"Ройтерс": Въпреки "щедрата" пенсионна система гръцките пенсионери са бедни

"Ройтерс": Въпреки "щедрата" пенсионна система гръцките пенсионери са бедни

© ReutersВъпреки че пенсионната система на Гърция съставлява значителна част от държавните разходи и на пръв поглед е доста щедра, много от пенсионерите нямат средства и срещат трудности в плащането на сметките си за електричество и водоснабдяване, пише "Ройтерс".


Агенцията посочва, че този парадокс е добра илюстрация на проблемите, които пречат на правителството на СИРИЗА и кредиторите на страната да постигнат споразумение относно реформите, които да позволят отпускането на средства, с които Атина да обслужва външния си дълг.


Петте години на остеритет, наложени от кредиторите, помогнаха рецесията да се превърне в депресия, пише "Ройтерс". Атина засега отказва да увеличи бюджетните си приходи, като увеличи ДДС върху стоките от първа необходимост и намали пенсиите.
От гледна точка на кредиторите пенсионната система на Гърция все още е прекалено щедра предвид какво може да си позволи страната. Гърция е разходвала 17.5% от продукта си за пенсионни плащания – повече от всяка друга страна в ЕС по данни на Евростат от 2012 г., а при настоящите намаления днес този дял е спаднал до 16%.


Въпреки това според запознат източник пенсиите и заплатите все още представляват 80% от първичните бюджетни разходи. "Останалите 20% вече са намалени до минимум. Държавните служители нямат моливи, с които да пишат, сградите се нуждаят от ремонт и се разпадат. Не е възможно да се води устойчива бюджетна политика, без да се работи по пенсиите и заплатите", казва той.


Въпреки реформите много гърци все още се пенсионират рано, особено държавните служители и заетите в опасни професии, например войниците. Демографските изменения също не помагат за облекчаването на ситуацията, тъй като от 2009 г. насам броят на пенсионерите се увеличава. Сред причините за това са стимулите за пенсиониране на правителството в опит за намаляване на разходите за заплати, както и усилията на много служители да се пенсионират, преди да бъде увеличена пенсионната възраст.


Според много гърци, както и представителите на самата СИРИЗА исканията на кредиторите ще струпат още тежест върху най-уязвимите. ЕС и МВФ отричат да искат специфични намалявания на пенсиите, но Атина твърди, че сред предложените мерки е премахване на допълнителните плащания за най-бедните, което би отнело 180 евро от пенсия от общо 650 евро.


Средната пенсия в страната в момента е 833 евро в сравнение с 1350 евро през 2009 г., сочат данни на най-големия профсъюз. 45% от пенсионерите получават месечни плащания под линията на бедност от 665 евро, а предвид че една четвърт от работоспособното население е без работа, пенсиите са важен доход за много семейства.


Пенсионната реформа е важен проблем за много европейски държави, тъй като много пенсионни системи са прекалено "щедри" с оглед на застаряващото население. Италия например увеличи пенсионната си възраст през 2012 г. Във Франция пенсионните разходи са 14% от общия икономически продукт, а въпреки реформите се очаква до 2020 г. системата да натрупа 9.2 милиарда евро дефицит.


Атина обаче е изправена пред реална възможност да не успее да договори нови реформи с МВФ и Европейската комисия до края на юни. И двете страни се съгласиха относно бюджетния излишък, но не  какви мерки трябва да се вземат, за да бъде постигнат той.


Кредиторите искат Гърция да спести от пенсии приблизително 2 милиарда евро на година, а Атина предлага едва 71 милиона, твърдят кредиторите. Ако приеме условията на кредиторите, на Алексис Ципрас може да се наложи да проведе предсрочни избори или референдум, предвид че, преди да поеме мандата си, обеща да не намалява пенсиите.


Предишните правителства вече намалиха пенсиите със средно 27% в периода 2010 - 2014 г., като свиването при най-високите плащания беше с 50%. Средната пенсионна възраст беше увеличена с две години през 2013 г. Според данни на правителството мъжете се пенсионират на 63 години, жените – на 59. В Германия за сравнение - средната възраст за пенсиониране е 64 години. 

Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Живи да ги оплачеш.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Добре, че нашите пенсионери са екстра. За гръцките не се интересувам.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Пак да кажа, то не става само със социализъм, трябва и акъл! А акъл очевидно не стига, на всичко отгоре категорично не искат да се вслушат в съветите на кредиторите, ми то такива какво да ги правиш? Като няма пари просто няма накъде, трябва да се орязват разходите и това е. Хем да не плащат данъци, хем да се пенсионират по-рано, хем да взимат големи заплати - всичко това може да се случи изключително лесно, само да се откажат от еврото и да минат на драхми. Първия месец заплатата ще е 10 000, втория 12 000, третия 15 000, и т.н., всеки месец все по-голяма заплата, и ще тече див гръцки купон по всички социалистически стандарти

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Горките - двама пенсионера с по 1500 евро пенсия - направо не знам как свързват двата края!!! Добре че лятото си дават празните стаи на туристи за по 50 евро на вечер, че иначе живи да ги ожалиш горките!!!

  dnevnik са част от статуквото!
 5. 5 Профил на pataklamabg
  pataklamabg
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Елате и го кажете това на баба ми, която е със 150 лева пенсия.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Средната пенсия в страната в момента е 833 евро, в сравнение с 1350 евро през 2009 г., сочат данни на най-големия профсъюз. 45% от пенсионерите получават месечни плащания под линията на бедност от 665 евро, а предвид, че една четвърт от работоспособното население е без работа, пенсиите са важен доход за много семейства."Линията на бедност у нас 143 евро.

 7. 7 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  доста нововъведения има в статията. "остеритет" и "общ икономически продукт" явно са нови термини в икономическата теория

 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2296 Любопитно

  "Бащите ядоха кисело грозде, а децата им хванаха скомина".

  Бъдещите гръцки пенсионери само ще се мечтаят за стандарта на техните баби и дедовци...

 9. 9 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Ще ми се "Ройтерс" да драсне една статия и за българския пенсионер...

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 10. 10 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "45% от пенсионерите получават месечни плащания под линията на бедност от 665 евро"

  Колко процента от РАБОТЕЩИТЕ в България вземат повече от тези 665 евро?

  De gustibus et coloribus non est disputandum
 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Като за начало предлсгам да проверят пак всички фризери!

  Щото там за разлика от при нас една пенсия е по-голяма от разхода за ток на един фризер.

  Току виж разходите спаднали драматично!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#10] от "Сизиф":

  Със 665 евро в Гърция можеш да купиш толкова стоки и услуги, колкото с 665 лева в България.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Някой знае ли колко струва ел.ток в Гърция?

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  Не ги жаля хич!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#9] от "dustman":

  Още не са започнали проблемите с нашите дългове.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 16. 16 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#10] от "Сизиф":около 5%

 17. 17 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#12] от "tribiri":А половината от работещите българи вземат под 665 лева.

 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#6] от "chicago514":

  Но съотношението на БВП по номинал, към БВП по ППС e 55:123, а в Гърция е 246:284 т.е. не е важно само колко пари вземаш, а и какво можеш да си купиш с тях.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#12:"tribiri"]Със 665 евро в Гърция можеш да купиш толкова стоки и услуги, колкото с 665 лева в България.[/quote]

  Абсолютно точно....

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  Средната пенсия от 833 евро в Гърция съответства на средната заплата в лева в България по покупателна способност, впрочем, става дума за средна работна заплата бруто...

 21. 21 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Средната пенсия в страната в момента е 833 евро в сравнение с 1350 евро през 2009 г., сочат данни на най-големия профсъюз.

  А средната пенсия в Германия е 1050 евро (запад) и 950 евро (изток). Като от тях трябва да се свали ДОД (понеже вноските за пенсия са необлагаеми се облага пенсията) и здравното осигуряване, което не се поема от държавата.

 22. 22 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Въпросът е, че статии като тази само ни показват къде сме ние...
  Ние дори не сме в класацията...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#17] от "patsis":

  За това не споря. Казвам само, че не сме 4 пъти по зле, а примерно 1.5 пъти.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на bogdan.filov
  bogdan.filov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Социалната ушанка,трите водки, даде Роберто и Че Гобара да се изкажат как рушкия Турски поток ще отвори работни места за византийците и царя батюшка ще им отпусне безвъзмездни православни помощи !Комунистите не са по работата - те са по експроприацията !Червените гръцки тарикати си мислят, че няма да клекнат хе хе....

 25. 25 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#12] от "tribiri":
  "Със 665 евро в Гърция можеш да купиш толкова стоки и услуги, колкото с 665 лева в България"

  Ако бяха си направили реформи и бяха освободили затворените професии и имаше конкуренция цените им щяха да паднат ....Доходи падат , а цените същите....

 26. 26 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Линията на бедност в Германия е 850 евро, т.е. ако пенсията е под това ниво държавата додава. Т.е. в Германия средната пенсия е едни 20% над линията на бедност. Вероятно в Гърция повечето пенсионери живеят в собствени жилища, което в Германия не е валидно. Затова германците са бесни на гърците.

 27. 27 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#22] от "graoveca":

  на нас не са ни давали 300млрд евро, иначе ако се разделят на 7 милиона души правят по 42 хиляди евро на калпак. Бая пари да се въртят и превъртат през системата.

 28. 28 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Кво да кажем ние с гайдите?

 29. 29 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Сега като фалират тия пенсии ще ги взимат в драхми.

  Ясно е че ситуацията е скапана, ако ще режат, да почнат от високите + ранно пенсиониране.

 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#22] от "graoveca":

  Прав си напълно! Те ни показват и как нашите политици си соечелиха прякорите "Уес сър".

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ако и нас ни жалеха така като гърците.
  833 евро средна пенсия в една фалирала държава и това им било малко.
  Браво бе, Европа...
  За тия пари и моливи могат да си купят и да измажат сградите.
  Ай сиктир...

 32. 32 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1385 Весело

  До коментар [#27] от "alabalko":

  С тия 300 млрд евро гърците купиха основно от германците танкове, самолети, кораби и подводници.

  Така че голяма част от тях сега се въртят в Германия. А ние нашите танкове и самолети си ги направихме на скрап и сега си въртим парите тука!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 33. 33 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Не може Гръдските пенсионери да са по бедни от нашите. Защото гъркините са все по nail's salons, а нашите при боба и картофите.

 34. 34 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Интересен е опитът на Великобритания, Дания, Холандия - там държавната пенсия е ниска и хората разчитат на частни фондове. Това за мен е истината. Повече инфо тук:

  http://www.telegraph.co.uk/finance/personalfinance/pensions/11189414/Why-Britains-state-pension-is-one-of-the-worst-in-Europe.html

 35. 35 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Ако гръцките пенсионери са бедни, българските какви са?

 36. 36 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#23] от "tribiri":И аз съм съгласен с Вас. Според приведените от Вас данни в постинг № 18 едно евро в Гърция практически се явява равно на 0,99 лева по покупателна способност, т.е. на един лев. Ама нали знаете "Характерна национална черта на българите е да се жалят, дори когато съвсем не са толкова зле" /Й.Цвиич, Антропогеография на Балканите, 1922/.

 37. 37 Профил на boflute1
  boflute1
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#12] от "tribiri":

  И да, и не. Зеленчуци/плодове на пазарите в кварталите ( Атина), особено следобед, е не по-скъпо от бг пазар.

 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#25] от "1_bulgarin":

  А кой е казал, че това трябва да е целта!? Ние сме единствените в ЕС със съотношение 1:2 и пи малко на БВП по номинал и ППС.

  Румънците са 3:4. Затова спокойно можем да кажем, че ние сме циганите на Европа.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#32] от "tribiri":

  ако знаеш какво е Target2 ще знаеш, че германците реално пари не са получили, защото гръцката централна банка дължи едни пари на Бундесбанк, а Бундесбанк се е разплатила с немските фирми. По същия начин в момента гърците си изнесоха реалните пари, а ще ги плаща ЕЦБ заради Таргет2. Както и 33-те млрд. евро в дюшеците, реална хартия.

 40. 40 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Я пак да прочетем:
  ...В Германия за сравнение - средната възраст за пенсиониране е 64 години...
  В България тя е 55-56г. и в момента има протест това да се запази горе/долу същото!

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
 41. 41 Профил на WARPANDA
  WARPANDA
  Рейтинг: 269 Весело

  След тая фарс новина от Ройтерс, няма ли някой който да им напише писмо, за бъдеща статия как се живее с 140 Евра пенсия (от 2ма пенсинонери) в България, и прага на бедността какъв е?

  Pandamunion! http://www.examiner.com/list/russia-s-top-120-lies-about-ukraine
 42. 42 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#37] от "boflute1":

  Сигурно има и някакъв специален вид клечки за зъби, за който това се отнася!

  Има си общ индекс и той се нарича Паритет на покупателна способност. Измерват го Евростат, МВФ, СБ, ЕЦБ, ЦРУ и т.н.

  Индексът ябълки и круши на пазара в три следобед ... Звучи несериозно.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 43. 43 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Излиза, че тези пенсии са на кредит, щом ги плащат бюджета, а бюджетът им е раздут и не отговаря на реалното състояние на икономиката. Като станат по 200 евро тогава ще им вярвам, че са я закъсали.

 44. 44 Профил на WARPANDA
  WARPANDA
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#36] от "patsis":

  И като вадиш това съотношение, къде са 850 ЛЕВА/ЕВРА, къде са 150 ЛЕВА/ЕВРА, така завъртяни и какво ще си купиш с тях? Т*панар абсолютен

  Pandamunion! http://www.examiner.com/list/russia-s-top-120-lies-about-ukraine
 45. 45 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#39] от "alabalko":

  Т.е. и гърците не са ги получили тези пари. Получили са танкове и подводници. Не ли?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 46. 46 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#44] от "WARPANDA":

  Що скачаш! Никой не е казал, че сме цъфнали и вързали! Опитваме се само да уточним, дали сме 5 пъти по-зле или 2 пъти!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 47. 47 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2296 Любопитно

  Да не забравяме, че българските пенсии преди 20 години бяха по 3 долара. Ние откъдето се връщаме, гърците натам отиват...

 48. 48 Профил на WARPANDA
  WARPANDA
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Скачам, че мързеливия циганин грък бил в "хуманитарна криза" и всички ронят сълзи, и има хора като тоя от #36, пробват да ми обясняват някакви съотношения и незнам си кво

  Pandamunion! http://www.examiner.com/list/russia-s-top-120-lies-about-ukraine
 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8445 Неутрално

  Всяка държава трябва да плаща такива пенсии,каквито може да си позволи.Не можеш да вземаш заеми,за да плащаш пенсии.
  Гърците може и да са свикнали на по-охолен живот,но трябва да им е ясно,че не могат да си го позволят.Не можеш да живееш на гърба на европейските данъкоплатци,само защото те мързи да работиш.Ще им се наложи да живеят с по-малко.Да вземат пример от нас.

 50. 50 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Редакторите на "Дневник" сигурно изпитват садистично удоволствие да пускат такива новини и после да четат коментарите, които е пределно ясно какви ще са.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 51. 51 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#45] от "tribiri":

  гърците са получили и танкове + подводници, и пари.
  През Таргет2 са платили за военното оборудване, но никога не са прехвърлили пари за това. Реално Бундесбанк е платила.
  Заемите се теглят чрез облигации, т.е. реално парите пристигат в Гърция и се харчат.
  Работата е там, че гърците са ударили джакпота, а германците им подаряват и пари, и продукция

 52. 52 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#45] от "tribiri":

  Таргет2 салдото на гръцката централба банка е поне на -100млрд. евро. Добави тази сума (дължима към другите банки в еврозоната) към сумата, която Гърция дължи по облигациите си и ще разбереш, че са се ояли още повече.
  Ако България беше в еврозоната и гърците купуваха у нас, реално БНБ щеше да си търси едни пари от гръцката банка, но нищо да не получи. Пък собствеността да е прехвърлена.

 53. 53 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#36] от "patsis":

  И защо услугите в Гърция са два пъти по-скъпи от услугите в България? Сигурно гръцкия бръснар взема два пъти по-скъпо от българския. И кого да оплакваме - гръцкия или българския?

  Като няма да има кой да плати на гръцкия бръснар толкова много, той ще започне да стриже и за половин цена. . .

 54. 54 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1096 Гневно

  До коментар [#36] от "patsis":


  [quote#36:"patsis"]И аз съм съгласен с Вас. Според приведените от Вас данни в постинг № 18 едно евро в Гърция практически се явява равно на 0,99 лева по покупателна способност, т.е. на един лев. Ама нали знаете "Характерна национална черта на българите е да се жалят, дори когато съвсем не са толкова зле" /Й.Цвиич, Антропогеография на Балканите, 1922/. [/quote]

  А национална черта на гърците е ча са единствения по-тъп народ в Европа от българите. И ти си пример за това.
  Защото въпреки, че покупателната стойност на един лев в Българияе едно евро, гърците пак получават 2 пъти по-големи заплати и 4 пъти по-големи пенсии.
  Та я сега кажи пак кой е по-голям ревльо? Гърците или българите?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 55. 55 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#32] от "tribiri":
  И какво значение има за какво са ги изхарчили? И ние можем да си купуваме самолети, от които наистина имаме нужда или за по- полезни неща.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 56. 56 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#46] от "tribiri":

  И според теб колко пъти сме по-зле, като средната заплата е 3 пъти -по-висока от българската, а средната пенсия 4-пъти?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 57. 57 Профил на gqa18397350
  gqa18397350
  Рейтинг: 217 Весело

  Крайно време е и България да се вдигне на бунт срещу несправедливия свят и да си поискаме финансиране поне до изравняване на стандарта ни с гръцкия.

  Със сигурност ще получим подкрепа от Австрия, братята Гърци и всички други прогресивни народи, които с болка на сърцето ще отделят от своите милярди за да може бай ти ганя да продължава да ограбва банки-банки и да дърпа на пазара чанти-чанти..

 58. 58 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ето накъде се ориентира гърция- ха дано излязат от ЕС и еврозоната, а също и от НАТО! Москва: Гръцкият премиер ще се срещне с Владимир Путин на 19 юни в Санкт Петербург 17 Юни 2015 | 13:16 | Агенция "Фокус"Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще се срещне с руския държавен глава Владимир Путин на 19 юни в Санкт Петербург, съобщи помощникът на руския президент Юрий Ушаков, цитиран от РИА Новости. Двамата ще обсъдят финансовата ситуация и „Турски поток“.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 59. 59 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И още една важна новина:Централната банка на Гърция: Без споразумение за дълга вероятно Гърция ще трябва да излезе и от еврозоната, и от ЕС 17 Юни 2015 | 12:21 | Агенция "Фокус"Гръцката централна банка предупреди, че ако Атина не успее да постигне споразумение за спасителното финансиране с международните си кредитори, това може да повлече след себе си фалит и излизане на Гърция от еврозоната и Европейския съюз, предаде AFP. „Неуспех в постигането на споразумение ще стане началото на болезнен път, който ще доведе Гърция първо до фалит, а накрая до изхода от еврозоната и най-вероятно от ЕС“, се казва в изявление на банката.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 60. 60 Профил на ПЧЕЛАТА - ВЪЛК
  ПЧЕЛАТА - ВЪЛК
  Рейтинг: 219 Разстроено

  До коментар [#32] от "tribiri":


  [quote#32:"tribiri"]С тия 300 млрд евро гърците купиха основно от германците танкове, самолети, кораби и подводници. [/quote]

  1. Това и аз съм го чувал (за подводниците) ама кой ги би да ги копуват тия подводници?
  2. Състоянието на гръцките пенсионери въобще не подлежи на коментар предвид състоянието на българските такива.
  3. Парите от супер високите пенсии в Гърция преди години не са се изпарили а би трябвало да са спестени (част от тях).
  4. Като Гърция иска да подпомага пенсионерите, да им дават частни кредити, които гърците да не връщат (по комунистически), а не да ги искат от външни кредитори и после да ги плюят, че са лоши и не дават.

 61. 61 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#44] от "WARPANDA":Средната пенсия в България не е 150 лева, а около два пъти повече. Така че съотношението не е 150 : 850, а 300 : 833. Има разлика, нали?

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#53] от "take_it_easy":
  Ако наемът на бръснарницата, цената на консумативите и инструментите и издръжката на живота на бръснаря не паднат, той няма да намали цените на услугите си, ако ще никой да не се подстригва. Просто ще затвори заведението и ще иде да работи където може да се изхрани по-добре. А цените на храните и наемите в Гърция до голяма степен се определят не от местното население, а от платежоспособните туристи. Цените на услугите,впрочем, също.

 64. 64 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#60:"ПЧЕЛАТА - ВЪЛК"]1. Това и аз съм го чувал (за подводниците) ама кой ги би да ги копуват тия подводници? [/quote]
  Тия, дето им дават парите. Не купуваш подводници - няма кредит.

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 65. 65 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2551 Весело

  До коментар [#54] от "iak":Интересно, как бих могъл да бъда пример за по-тъп народ от българския, като съм българин?

 66. 66 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#61] от "patsis":


  [quote#61:"patsis"]300 : 833. Има разлика, нали? [/quote]

  300 : 833 - има разлика - почти три пъти. А за какво говорим? 300 лева срещу 833 евро или какво сравняваме?

 67. 67 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2023 Неутрално

  До коментар [#32] от "tribiri":

  Серизно, а бюджетните дефицити от по 10-12 % в продължение на десетилетия дали пък не отиваха за 13,14,15 пенсия и заплата, за висико пенсии на 45 годишни пенсионери, за безумни грандоманеи проекти като олимпиадата и т.н.

 68. 68 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2551 Весело

  До коментар [#66] от "take_it_easy":300 единици покупателна способност към 833 единици.
  Ако не можете да проумеете подобно просто съотношение, идете да си приберете парите от частните учители, с чиято помощ сте завършили образованието си!

 69. 69 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#7] от "ivo":

  "Остеритет" идва от немски най-вероятно. Иначе имаме още френското "остерите" и английското "остерити". На български си му викаме "режим на икономии" или "свиване на бюджетни разходи".
  В случая конкретно - гръцките пенсии не са подложени на никаква икономическа логика. Та пенсиите в Испания и Италия бяха с по 250-300 евро по-малко?! Ефектът е абсолютно очакван и само лудите и глупаците можеха да очакват друг изход.

 70. 70 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#68] от "patsis":


  [quote#68:"patsis"]300 единици покупателна способност към 833 единици. [/quote]

  Ама сега във всеки случай всичко ще поевтинее в Гърция. Много ще поевтинее

 71. 71 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#70] от "take_it_easy":Цените в Гърция се определят преди всичко от милионите платежоспособни туристи, така че голямо падане на цените не може да се очаква.


 72. 72 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  При 833 евро средна пенсия искат да прехвърлят дълговете си върху държави като Словакия с 300 евро средна пенсия.

 73. 73 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#71] от "patsis":


  [quote#71:"patsis"]Цените в Гърция се определят преди всичко от милионите платежоспособни туристи, така че голямо падане на цените не може да се очаква.[/quote]

  Това е много горд отговор, но не много разумен. . .

 74. 74 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1557 Весело

  Гърците пак са излъгали тези от Ройтерс. Ако бяха бедни, гръцките пенсионери щяха да се преселят в България. С тези 470Е (да не говорим за средната пенсия от 800Е), щяха да си живеят царски и близо до своите, ама явно не са чак толкова бедни и си стоят "при скъпотията". Другаде е "заровено кучето".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 75. 75 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#72:"pamela"]При 833 евро средна пенсия искат да прехвърлят дълговете си върху държави като Словакия с 300 евро средна пенсия.[/quote]

  По-горе са коментирали понятието паритет на покупателна способност. Лековато и неуместно е да се съпоставят номиналните стойности на средния доход на служител или пенсионер между отделни държави, тъй като ценовите равнища са различни.
 76. 76 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 269 Разстроено

  #KletiteGrackiPencioneri ;( ;(

  повечето даже не са сред живите- как да са богати. виж внуците им може и да са (прибирайки пенциите на починалите си роднини)

 77. 77 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  [quote#75:"kotrag"]По-горе са коментирали понятието паритет на покупателна способност. Лековато и неуместно е да се съпоставят номиналните стойности на средния доход на служител или пенсионер между отделни държави, тъй като ценовите равнища са различни. [/quote]
  Да не искаш да кажеш, че цените на стоките от първа необходимост в Гърция са двойно по-високи от тези в Словакия?

 78. 78 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#74:"gost22"]Гърците пак са излъгали тези от Ройтерс. Ако бяха бедни, гръцките пенсионери щяха да се преселят в България. С тези 470Е (да не говорим за средната пенсия от 800Е), щяха да си живеят царски и близо до своите, ама явно не са чак толкова бедни и си стоят "при скъпотията". Другаде е "заровено кучето".[/quote]

  Направеният от вас задълбочен анализ, подкрепен с факти и доказателства ме накара наистина да се замисля.
  Keep up the good work.
  Очаквам се нетърпение следващата част на анализа за финансовата позиция на гръцката държава.

 79. 79 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#77:"pamela"]Да не искаш да кажеш, че цените на стоките от първа необходимост в Гърция са двойно по-високи от тези в Словакия?[/quote]

  Не знам. Може би сте по-сведуща по темата. Навярно разполагате и с подробна статистика. Моля публикувайте я тук. Сигурен съм , че съфорумците ще оценят работата ви.

 80. 80 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  “Агенцията посочва, че този парадокс е добра илюстрация на проблемите, които пречат на правителството на СИРИЗА и кредиторите на страната да постигнат споразумение относно реформите, които да позволят отпускането на средства, с които Атина да обслужва външния си дълг.”

  Сякаш усещам смекчаване на тона към Гърция...
  Направо от Ройтерс започват да им “влизат в положението"?!

  I Want To Believe
 81. 81 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  [quote#13:"dustman"]Някой знае ли колко струва ел.ток в Гърция? [/quote]

  При съседите от Гърция ценатана 100 киловатчаса енергияв PPS е 13,5.
  100 киловатчаса енергия у нас струват 18,8 PPS при средно 18,4 за ЕС.
  стандарт на покупателната сила - PPS (Purchasing Power Standart). При него се елиминира влиянието на ценовите разлики в отделните страни и различното ниво на брутния вътрешен продукт. PPS е условна валута, при която една единица купува еднакъв обем стоки или услуги във всички страни.

 82. 82 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 217 Неутрално
 83. 83 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 269 Любопитно

  [quote#0:"статията"]пенсионерите нямат средства и срещат трудности в плащането на сметките си за електричество и водоснабдяване, пише "Ройтерс".

  Агенцията посочва, че този парадокс
  [/quote]

  е от типа цигански парадокс: "тука има, тука нема". Хем има пари за сателитна чиния и плазма, хем няма да си плати тока. Направо да се чудиш. Ама добре, че унуците им купуват хамерикански компютърни игри, че цял свят денонощно да слуша за гръцките пенционери и мазолите им.

  За нашите мазоли Ройтерс не пише, те са технологична тайна за света просто. И ние мехлеми не си купуваме, защото солидарно внасяме в ЕЦБ, за да може ЕС солидарно да лекува мазолите на гръцките пенционери :}

  Имали били задължения за лекарства; а ние нямаме. Ние си купуваме лекарство само за кръвно, за да пием по един валидол при вида на Варуфакис, който е също подобие на Фуко само дето Фуко слава богу никога не е бил финансов министър, а само теоретичен философ обаче и на сексуалността забележете не само на анархо-икономиката дето гърците искат да я упражняват. Гърците от сексуалност обаче не се нуждаят понеже по цял ден играят сиртаки и вместо чинии трошат пари, европейски пари.

  Впрочем отивам да си изпия Валидола това е нещо като панацея тука из нашите земи и понеже панацея е дума от гръцки произход дори гърците ще ме разберат.

 84. 84 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Бедните гръцки пенсионерикупуват като луди жилища в Германияи Англия за да си скрият парите.В резултат от това цените така нараснаха, че нормален човек не може и да помисли за покупка на жилище.
  Ами да се поучат от нас и да сложат таван на пенсиите.

 85. 85 Профил на vrijheid
  vrijheid
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#66:"take_it_easy"]300 : 833 - има разлика - почти три пъти. А за какво говорим? 300 лева срещу 833 евро или какво сравняваме?[/quote]
  Ето едно изследване за 2013, година, което показва покупателната способност на държавите в Европа. Индекса на човек в България е 22% от средно европейския, а в Гърция 77%

  http://www.gfk.com/news-and-events/press-room/press-releases/Pages/purchasing-power-europe-2013-14.aspx

  Каквото и да си говорим, ние сме на дъното и е смехотворно да оплакваме, дали някоя друга държава е 2/3 или четири пъти по добре от нас. Факта че някой живее по добре е показателен и дали е 2 или 3 пъти, това няма да ни промени текущия статус.

 86. 86 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Пореден репортаж от типа " житие и страдания на бедните гърци". Такива гледах в ББС. Честно казано не съм впечатлен. Виждал съм през какво минават българските пенсионери, за гръцките не е много грижа. Сетих се ,че за тях д-р Тони Филипов казваше " всичко могат да им вземат, но онова което си отживяха 20-30 години не могат".

 87. 87 Профил на boflute1
  boflute1
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#58] от "logika":

  Russian finance minister says budget doesn't include plans to help Greece

  http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_17/06/2015_551161

 88. 88 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#87] от "boflute1": Е-все още гърция се надява да суче от 2 майки- т.е. все още са в ЕС и ез; искат хем да си запазят мястото и да продължат да се хранят от там; хем да се спазарят с путлер той да им отпусне някой друг милиард в долари- да не обявят дефолт , но като този заем се маскира като транш за руски енергиен проект За това не им изнася да напишат истината...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 89. 89 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#85:"danail1972"]Индекса на човек в България е 22% от средно европейския, а в Гърция 77% [/quote]

  Веднага признавам, че не знам какво значи "индекс на човек", но моето разбиране е, че когато гръцкият индекс стане 44%, тогава на гръцките пенсионери ще им стигат по-малки пенсии, отколкото сега - при 77%

 90. 90 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1096 Весело

  До коментар [#65] от "patsis":

  [quote#36:"patsis"]едно евро в Гърция практически се явява равно на 0,99 лева по покупателна способност, т.е. на един лев. Ама нали знаете "Характерна национална черта на българите е да се жалят, дори когато съвсем не са толкова зле" /Й.Цвиич, Антропогеография на Балканите, 1922/. [/quote]


  Извинявай, не разбрах, че си правиш самокритика. Звучиш като човек, който казва, че видиш ли българите имали стандарт почти като гръцкия, но били големи ревльовци. А реалноста точно на обратно - гърците все още получават в пъти повече от българите и въпреки това ревът повече. Те са истинските ревльовци, че и нахалници.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 91. 91 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#71] от "patsis":
  Това което си написал е несериозно. Не ми се рови, но процента на гръцкия БВП от туризъм е около 20 %.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 92. 92 Профил на boflute1
  boflute1
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#88] от "logika":

  Да, Путин ще си счупи краката да има даде заем (все едно как маскиран), с който да изплатят задълженията си към ЕЗ/ЕЦБ/МБФ. Ако гръцкото правителство си вярва, значи положението е по-тежко....
  Просто опитват да изнудват, не е възможно да се надяват наистина.

 93. 93 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1096 Весело

  До коментар [#88] от "logika":Това с помоща от русия е пълна глупост. Страна със средна пенсия 150 Евро да помага финансово на страна със средна пенсия 830 Евро. Нали целия свят ще им се смее и с ...........


  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 94. 94 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#92:"boflute1"]не е възможно да се надяват наистина.[/quote]Може, може- всичко може....Гръцките политици са си навирили носовете до небето - ако съществуваше ад и той си имаше владетел, щяха да установят "търговски контакти" и с него и от него да искат парички...Не мога да съжалявам такива хора. За мен това е мислене на нагли паразити.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 95. 95 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#91] от "iak":Несериозно ли? Цените на пастите във Франция да не са се определяли от доходите на градските и селските бедняци? Или цените на диамантените огърлици. Цените на твърде много продукти могат да бъдат бая високи щото се определят от тънък, но стабилен слой от купувачи.
  Я се огледайте за цените на имотите у нас - от доходите на тези 95% работещи и 99% пенсионери с под 1000 лева на месец ли се определят или от доходите на останалите 5% + доходите на работещите и работелите в чужбина + доходите на англичани и "нови руснаци".


 96. 96 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#90] от "iak":Българите са големи ревльовци на индивидуално ниво. А българските политици са друга работа!
  Гръцките политици поне се опитват да защитят своите избиратели - може би с рев, ама тук влиза в сила гръцката поговорка "Ако не ревнеш, могат и да те закопат". А нашите политици "Йес, сър!" Марионетки!
  Мнението си по жизненото равнище в Гърция и България съм го изразил още миналата седмица под статията "Гърците избраха бедността, да ги оставим на избора им" - можете да го прочетете там.

 97. 97 Профил на vrijheid
  vrijheid
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#89:"take_it_easy"] но моето разбиране е, че когато гръцкият индекс стане 44%, тогава на гръцките пенсионери ще им стигат по-малки пенсии, отколкото сега - при 77%[/quote]
  Има логика, но моето разбиране е че не ме интересуват гръцките пенсионери дали пенсиите ще им стигат при 44%, а българските пенсионери да взимат пенсии при 77%

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#95:"patsis"]цените на диамантените огърлици[/quote]

  Всичко започна от пенсионерите. Ако трябва да се събират пари за гръцките пенсионери да си купуват френски пасти и диамантени огърлици, аз в тази подписка не участвам

 100. 100 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  Много бедни тези гръцки пенсионери, "само" 6 пъти повече вземат от нашите пенсионери. Ами като са толкова зле да вземат гърците да намалят чиновниците, те са 700,000 при 120,000 администрация при нас. Ние смятаме че нашите хрантутници са много какво да кажем за гърците? Дават икономисаното на "бедните" пенсионери и готово.

  Голямо лоби има тази Гърция, ГОЛЯМО. Всички са се втурнали да ги ожалват и призовават да им се помогне. Ама с чуждите пари, не да извадят от собственият джоб. Ако ние имахме такова лоби не само нямаше да си платим като поп 8 милиард дълг ами още 80 милиарда щяха да ни дадат ей така, като подарък от демокрацията.

  Вчера гледам в едно ТВ предаване Гарелов и Лафчис, и те тръгнали да ронят сълзи колко зле били гърците. Безсрамници, пред очите им български пенсионери мрат от глад а те за гърците се загрижили. Като Гърция им е по-близо до сърцето да вървят там, не тук да лежат на наш гръб.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK