Британското правителство вече ще отпуска кредити и за магистратура на студенти от ЕС

Британското правителство вече ще отпуска кредити и за магистратура на студенти от ЕС

© ReutersИзбори 2022

За пръв път британското правителство ще гарантира за студентски кредити и за следване в магистратура за граждани, които не са от Великобритания. Възможността се очаква да влезе в сила от академичната 2016/2017 г. и ще е валидна за гражданите на Европейския съюз, които са приети да учат втора висша степен на Острова, съобщи консултантската фирма "Едланта".


Досега български студенти можеха да кандидатстват за студентски кредит във Великобритания само за бакалавърски програми, но това вече ще е възможно и за магистърските. Максмиалният размер на заема ще е 10 хиляди паунда, при средна годишна такса за магистратура от около 6 000 паунда. Парите ще се превеждат равномерно през периода на обучението - на три етапа в зависимост дали програмата е една или две години.  


Кредит ще се отпуска на кандидати под 60 години, които не са записвали магистратура преди това. Друго изискване е да са граждани на Европейския съюз и да са живели в последните 3 години в страна от Европейския съюз.
Срокът на кредита може да е до 30 години, като както и при бакаавърските заеми той започва да се изплаща едва след като студентът завърши и намери работа с минимален годишен доход от 21 хиляди паунда. Годишната лихва се изчислява на базата на инфлационния индекс плюс 3% от заемната сума. 


Великобритания е на първо място сред най-желаните дестинации за българските кандидат-студенти. След това са Германия и Холандия. Причината българите дас предпочитат образованието навън обикновено е заради достъпа до по-нови специалности като "Компютърна сигурност", "Нанотехнологии", "Биотехнологии", "Възобновяеми енергийни източници", "Е-търговия и маркетинг", " "Дигитални медии" и т.н., посочват от фирмата. 

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK