Учителите в Европа са предимно жени в предпенсионна възраст, показват данни на ЕвростатВ Световният ден на учителя - 5 октомври - статистиката за Европа не е оптимистична. Повече от 70% от действащите учители са жени, а повече от една трета са над 50-годишна възраст. Има ясна тенденция на застаряване и липса на диверсификация в професията в цялата европейска общност. Това сочат обобщените данни на Евростат за 2013 г., публикувани специално за Деня на учителя тази година. 


Около 8.3 милиона души в ЕС са заети в сферата на образованието - от възпитателите в детски градини до преподавателите във висшите училища. Жените доминират като дял особено много в ранните етапи на образованието като представляват 95% от учителите в предучилищното ниво и 85% в началното. В България, а също и в Чехия, Кипър, Латвия, Литва, Естония, Унгария, Румъния и Словакия, жените в детските градини и основните училища са над 99%.


За сметка на това във висшето образование в ЕС преобладават мъжете - 59% за ЕС и 79% за България. Единствено в Латвия, Литва и Финландия повече жени отколкото мъже преподават в университетите. По-балансирано е и в средното училище, където съотношението жени-мъже е средно две към едно за ЕС, но не и за България, където учителките в гимназиите са три-четвърти.
Учителите в Европа са предимно жени в предпенсионна възраст, показват данни на Евростат

© Eurostat


От всички учители в ЕС по-малко от 10% са под 30-годишна възраст, а около 36% са над 50. Най-много учители в предпенсионна възраст са заети в средното и висшето ниво, но за България и други страни тенденцията на застаряване в професията е видима на всички етапи, включително предучилищния и основния.


Най-висока е възрастта в Италия с почти две трети от учителите над 50 години. Нашата страна се нарежда втора по застаряване с 47% от учителите в предпенсионна възраст, следвана от Естония (43%), Литва (42%), Швеция и Латвия (41%), Гърция (40%).


Учителите в Европа са предимно жени в предпенсионна възраст, показват данни на Евростат

© Eurostat


На другия край на класацията само с 18% възрастни учители е Кипър, след това са Малта с 20%, Люксембург с 21% и Ирландия с 24 на сто. 


По-рано тази година анализ на КТ "Подкрепа" показа, че учителите в България са намалели и средната им възраст се е увеличила. В детските градини сега средната възраст на възпитателите е 59 години, а на тези в училищата - 57 години. Учителите до 30 години са едва 717 или под 1%, а до няколко години 35% от останалите ще бъдат в пенсионна възраст. Освен това българските учители получават най-ниските заплати измежду колегите си в Европа. В Люксембург учителската заплата е 17 пъти по-висока от българската, а  средното европейско възнаграждение на учителите е около 8 пъти повече от това у нас.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Не е проблем, каква е възрастта на учителите, а до колко са "запечатани" в миналите десетилетия.

 2. 2 Профил на noidea
  noidea
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Мъчно ми е, мъчно ми е, че няма ги вече така... учителите от моето... от моята характеристика, разбираш ли? Да кажат две-три добри думи - не че не съм удрял - тупвал съм някой, естествено.
  И досега някое момче, като ми кая'е абе, така и така, аз като му шибна два шамара, то се опра'и...
  Ето, пенсионираха ме, щото съм честен и откровен човек. И винаги съм държал на дисциплината. Не че не съм удрял - все се случва да цапнеш някой, но аз никога не съм спестявал пък, като срещна, да речеме, директора, все съм мислил да му кажа чукундур - и съм му кая'ал - ти си чукундур кая'ам. Той после ходи, рита, фърла по мене разни пили, чукове, триони, но... аз си знам тоа човек съм му го казвал.

 3. 3 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ми то Европата е тръгнала на закриване така или иначе...

 4. 4 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1104 Весело

  Ама как може, това не е ли дискриминация?!
  Защо има въведена квота за жени в менаджерските позиции, а няма квота за мъже в учителските позиции.
  Срам! Позор... Фемен, Азис, Евгений Минчев, за Бога, приятели, направете нещо! ))

  Fail with honour then succeed by fraud
 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Европа бързо пропада към нова епоха на варварство, уви.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#4] от "#fff":

  Ами дискриминация е и не е правилно. Щото после настава и масов вой, че се изпедер@стил света и т.н., а е нереално да се очаква нещо по-различно след като през първите 15-20 години от живота на човек го възпитават предимно жени и само спорадично попада и на по-мъжествен поглед за нещата.

 7. 7 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "Fazer":

  Как да не е проблем възрастта? След няколко години 95 % от учителите в България ще бъдат около и над пенсионната възраст. Иначе от личен опит, почти всички ученици харесват повече младите учители, но има много опитни възрастни учители, които също привличат вниманието на учениците, а са и по-добри в преподаването. Аз лично съм научавал най-много и съм имал най-силно уважение към по-възрастни учители.

 8. 8 Профил на achkoal
  achkoal
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Информацията е в унисон със статистиката за младежката безработица в Европа, която е 25%. В някой страни достига до 50%. Изглежда младите хора са прекалено повлияни от поп-културата и не искат да работят неща, които са безперспективни за забогатяване. И са прави, не можем да заливаме децата с всевъзможни спортни, телевизионни, модни и пр. звезди, печелещи милиони на година и да искаме от тях да са щастливи, че ще работят за жълти стотинки. Просто, медии много измениха възприемането на младите за живота и това тепърва ще се отразява на икономиката.

 9. 9 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Да, има нещо погрешно в това масата учители да са жени, но странно защо когато се говори за дискриминация на работното място винаги се говори за ситуациите, в които жените се смятат за дискриминирани и никога за тези ситуации, в които мъжете са дискриминирани а има много позиции, за които ако си мъж изобщо няма да ти обърнат внимание. Не е само в училищата, обърнете внимание примерно на гишетата в банките колко са мъжете, още много примери могат да бъдат дадени.

 10. 10 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Какво огромна изненада-областа дирижирана най много от соца и синдикатите се намира в колапс(то кое цъфти пред тях).
  Естествено повечето от тях въобще не са на ти с технологиите и не знаят как да работят с тях-което е изключително важно в днешния свят.
  Една ваучърна система,ще оправи нещата.

 11. 11 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#7:"simo87"]Иначе от личен опит, почти всички ученици харесват повече младите учители[/quote]

  Доста ученици в България показват абсолютна липса на респект към младите учители (особено временните заместници на практика). Същите тези ученици, виждайки лудницата в клас и проблемите на безопитния учител, как да решат, че искат да преподават?
  На Запад, макар да има дисциплина в класните стаи, да станеш учител (при средно образование и нагоре) е много по-стриктно и ако не си академик "по рождение", трудно ще завършиш. Също, доста специалности изискват странично образование и/или практика в средата (примерно за да преподаваш икономика, трябва да имаш някаква практика). Всичко това изисква време и, както при докторите, трудно ще се намери някой под 30г.

 12. 12 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Е, честит ми празник......
  За съжаление, гоня петдесетака, но влизам в графата на младите.... в училището ни над 60% от учителите са по-възрастни от мен. И това няма да се промени докато..... цитат от статията "В Люксембург учителската заплата е 17 пъти по-висока от българската, а средното европейско възнаграждение на учителите е около 8 пъти повече от това у нас."

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 13. 13 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1554 Любопитно

  До коментар [#2] от "kras4o":
  да бяхте написал Цитат е от - -така инкасирахте минуси без да се разбра добрия замисъл

  ум море, глава шамандура
 14. 14 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Е така е то - държавите, в които данъчната политика е мафиотски ориентирана, а не в полза на обществото, учителите и лекарите имат 8 пъти по-ниски заплати от средните в Европа...

  Жизнь или Life - избор има.
 15. 15 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1554 Разстроено

  До коментар [#12] от "the_flea":
  Сър в Люксембург и минималната заплата на касиерката е 17 пъти по висока от на касиерка тук и не само
  Затова трудно в Люксембург ще видиш кафенета
  Освен това от 300хил град през деня нараства до около 2 млн
  Много добавена стойност се създава затова и могат да си позволят такива заплати

  ум море, глава шамандура
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  И къде са младите учители.Гледам в България университетите са пълни.Завършват достатъчно и държавата,т.е. ние плащаме за това.Плащаме ,за да работят после като продавачки и касиерки.

 17. 17 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  До коментар [#12] от "the_flea":

  Честит празник и coraggio, както казват италианците! Не ви е лесно да се справяте с учениците.
  Анимираният дудъл на Гугъл днес е посветен на учителите, ако не си забелязал, го разгледай за настроение.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 18. 18 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#15] от "DonKey Hot":

  Благодаря за "сър", стига да не е ирония....

  [quote#15:"DonKey Hot"]Много добавена стойност се създава затова и могат да си позволят такива заплати [/quote]
  Това е така, но няма начин да се привличат млади хора със заплата 550 лева за нервите дето се хабят.

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 19. 19 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#17] от "Bramasole":

  Благодаря!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 20. 20 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#1:"Fazer"]Не е проблем, каква е възрастта на учителите ....[/quote]
  Дали? На някои може и да не им личи, но времето си казва своето. Зависи къде работиш и с какви деца?!!! И ако до преди 20-тина години учителите бяха 2 -ра категория труд вече са в 3-та категория, но не защото условията на труд са се подобрили, а защото никой не иска да работи вече тази професия или с малки изключения, а за всички желаещи добре дошли в зоната на детската психиатрия!!!!

 21. 21 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#4:"#fff"]Защо има въведена квота за жени в менаджерските позиции, а няма квота за мъже в учителските позиции. [/quote]

  До коментар [#4] от "#fff":

  Щото учитеслката професия нито е желана, нито добре платена, нито особено влиятелна. Затова. Кой ви спира мъжете да влизате в тази професия? Нещо дискриминират ли ви или просто така си чешеш езика защото някоя кака не ти е пуснала и си раздразнене на тема жени?

 22. 22 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#6:"idianata"]Ами дискриминация е и не е правилно. Щото после настава и масов вой, че се изпедер@стил света и т.н., а е нереално да се очаква нещо по-различно след като през първите 15-20 години от живота на човек го възпитават предимно жени и само спорадично попада и на по-мъжествен поглед за нещата.[/quote]

  Значи контактът с жени води до изпеде***яване. Агхъм това мнение на някой голям 'мъжкар' ще да е.

 23. 23 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#20:"Emil Dimov"]Дали? [/quote]
  Стоя зад мнението си, поради редица фактори. Долу копирах отговор на подобен въпрос от по-рано днес. Важи и в случая, с изключението, че не е за България. На всеки е ясно, че при сегашната образователна система, никой не иска да се "мъчи да даскалува", нито са дадени шансове за успех.

  [quote#11:"Fazer"]На Запад, макар да има дисциплина в класните стаи, да станеш учител (при средно образование и нагоре) е много по-стриктно и ако не си академик "по рождение", трудно ще завършиш. Също, доста специалности изискват странично образование и/или практика в средата (примерно за да преподаваш икономика, трябва да имаш някаква практика). Всичко това изисква време и, както при докторите, трудно ще се намери някой под 30г.[/quote]

 24. 24 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#22] от "yoankata":

  Не, аз съм си жена, тип средна работа от където и да погледнеш - относително образована, относително добре (по-добре от учител) платена на относително мъжествена позиция(много леко), омъжена, с две деца(момчета), на относително средна възраст и твърдя, че на подрастващите, без значение от пола им, им е нужен относителен баланс в близките контакти с възрастни с цел хармоничното им развитие по-късно като възрастни. Повтарям - не само на подрастващите от мъжки пол. Считам, че госпожиците също имат нужда от мъже учители. Даже и невръстните хомосексулни - също. Изпедерастяването е ... да кажем метафора и всъщност няма нищо общо със сексуалната ориентация и - не, не е обусловено от контакта с жени, а от нарушения баланс в контактите.

 25. 25 Профил на noidea
  noidea
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#13] от "DonKey Hot":

  Еми колега, те навярно и вашия коментар не са разбрали ама и Вие минус имате... Явно тук се е понапълнило с ботове

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK