Албания - мястото в Европа, където почитта към оръжията е по-смъртоносна от тази в САЩ

Уличен протест на опозиционни поддръжници в Тирана.

© Associated Press

Уличен протест на опозиционни поддръжници в Тирана.Има държава в Европа, чието отношение към оръжията води до повече трагични резултати, отколкото в САЩ, пише Politico.


Държавата е Албания, страна кандидат за членство в Европейския съюз, която преди по-малко от десетилетие беше на прага на гражданска война, след като заради финансова пирамида половината брутен вътрешен продукт на страната внезапно изчезна. Протестите отстъпиха на уличните боеве и грабежи, а първите обекти на плячкосване се оказаха щедрите оръжейни складове на Албания.


Не е възможно да се направи точно изчисление колко и какви оръжия са били разграбени в тези месеци на беззаконие, но според данни на правителството те може би са половин милион. Други източници посочват, че броят е два пъти по-висок. Автоматите "Калашников" на улиците на северозападния албански град Шкодра са се продавали за 5 долара през тези години, разказват очевидци.
Поне 210 000 се намират в ръцете на нация от по-малко от 3 милиона души. 5.8 убийства с огнестрелни оръжия се падат на 100 000 души в Албания, изчислява Вашингтонският университет. Според същата статистика Съединените щати се намират в далеч по-добра ситуация в черната класация - там заради стрелба умират 3.5 души на всеки 100 000.


Освен това в бившите югославски съседи на Югославия, където оръжията също са на почит, смъртността, причинена от тях, е значително по-ниска.


В същото време в очите на Брюксел проблемът с оръжията на албанците не е най-обезпокояващият. Той е изместен от спешната необходимост Тирана да се пребори с организираната престъпност и корупцията. Именно тяхното широко присъствие във всички нива на властта кара албанците да се чувстват сигурни единствено ако разполагат със средства за самозащита и... саморазправа.


"Разбира се, не мога да обвинявам хората. Как може нормален гражданин да има доверие в полицията и съдебната власт? Как можеш да ги убедиш, че нямат нужда от оръжие?, коментира бившият зам.-министър на вътрешните работи на Албания Гент Страцимири.


Нищо не илюстрира по-добре ограничената власт на албанското правоприлагане от ситуацията в планинското селце Лазарат. След финансовата катастрофа през 1997 г. неговите жители бързо установяват кое може да се превърне в особено печеливш бизнес: започват усърдно да засаждат стотици акри с марихуана. В най-успешните си времена Лазарат произвежда по 900 тона марихуана на година на стойност 6.1 млрд. долара. През 1999 г. брутният вътрешен продукт на Албания е бил едва 3.4 млрд. долара.


За да опазят инвестицията си, местните жители се въоръжават до зъби. И благодарение на това, успяват - опитите за полицейски акции в селото се предотвратяват с картечен огън. През юни, 2014 г, същия месец, когато Албания беше обявена за страна кандидат на ЕС, 800 полицаи обсаждат селото. Жителите им отговарят със снаряди и гранатомети.


Докато богатите и овластените в страната употребяват оръжията си, защото знаят, че няма да има последствия, обикновените граждани прибягват до тях именно защото не очакват да получат справедливост по друг начин.


Докато Албания е била провинция на Османската империя до 1912 г., за установяване на законност и ред на територията ѝ Константинопол не е полагал особени усилия. За да компенсират това, местните общности създават свои собствени закони, известни като Канун. При отсъствието на по-силно държавно присъствие, което да поддържа мира, хората разчитали на принципите на честта, за да поддържат обществения ред. Един от най-известните елементи на този ред са кръвните вражди, известни като Gjakmarrja, които посочват при кои обстоятелства трябва да бъде извършено убийство, за да се запази честта на семейството.


През 1911 г. New York Times пише, че "стрелбата е почти единственото забавление за младите мъже и жени в Албания. Както момчетата, така и момичетата, се учат да стрелят, когато са на 12 години. Хората използват пушките си през деня и спят с тях през нощта".


По времето на комунистическото управление след края на Втората световна война, както оръжията, така и спазването на Кануна, са стриктно забранени. Когато режимът се разпада обаче, и двете неща отново се утвърждават в албанското общество. Докато правосъдието става все по-корумпирано, хората, търсейки сигурност, вземат правосъедието отново в свои ръце.


Според данни на ООН убийствата в Албания отбелязват особено висок ръст през 2010 г. и остават чести от тогава. Според наблюдатели обаче причината не е в това, че албанците притежават много оръжия, а сериозното икономическо сътресение от 2008 г., когато албанските компании изведнъж се оказват с ограничен достъп до кредитиране, безработицата скача, а държавните приходи от данъци - намаляват.През този период мнозина търсят финансова помощ на черния пазар за кредити, чиито начини за събиране на дългове "са често по-малко цивилизовани", пише Politico. Проблемът се усложнява от факта, че много от заемодателите сами заемат пари, за да предлагат нелегални кредити.


Много от убийствата са извършени от собствениците на бизнес и сериозно имущество - онези, които имат какво да загубят.


И именно през тези дни Албания получава статута си на държава член на ЕС. И най-оптимистичните наблюдатели не очакват тя да влезе в Европейския зъюз преди 2020 г. Но дори и да не успее да реши проблема си с оръжията до тогава, тя ще намери добра компания и измежду държавите членки. Убийствата, извършени с огнестрелни оръжия в някои балтийски държави, например Естония и Литва, са много по-чести, отколкото във всяка друга държава членка - съответно 5 и 6.9 души на 100 000 от населението са загинали по този начин през 2011 г.


Оригиналният текст е публикуван на уебсайта на Politico.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Проблемът ще дойде, когато Ислямска държава си смени адресът и седалището и стане Албания.
  Дано никога да не стане де.
  Но вече нищо не е сигурно в този луд луд свят, както се казваше в един филм...

 2. 2 Профил на Korkma!
  Korkma!
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Културни особености... Балкани... Бивша Османска Империя... Бивш Соц. Лагер... Мачо култура. Повече няма какво да се коментира.

 3. 3 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Не видяхме нищо за "кануна", т. нар. кръвно отмъщение..Албания също е на първо с място по брой мерцедеси на глава от населението и....на всеки ок. 15 год. Албания удвоява населението си....

 4. 4 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Извинявам се, пишете за кануна

 5. 5 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  На Балканите е така.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1145 Неутрално
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 480 Разстроено

  Много интересна статия, благодаря. Какво проблемно минало има тази държавица. Горките хора. Надявам се някога да блесне и да намери време да се развие като държава.

 9. 9 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 983 Любопитно

  То, щото в Бългрия няма убийства с огнестрелно оръжие...
  Стабилни сме...!!!

  Форумът е в будна кома...
 10. 10 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  [quote#7:"marsena"]Напоследък се забелязва някакъв проблем с минусите- нелогични, но пък многобройни. Дневник, дали е технически проблемът или е някаква намеса? [/quote]
  Вчера се опитах да задам същия въпрос и ме изтриха, че не съм по темата. До преди малко преобладаваха плюсовете. Някой позитаТовец от киберотрядите на Кремъл е хакнал системата за оценяване на Дневник и демонстрира, че може да прави каквото си иска с нея.

 11. 11 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ghost":

  Честотата е 1.5 на 100000 в България. Наполовина в сравнение Сащ и 1/4 сравнение с русия.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Заглавието е по-точно от първи параграф: Албания е по-скоро място, отколкото държава.

 14. 14 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#10] от "Blood Red Skies":

  Споко, и на мен ми се случи същото миналата седмица.

 15. 15 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 380 Неутрално

  "Именно тяхното широко присъствие във всички нива на властта кара албанците да се чувстват сигурни единствено ако разполагат със средства за самозащита и... саморазправа."
  Албанците разполагат с оръжия, за да се борят с организираната престъпност, а ние като овце се подлагаме на заколение вече 25 години, защото нямаме оръжие. Тук оръжие имат само бандитите и мафиотите. Явно това беше замисълът, да ни държат в подчинение с помощта на организираните бандити. Има и друга разлика, албанците са люти като арнаутски чушки, а ние сме миролюбив народ.

 16. 16 Профил на february
  february
  Рейтинг: 367 Неутрално

  @Дневник,така и така,някой от екипа ви се е постарал да преведе тази статия,толкова ли е трудно в едно каре да предложите повече контекст,като дадете инфо не само за споменатите балтийски държави,но и за България,а и не само.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на february
  february
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Ха,преди да постна коментара си,статията имаше 858 прочитания.Минута по-късно получих първия минус.Прочитанията все още са 858.

 19. 19 Профил на february
  february
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Ха,преди да постна коментара си,статията имаше 858 прочитания.Минута по-късно получих първия минус.Прочитанията все още са 858.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 983 Любопитно

  До коментар [#11] от "Туриста":

  Издребняваш...
  Плюсът ти е от мен.

  Форумът е в будна кома...
 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  Енвер Ходжа намерил начин да се справи с кръвното отмъщение. Хванали един престъпник, събрали хората да гледат, сложили го в ковчега и го заровили жив. Кръвното отмъщение спряло. Енвер изкоренил и религиозния фундаментализъм. Албания е светска държава и там не се делят на религии. За разлика от албанците в Македониа, където е страшно. Албания е и най-бързо развиващата се икономика в Европа. В някои отношения са 10 години след нас, но в други ни изпреварват с 20 години. А законодателство май наистина няма. Но традиции си имат и те поддържат реда.

 23. 23 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#7:"marsena"]Напоследък се забелязва някакъв проблем с минусите- нелогични, но пък многобройни. Дневник, дали е технически проблемът или е някаква намеса? [/quote]

  През почивните дни и празниците има недостиг на персонал владеещ български език в НПО фондациите и затова се получават тези аномалии! През останалите дни всичко е ОК!

  До коментар [#7] от "marsena":

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 24. 24 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#11] от "Туриста":

  "Честотата е 1.5 на 100000 в България. Наполовина в сравнение Сащ и 1/4 сравнение с русия."

  Не мога да си обясня минусите под вашето изказване. Минус означава, че някой не е съгласен с или не му харесва това, което някой е писал.
  Та се питам - тези с минусите не са съгласни с фактите или фактите не им харесват?

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#10] от "Blood Red Skies":

  "Някой позитаТовец от киберотрядите на Кремъл е хакнал системата за оценяване на Дневник и демонстрира, че може да прави каквото си иска с нея."

  Прочетох ей това отгоре, пък прескочих към статията за ханъмата, свалила Су-то. Там пиперливи коментари по адрес на Кремъл - бол, пък минусов порой - йок.Що така?

 27. 27 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3130 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]И именно през тези дни Албания получава статута си на държава член на ЕС[/quote]
  "Дневник", може би държава асоцииран член?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 28. 28 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 418 Неутрално

  НЕ Албания, а Швейцария!

 29. 29 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3130 Весело

  Минусчо, ти си велик!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 30. 30 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ами,гоним я Албания.И тук много се стреля,че и убива.

  Tony
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  А уж имат общ произход с европейските народи.Абе то и ние имаме,ама не се държим много ,като такива.

 32. 32 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Тея са много луди албанците. Имат уникални данни да правят туризъм не по-лош от черногорците и хърватите, но хотелите и пътищата са им много зле. Населението също е леко враждебно към туристи.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  А минусите валят ли ,валят.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 675 Весело

  К'во е това село с два пъти по-големи приходи от наркотици, отколкото БВП на държавата - то си е същинско Елдорадо...

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 36. 36 Профил на DARK CHEST OF WONDERS
  DARK CHEST OF WONDERS
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Автоматите "Калашников" на улиците на северозападния албански град Шкодра са се продавали за 5 долара през тези години, разказват очевидци."

  Така е. Мой приятел с транспортна фирма точно тогава возеше хуманитарна помощ до Шкодра. Шофьорите му разправяха, че за един "Макаров" давали снайперистка карабина "Драгунов" плюс един "Калашников" бакшиш.

  It`s time to cut the rope!
 37. 37 Профил на DARK CHEST OF WONDERS
  DARK CHEST OF WONDERS
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нормално било на здрачаване или в мъгливо време на тир-паркингите да изтрещи откос от цял пълнител на "Калашников". Шофьорите изскачали от кабините, а албенеца им викал "Шшшш!" и се ослушвал. Прелет на патици и гъски. Ако тупне някоя, джепане много.

  It`s time to cut the rope!
 38. 38 Профил на DARK CHEST OF WONDERS
  DARK CHEST OF WONDERS
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "За да опазят инвестицията си, местните жители се въоръжават до зъби. И благодарение на това, успяват – опитите за полицейски акции в селото се предотвратяват с картечен огън. През юни, 2014 г, същия месец, когато Албания беше обявена за страна кандидат на ЕС, 800 полицаи обсаждат селото. Жителите им отговарят със снаряди и гранатомети.

  Ами само "албанска" звезда липсва на байряка на ЕС.

  It`s time to cut the rope!
 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4251 Любопитно

  "Докато Албания е била провинция на Османската империя до 1912 г., за установяване на законност и ред на територията ѝ Константинопол не е полагал особени усилия."

  Всъщност докато Албания е била османска провинция местните велможи (или там както се казват) са създавали страшно много главоболия и проблеми на властите в Константинопол.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Хм, Косово да влизало в ЕС, Турция, Албания. Тоя ЕС започва да изглежда все по-мюсулмански. Интересно ми е, след като беше замислен някога като християнски съюз, на не изостанали европейски държави, напоследък в какво си мислят да го превърнат ? И не ми се вярва това да е желанието на нормалните европейци. По ми мирише на заповед Отгоре.
  Дали марионетните политици в Брюксел, ще го досъсипят заедно с цяла Европа и докъде ли са готови да стигнат в изпълнението на антиевропейските заповеди.

 42. 42 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#9:"Ghost"]То, щото в Бългрия няма убийства с огнестрелно оръжие...[/quote]
  Ами в сравнение със САЩ сме два пъти и половина по-добре по този показател. И постоянно се подобрява, като добър пример може да са повечето европейски държава в които показателя е до 10 пъти по-нисък от този в Албания и САЩ.

  Гледам много хорамрънкат тук за минуси и плюсове, та чак пропускат да коментират по статиите, което е дразнещ спам.
  Кой му е зор за тия глупави минуси ?!?

 43. 43 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1145 Весело

  За да опазят инвестицията си, местните жители се въоръжават до зъби. И благодарение на това, успяват – опитите за полицейски акции в селото се предотвратяват с картечен огън.
  ----
  Е това е! Самоуправление баце! Пуцай куме в албански вариянт! Истински неподправени балканци.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 44. 44 Профил на benedik
  benedik
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#8] от "choKo":

  Ти небери за тях гаиле, там народа си е добре, заплатите ср по голями от нашитр, нормалните хора живеят нормално, кво му дреме че мафията разчиства сметките, но в политиката нямат Пеевски, нянат Доган а се само албанци, и политолози, след като елеминираха.галфона Бериша

 45. 45 Профил на benedik
  benedik
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#13] от "V.Iliev":

  Те се народ и то горд,там религията е на последно място на първо е да си шшкиптаркадето и да е в света го нарича брат,страна сме ние, и така сами се наричаме никои не ни го е налагак, хора без самочувствие.

 46. 46 Профил на benedik
  benedik
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#39] от "Иво":

  Щото и при суптана са били силни, околу 20 везири са с албанско потекло, и 1 султан от маика албанка, апропо, в римската империя също е имало сенатори и полководци с албанско потекло включително един Папа

 47. 47 Профил на benedik
  benedik
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#41] от "Калата":

  Какви ги дрънкаш, ми че албания има точно толкова мюсилмани колку ибългария, там някаде 40% са мюсулманите, на 3 милиона души, е точно толку колну у нас се догсновци и местановци

 48. 48 Профил на extrasho
  extrasho
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Ехо, редактора! Какви акри, бе джанъм? Какъв Константинопол? В тоя текст на български акрите се превеждат като декари, а Константинопол е Цариград. И през 1997 имаше много финансови пирамиди в Албания, а не само една финансова пирамида.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 49. 49 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#45] от "benedik":

  Това не пречи на територията да липсва държавност. Мутрите са повече дори откокото в БГ.

 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4251 Любопитно

  До коментар [#46] от "benedik":

  Да, хубаво е да се знаят тези работи....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Добре си ги държеше Милошевич под контрол...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK