Лидерите на ЕС се събират да обсъдят "турския ключ" за кризата с имигрантите

Лидерите на ЕС се събират да обсъдят "турския ключ" за кризата с имигрантите

© Reuters, ReutersЛидерите на държавите от ЕС се събират днес в Брюксел на редовната си среща с водеща тема справянето с имигрантската вълна и ролята на Турция в намирането на устойчиво решение. В дневния ред има и други важни въпроси като представянето на това какво дотук е поискала Великобритания за предоговаряне, за да остане в съюза, и каква ще е позицията по сирийската криза след включването на руската армия в нея.


Но действията по имигрантската криза ще са доминиращи в четвърта среща през последните 6 месеца. Защото, както каза ден по-рано в Европарламента Жан-Клод Юнкер, "Обещанията не стигат, трябват и конкретни стъпки". Председателят на Еврокомисията посочи, че от агенцията за охрана на границите Frontex са получили само 48 от поисканите 775 командировани служители и държавите членки не са превели почти нищо от обещаните преди месец над 2 млрд. евро за помощ за сирийските бежанци и създаване на работни места в Африка.


Зам.-председателят Франс Тимерманс съобщи, че отива в Анкара да разговаря с властите, приютили милиони сирийци и които не спират достатъчно ефективно стотици хиляди имигранти, поели към Европа. В края на седмицата в Турция пристига и канцлерът Ангела Меркел.
Германия изпрати сигнали, че може да подкрепи обявяването на Турция за "сигурна страна", т.е. да ѝ се присъди от ЕС статут, даващ основание идващите от там да не получават право на убежище. От своя страна, това би поставило Европа в деликатна ситуация спрямо собствените ѝ критики за политиката на Анкара спрямо кюрдите и гражданските права и свободи.


Все още малко се знае за това как конкретно ЕС си представя да се справи със стотиците хиляди имигранти, влезли през тази година. Още по-малко е известно за плановете как да се попречи догодина милиони да потеглят към Европа.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Да финансират непреминаваем дувар по цялата граница на ЕС с Турция.

 2. 2 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  След дъжд - качулка.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 3. 3 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  Турският ключ с немска касоразбивачка...ха така.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  държавите членки не са превели почти нищо от обещаните преди месец над 2 млрд. евро за помощ за сирийските бежанци и създаване на работни места в Африка."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Гневно

  "Германия изпрати сигнали, че може да подкрепи обявяването на Турция за "сигурна страна", т.е. да ѝ се присъди от ЕС статут, даващ основание идващите от там да не получават право на убежище."

  Тези идиоти не разбраха ли, че клеймото, "сигурна държава", не само не работи, ами е способно да помете цяла Европа, ако насъбралите се критично големи маси народ там, бъдат отприщени и пратени без документи към централните и северни части на Европа...???

  Форумът е в будна кома...
 6. 6 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Весело

  Всички попове да вземат по един голям кръст и да се наредят по границата в дълга редица. След това да започнат песнопения за пропъждане на зли духове.
  Всички друговерци ще избягат, макар че и без това, пак бягат. Никой не иска в България. И аз не искам.

  Всъщност, тази стратегия е в ход от години. Не остана селище по черноморието, където близо до фара да не е поставен голям кръст (Лозенец, Поморие.....)

  За "довиждане" предлагам да се създаде модерно психиатрично звено към Правителствена болница.

 7. 7 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Турция е приютила над 2 милиона сирийци. Последните събития дават остнование че броя на бежанците може да нарастне. За сега решението на проблема е създаване на буферна зона на турско-сирийската граница. И всички бежанци да се държат в споменатата зона.

 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Абсолютно вярно казано:

  ".... Все още малко се знае за това как конкретно ЕС си представя да се справи със стотиците хиляди имигранти, влезли през тази година. Още по-малко е известно за плановете как да се попречи догодина милиони да потеглят към Европа. ...."

  Апропо, в тази връзка, какво стана със строителството на Кльоновете по нашите граници с Турция Гърция, Македония, Сърбия? Нещо не се режат лентички?
  Май и гранична полиция нямаме?? Нехорошо!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#7] от "elturco":

  Забрави за измишльотината "буферна зона" на Ердоган. Земята на "зоната" в Севрна Сирия е земя на кюрдите и те вече си я стопанинсват и управляват като грижовни стопани....
  Няма да пуснат сирийци - бежанци там.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#5] от "Ghost":

  Тези, както се изразяваш,
  [quote#5:"Ghost"]...идиоти не разбраха ли, че клеймото, "сигурна държава", не само не работи, ами е способно да помете цяла Европа[/quote]
  Определено не разбраха, къде по прости работи не разбират, като дълга на Гърция, ти ги търсиш в такива сложни неща....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 433 Любопитно

  "Германия изпрати сигнали, че може да подкрепи обявяването на Турция за "сигурна страна", т.е. да ѝ се присъди от ЕС статут, даващ основание идващите от там да не получават право на убежище. От своя страна, това би поставило Европа в деликатна ситуация спрямо собствените ѝ критики за политиката на Анкара спрямо кюрдите и гражданските права и свободи."
  Хахахахаха
  Ха сега де!!!!!
  Турция не иска някакъв си статут,не иска и калпавото ви 4ленство-подкрепете я за буферната зона и проблема олеква.О4аквам с интерес какво 6те измъдрят европейските полити4ески корифеи способни на вси4ко но не и намиране на разре6ения.Пример е Великобритания с нейното недоволство.

  ne mutlu türküm diyene.
 12. 12 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 419 Любопитно

  Ако ЕС клекне този път на Турция, то ние какво още ще правим в този съюз...

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Получава се нещо като избор между турския ислям и този на ислямистите.
  Ако се стигне до такъв избор, бих предпочел Турция, защото е много по-светска страна. Населението и (особено в големите градове, а не управляващите) е дори демократично настроено.
  Бих предпочел този избор (Разбира се ако се стигне до него), защото вратата на Европа е отдавна отворена. Отварянето и бе започнато доста отдавна от бившите колониални страни, като Франция, Англия, Португалия, Испания....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  [quote#13:"Храбър"]Ако се стигне до такъв избор, бих предпочел Турция...[/quote]
  Не бива да се изпуска от внимание и факта, че под влияние на ислямистите Турция също се ислямизира. Развитие което би било спряно (или поне забавено значително) ако, чрез по-тясно сътрудничество с ЕС, на Турция и се даде шанс да продължи да се превръща в истински светска страна.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Любопитно

  [quote#5:"Ghost"]Тези идиоти не разбраха ли, че клеймото, "сигурна държава", не само не работи, ами е способно да помете цяла Европа...[/quote]
  Ако ти се наложи да избираш между Русия и Турция, коя държава би обявил за по-сигурна?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Абе не че нещо, но защо точно ЕС е длъжна да дава пари и да оправя бакиите Азия и Африка?

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 17. 17 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Ако съм европейски политик, бих заел УКЛОНЧИВА позиция - на Ердоган не бива да се оказва предизборна подкрепа за вътрешна негова консумация. От 700 години насам, Турция никога не е била управлявана от такива тъпаци и необразовани хора. Външната им политика е тотално сбъркана - подкрепяха оня имбесил Мурси в Египет, скараха се с Израел (заради палестинската пасмина, която е същата като кюрдската), навряха националистите в девета глуха (а те са патриоти и никак не обичат исляма), подкрепят ИД, а в същото време ИД трепе тюркмените. Партията им съсипва държавата и следва да се забрани, а сегашните лидери - съд и затвор. Ето защо, Европа трябва да вдига телените мрежи, да постави флотите в бойна готовност и пиле да не може да прехвръкне над Средиземно Море а Ердоганците да оттичат в канала. Европа трябва да подкрепя светски политици в Тр. Тия сегашните трябва да си вървят. В Тр имат хора на високо ниво, които следва да са в управлението. Най-сетне е време, крайно време, Европа да предприеме откровено агресивна, империалистическа политика, да увеличи ТРОЙНО военните разходи (така поне ще е съизмерима със Щатите), и да контролира Сев. Африка и Близкия Изток с ВОЕННА СИЛА. Защото те уважават и почитат когато имаш сила (пример-САЩ). И защото НАПАДЕНИЕТО Е НАЙ-ДОБРАТА ОТБРАНА!

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Те докато се натуткат,половин Африка е на път за Европа.

 19. 19 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  [quote#1:"442"]Да финансират непреминаваем дувар по цялата граница на ЕС с Турция.[/quote]

  По-голямата част от него под водата, нали?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 20. 20 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#13:"Храбър"]Турция, защото е много по-светска страна. Населението и (особено в големите градове, а не управляващите) е дори демократично настроено. [/quote]

  Иран през 60-те и 70-те, също е бил модерна светска страна.

 21. 21 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ЕС е в позиция на пълно объркване. Свалянето на гащи ту към отвъд океана, ту към вече не-секуларната Турция, само ще ускори разпада й.

 22. 22 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  [quote#21:"опа"]само ще ускори разпада й[/quote]

  Пак ли за СССР си мислиш?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 23. 23 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  [quote#14:"Храбър"]Не бива да се изпуска от внимание и факта, че под влияние на ислямистите Турция също се ислямизира. Развитие което би било спряно (или поне забавено значително) ако, чрез по-тясно сътрудничество с ЕС, на Турция и се даде шанс да продължи да се превръща в истински светска страна. [/quote]
  Ако Турция бъде прието в ЕС можеш да си сигурен че той ще се ислямизира а не Турция да се европеизира. Ако Турция иска да се европеизира никой не и пречи да го направи и няма нужда от никакво европейско членство.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK