Виктор Орбан се подготвя да спечели трети мандат през 2018 г.

Орбан бе преизбран за председател на ФИДЕС с мнозинство от 1 174 от общо 1 177 делегати

© Bernadett Szabo, Reuters

Орбан бе преизбран за председател на ФИДЕС с мнозинство от 1 174 от общо 1 177 делегатиУнгарският премиер Виктор Орбан, заяви че е готов да поведе партията си ФИДЕС към парламентарните избори през 2018 г. и да стане министър-председател за трети последователен мандат, предаде "Ройтерс".


52-годишният Орбан дойде на власт през 2010 г. и бе преизбран през 2014 г. В неделя той обеща нови работни места и повече стимули за семействата.


"След две години, ако запазя доверието ви, аз съм готов да ви поведа в изборната борба. И ако спечелим, ще продължа да работя начело на правителството", каза премиерът, аплодиран със скандирания "Виктор, Виктор".
Орбан бе преизбран за председател на ФИДЕС с огромно мнозинство, като за него гласуваха 1174 от общо 1177 делегати на конгреса.


Рейтингът на Орбан е стимулиран от твърдолинейните антиимиграционни политики, включително изграждането на стоманена ограда по протежение на южните граници на Унгария, която трябва да спре достъпа на стотици хиляди имигранти, бягащи от война и бедност.


Орбан успя да върне унгарската икономика обратно на солидна финансова основа, но неговото правителство попадна под обстрел от Европейския съюз и Съединените американски щати заради ограничаването на свободата на медиите, реформите на съдебната система, централизацията на властта и мерки срещу групи на гражданското общество.


По-рано този месец Унгария заведе дело срещу задължителните квоти на ЕС за разселването на имигранти. Подобно действие предприе и съседна Словакия.


Скорошно проучване на "Медиана" показа, че ФИДЕС има 51 процента подкрепа сред избирателите в сравнение с 21 процента за втората партия, крайнодясната "Йобик". Лявата опозиция е все още слаба и разпокъсана, коментира изследването "Ройтерс".


Европейският съюз е слаб, несигурен и безсилен, заяви Орбан по време на конгреса. Орбан добави, че европейският континент прилича на бойно поле и е бил "нападнат" от милиони имигранти. "Още колко души ще поемат по пътя към Европа? Според мен милиони или десетки милиони", каза той.


"Ние ще защитим нашите граници и унгарските хора от престъпници, терористи, нелегални имигранти", каза той и допълни, че истинският проблем с Европа е, че тя вече не вярва в християнството, здравия разум и националната гордост.


"Днес хората (в Европа - бел. ред.) вярват в повърхностни и вторични неща: в човешките права, напредъка, откритост, нови видове семейства, толерантност", каза Орбан. "Това са хубави и сладки неща, но по същество, те са на второ място."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK