Балканските страни се готвят за последствията от гръцки фалит върху банковите си системи

Балканските страни се готвят за последствията от гръцки фалит върху банковите си системи

© Dado Ruvic, ReutersАко Атина обяви фалит по външния си дълг, съседите на Гърция ще бъдат изправени пред опасност от разпространение на кризата заради гръцките банки, които контролират значителна част от банковите им системи, пише "Ройтерс".


Представители на властите в Албания, България, Македония, Румъния и Сърбия посочват, че на практика са "поставили под карантина" местните банки и са ограничили капитала им, така че, дори ако гръцките компании майки фалират, дъщерните да оцелеят.


Те обаче не могат да постъпят по същия начин с вложителите: ако кризата в Гърция подтикне клиентите на гръцки банки в други страни панически да теглят парите си, резултатът би бил непредсказуем, посочва агенцията.
"Не е добре, когато има пожар в къщата на съседа", коментира председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян пред "Ройтерс" и добавя, че засега не вижда пряка заплаха от Гърция.


Застрашените от този процес балкански страни имат малки икономики, както и история на финансова уязвимост, така че разпространение на гръцката криза би им оказало огромно въздействие.


Последните възможни дни за сключване на споразумение между Атина и кредиторите й изтичат, а отливът на депозитите от банките в страната надминава 1 милиард евро на ден, като според гуверньора на централната банка банкерите трябва да се готвят за "тежък ден" днес.


Банки като Piraeus и Alpha Bank, които сега са изправени пред евентуална криза у дома, преди финансовата криза от 2008 г. силно увеличиха присъствието си на пазарите в балканските страни. Подразделения на гръцки банки държат около 20 процента от банковия сектор в България и Македония и малко по-малък дял в Румъния, Сърбия и Албания.


В България банките с гръцка собственост не държат гръцки държавни книжа и не получават финансиране от банките майки, посочи Емил Ангелов, заместник главен изпълнителен директор на Piraeus Bulgaria за "Ройтерс" през май.


Централната банка пък има правомощия да ограничи сумите, които могат да бъдат прехвърляни от подразделенията към акционерите в Гърция. "Гръцките банки в България са отделни структури", заяви президентът Росен Плевнелиев по-рано този месец.


В няколко страни има законодателство, което не позволява прехвърляне на основен капитал от местните подразделения без разрешение от централната банка. През последните месеци редица централни банки посочиха, че са засилили надзора над банките с гръцка собственост.


"Трябва да ни информират ежедневно за транзакциите, които извършват с банките майки. Засега не сме забелязали нищо необичайно", коментира пожелал анонимност представител на македонската централна банка.


Подсигурени са всички канали за "заразяване" освен един, отбелязва Любомир Митов, главен икономист за Централна и Източна Европа на UniCredit. "Може да възникне проблем единствено ако хората се втурнат към банките да теглят депозитите си", казва той.


Сред хората с депозити в гръцки банки се наблюдава известно напрежение, но мнозина нямат планове да теглят депозитите си, отбелязва "Ройтерс".


През последните няколко години централните банки в региона взеха мерки да подобрят капиталовите позиции на банковия сектор и ликвидността в системата.


Българските банки, които миналата година преминаха през банкова криза, са добре капитализирани и силно ликвидни според анализатор на Standard Bank, цитиран в публикацията.


Представителят на македонската централна банка уверява, че са взети мерки в случай на най-лошия сценарий. "Хората знаят, че парите им са в безопасност. Ако Гърция фалира, може да има известна първоначална паника, но нещата скоро ще се успокоят", посочва той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1179 Весело

  И ние се готвим! Взели сме си салове, защото очакваме да потекат реки от мед и масло, благодарение на фалита!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 2. 2 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Не е добре, когато има пожар в къщата на съседа", коментира председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян"

  Хъмпти Дъмпти е цар на метафората и невинен до доказване на противното..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Просто трябва да се внимава. И медиите да внимават също с посланията. Искров или който и да е там да не пее само "Моме Калино", а и да гледа какво се случва. Кьорав карти не играе.
  А ситуацията като цяло е под контрол.

 4. 4 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Купувачите на банки с гръцки имена из балканите също се готвят .Има много апетитни хапки.

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 5. 5 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  "Сред хората с депозити в гръцки банки се наблюдава известно напрежение, но мнозина нямат планове да теглят депозитите си, отбелязва "Ройтерс".

  Нямаме планове, защото отдавна смеси ги изтеглили!

  Имало едно време ссср...
 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 960 Неутрално

  За нас няма опасност, гърците си изтеглиха парите от гръцките банки, и го вложиха тука. Ама много се увеличи ликвидността и падат лихвите, което в крайна сметка може да пораздвижи икономиката.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  Е, знаех си аз, че без особено ценно мнение от Левон и Булбанк - няма да минем!

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Доста гръцки капитал влезе в страната ни през последната година. Това пък ни е големия плюс. И като пари и като инвестиции.
  Като пари най-вероятно е точно в тези банки, които се споменават.
  А доверието, което гърците показват към страната ни означава, че тук има някаква стабилност, колкото и да е несигурна обстановката и на Балканите.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2585 Весело

  [quote#1:"tribiri"]И ние се готвим! Взели сме си салове, защото очакваме да потекат реки от мед и масло, благодарение на фалита! [/quote]
  Тая игричка е доста опасна за дребосъка, обаче ...

  Ама ние тук сме се сбрале все милионере и милиардере, та нема начин да не гребем с пълни шепи и черпаци!

 10. 10 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Сега е момента в ЕС да заявят , че при фалит в Гърция ще подкрепят пострадалите в други страни банки . Сега наливат по 6 млрд ликвидност седмично в Гърция , ще добавят и за нас .

 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#4] от "mititu":

  Сериозно! И от кога това! За последните 2 години, двама големи инвеститори напуснаха България.

  Интересно как когато единствения двигател на мисловния процес е омразата форумците заживяват в някакваж огледална реалност!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  ее че как
  то бг народа много се кефи когато къщата на съседа гори
  без да си дава сметка че при малко по силен вятър и неговата къщичка ще се запали

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2585 Весело

  [quote#8:"theanalyser"]Доста гръцки капитал влезе в страната ни през последната година. Това пък ни е големия плюс.[/quote]
  Мдам ...
  Структурата на българския износ за Гърция през последните години е сходна със структурата на общия износ на страната, като доминират стоките с относително ниска степен на преработка, електроенергия и субпродукти. Прави впечатление, че през 2013 и 2014 г. постепенно в износа се налагат стоки като трикотаж и конфекция, зърнени култури, сирена и извара, части и принадлежности за машини и апарати, месо от птици, електро части и принадлежности, стъкларски изделия и др.

  Износът от България за Гърция се съсредоточава в няколко основни сектора – текстилни изделия и материали, неблагородни метали, електрическа енергия, земеделие. Голяма част от вноса от Гърция за България се формира от текстилни материали и изделия, минерални и химически продукти, машини и оборудване и неблагородни метали.

  http://www.mi.government.bg/bg/themes/garciya-267-333.html?p=eyJwYWdlIjoyfQ==

 14. 14 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 506 Неутрално

  като знам бнб как си върши работата...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 15. 15 Профил на just
  just
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Готвят се, ама той все не идва. ЕЦБ налива ликвидност като вода в пустинен пясък. Новата мантра сега е-колко е опасно да фалира Гърция, от разпад на ЕС до идване на фа...ско управление в Гърция. И двете са огромни лъжи за да се манипулират хората за да приемат поредното спасяване на Гърция и поредното отпускане на много милиарди без никаква перспектива.
  Новите предложения на Гърция са смехотворни.

 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#13] от "xm...":

  Само дето по-голямата част е износ от гърци за Гърция. Импала холдинг, Сачи, Бела, няколко марки олио, фуражи, текстили конфекция ... Все гръцки капитали работещи в България

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1179 Весело

  До коментар [#9] от "xm...":

  Даже и вилички на Халкидики ни се привиждат. Па що не и Солунската митница!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на ramones79
  ramones79
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Защо ли изобщо не съм уверен, че нашата банкова система е толкова ликвидна, стабилна, сигурна и надеждна, както я изкарват на хартия? Тя и КТБ до последно беше "бетон", а видяхте какво става, и сиртакито на Искров с Борат видяхте.....
  Има информация (непроверена, засега) от т.нар. соросоиди, че още 3-4 банки в момента се преточват към вечните офшорни полета, и ако това е вярно, до 2 години може да повторим 97-а.
  Дано тази информация излезне невярна, иначе не ми се мисли.

  А ако гърците тръгнат по гръцките банки в съседните страни да теглят, не виждам какво и кой ще ги спре, и това няма как да не се отрази на банковата стабилност в тези страни.

  Така че, когато политик ти каже "всичко е супер" - непременно човек трябва да е нащрек, значи нещо го успиват...

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  До коментар [#16] от "tribiri":
  QED

 20. 20 Профил на just
  just
  Рейтинг: 594 Неутрално

  А Гърците не изпълняват задължението си за Солун след 2Св. Война към България. Някой може ли да даде инфо за това.

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2585 Весело

  [quote#17:"tribiri"]Па що не и Солунската митница![/quote]
  За нея требе с бракята мАкедонци да се преборим кой по-исторички има прЪвенствО ...

 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#19] от "xm...":

  Аз отдавна съм го регистрирал този факт. Като пусна в Лакорда Гърция търсене в Търговски дружества излизат 16 583 резултата!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2776 Весело

  “Не е добре, когато има пожар в къщата на съседа”, коментира председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян пред "Ройтерс" и добавя, че засега не вижда пряка заплаха от Гърция."

  Т’ва Лево го изтърси пред Мондьо!
  Да не се окаже че вторият работи за Ройтерс?!

  I Want To Believe
 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#20] от "just":

  След ВСВ задължения има само България към Гърция, а не обратното!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 512 Неутрално

  най-добре е съседите на Гърция да си стегнат армиите и ако имат загуби заради упорството на гърците директно да им окпират държавата! Пък гърците могат да отидат в Либия (те са по-ве1е от либийците), да изтрепят мюсюлманите там и ще имат богатсва да живеят доста по-добре от сега, но за някои неща ше трябва да се потрудят!

 26. 26 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#11] от "tribiri":

  Много си черноглед,финансовият сектор винаги и бил много привлекателен и ще бъде още много дълго време.
  Колкото до двамата големи инвеститора кои това ако не си чул се строят и много заводи за различни компоненти и други са разрастват,но ако живееш във Видин или Силистра нормално да гледаш по този начин.

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 27. 27 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 395 Весело

  Балканските страни да се готвят за последствията от гръцкия фалит !

  вярно с оригинала ...

  )))))

 28. 28 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ако бяхме приели еврото изобщо нямаше да се говори за подобни заплахи. Банките щяха да подковани с евро от ЕЦБ. Търпим негативите на борда 15 години напълно безсмислено. Ако бяхме въвели еврото като паралелна валута, отдавна шяха да са ни взели и в еврозоната, но нашите главуни, няма да могат да си въртят далаверите под надзора на ЕЦБ и се дърпат от приемане на еврото, като дявол от тамян.

 29. 29 Профил на just
  just
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#24] от "tribiri":

  Напротив, България е изплатила задълженията си, но Гъргия не ги е спазила.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8651 Неутрално

  Още отначалото на годината клоновете на гръцки банки в България са предупредени дас е освободят от гръцки ДЦК.Освен това те работят по българското законодателство.

 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3985 Неутрално

  Точно Хампарцумян преди седмица обясни, че опасност за нашата икономика няма.
  Всички са заети да злорадстват и не виждат проблема.

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK