote]

  На какво основание, комуне? Или, викаш, чекистите все ще измислят нещо? Русия не случайно е отритната от цивилизования свят...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 82. 82 Профил на runmen._
  runmen._
  Рейтинг: 454 Неутрално

  И ся ко, ЕК очаква от Газпром да си отгледа конкуренция във въпросните 5 страни ли?

 83. 83 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 697 Неутрално

  [quote#43:"Депутат 241."]Но те няма да са от бюджета на РФ, а от активите на Газпром. [/quote]
  Всъщност може да се окаже, че са от бюджета на РФ. Защото например поради липса на пари за стрежа на Силата на Сибир, Газпром е освободен от някои такси с идеята, че така ще спести пари за инвестицията. Нищо не пречи да бъдат освободени от някое друго задължение към хазната по този повод.
  От друга страна, газта за руските потребители се увеличава всяка година с 5-6%, отново с оправданието за инвестиции.

 84. 84 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3668 Неутрално

  ВИИ Карл Маркс имени Ленина

  Очакваше се...
  Ако беше капиталистически монопол, "нормално" и "демократично".

  Кога е за коммунистически бизнес... дайте да петним с лекета страни от Социалистически лагер.

  Защо? Само защото е паднал.

  Такава им е философията, такава им "науката" и такъв
  така наречен морал.

  "Европейската комисия официално уведоми "Газпром", че е установила злоупотреба с доминиращото му положение на газовите пазари на 5 държави в Източна Европа, включително България.

  По този начин започва процедура за защита на конкуренцията, която може да завърши с извънсъдебно уреждане на спора или налагане на глоба, достигаща милиарди евро.

  Конкретно за България заключението е, че "Газпром" е обвързал цените на газа на едро с това Българският енергиен холдинг (БЕХ) да участва в "Южен поток",

  въпреки че този голям инфраструктурен проект изисква много високи разходи и е с неясно икономическо бъдеще.

  В сряда еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер съобщи, че след близо 3 години разследване е изпратила писмо с претенции (Statement of objections)
  до най-големия доставчик на природен газ в Европа.

  Ако Брюксел докаже позицията си, "Газпром" ще трябва да преразгледа и промени фундаментални принципи на търговската си политика в Източна Европа.

  Разследването, започнало през 2011 г., обхвана 8 бивши комунистически държави (без Румъния), а предварителното заключение обхваща 5 от тях.

  Вестагер обясни на срещата с журналисти, че са избрани пет страни, защото при тях са установени най-убедителни факти за откритите нарушения.

  Заключението е, че "Газпром" съзнателно нарушава антимонополните правила в ЕС, защото разединява споменатите пазари в Източна Европа, като забранява препродажба на газа в други държави."

 85. 85 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Поредната "възможност" стана реалност - и вероятно така ще продължава, докато не започнат да увират коравите сибирски кютуци.
  Но почне ли едно нещо, все някога ще свърши и току виж и там започнат да се очовечават.

 86. 86 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#80] от "Николай_1":
  Комуне, ше Ви го напиша на български, и то като за много умен и готин:
  "Да те снабдя с общоизвестните известни факти за нормалните хора, но неизвестни за лъжците и правешите се на по, по, най........"
  Лошо ли е?
  Сега разбрахте ли?
  И ако можете коментирайте самите факти

 87. 87 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1376 Весело

  До коментар [#78] от "Blood Red Skies":


  До коментар [#80] от "Николай_1":


  Стоновете които се носят от вас са ми интересни, но вината за тях е другаде.
  Как беше?
  Аха, другият стенещ се бе изцепил интелигентно, така:
  [quote#3:"ironhorse"]Ето за това на нас обикновените граждани не ни се дава достъп до договора за ЮП.
  Оказва се че Орешарски е национален предател, защото:
  "с "Газпром" е обвързал цените на газа на едро с това "Булгаргаз" да участва в "Южен поток"[/quote]
  Аз само му препоръчах да смени Орешарски с БМБ и воят настана..

  Ecrasez l’infâme
 88. 88 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3668 Неутрално

  ДЕМОКРАТИЧНО ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

  Можеш да не (си) признаваш

  Ако ЕК пристъпи от говорене към действия
  в бившите колонии на ссср - ще е Нещо.

  В сравнително бедните и корумпирани държави,
  савецким образам, там долу далеч в Югоизток...

  И Туркия корумпира тоя ссср... ей.
  И Гъркия.

  До коментар [#81] от "janso":

  Могат да си говорят каквото си искат, обаче ще призная,
  че нещо действително се върши, когато спрат кранчето на Северен поток!

  Иначе е много удобна стратегията, че разбираш ли при Северен поток няма никакви нарушения от страна на Русия,

  но за Южен - руснаците са икономически колонизатори

 89. 89 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#32:"такованка $-джия"]Ами да има газ от различни доставцичи, ама за това не е виновен Газпром, а нашите коруптни политици! [/quote]
  А кой ги корумпира, кой им дава подкупите?
  а/ Рептилите
  б/ Илюминатите
  в/ Газпром

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 90. 90 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#82:"runmen._"]И ся ко, ЕК очаква от Газпром да си отгледа конкуренция във въпросните 5 страни ли? [/quote]
  Докато не се появи конкуренция, ГАЗПРОМ ще продава на цени, които ще се договарят с ЕС. Така се постъпва с монополистите. А като не му отърва, нека не продава. Да видим с какво ще си храни армията. Току виж превратче спретнали.

 91. 91 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Е сега вече ... спукана им е работата на кагебистите!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 92. 92 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#75:"1_bulgarin"]Блгария , Гърция и Румъния си правят връзка и дотам.... [/quote] "...Новата газова връзка, съгласувана между България, Румъния и Гърция, известна като Вертикален газов коридор, ще струва около 220 млн. евро и ще започне да функционира през 2018 г., каза Станков. Чрез интерконектора България ще може да купува газ от Азербайджан терминалите за втечнен природен газ в Гърция, добави зам.-министърът. ..."
  The Wall Street Journal: България подписа споразумение за газова връзка с Румъния и Гърция 22 Април 2015 | 16:46 | Агенция "Фокус http://www.focus-news.net/news/2015/04/22/2054279/the-wall-street-journal-balgariya-podpisa-sporazumenie-za-gazova-vrazka-s-rumaniya-i-gartsiya.html

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 93. 93 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Блъскаме минуси на теб бе Шмокльо!
  До коментар [#29] от "Graf":

 94. 94 Профил на _imir
  _imir
  Рейтинг: 496 Неутрално

  [quote#32:"такованка $-джия"]Ами да има газ от различни доставцичи, ама за това не е виновен Газпром, а нашите коруптни политици!
  [/quote]

  Леле, колко минуси са ти напраскали!
  Местните демократи явно много добре ги устройва корупцията.

 95. 95 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 572 Неутрално

  За цените на газа трябва да обвиняваме всички наши управляващи политици от последните 15-тина години. Както знаете, не е луд, който яде зелника.
  Съмнява ме нещо да излезе, при наличие на вече сключени договори. Ако все пак стане, да вземат да се оплачат на Брюксел за едни американски централи и едни ВЕИ, на които също плащаме по многократно завишени цени.

 96. 96 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#94:"_imir"]Леле, колко минуси са ти напраскали!
  Местните демократи явно много добре ги устройва корупцията. [/quote]
  Те са едни демократи, кои платени, кои облъчени. Напомнят ми прасетата от "Фермата" на Оруел.

 97. 97 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#89] от "Rozalina":
  [quote#89:"Rozalina"]А кой ги корумпира, кой им дава подкупите? [/quote]
  Викаш катаджията, дето взима двадесетолевки за да си затвори очите е напълно невинен. Разсъждение достойно за фуражка.

 98. 98 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#97] от "bilbotorbins":
  НК Чл. 304. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) Който предложи, обещае или даде дар или каквато и да е облага на длъжностно лице, за да извърши или да не извърши действие по служба или загдето е извършило или не е извършило такова действие, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.
  (2) Ако във връзка с подкупа длъжностното лице е нарушило служебните си задължения, наказанието е лишаване от свобода до осем години и глоба до седем хиляди лева, когато това нарушение не съставлява по-тежко наказуемо престъпление.
  (3) Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който предложи, обещае или даде подкуп на чуждо длъжностно лице.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 99. 99 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Ес обвини Русия за монополист, че притежава повечето ресурси на планетата!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 100. 100 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 734 Весело

  [quote#2:"EU defender"]Мачкай рашистите! Газпром отива към фалит. Тази компания мастодонт не може да оцелее в среда на свободна конкуренция.[/quote]

  Aбе....АЛОООУ!!! ''US Дифендърааа'' ?!?!
  Ти НОРМАЛЕН ЛИ СИ ,БЕ? ''Газпром отивал към фалит''..... БУХА ХА ХА !!! Това е НАЙ-ГОЛЯМАТА/и най-мощна финансово/ газодобивна и газопренасна фирма в СВЕТА,бе ей...обран бостан! ''Шеврон'' и ''Бритиш петролиъм'' са ДЖУДЖЕНЦА в сравнение с Газпром,бе ''гений'' такъв! Мнооо ми е интересно ,като КАК си я представяш таа работа/Газпром да фалира/
  Че нали 80% от индустрията САМО на Германия зависи от Газпромският газ,бе! ...Да не споменаваме останалите страни...Скандинавският газ може да осигури МАКСИМУМ 28% от нуждите на европейските икономики...И е на ПО-ВИСОКА ЦЕНА от Газпромският
  От КЪДЕ ще се намери по-евтин и в НЕОБХОДИМОТО КОЛИЧЕСТВО ГАЗ ,бе ?!?! Направо не мога да повярвам на очите си,като ви чета ,хъмм....НЕ-умностите/за благозвучие/ тука

  [quote#2:"EU defender"]Бабанови републики желаещи да изнасят газ за богатия европейски пазар, колкото щеш.[/quote]
  1-во: ''Бабанови'' ,или ''бананови'' републики?
  И .....2-ро: КЪДЕ ГИ ТИЯ ''желаещи ''Бабанови републики'',желаещи и МОЖЕЩИ да осигурят необходимите количества газ?!?! ...Посочи ми ги поименно,ако може

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK