Политическите пътища пред Гърция след референдума

Политическите пътища пред Гърция след референдума

© Marko Djurica, ReutersПланът на гръцкия премиер Алексис Ципрас да се проведе референдум на 5 юли за исканията на кредиторите за по-строги икономии, сложи край на преговорите с "тройката" и постави страната на пътя към финансова криза и може би излизане от еврозоната.


Ходът му предизвика остри реакции от страна на опозиционните партии, които поискаха властите да анулират референдума и да се сформира правителство на националното единство. Това от своя страна страна засили спекулациите какво политическо решение може да вземе Гърция, за да се спаси от излизане от еврозоната, коментира агенция "Ройтерс". Ето някои от вариантите.


Намеса на президента
Президентът до голяма степен има церемониална роля в Гърция, но може да се намеси в случай на извънредно положение - като се оттегли.


Ако президентът подаде оставка, референдумът ще трябва да бъде отложен до избирането на нов президент, което изисква три пети мнозинство в парламента.


Тази опция остава много малко вероятно в момента, а и служители в президентството заявиха пред "Ройтерс", че Прокопис Павлопулос няма да подаде оставка. Но бившият консервативен политик, който обикновено остава настрана от политиката, беше цитиран от гръцкия вестник Real News този месец да казва, че той не би бил готов да служи като президент, ако страната излезе от еврото.


Оглавяваното от СИРИЗА правителството не разполага с мнозинство от три пети в парламента, за да избере президент при подобен сценария, така че такова събитие най-вероятно ще доведе до нови национални избори, според гръцкият конституционен експерт Никос Скутарис, преподавател по европейско право в Университета на Източна Англия.


Ниска активност на референдума


Референдумите не са правно обвързващи в Гърция, а се разглеждат като "консултативен процес". Изисква се минимална избирателна активност от 40 процента. В случай, че тази граница не бъде премината, решението на референдума няма да има никакво значение.


Положителен отговор на референдума


Гръцкото правителство заяви, че ще зачете резултата от референдума, въпреки че подтиква гърците да кажат "не" на предложения спасителен план от кредиторите. Но анализаторите казват, че би било политически почти невъзможно правителството да приложи програма, на която се е противопоставяло толкова силно, така че в такъв случай премиерът Алексис Ципрас вероятно ще подаде оставка и ще бъдат свикани нови избори.


Запитан дали правителството ще подаде оставка, ако гърците гласуват с "да", министърът на енергетиката Панагиотис Лафазанис, който е близък до Ципрас, каза: "Да, ще има политически събития"


Правителство на "националното единство"


Подкрепа за спасителния план от страна на избирателите не означава автоматично предсрочни избори, дори ако доведе до разпадането на правителството.


Ако Ципрас подаде оставка, президентът може да даде мандат на опозиционните партии да сформират правителство на малцинството. Така една евентуална коалиция на центристката То Потами, лявоцентристката ПАСОК  и консервативната "Нова демокрация" ще трябва да изпълни спасителния план, който ще е одобрен от гърците.


Последният път, когато Гърция флиртуваше с референдум - през 2011 г. - бившият премиер Георгиос Папандреу беше свален от власт, след като се отказа от неговото провеждане. Технократското правителство, което дойде на власт, проведе изборите през следващата година.


"Правителствата на технократите не траят дълго тук", заяви политическият анализатор Теодор Кулумбис. 


Отрицателен отговор на референдума


Според гръцки официални лица, отрицателен отговор на референдума ще подсили позицията на правителството при преговорите с кредиторите, макар че те заявиха, че офертата за спасителния план изтича на 30 юни. Подобно развитие ще затвори вратата за допълнителна помощ от кредиторите и най-вероятно ще ускори излизането на страната от еврозоната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK