Франция разследва семейство Льо Пен за неверни имотни декларации

Жан Мари льо Пен и дъщеря му Марин льо Пен на митинг в Париж през 2001 г.

© Charles Platiau, Reuters

Жан Мари льо Пен и дъщеря му Марин льо Пен на митинг в Париж през 2001 г.Френското правосъдие започна разследване на имотните декларации на крайнодесните европейски депутати Жан-Мари льо Пен и дъщеря му Марин льо Пен по подозрение, че са неверни, предаде Франс прес.


Френският Върховен комитет за прозрачността на публичния живот, който огласява финансовото състояние на политиците заяви, че съществуват "силни съмнения за пълнотата, точността и искреността на имотните им декларации поради очевидно занижената оценка на някои недвижими имоти, притежавани съвместно от Жан-Мари льо Пен и Марин льо Пен".


Има също и съмнения, че Жан-Мари льо Пен не е включил някои движими имоти в декларацията си, включително банкова сметка в Швейцария и златни кюлчета.
И Жан-Мари Льо Пен и дъщеря му Марин, която пое ръководството на Националния фронт през 2011 г., са депутатите в Европейския парламент и като такива трябва да декларират публично своето състояние.


Финансовият орган оценява, че двамата са занижили състоянието си с една трета - около един милион евро в случая на Жан-Мари льо Пен и стотици хиляди евро в случая на дъщеря му.


За подобни нарушения френският закон предвижда глоба до 45 000 евро и затвор до три години, както и забрана за заемане на изборна длъжност за срок от 10 години.


И двамата Льо Пен казаха, че ще обжалват пред Държавния съвет (най-висшата административна съдебна инстанция във Франция) решението за започване на разследване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK