Бежанци в Прешево: Белгия може, България - не. Мерси

Опашката пред приемния център в Прешево

© Георги Кожухаров

Опашката пред приемния център в Прешево72 часа.


С толкова разполагат Лиян, майка й Мая и баща й Ахмед. За да се придвижат от сръбско-македонската граница до другия край на страната - при сръбско-унгарската. Разстоянието е над 500 км. Малко е на фона на това, което са изминали - Сирия - Турция - Гърция - Македония. Крайната цел е Германия. Там не познават никого. Пътуват сами. След изтичането на 72-те часа те или трябва да напуснат Сърбия, или да подадат искане за убежище в страната или да се върнат откъдето са дошли, преди да влязат тук (т.е. в Македония).


28 дни
На толкова е Лиян. Родена е в Турция. Стига до Гърция по море. В дървена лодка. В ръцете на майка си. Тогава е на 20 дни. Сега лежи на малко килимче в лагера в Прешово, Сърбия под едно дърво. Лиян и семейството й са трима от над 10-те хиляди души, които са влезли в страната от петък насам. На границата с Македония в момента (25 август, следобяд) чакат за влизане още около 2000 души, а от Гърция в Македония се очакват още 3000, които тръгват също към Сърбия - според информациите, които си разменят местни хора.


Сигурен живот


За това мечтае Мая. Уморена е. Усмихва се много широко. Облегната е на дърво в приемателния център в Прешево. От време на време слага ръка на корема на детето си. Показва с ръце как е държала Лиян на ръце и също с жест колко много се е страхувала докато са били в лодката. В скута й е наръфан хляб. До нея - празна консервна кутия. Съпругът е някъде из центъра, за да урежда неща.


Мая е зъболекар по образование, мъжът й - ИТ инженер. Идват от Сирия. Където са и останалите от семейството й. Където вече не може да се живее...


Около нея на поляната има още между 2 и 3 хиляди души. Налягали по земята под сянката на някое дърво или търсещи хлад под опънатите тенти. Или просто заспали върху багажа си. Това е мястото, където чужденци от Сирия, Ирак, Пакистан, Афганистан получават документи, които им гарантират 72-часовия престой в Сърбия. 

Лиян е на 28 дни, родила се е по пътя, докато родителите й бягат от Сирия

© Георги Кожухаров

Лиян е на 28 дни, родила се е по пътя, докато родителите й бягат от Сирия


На практика държавата е отворила границата си. Хората идват пеша или с автобус от Мировац - село на 10 км от Прешево. Получават документите си, остават за около денонощие в центъра и след това отново поемат на път. Към Белград и от там към Унгария - първата страна в Шенген по пътя им. Предполагат, че  ще е трудно да влязат. Унгария строи усилено ограда по границата със Сърбия. На ден там има струпване от между 1500 до 1800 души.


Над 1000 души


Толкова са на опашката пред приемния център в Прешево. Температурата е над 30 градуса. Опитват се да се скрият от парещото слънце под каквато намерят - хартия, шалтета, хавлии. Други не са издържали и са в сенките на близките заведения. Хората са толкова сгъчкани и сякаш излъчват топлина. Опашката е на тесния тротоар. Обграден е със заграждения. Едно момче се опитва да го прескочи. Полицай с медицинска маска му крещи на сръбски. Друг тръгва да вади палка, но се спира. Опашката върви много бавно.


Постоянно пристигат още хора. Те влизат в центъра, като минават през няколко проверки. Има и скенер в една от тентите. След него хората получават номер. Той служи и като купон за храна (осигурена е от Сръбския червен кръст, зареждането е по няколко пъти на ден), с него могат да ползват външните тоалетни или чешми и да стигнат до малка сграда. Там също след опашка получават документите. В сградата има и медицински център. Ако искат майките с деца могат да спят там. Повечето остават за около 24 часа и използват част от времето да спят. Събуждат се и тръгват. Нямат време за губене.


Територията на самия център не е голяма. Служителите в него са добронамерени. Говорят бързо. Някои от тях казват, че не са спали от събота насам. В центъра има постоянно присъствие и от Върховния комисарият по бежанците, има и много доброволци.

В центъра в Прешево

© Георги Кожухаров

В центъра в Прешево


От "мафия" до "тук е много по-добре от Гърция" - това са различните мнения, които чувам за ситуацията в Прешево. Сред повечето хора сякаш цари успокоение. Центърът е вид пристан. Точка, от която да продължат. Място за зареждане. Наоколо има много деца, тичат, смеят се, въртят обръч. Някои от възрастните просто стоят и съзерцават.


"Пътят на смъртта"


Това според Хасан е най-подходящото определение за това, което преживява. Той е на около 50 години. Идва от Алепу. Иска да стигне до Норвегия. Преди време е работил в ООН. За него всичко е бавно, прекалено много хора лъжат, че са сирийци и има корупция. Не казва нищо за това, което му предстои.


Афин е на 21 години, също от Сирия. Запътил се е към Швеция. Пътува с 10-те си братя. Говори гръцки, български, руски, немски и английски. Смее се с глас като направи грешка на английски или не се сеща за думата на български. Напуснал е Сирия, защото "американците плащат за оръжието на хората на Асад" и защото "няма правосъдие". Има номерче и чака да получи храна. Казва, че ситуцията в Сърбия е много по-добре отколкото в Гърция или Македония. Нямал е никакви проблеми.


500 евро


Чува Али в близкото до приемния център кафене. Ококорва се. За да се увери, кара да му го напишат. След като вижда сумата, се усмихва и казва: "Ноу мъни" (на английски - "нямам пари"). Това е цената, която местен човек е предложил, за да закара Али до Белград. "Билетът" до сръбската столица с автобус и документи е 25 евро. При липса на документи е над 40 евро. Али почти не говори английски. Идва от Ирак и иска да отиде в Германия. Причува му се Белгия, вместо България. "Искам и там. Места в колата?", пита Али с още по-учудени и нетърпеливи очи. Когато разбира, че България не е Белгия, поклаща глава с усмивка и благодари. "В Ирак - само чай пием" и подава чашата си за наздраве.


Зоната около центъра е като пешеходна пазарска част. Постоянно преминават хора. Други са скупчени около контактите в заведенията. Говорят по телефона с близките си. Някои са с насълзени очи. Обещават скоро пак да звъннат.


Ние знаем какво им е


Това казват няколко 15 годишни момчета в Мировац - селото на 10 км от Прешово и на 4 км от македоно-сръбската граница. "Те не бягат от хубаво, ние сме видели същото", довършва един от младежите. Стоят около пристигащите на талази хора и им показват къде има вода, храна, тоалетна. Помагат с каквото могат докато хората чакат да се качат на автобус.

В автобусите от Мировац към Прешево

© Георги Кожухаров

В автобусите от Мировац към Прешево


Активисти разказат, че единственото, което "леко дразни" местните е боклукът, който остава след вълните от хора. Около приемния център също има малки бунища с пластмасови бутилки и други боклуци. "С това обаче лесно ще се справим", казва местен активист, работещ за Датски център за бежанци. "Хората приемат случващото се и защото тези хора минават от тук само транзит, едва около 1 % решават да останат да потърсят убежище", продължава младият мъж. Той е в района от няколко месеца. Няма да забрави какво е видял от петък насам - над 10 хиляди души са преминали през тесните улици на Мировац.


"Видях доброто в хората, помагат и разбират ситуацията", раказва Дафина, която координира качването в  автобусите от Мировац до Прешево. Тя е много впечатлена колко много образовани хора пристигат - "професори, инженери, хора с професия и история". 


Прешево е много близо и до границата с Косово. Не е голям град, населен предимно с албанци. Извън зоната на приемния център, нищо не говори, че в града има струпване на толкова човешки съдби, които търсят начин да стигнат до по-добър живот.


"Какво като не познаваме никой. Ще си намерим приятели после. Важното е да няма бум-бум и тя да живее нормално и спокойно", казва Мая и взима малкото си момиченце. Целува го по главата и се усмихва. С леко насълзени очи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (303)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Въобще някой наясно ли е какво става в Сирия в действителност? Вече няма репортажи, новини само се говори за ИД.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 2. 2 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Идат лоши времена. Стагнация и изхранване на внезапно дошлите гости...
  Някои финансирания ще спрат. Фондовете няма да са това, което бяха... Затягайте коланите!!!

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  Не мога да разбера,защо тези хора,които бягат от война и разрушения,имат големи претенции в коя държава трябва да живеят.Нали вече са в мирни държави и нищо не ги застрашава.Има нещо гнило в Дания.

 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#1] от "angevins":

  Половината от населението на Сирия вече е напуснало страната. Към 11 милиона. Процеса е организиран. От кого - ти си преценявай...

 5. 5 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  според репортажите на дневник тия винаги най- добрите умни и чудесни хора на света, винаги съм се чудел как успяват да докарат държавите си до такива лайняни дупки които не стават изобщо за живот... пълна мистерия!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  цитат:
  ...Напуснал е Сирия, защото "американците плащат за оръжието на хората на Асад".....
  -------
  Това вярно ли е?
  И ако е вярно защо Европа гузно приема това преселение?

 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#6] от "bee":

  Това с бебето наистина идва малко в повече.Родителите са представени като интелигентни хора......насред война с бебе?!

  /очаквам минусите,но мнението ми е това!/

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  [quote#1:"angevins"]Въобще някой наясно ли е какво става в Сирия в действителност? Вече няма репортажи, новини само се говори за ИД. [/quote]
  Сещам се за един цитат като се питаме какво става в Сирия:

  ВОЙНАТА Е МИР СВОБОДАТА Е РОБСТВО НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА!!!

  "Говореше се, че в Министерството на истината има три хиляди стаи над земята и съответните лабиринти отдолу. Още три сгради, подобни по външен вид и размери, бяха посети из Лондон. И дотолкова се извисяваха над околните здания, че от покрива нажилищен дом „Победа“ можеха да се видят и четирите едновременно. Те приютявахачетирите министерства, между които бе поделен целият апарат на властта.Министерството на истината се занимаваше с информацията, забавленията, образованиетои изкуствата. Министерството на мира се занимаваше с войната. "Министерството налюбовта поддържаше законността и реда. А Министерството на изобилието отговаряше за икономиката. "

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  От цяла Европа само сърбите излязоха хора!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 11. 11 Профил на shw13306788
  shw13306788
  Рейтинг: 233 Неутрално

  А сигурен живот в Саудитска Арабия, Кувейт и други мюсюлмански държави няма ли. Или там не е сигурно защото има много мюсюлмани. Което ни води до извода какво ше стане като се засели Европа с мюсюлмани. Дето онзи казва накрая "бум бум". Ама чакай то май вече става във влаковте от Амстердам за Париж, в Париж и на много други места.

  Прочетох един коментар: "Не можеш да имаш страна от първия свят с население от третия"

 12. 12 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 942 Неутрално

  "Белгия може, България - не. Мерси"
  никой нормален човек не желае да попадне в гетото на европа

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  Защо и българите не приемат бежанци ? В България има много обезлюдени места.

  Bukalemun
 14. 14 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Неутрално

  100 000 бежанци в България, не мерси. Всъщонст може, ако са германци от Бавария с по едно ремарке мангизи. Тенк ю.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2327 Весело

  [quote#2:"ВелкоВ"]Идат лоши времена. Стагнация и изхранване на внезапно дошлите гости...
  Някои финансирания ще спрат.[/quote]
  Дневник ми загуби коментара ама ще ги напиша пак !

  Значи зависи кой си по цялата схема.
  1.Ако плащаш данъци и опъваш каиша е много кофти.

  2. Ако си в важна клечка или акционер в корпокрацията и от теб се купува храна,ток,вода , ток , горива и комуникации си е направо супер Европа да има много пришелци !
  Да не говорим колко е яко да си наемодател като идват като скакалци и наемите са високи както в Германия и Великобритания!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Търсят се сирийски професори с история да построят чичо томовата колиба в двора на фрау Меркел.
  Да и сготвят пилаф и да изсипят две кофи смет на поляната дето пасе Милка и да правят дарение в Сирия за ножове на ИДИЛ.
  Там са останали сирийци без пари за гумена лодка до Кос и им трябва по остър нож или мазно въже.
  На тях няма да помагаме щото са бедни и неуки.

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2327 Весело

  [quote#13:"феникс"]Защо и българите не приемат бежанци ? В България има много обезлюдени места. [/quote]
  Трябва да си ги пазим тези места па като започнат да бягат от Европа европейците да им предлагаме хуманитарни помощи сещаш ли е?
  Защото православните няма да паднат под робство на ИД това е сигурно !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на shw13306788
  shw13306788
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Важното е да няма бум-бум и тя да живее нормално и спокойно"

  Където има мюсюлмани, има и бум-бум - факт

 19. 19 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 693 Весело

  Тя Белгия като потъне след 20 години ще съжалявате че не сте избрали България...

  Сега сериозно имаме си достатъчно екзотичен материал в родината.. Знам грубо е, съжалявам.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 20. 20 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  [quote#2:"ВелкоВ"]Някои финансирания ще спрат. Фондовете няма да са това, което бяха... Затягайте коланите!!![/quote]

  И почистете ръждата от старите каруци, че като се скапят "магистралите", нема да стават за "лъскави" коли...

  Форумът е в будна кома...
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  Как да не ги приема мадам ? Безплатни хора са това . Млади , жизнени ,стерилни..... Вече нещо рядко срещано в Европа. До коментар [#7] от "xmm":

  Bukalemun
 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7021 Неутрално

  Като бягат от войната и нямат къде да отидат, какво толкова ще придирят.

 23. 23 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 824 Неутрално

  [quote#2:"ВелкоВ"]. Затягайте коланите!!! [/quote]

  Ами вече са на шията , какво ти стягане ...

 24. 24 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Те не бягат от война,а са тръгнали за айфони.

 25. 25 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Белгия - да, България - не! Отдавна не бях чувал нищо по-добро!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 26. 26 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 824 Неутрално

  [quote#18:"shw13306788"]Където има мюсюлмани, има и бум-бум - факт [/quote]

  Ами както върви , скоро ще са по цяла Европа ... Дано заключението ти не се окаже вярно .

 27. 27 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Супер пичове и ние не ви искаме.Ислямизирайте европа, ние си имаме ДПС и доста роми.Ше ни дойдете в повече.

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 28. 28 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 890 Неутрално

  [quote#12:"Stewie"]"Белгия може, България - не. Мерси"
  никой нормален човек не желае да попадне в гетото на европа[/quote]
  В България се живее зле, толкова зле, че животът е съизмерим с този в държавите във война. Не знам защо се случи така, че след 25 години преход към предполагаемо нещо по-добро, сме в ситуация на следвоенна разруха. Жалко за България, беше хубава страна.

 29. 29 Профил на Колобър
  Колобър
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Хасан си го казва човекът: "...всичко е бавно, прекалено много хора лъжат, че са сирийци и има корупция."

  първото не знам какво трябва да значи, третото всеки го признава. но пък второто доста хора го отричат...

 30. 30 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 289 Неутрално


  До коментар [#21] от "феникс":

  Защото не искаме имигранти- ислямисти. Както и нормалните европейски граждани. О, забравих, че не беше българин и е логично от анадола да искаш най-лошото за България. Ако може, чужденците, особено от Азия, да не ни прекалявате с предложенията...

 31. 31 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Вчера даваха по телевизията един "бежанец" пакистанец, какъв бежанец е това? Има репресия в Пакистан ли?! Какво?! Европа просто трябва да си затвори границите за тези хора и да действа по примера на Австралия.

 32. 32 Профил на Boris
  Boris
  Рейтинг: 177 Гневно

  И всичкият този ужас от години наред..., заради една тъпа руска военна база в Сирия.

 33. 33 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  [quote#5:"lol"]според репортажите на дневник тия винаги най- добрите умни и чудесни хора на света, винаги съм се чудел как успяват да докарат държавите си до такива лайняни дупки които не стават изобщо за живот... пълна мистерия![/quote]

  нали! Сега пропагндата е че Европа трябва да ги прегърне тия миролюбиви хора и да им направи всякакви отстъпки и да ги осигури и тн. Дневник са в пълен синхрон с това. Видиш ли колко добри и мили били тия бежанци...Айде няма нужда. А и естествено трябва да ударят по България, че видиш ли дори иракчани не искали тук. Ами как ще искат? Ние да не сме комунисти и соцалисти като в Белгия? Колко още ще изтраят тези социални системи в западна европа при този наплив???

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 34. 34 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#31] от "Chubachubs":

  Според мен и ние можем да се наредим на опашката за "бежанци". И тук пукат оръжие, я ловни, я цигански кланове се бият... Това си е опасно, не е шега работа.

 35. 35 Профил на mi6ail1234
  mi6ail1234
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#1] от "angevins":

  Пусни си сирийската държавна телевизия да видиш как западния свят изгражда една грешна илюзия,че там е апокалипсис при положение,че в Дамаск си има живот и даже вече си ремонтираха пострадалите части.

 36. 36 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Когато разбира, че България не е Белгия, поклаща глава с усмивка и благодари...
  И ние ти благодарим!

 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  Благодарение на много-мандатното управление на мафиотите от БСП/ДПС никой не иска да живее в България.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  [quote#25:"barel"]Белгия - да, България - не! Отдавна не бях чувал нищо по-добро![/quote]

  това наистина звучи много много добре! Прав им път. Пред европарламента и комисията да разпънат едни палаткови лагери и да искат шарията да се спазва. Ха честито на толерастите в ЕС.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 39. 39 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Бре,докъде сме се докарали,даже и тези дето бягат от ИД не искат да живеят тук.

 40. 40 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  В Ливан има пазар за сирийски паспорти. С тях идват всякакви и се представят за сирийци. Това, че много народ лъжат, че са сирийци е ясно на всеки.

 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  [quote#32:"Boris"]И всичкият този ужас от години наред..., заради една тъпа руска военна база в Сирия.[/quote]
  Именно!
  Заради безумната защита на Асад от страна на Русия!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  След толкова арабски пролети, идва есен за Европа. Повечето хора са принудени да бягат от липсата на държавност и ислямския терор. Когато САЩ и ЕС /по-неохотно/ предизвикаха тази "промяна", дали осъзнаваха какво я чака Европа ?

 43. 43 Профил на Boris
  Boris
  Рейтинг: 177 Неутрално

  До коментар [#39] от "chicago514":


  [quote#39:"chicago514"]Бре,докъде сме се докарали,даже и тези дето бягат от ИД не искат да живеят тук.[/quote]

  Ами, те не правят разлика между ислямисти и православни фашисти.

 44. 44 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 675 Гневно

  О,

  и с претенции сте!

  Икономически бегалци сте, не бягате от война!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 45. 45 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 890 Неутрално

  "България - не. Мерси"

  Лаконична и обективна оценка на резултата от "прехода". Каквото и да ви говорят политиците истината лъсва, когато бягащите от войната кажат "България - не. Мерси"

 46. 46 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "lol":

  За това им се плаща

 47. 47 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Това бебе е явно заченато през 2014-та година в бойна зона. Вие си правете сметка колко им пука на родителите за децата...

 48. 48 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  най после добра новина, не искат тук, ама те никога не са искали, те ив Гърция и Италия не искат, просто пътя от Гърция минава през Сърбия и отиват на там , ми кеф

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 49. 49 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ако удържи на натиска, България скоро ще стане място за емигранти от Северна и Западна Европа

 50. 50 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#32] от "Boris":

  Нещо или някой е тъп Борисе.
  Работата в Сирия е сунити срещу шиити - дали ще има връзка Турция - Саудитска Арабия, или Иран - средиземно море.
  Трябва да се чете, който може поне ...

 51. 51 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално
 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  Верно , не съм българин но уважавам земята на която съм се родил и и мисля доброто. Но Вие си знаете. С етноегоизъм нищо не се постига. До коментар [#30] от "bee":

  Bukalemun
 53. 53 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#37] от "Храбър":

  А що, трябваше да дойдат тука ли?
  До коментар [#43] от "Boris":


  До коментар [#14] от "меншевик":

  Може и датчани, норвежци, шведи, холандци. Които се увеличават и сега.

 54. 54 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#52] от "феникс":

  Не сме сами - и Словакия, Полша, Чехия, Унгария, Румъния, Хърватско, Словения. Не желаят мюсюлмани и неграмотни африканци.

 55. 55 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Искам да задам един такъв въпрос на вниманието на форума, баш в контекста на наводняваната Европа с бежанско население но не от европейска държава като да речем Украйна, които биха се интегрирали лесно, с арабски преселници. Та да попитам, ако в някоя Европейска страна има гражданска война и европейци отидат да речем в арабска държава да търсят убежище, то колко мига или минути, или часове, или дни, или пък колко време живот им давате? Да не говорим някой да им даде хлебец...

 56. 56 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#6] от "bee":
  [quote#6:"bee"]Поредната манипулативна статия[/quote]
  Статия?! Ама много си великодушна. Прилича на 650 телеграми, поне, набити на крак.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 57. 57 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1051 Любопитно

  Чудна работа! Имаме магистрали,спортни зали и детски градини,а бягащите от война не ни харесват.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 58. 58 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#56] от "tourlache":

  При тва опорните точки така стърчат, че чак бодат !!!

 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  Трябва да се да се отървете от този двоен стандарт. Когато са далече , са братския сирийски народ , но като са в беда стават мангали. Грозно е. До коментар [#9] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Bukalemun
 60. 60 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2197 Весело

  [quote#45:"teridan"]истината лъсва, когато бягащите от войната кажат "България - не. Мерси"[/quote]
  По-същественото е, че не споменават мать ви Китающая. А за Русия въобще не си и помислят.

 61. 61 Профил на milenai
  milenai
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Лора и Дневник, поздравления за репортажа! Моля не се обезкуражавайте от първосигналните реакции тук- имате много читатели, които оценяват стойностна и автентична журналистика. Също и снимките са много впечатляващи- благодаря!

 62. 62 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това с детето на 1 месец е доста безотговорно. Ние в ЕС трябва да се грижиме за тяхното здравеопазване сега... а Българските родители които първо се се осигуряват преди да започнат с децата, за тях помощ няма. Много нечестно се получава! Почти геноцид за всики които са много отговорни и честни.

 63. 63 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  американските оръжейни компании много ги устройва предвид мирната политика на Обама, затова търсят нов ястреб за прецедент, та тях ги кефи да се лее кръв в Сирия и Ирак. И ДА СИ ПРОДАВАТ ОРЪЖИЯТА. И не им пука, че сирийците страдат и мрат, а Европа се превръща в ислямистки вертеп. Ако си спомняте на времето много ги кефеше 20 години гражданска война в Ливан, Ирано-Иракската война и не на последно място юговойната, когато някой въоръжаваше бошняците и албанците, а друг хърватите, а трети сърбите. И понеже сърбите ги въоръжаваше неправилната страна, ядоха и бомби за десерт. От правилната страна.

 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  Е ,и ? Обиден ли си ? До коментар [#57] от "Майндърбайндър":

  Bukalemun
 65. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  [quote#10:"др. Иванов"]От цяла Европа само сърбите излязоха хора! [/quote]
  Имаш учудващата способност да виждаш всичко в най-невероятни краски.
  Сърбите пропускат бежанците защото знаят че няма да спрат у тях.
  А чете ли какво правят в Австрия и Германия?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 66. 66 Профил на Колобър
  Колобър
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#49] от "Радио Юпитер":

  между другото (за който вярва в такива неща) точно това е предсказала известната ясновидка Слава Севрюкова (много уважавана и призната от самата Ванга)

 67. 67 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1051 Весело

  До коментар [#64] от "феникс":

  Напротив! Усещането е като в сървайвър. Всеки не може да оцелее там, където аз се оправям някак си.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 68. 68 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#66] от "Колобър":

  Не слушам врачки и гадачки.
  Между другото, кой беше тоя Колобър?

 69. 69 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#50:"Радио Юпитер"]Работата в Сирия е сунити срещу шиити - дали ще има връзка Турция - Саудитска Арабия, или Иран - средиземно море. [/quote]
  Това ме кара да си мисля, че Обама даде зелена светлина на Иран да си направи ядрена бомба. Израел е бесен и силно притеснен. Но има някой друг МНОГО силно притеснен от Иран - Саудитска Арабия, която е в тиха война с Иран (подкрепян от Русия). И дали изобщо Иран ще напада Израел, за какво му е да напада Израел?

 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  [quote#53:"Радио Юпитер"]А що, трябваше да дойдат тука ли? [/quote]
  Ма моля ти се!
  Даже съм им благодарен, дето така опустошиха страната, че и бежанците от такава война не желаят да останат в нея!
  Мафията БСП/ДПС са работили толкова усилно в кражбите, манипулациите и измамите, че изглеждаме по-зле и от следвоенно положение! Да не говорим за убитото самочувствие и ищях за живот у хората!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#58] от "Радио Юпитер":

  Сигурно има, ама как да ги разпозная сред толкова много точки
  Не ми се прави опит да го чета отново, написаното, де, ще ти се доверя на сляпо.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 72. 72 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Това си е чиста инвазия, при това, според мен , е организирана и контролирана, от кого - скоро ще се разбере. Дават ти пари и ти казват тръгвай за Европа, естествено , хукваш, но те няма да забравят, че са ти дали тази възможност да оживееш и ще трябва след време да се реваншираш, именно с бум-бум.

 73. 73 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Друг въпрос към съфорумците:
  Каква е причината в блоковете в Студентски град, където има източни студенти, например анадолци, араби, индуси, да прилича на пълна кочина?
  Изпаднали бежанци ли са или такава е културната им идентичност на повечето от тях (има и изключения), която отстояват ревностно
  г-жо Филева, защо се мъчите да покажете истината с бежанския фарс между редовете,пълни с удобни пасажи за нямане на пари, че как без пари са стигнали през 3000 хиляди километра, ако не цакат на каналджиите, и все тия деца се навират в очите ни. А къде са българските деца, даже децата на българските турци? Защо не се раждат тия деца??????????? Кой ще ни спаси от разрухата? България е феодализирана и олигархизирана държава и всички партии са роби на олигарсите.

 74. 74 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#11] от "shw13306788":

  Докато разните германски народи като добитък са способни да търпят тормоз и унижения, на франсетата ще им писне просто. Четейки коментарите по техните форуми, те вече реват и си викат "дано стане по-скоро".

 75. 75 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#71] от "tourlache":

  Например, в статията "Голямата снимка":
  да се снимат децата и жените в близък план, както и раздавачите на помощи в пози на заетост,
  Мъже да се снимат само в краен случай, и то отдалече - да не личи съотношението.

 76. 76 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Гадно ми е да си го призная, но хем ми е жал за тях, хем не ги искам тук. Не съм расист, може би е предпазливост, всеки от тях може да е потенциален терорист, даже и децата.

 77. 77 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#73] от "ivanivanovv":

  Господин Иванов, нима искате госпожа Филева да рови по кофите? Тя за това е учила, това може да прави, и това прави! Свирки ли ще са, нинети ли ще са, дудуци ли, това е въпрос на дефиниция.

 78. 78 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 515 Любопитно

  ''Идва от Алепу. Иска да стигне до Норвегия.''

  Веднага да го пращат човека в Норвегия, какво го мотаят!

  ''прекалено много хора лъжат, че са сирийци''

  Най-вероятно повечето. Но и дори да са сирийци, не са бежанци. Бежанци са били, когато са бягали от Сирия в Турция. От Турция насам са точно толкова бежанци, колкото са мексиканците, пресичащи нелегално границата с Америка. Т.е. не са такива, а са просто икономически имигранти. Личните драми не променят фактите.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 79. 79 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  Интересно ! Добре. А не усещаш ли че България , лека полека изпуска шанса да оправи лошия си международен имидж , като не ги приема. Сериозно. До коментар [#67] от "Майндърбайндър":

  Bukalemun
 80. 80 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "28 дни

  На толкова е Лиян. Родена е в Турция. Стига до Гърция по море. В дървена лодка. В ръцете на майка си. Тогава е на 20 дни. Сега лежи на малко килимче в лагера в Прешово, Сърбия под едно дърво."
  Извинете, ама това дори и теоретично е невъзможно, без постоянна логистична подкрепа.

 81. 81 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#61] от "milenai":

  Миленче, ще те питам и тебе като родиш дете. Имаше и други кучезащитнички, ама смениха плочата

 82. 82 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  сега разбирате ли защо православния свят е много пресиран с пропагандни напъни. Трябва да забравим че Паисий се е имал за славянин, че Вазов се е имал за славянин, че византийските историци преди векове са писали ей такива неща - Хан Крум събрал огромна войска от околните Славинии, че българите и сърбите не се били помежду си жестоко като с византийците, защото били "еднокръвни", че Аспарух сключил пакт със седемте славянски племена и Северите, които са си славяни извън съюза на седемте племена, думата север е славянска, а другаря Бож Димитров твърди че били ........ немци моля ви се. Е така трябва да ни разделят и да ни владеят. Какви не ни изкараха, траки, перси. И всичко на антируска основа, а забравят че и украинци, белоруси, чехи, поляци, и още десет държави са все славяни и повечето са в НАТО. Важно е да забравим като еничари на 21 век род, култура и език. Вземете си сменете тия никове в стил Норман Гранц, Егон Кренц и тем подобни, ако има поне нещо минимално българско у вас, от уважение към родители и деди. Предварително благодаря. Кирилицата ни е запазила като народ заедно с църквата над 1000 години. А родовата памет 1500.

 83. 83 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#43] от "Boris":

  "Ами, те не правят разлика между ислямисти и православни фашисти."

  Ех че интересно станаа ...Значи руските православни фалаги, най-върлите зложелатели на ЕС и НАТО , усърдно ръчкат из Близкия изток, и като следствие - тълпи скакалци налазват Европата. Но който не иска да ги допусне в страната си - и той е ''православен фашист''!!!
  Гениално!!!

 84. 84 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Гневно

  ТРЯБВА ДА ЗАБРАВИМ ЧЕ ЗАПАДНИТЕ ИСТОРИЦИ ДОПРЕДИ ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ СЪЩО ПИШАТ ДО ЕДИН ЧЕ СМЕ СЛАВЯНСКИ НАРОД. Родните ни историци за мизерни левчета ни обезбългаряват и разсипват развенчават Левски, Батак, родина в България се пише с малка буква а Османско присъствие по правописен речник с главна. Левски и Ботев и мъчениците под ятагана не почиват в мир, мир на праха им от тая безродна пропаганда на днешните еничари, за които няма извинение, за тяхното еничарство, защото са парични еничари а не насилствено изтръгнати от ридаеща майка. Проклети да сте долнопробни продажници и безродници, дано децата ви все за араби да си оженят и и да изчезне вашата предателска семка от България! Как един богат обигарх не разбра, че не всичко е пари и не застана да защитава българщината от гнусните посегателства.

 85. 85 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "...Бежанци в Прешево: Белгия може, България - не. Мерси..." СУПЕР! Ха дано ВСИЧКИ нелегални икономически имигранти от Африка и Азия и всички бежанци от там мислят точно по този начин! Дано, дано, дано /в период/!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 86. 86 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 233 Неутрално

  населението на европейската общност е над 500 милиона. ако 5 милиона имигранти се разпределят равномерно в EU, то те ще са едва 1% от населението на общността. горе-долу толкоз e грешката при отчитане на родени/умрели/година. накратко, без паника; хуманност може да се прояви без особени загуби.

 87. 87 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Ти да видиш! Зъболекарка и ИТ специалист, демек образовани люде, тръгнали да бягат и толкоз били насилени и тормозени по пътя, че друго освен да си направят дете, не могли да измислят! А иначе, прав ви път към Белгия и непременно посетете Люксембург. Ако случайно не ви стигнат боклуците, с които ос*рате Европа, можем да ви пратим два катуна цигани да помагат.

 88. 88 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До мой # 83:

  Извинявам се, да се чете ''...руските православни фаШаги ...''

 89. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4455 Любопитно

  Ми, като прочетох тази статия първата ми мисъл беше, че.... фактът, че България е бедна и изостанала държава в сравнение с всички останали държави членки на ЕС е причината тези бежанци да не искат дори да чуват за България.... те не са глупави, знаят къде е добрия живот и къде сме ние тук в България. :-/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 90. 90 Профил на azs41314323
  azs41314323
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Стига с тия бежанци бе! Какви бежанци са това 90% млади циганета мъже тръгнали изрично за западна Европа. Скоро Европа като ги приюти всичките ,няма да има кого да воюва срещу И.Д.

 91. 91 Профил на Boris
  Boris
  Рейтинг: 177 Неутрално

  До коментар [#50] от "Радио Юпитер":

  Забравяш кюрдският фактор, наистина трябва не само да четеш, но и да разбираш нещата..., Сирия руска - военна база, Крим - руска военна база, но този ужас рано или късно ще се прехвърли в РФ. В ИДИЛ вече има батальон рускоговорящи.

 92. 92 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1419 Любопитно

  Още една добра новина:

  Германия спря връщането на сирийци в първото място на пристигане в ЕС

  Германия потвърди, че е прекратила процеса на връщане на търсещи убежище сирийци в първото място на влизане в ЕС, отхвърляйки ключова европейска процедура за бежанци.
  "Дъблинската процедура: Ние не я следваме, когато става въпрос за сирийски граждани на този етап", съобщи Федералният офис за емиграция и бежанци на страницата си в социалната мрежа "Туитър".
  ЕС приветства решението на Германия, наричайки го "акт на европейска солидарност".
  "За комисията това представлява признаване на факта, че не можем да оставим държавите членки по външната граница сами в справянето с голям брой хора, търсещи убежище в Европа", заяви Наташа Бертауд, говорител на ЕК.
  В рамките на т. нар. Дъблински разпоредби първата страна от ЕС, в която пристигнат търсещите убежище, е задължена да разгледа молбата на ищеца.
  Тази сутрин министър Бъчварова потвърди, че Германия трябва да ни върне 4500 бежанци, но засега не е дошъл дори и един човек. "Връщането е скъпо, не може насилствено да бъде осъществено, ако те не искат да се върнат", поясни Бъчварова. Не е ясно от тези 4500 колко са сирийци.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 93. 93 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 233 Весело

  [quote#82:"ivanivanovv"]Вземете си сменете тия никове в стил Норман Гранц, Егон Кренц и тем подобни, ако има поне нещо минимално българско у вас[/quote]
  Хм... мойто ник одобрявате ли, в смисъл достатъчно българско ли е? Че аз за по-българско не се сещам...

 94. 94 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "...Мая е зъболекар по образование, мъжът й - ИТ инженер..." Абе хайде стига сте ни лъгали! Моят съпруг също е ИТ инженер- и насън може да провери как ЗАКОННО се кандидатства за синя ЕС карта именно като ИТ инженер/ висококвалифициран специалист/, да не говорим, че и Мая е със професия, която е добре приета за практикуване в ЕС и никой няма да й прави спънки да я практикува! Пак питам- като искат в Германия, защо ИТ инженерът не провери как ЗАКОННО да кандидатстват за "синя карта на ЕС", да не говорим, че ЕС моментално би ги признал и за бежанци? Защо ТЕЗИ двамцата не пристигат ЗАКОННО И ЛЕГАЛНО в ЕС? ЗАЩО?????????????

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 95. 95 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#77] от "Радио Юпитер":

  аз я поздравявявам предвид това че макар и между редовете е написала истината да прозира.
  Помните ли през юговойната как западът лъжеше за очевидни факти. При свален стелт, показван по телевизията в Белград, те твърдяха няма такова нещо. И понеже много обичат свободата на словото, гръмнаха телевизионната кула в Белград. Е това е свободата на словото. Но рано или късно и този ден не е далеч и техните общества ще се отърват от тая тяхна олигарховоенна управляваща клика, която ислямизира половин Франция, Холандия, Белгия, четвърт Германия. На хората все пак ще им писне и ще установят кой е бежанец в собствената си родина - европейците. Само че те няма къде да избягат щото в третия свят не биха оцелели. И много се радвам че България е в икономическа разруха, поне това остана едничка бариера срещу пълния триумф на геноцида спрямо нас българите.

 96. 96 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#87] от "wiligri": Лъжат като дърти синти/ джипсита! Може санитарка да се представя за стоматоложка, а лице, което казва на другите сирийци как да си пуснат пи-си- то - да се представя за "ИТ инженер"- нямам друго обяснение на фактите!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 97. 97 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Напуснал е Сирия, защото "американците плащат за оръжието на хората на Асад" и защото "няма правосъдие".

  Т.е. да разбирам, че действията на ИД са му по на сърце...

  Направиха ми впечатление думите на Мая в края на статията. Ще си създават нов живот, т.е. нямат никакво намерение да се връщат, когато войната приключи...

 98. 98 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1051 Любопитно

  До коментар [#79] от "феникс":

  Наистина ли обвързваш приемът на икономически емигранти с международния ни имидж? Пак някой ще ни се порадва безплатно и ще ни погали по главицата? А и вероятно тези,които биха останали тук, са пренебрежимо малко.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 100. 100 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1295 Весело

  [quote#5:"lol"]според репортажите на дневник тия винаги най- добрите умни и чудесни хора на света, винаги съм се чудел как успяват да докарат държавите си до такива лайняни дупки[/quote]И аз това се чудя. В България едни умни, способни хора от всичко разбират, за всичко имат мнение. А страната - кочина. Не разбирам как е възможно.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK