"Гардиън": Увеличението на ДДС е заплаха за туризма и ежедневието на гръцките острови

"Гардиън": Увеличението на ДДС е заплаха за туризма и ежедневието на гръцките острови

© ReutersПоследните предложения на правителството в Атина към кредиторите, които целят осигуряване на финансиране за Гърция и предотвратяване на фалит, предизвикват негативна реакция на много от гръцките острови, пише "Гардиън". Сред мерките е премахването на специалния режим на нисък ДДС за много от островите, при това не само за популярните туристически дестинации, но и за малките острови.


Гърция има хиляди острови, но малко под 250 са населени, посочва изданието. Част от тях, отдалечени от континента, се ползват със специален ДДС, по-нисък с 30% от обикновения, въведен заради по-високата цена на живота в тях вследствие на скъпите доставки с кораби.


Много други страни имат сходен режим, например по отношение на испанските Канарски острови, а доскоро никой не мислеше, че ниският ДДС за гръцките острови може да бъде отменен.
Говорител на управляващата партия СИРИЗА тази седмица призна, че премахването на специалния нисък данък ще навреди на жителите на островите. Коалиционният партньор "Независими гърци" също обяви, че ще се противопостави на тази мярка, "дори и правителството да падне".


Ниският ДДС не касае само икономическото състояние на островите – специалният режим цели и задържане на населението на островите, посочва "Гардиън". Мултикултурното население на островите е от особена важност за опазването на културната идентичност на Гърция, но в последно време много, особено млади, хора ги напускат и отиват на континента. Управляващите смятат, че е важно да се поддържа и населението на егейските острови близо до Турция.


Родос например има население от 100 000 души и е посещаван от 2 милиона туристи на година, което го прави един от по-богатите острови. Винаги е бил популярен както сред хора, които посещават исторически паметници, така и сред търсещи евтин алкохол тийнейджъри. По-малките острови обаче ще пострадат много повече от Родос от завишаването на ДДС - близкият Халки например има едва няколкостотин жители, а дори и питейната вода пристига с кораб. Много острови нямат летища и се достигат трудно, а лошото време през зимата понякога ги отрязва изцяло от континента.


Туризмът е най-големият отрасъл в икономиката на Гърция, а Родос е една от най-популярните дестинации. Увеличаване на ДДС ще се отрази и на туризма, който вече страда от несигурността около постигането на сделка с кредиторите. Посетителите също разходват по-малко от преди, посочва британското издание.


Жители на островите казват, че конкурентите на гръцкия туризъм – Италия, Испания, Франция, вече са намалили ДДС за бранша, а Турция и Кипър вече имат по-ниски данъци. Представители на брашна предупреждават, че предложенията на правителството включват и увеличения на ДДС за ресторантите и хотелите.


Специалният нисък данък за егейските острови "не е привилегия, а необходимост", посочва председателят на Търговската и индустриална камара на Додеканезите Папу Йоанис. "Премахването на този режим ще е "надгробната плоча на всяка продуктивна дейност на островите", казва той и добавя, че мярката ще има "трагичен" ефект върху живота на жителите на островите.


Увеличението на ДДС ще доведе до скок на цените на туристическите пакети с около 10%, посочва икономистът от Кардифския университет Михаел Агиру. "Това не е малка сума, особено предвид конкуренцията на Испания, Португалия и Турция", коментира той. Според Агиру за предпочитане е да се режат средства от някои части на нереформирания публичен сектор, отколкото да се увеличават данъци, които засягат всички.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK