Дори и без Grexit, дългът на Испания и Италия ще създава проблеми на еврозоната

Дори и без Grexit, дългът на Испания и Италия ще създава проблеми на еврозоната

© Надежда Чипева, КапиталВъпреки че Grexit изглежда е избегнат благодарение на новия спасителен пакет за Гърция на стойност 86 милиарда евро, това са под 10% от сумите, които Испания и Италия ще трябва да заемат от пазара преди края на 2017 г. Дълговите проблеми на еврозоната далеч не са свършили, пише "Ройтерс".


След като на Атина беше предложено временно решение, пазарите се съсредоточават върху рефинансирането, от което се нуждаят останалите членове на валутния блок. Никой не предполага, че инвеститорите ще откажат на Мадрид и Рим както отказваха на Атина, но остава рискът инвеститорите да поискат високи лихви в момент, в който двете страни се опитват да задържат ръста на дълга си и да го финансират.


Някои инвеститори виждат дори вероятност лихвите по облигациите да се повишат, а икономическото възстановяване на еврозоната да се забави до такава степен, че да се наложи Европейската централна банка да разшири програмата си за количествени улеснения след планирания й край през септември 2016 г.
"Намаляването на отношението дълг към БВП и структурните реформи може да не се случват достатъчно бързо в страни като Италия, въпреки че останалата част на еврозоната се развива доста добре", коментира Нийл Мъри от Aberdeen Asset Management. "В такъв случай, ще се нуждаем от повече количествени улеснения".


В Италия според публикувани тази седмица данни публичният дълг е достигнал 2.2 трилиона евро, а правителството трябва да рефинансира 635 милиарда евро облигации до края на 2017 г. - една трета от общия й дълг. Испания трябва да плати 351 милиарда евро за същия период – около 1/3 от дълговете си.


Интересът на инвеститорите към този дълг се увеличи с помощта на количествените улеснения на ЕЦБ, като в крайна сметка разходите по десетгодишните облигации достигнаха рекордно ниски нива от около 1% през март.


Въпреки количествените улеснения обаче доходността се изкачи с около 100 базисни пункта през последните няколко месеца – тенденция, която притеснява банкерите, които продават облигациите на тези държави.


С помощта на суапове и издаване на дълг с по-дългосрочен матуритет, Испания и Италия се възползват от евтините заеми, за да удължат средния матуритет на дълга си да предотвратят струване на плащания в бъдеще. Общите разходи на държавите по обслужване на дълга също са намалели леко, но не и достатъчно, за да може той да се смята за стабилен.


За да бъде достигнато това състояние, сумата на ръста и инфлацията трябва да се изравни с разходите за обслужване на дълга като процент от БВП, освен ако страната не е в състояние да поддържа бюджетен излишък.


Прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие сочат, че отношението дълг към БВП и на двете страни ще се увеличава до края на годината. Това е от значение, понеже след спирането на потока евтини пари от централната банка инвеститорите ще се върнат към икономическите показатели и ще поискат по-висока печалба за риска, който поемат.


Нито една централна банка досега не е успяла да спре количествените улеснения само след един рунд, а според Андрю Милиган от Standard Life икономическите различия на валутния блок ще принудят ЕЦБ да продължи. "Беше разрешено да се натрупат големи количества дълг", казва Милиган. "Обикновено тези случаи се разрешават чрез фалит, инфлация, девалвация на валутата или бърз ръст, но всички тези варианти изглеждат много трудни в Европа", смята той.  

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karni
  karni
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Замитане на проблемите а те стават все по-големи и по-големи....
  докато един ден вси4ко имплодира масови фалити и дефалация или експлодира хипер инфлация....
  въпроса ве4е не е дали а кога.
  Ако 2008 бяха оставили капитализма да си свър6и работата и банките да пият една студена вода отдавна щяхме да сме забравили кризата.... а сега ще гледаме фойерверки... за на6а сметка банкерите се оправиха и пак ни го на4укаха.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Ами и те ще се свиват според черджето си.

 3. 3 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Неутрално

  По принцип на Италия,Испания,Португалия,Гърция,България,Румъния..ролята през следващите минимум 50 години е да изплащат лихви и превъртат заеми с нови падежи. Разбира се нито една няма да фалира, нито пък да си ги изплати.. Междувременно Мвф ще може да ги управлява индиректно.

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 4. 4 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  "Въпреки че Grexit изглежда е избегнат благодарение на новия спасителен пакет за Гърция на стойност 86 милиарда евро, това са под 10% от сумите, които Испания и Италия ще трябва да заемат от пазара преди края на 2017 г. Дълговите проблеми на еврозоната далеч не са свършили, пише "Ройтерс".

  Бийте шута на Гърция, откачете въжето от врата на Европа, а останалото малко по малко ще си дойде на мястото. За разлика от Гърция в другите две страни се работи, спазват се фискални правила и се плащат данъци, нещо непостижимо за гърците на тоя етап.

  Имало едно време ссср...
 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 914 Весело

  Толкова могат Меркел и Оланд.... тръгнаха да спасяват спекулантите с държавни облигации в "прасенцата" в 2009-2010 и те ти кашата става пълна.... дълг и след дълга още дълг.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Естествено, ЕС е недомислен съюз, чийто реални цели се различават от декларираните цели. Свободният пазар ще свърши своята работа, като обедни по-слабите и бедните в полза на по-богатите и силните. Това са ефекти познати на икономистите още от 19-ти век, ама икономиката днес е класова идеология на богатите затова прокарва свободен пазар навсякъде в полза на богатите и ущърб на бедните.
  Но иначе приказките на европолитиците са на съвсем друго ниво. Уж щяха стандарти да изравняват, конвергенции някакви ли бяха кохезия ли му викаха (да геее), а сега обясняват на гърците, че трябвало да обеднеят колкото българите. Оставям настрана политики като тази за ограничените селскостопански субсидии за новоприетите в ЕС с която разбиха нашето селско стопанство превръщайки го в монокултурно.
  Та независимо от историята си, днес ЕС не е нищо друго освен осъществяване на хитлеристката мечта Германия да владее Европа и Русия и да им цоца ресурса (понеже германците са висша раса). Интересно какво "висшо" има в това да лъжеш, демагогстваш и изнудваш. Накрая пак ще се повтори историята на двете световни войни.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 7. 7 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#4] от "citoplast":

  [quote#4:"citoplast"]За разлика от Гърция в другите две страни се работи, спазват се фискални правила и се плащат данъци, нещо непостижимо за гърците на тоя етап.[/quote]

  Аве ти в Испания ходил ли си да видиш как се работи, да видиш какво е то Фиеста и Сиеста. За Гърция се вдигна пушилка просто защото не се подчиниха, и затова им го начукаха като на животни. Просто ще вземат последните 86 милиарда и повече няма да върнат и цент.

  А Италия просто я унищожиха немците икономически, даже Фиат предпочете след като погълне Крайслер вече да не е регистриран там, сещайте се докъде са я докарали като навремето бяха най иноватината автомобилна компания.

  Дела трябват, а не думи.
 8. 8 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#6:"kihano"]Та независимо от историята си, днес ЕС не е нищо друго освен осъществяване на хитлеристката мечта Германия да владее Европа и Русия и да им цоца ресурса (понеже германците са висша раса). Интересно какво "висшо" има в това да лъжеш, демагогстваш и изнудваш. Накрая пак ще се повтори историята на двете световни войни.[/quote]

  Разгеле някой да прогледне в тоя Дневник

  Дела трябват, а не думи.
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Grexit не е избегнат, а отложен с два месеца.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#6] от "kihano":

  Нацистките коментари се докладват.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А зад Италия и Испания се провижда Франция, където управляващите социалисти все не могат да се решат да направят структурните реформи.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 12. 12 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#7] от "Infernus":

  Брат ми е от 22 години е там. И на Ирландия го "начукаха", но нещата там се случиха за разлика от тия мързеливи некадърници на юг от нас. Колкото до Фиеста и Сиеста, то и в Бразилия си има карнавал, но какво от това.

  Имало едно време ссср...
 13. 13 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#10] от "EU defender":

  Какво искаш да кажеш? Коментара ми е натинациски!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 14. 14 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#12] от "citoplast":

  Ъъъъ Исландия ли каза? Че и на нея и готвеха такъв дългов сценарии.

  Дай да не сравняваме череши с ябълки. В Бразилия карнавала е един път в годината а Сиестата е все ден следобед. А Фиестата не е спирала...

  Дела трябват, а не думи.
 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  [quote#7:"Infernus"] Просто ще вземат последните 86 милиарда и повече няма да върнат и цент.[/quote]

  Няма да вземат и цент. Милиардите съществуват само на книга и си превъртат от дебит в кредит и обратно.

 16. 16 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Проблемът на гръцката икономика е, че е само туризъм и земеделие, а и двете са конкурентни само благодарение на субсидиите. Италия има съвсем друга икономика и ще се оправи сама, В Испания също бяха заложили твърде много на туризма, трупаха кух БВП чрез строителство , но вече се преструктурират и тръгнаха нагоре.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 17. 17 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 407 Любопитно

  Умът ми не ги побира тия галактически цифри, кога успяха да се задължат толкова тия хора???

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  [quote#15:"Judjuk"]Няма да вземат и цент. [/quote]

  Но ще ИМ вземат доста държавна собственост - ОТЕ, пристанища, ютилити компании. Крайнолявата СИРИЗА ще разпродаде Гърция. Колко иронично.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  значи ако Испания и Италия успеят да рефинансират дълга на 1% , това за тях ще супеееер сделка, защото както знаем по-късно ако лихвите скочат, пазарната стойност на главницата пада.
  Демек ако първоначално си шитнал (продал) на пазара облигации за номинални €1000, после (след като скочат лихвите) може да изкупиш обратно облигациите от пазара за €800, дори €700.... демек това също е начин за преструктуриране на дълга
  Да не говорим за десетгодишни германски ДЦК, които сега са на 0.50%....

 20. 20 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#14] от "Infernus":

  Не сравнявай държава с малко над 300 хиляди население с Гърция. Всеки на тоя свят гледа да избяга или да си намали данъците по всевъзможен начин, но такъв прецедент като гърците, няма. Така, че не ме занимавай с глупости.

  Имало едно време ссср...
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  [quote#16:"Батков-вън"]Испания също бяха заложили твърде много на туризма, трупаха кух БВП чрез строителство , но вече се преструктурират и тръгнаха нагоре.
  [/quote]

  Испания се развива много добре. Показател за конкурентноспособността на една икономика е експорта. За Маррт 2015 Испания има рекорд за всички времена в експорта http://www.tradingeconomics.com/spain/exports
  Сравненията на Гърция с Италия и Испания са нелепи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  До коментар [#17] от "дедо Андро":

  Италия отдавана има такъв дълг, но за разлика от Гърция има също и първичен бюджетен излишък над 3%, с който да го обслужва.

 23. 23 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ф.Нинов":

  Благодаря за разяснението, а скритият ми въпрос тук е:

  "Ще ли бъдат покрити тези дългове някога?"

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 24. 24 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Ха добър ден. Естествено, че емитиране на нов дълг за покриване на стар не решава проблема, а само го отлага. Ако отделните икономики не започнат трайно да имат бюджетни излишъци и тези пари се дават за предсрочно погасяване никога няма да падне дълговото бреме.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  [quote#17:"дедо Андро"]Умът ми не ги побира тия галактически цифри, кога успяха да се задължат толкова тия хора???[/quote]

  Как кога! Дългът расте със 700 Е/ сек.

 26. 26 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  До коментар [#23] от "дедо Андро":

  всичко зависи от лихвите.
  Ако Италия успее да запази профилът си като сега и успее да рефинансира колкото се може повече дълг на 1%, после когато скочат лихвите, ще има луксозната опция, да изкупи облигациите от пазара на 80%, на 70% дори на половин цена... стига да има кинти за това.
  с протакване на нещата в бъдещето при евентуална бъдеща инфлация ще го обезцениш.
  Губещите ще са облигационерите (инвеститорите) закупили облигациите.
  Ето една фотогалерия, която пуснах преди години със исторически германски облигации и кратки обяснения : http://www.dnevnik.bg/live/galeriiotvas/2013/03/10/2018318_fotogaleriia_istoricheski_germanski_obligacii_ot/

 27. 27 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Гърците имат проблем с държавата.С демокрацията проблем нямат,но пък не бива да се допуска демокрацията да убие държавата.А тя ,демокрацията е способна на такъв "героизъм".

 28. 28 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  До коментар [#23] от "дедо Андро":

  казано с две думи, ако може да обслужваш дълг на 5% лихва, после на 1% имаш огромен свободен ресурс за погасяване да дълга.... стига да не се разглезиш и да продължиш да теглиш нови и нови заеми до козирката демек да може да плащаш само лихвите на 1%.... тогава става страшно.

 29. 29 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#21] от "EU defender":
  "Показател за конкурентноспособността на една икономика е експорта."

  Показател за коя икономика?

  Когато говорим за експорт на платки от Мексико към САЩ, това показател за Мексиканската икономика ли е. Когато изнасяме зърното си от Добруджа и внасяме евтино брашно от Украйна, това показател за коя икономика е?
  Изобщо какво значение има конкуренцията между частни картели с неясно данъчно минало за икономиката на коя да е страна в условията на Пазарната политика. Тези заключения за износа са много, много субективни.

 30. 30 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#21] от "EU defender":

  http://www.tradingeconomics.com/greece/exports

  Хайде сравни го с това на Испания и гледай графиката, че пак четеш както дявола чете евангелието. И да не забравяме че кой има 5 завода в Испания, а? Фолксваген, втория след Тойота по продажба на автомобили в света.

  Дела трябват, а не думи.
 31. 31 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4432 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":


  [quote#9:"EU defender"]Grexit не е избегнат, а отложен с два месеца.[/quote]
  Пак няма да познаеш...

 32. 32 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#31] от "ВЕЛКОВ":

  Аз винаги познавам. И за южен поток, и за турски поток, и за "Новорусия".

  The best way to predict the future is to invent it.
 33. 33 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#30] от "Infernus":

  Хайде да не спориш с мен за международна търговия, че да не ревеш после ошамарен.

  The best way to predict the future is to invent it.
 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  [quote#9:"EU defender"]Grexit не е избегнат, а отложен с два месеца.[/quote]

  Как тъй два месеца бе? За четири години е отложен. След това го отписват.

 35. 35 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 796 Неутрално

  да се сравнява Гърция с Италия, Испания, Ирландия и пр. е огромна глупост. Първо, Гърция на практика няма икономика, ако изключим туризма. Другите страни с голям дълг имат работещи икономики. Разбира се, работещи под тежестта на все по-абсурдни 'социални' законодателства които пречат на нормалното развитие, но все пак разликата с Гърция е от земята до небето.
  Но много по-важната разлика е в морала на хората. Характерните за Гърция масов паразитизъм, патологичен мързел и търсене винаги на външен виновник за проблемите съществуват примерно в Испания, но в несравнимо по-малка степен - тамошното движение на паразитите, негодните и абонатите на социални помощи Подемос имаше някакъв пик, след което заглъхва. В Италия е в още по-малка степен, а в страни като Ирландия горните "качества" практически липсват. Затова сравнения с Гърция са нелепи.

 36. 36 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#21] от "EU defender":

  Освен това по официални данни Испания има растеж от 2,8 % най-високия сред големите европейски държави.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 37. 37 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  Представете си от тези милиарди, милиони и трилиони какви лихви се печелят.

  Любовта ще спаси света!!!
 38. 38 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  Явно за всеобщо разочарование на мнозинството коментиращи, инвеститорите не правят голяма разлика м/у положението на Гърция, Италия и Испания.
  Излиза, че половин Европа не работи, мързелува и трупа дългове.

  Любовта ще спаси света!!!
 39. 39 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  То е ясно,че в Италия и Испания са налети огромни средства,надявам се,че вече са се изправили на крака.При Италия обаче имаме и проблема с мигрантите - там се хвърлят доста средста,да не говорим,че тя си остава глезеното дете на ЕС,на което се прощават грешките почти винаги.

  Tony
 40. 40 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  До коментар [#37] от "hope":

  Какво означава да се печели от лихви?
  Огромната 1% годишна лихва от 10 годишни италиански ДЦК ли?
  Нали все пак има огромни суми, които трябва да се инвестират.... било то пенсионни дружества, от застрахователи, от банкови влогове на частни клиенти.
  В Гърция например за разлика от държавата, населението е фрашкано с кинти. Тези кинти мухлясват по влогове и хората искат лихви... представи си има и таквиз като Вежди и Васко Кеца, свикнали да получават по 8% год. лихва.
  Когато говориш за лихви - трябва да гледаш цялостната картина... и токувиж ти също може да се окажеш получател на лихви... и да влезеш в отбора на "лошите".

 41. 41 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 820 Весело

  Както е казал класика:
  "Суровые годы уходят. Борьбы за свободу страны, За ними другие приходят - Они будут тоже трудны"

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9031 Неутрално

  След толкова отстъпки за Гърция,сега Италия и Испания може би очакват същото.

 43. 43 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#14:"Infernus"]В Бразилия карнавала е един път в годината а Сиестата е все ден следобед. А Фиестата не е спирала...[/quote]

  Имам приятел в Сао Пауло и според неговите думи: Половин година се приготвяш за Карнавала, половин година чистиш след него. А ако се падне на едно със световно по футбол, съвсем зле става.
  Доста се смях на сравнението от
  До коментар [#12] от "citoplast":

 44. 44 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#30:"Infernus"]Фолксваген, втория след Тойота по продажба на автомобили в света.[/quote]

  На хартия тези неща изглеждат супер, а и поначало дългът им не са свързани с икономиката (имат доста добър износ и възможност за издържане от него). Нестабилността идва от издръжката на милионите безумни позиции на държавно плащане (директно и чрез договори за поръчки). Там се създават позиции за щяло и нещяло, да има за братовчедите и комшиите. Вместо да действат като зряла държава пред фалит и първо да съкратят държавни разходи, те орязват училища и детски помощи.
  На това отгоре, плановете им за развитие на разни райони са често свързани с много пари на вятъра (един провален проект за летище към което никой не ще да лети идва наум, както и едни трамваи преди година-две, които закопаха милиарди, а никой не ползва повече от няколко месеца).

 45. 45 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#42] от "rosiraycheva50._":

  Нека не забравяме че и Португалия също е на опашката може да изпревари и Испания и Италия.

  Като цяло и на двете страни не им стиска, на Германия не и стиска Гърция да не излезе от ЕЗ, и на Гърция не и стиска. Поне Меркел си показа истинското лице, че покрай Украйна я изкараха светица, сега се видя истинския нрав на бабешкерата . А гърците не са съгласни да връщат пари който не е ясно как са похарчени, защото сега те са чистият пример за така наречената дългова спирала, от която излизане няма.

  Дела трябват, а не думи.
 46. 46 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#44] от "Fazer":

  Само не разбрах това за Гърция ли говориш или за Испания. Защото е доста близко и в двете страни. Като в Испания съм бил командировка и съм виждал морни испанци как бачкат след цяла нощ фиеста.

  Дела трябват, а не думи.
 47. 47 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#46] от "Infernus":

  Цитирах коментар за Испания. И в двете страни се бачка много от ниската класа, както и от разни български работници, но разходите на държавата са огромни и от там идват дълговете. Гърците са си мързелива нация по начало (средната класа с българките за прислуга по къщите), та не ми е чудно положението им, но в Испания е заради тези уреждания на държавна позиция.

 48. 48 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#47] от "Fazer":

  Абсолютно подкрепям, като искат финансиране да си търсят от частни банки, и да харчат колкото изкарват. А не от МВФ и ЕЦБ, т.е. със парите на данъкоплатците в Европейския съюз.

  Дела трябват, а не думи.
 49. 49 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#48] от "Infernus":

  Именно. Финландците в момента са бясни на правителството и по-специално Александер Стубб (неговата партия е тази на корпоративните богати хора и интересите им са чисто в подкрепа на тях), който одобри преговорите за възможна финансова помощ за Гърция. Също изненадващата подкрепа на "Финландците", които влязоха в парламента само защото в кампанията си се обявиха против всякаква финансова помощ за Гърция и като цяло са евроскептици. Не е особено типично за тук да има фурнаджийски лопати в парламента, та хората са силно обидени от поведението им.

 50. 50 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#49] от "Fazer":

  Точно така си е, правителство взима заеми, харчат ги едни "наши" обръчи от фирми после народа ги връща. Най вече затова скачат гърците и не искат да чуят за заеми, защото тия ще ги връщат поне 30 години.

  Дела трябват, а не думи.
 51. 51 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Не се притеснявайте за Италия и Испания!
  Докато могат да се рефинансират на свободния пазар на 1%-това лихва (исторически те са свикнали да плащат над 5%) без значително да увеличават дълга .... всичко е шест.
  Ситуацията би се сговнясала, ако лихвите рязко скочат в следващите пет (5) години.

 52. 52 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#50:"Infernus"]Най вече затова скачат гърците и не искат да чуят за заеми, защото тия ще ги връщат поне 30 години.[/quote]

  Нищо няма да връщат накрая, ще се друсат и тропат докато им се опростят, както старите заеми преди да обявят криза.

 53. 53 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Проблемът с държавния дълг е най-сериозната заплаха за цялостта и мира в Европа. След бурния растеж от 1992 до 2008 г., наред с инфлацията, ръста на потреблението и инвестиционния износ за новоразвиващите се икономики в Източна Европа, Китай и целия регион на Югоизточна Азия, Русия, Южна Америка и т.н. , създадоха илюзията ,че може да се правят държавни(социални и инвестиционни) разходи със големи заеми. След това балона се спука и рецесията направи дълга непосилен. И става все по-лошо. ЕЦБ и Брюксел видяха , че няма да се справят и по примера на САЩ(но с 5 години закъснение), почнаха да печатат пари. Но това е отлагане на катастрофата. И до нищо добро няма да доведе. Вижте каква е картината към 30 Юни 2015 г.
  Еврозоната има дълг от 92% към БВП или 11 ТРИЛИОНА и 200 МИЛИАРДА ЕВРО, в т.ч. Италия 132%, Португалия 130%, Ирландия 109%, Белгия 106%, Испания 97%, Франция 95%, Австрия 85%, Германия 75% и т.н. Извън еврозоната Великобритания е с 89%.Всички тези страни освен Германия и Ирландия, които имат реален растеж на БВП и строга фискална дисциплина, намалиха дълга си последните няколко години съответно с 6 и 12 % към БВП. Всички останали го увеличават или удържат със сетни сили. Но много от дълговете са със скорошни падежи и следващите години ЕЦБ ще трябва да напечата поне 3-5 трилиона евро, за да не рухне системата. Чакат ни тежки години, които според мен ще съвпаднат и със спада(а в дългосрочен план и рецесия) в Китай, чийто симтоми вече се виждат.

 54. 54 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ф.Нинов":

  Аз нямам нищо против някой да печели от лихви, но в нашия случай, когато печели, печели само той, когато губи, пласт данъкоплатците.
  А впрочем лихвите по дълга на Гърция са над 3%. На 240млрд., са 70 млн. на година гарантиран доход.

  Любовта ще спаси света!!!
 55. 55 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  Плащат данъкоплатците.

  Любовта ще спаси света!!!
 56. 56 Профил на bushmaster
  bushmaster
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Дългът няма никакво значение, за намаляване на задълженията може да се говори едва когато има 5-6 години растеж на бвп с 5-6% годишно, както и рязко намаляване на безработицата.
  Липсата на икономически растеж и високата безработица са причините, които може да доведат до разпада на еврозоната.
  Бюждетните икономии водят до постоянна рецесия, затова положенитето в посочените държави ще продължи да се влошава. На пример Гърция досега съкрати заплатите с 25%, резултатът е катастрофален, но Германия иска още. Решението е точно обратното, растеж на заплатите, увеличаване на ивестициите и намаляване на безработицата.

  Ако правиш едно и също нещо и то очевидно продължава да не носи резултат, сигурно си сбъркал. Проста логика която икономистите са неспособни да признаят.
  Albert Einstein insanity definition : doing the same thing over and over again and expecting different results.

 57. 57 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  До коментар [#54] от "hope":

  Аз също съм на мнение , че държавата не трябва да спасява облигационери, което байдъуей се случи с Кипър.
  Ти как коментираше навремето този казус във форумите?
  Щот германофобите плюеха Меркел като за световно.

 58. 58 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#32] от "EU defender":Значи с Бойко Борисов сте дупе и гащи. Само той знаеше предварително .

 59. 59 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  Малко я проспах кризата в Кипър, но когато става въпрос за бизнес основан на специални преференции и като допълнение връзки с Русия, няма как да съм на тяхна страна.
  Като швейцарците, хич не ми беше жал за тях. Так и не погледнах още ли са в борд.
  Та там орязаха сериозно депозити, доколкото си спомням, доста руски при това. Имаха и гръцки облигации, които се надявам никоя държавна институция не е откупила!!

  Любовта ще спаси света!!!
 60. 60 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  До коментар [#57] от "Ф.Нинов":

  Припомних си да, нищо общо няма случая на Кипър с Гърция. Аз лично бих оставила частните облигационери да глътнат вода, те са "глътнали" 50%..
  Загубили са 22 млрд. отборязания гръцки дълг, което изглежда страшно много.

  Любовта ще спаси света!!!
 61. 61 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  От две години съветвам да си държите парите в долари. И сега не е късно. Накрая да не плачете. За мене ЕС отдавна е престанал да съществува. Само е въпрос на време да се документира събитието..

 62. 62 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 466 Весело

  Германия взема от
  ЕЦБ 10г заем с 0.75% лихва и го дава
  на Гърция с/у 10.50% лихва
  на Италия и Испания с/у 1.9% лихва,
  на Поругалия с/у 2.6% лихва

  Колкото по-зле стават Италия, Испания и Португалия толкова по-добре за Германия, е все пак средеземноморските страни могат да се наслаждават на немските пенсионери по плажовете си и заведенията харчейки техните ливи докато те превиват гърбове да ги плащат.
  Просто как да не обичаш ЕС започнах да си пея
  Seid umschlungen, Millionen!
  Diesen Kuß der ganzen Welt!
  Brüder, überm Sternenzelt
  Muß ein lieber Vater wohnen.

  Целувки за целият свят(хахаха само немец може да напише това)

 63. 63 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  До коментар [#62] от "accidental":

  ами дай тогаз и нии с гайдите да теглим кинти на заем и да ги дадем на гърците срещу 10% лихва.

 64. 64 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Непонятно ми е как се връщат такива дългове без написаните възможности в последното изречение на статията. Според официалната статистика, към 2015г. щатите имат дълг от 18,7 трилиона $, което е 102,7 % от БВП ?! Песимист или оптимист ли ще прогнозира какво ще се случи рано или късно и в крайна сметка какво ли ще стане със света след това?

 65. 65 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#63] от "Ф.Нинов":

  Няма как да стане без желязната воля и мускулите на баба Меркел, не сме фашисти от голяма европейска държава.

 66. 66 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  До коментар [#65] от "accidental":

  Що пък да не може?
  Цитираните от теб 10%годишна лихва е доходността на гръцките бондове, а не номиналната лихва, на която ЕС отпуска новите заеми. Нали знаеш, че Испания е дала на Гърция цели €25 млрд.
  Това добре ли е за Испания или е зле?
  Хайде да видим твоя отговор.

 67. 67 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 466 Неутрално

  За да направиш пари трябва да си голяма силна икономика, Гърция като каже няма да ви върна парите, то какво ще правим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK