Много семейства в Европа са застрашени от бедност въпреки икономическия растеж

Много семейства в Европа са застрашени от бедност въпреки икономическия растеж

© Цветелина НиколаеваВъпреки завръщането към икономически растеж семейства на самотни родители и многодетни семейства с три или повече деца са изправени пред значителни трудности в цяла Европа. Това отчита в доклад, публикуван днес, Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound).


В някои страни над осем от всеки десет семейства на самотни родители са изложени на риск от бедност или социално изключване. Има и големи различия между държавите членки, в някои страни е значително по-вероятно маломерните семейства да имат затруднения за прехраната си, отколкото в други. Това са основните изводи в доклада на тема "Семействата в икономическата криза: промени в политическите мерки на ЕС", изготвен на основата на изследване на положението на семействата в Европа след икономическата криза и задълбочен анализ на политиките на 10 държави членки.


В доклада се подчертава, че има 4.8 милиона повече граждани на ЕС, живеещи в бедност, отколкото през 2008 г., със семейства, изправени пред особени трудности. Самотните родители и многодетните семейства са повече изложени на риск от бедност или от социално изключване. Но има голяма разлика между държавите членки, което се дължи отчасти на различни на национално ниво политики, както и на цялостните икономически резултати.
Големи различия се констатират между северните страни и новите държави - членки на ЕС.


Например през 2012 г. едно голямо българско семейство е било над 13 пъти по-застрашено да не може да свърже двата края, отколкото голямо финландско семейство.


Докладът отчита намаляване на всеобща подкрепа, което може да създаде нови групи от семейства в неравностойно положение, които преди кризата са имали достъп до универсални мерки за подпомагане. За да се подпомогнат борещите се фамилии, е нужна комбинация от достатъчно универсална подкрепа и средства за имуществено подпомагане.


В доклада се отбелязва още, че промените в семейните политики от 2010 г. насам са до голяма степен резултат на спорни въпроси и на затрудненията да се уравновесят нарастващите нужди на семействата с изискванията за намаляване на държавните разходи, както и с необходимостта от справедливо разпределение на ограничените ресурси.


Това означава, че за семейните политики често липсва последователна и цялостна политическа рамка и те все повече се развиват в отговор на конкретни извънредни ситуации и политически ходове, а не като координирани структурни реформи.


Ефективността на целенасочени мерки, насочени към семействата,  често се ограничава от тясната дефиниция на това какво представлява едно семейство или семейство с един родител, без да се вземат предвид промените в състава на семействата, като "смесени" семейства след развод или повторен брак. Резултатът от това е, че семействата са загубили жизненоважна подкрепа в някои държави членки.


Накрая докладът подчертава, че наличието на работа не е единственият отговор за семействата в риск от бедност. Мерки като допълнителна подкрепа за децата или субсидиран обществен транспорт могат да имат голям положителен ефект и да подпомогне борбата със социалното изключване. По-специално, осигуряване на адекватни, висококачествени грижи за децата, които не са икономически непосилни, биха били основен фактор в борбата с бедността и социалното изключване и биха подобрили качеството на живот на семействата в цяла Европа.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  Много семейства в Европа са застрашени от бедност, въпреки икономическия растеж
  ____________
  Европейската Корпокрация/ЕК все по-упорито настоява да се дава мило и драго за да се хрантутят изключваните социално , чиновниците и разбира се акционерите в европейските картели и монополи ! За мнозинството европеидни граждани на никой не му пука в ЕК!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  И на фона на тази ситуация ще хрантутим пришълците от Близкия изток и Северна Африка?

 3. 3 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Канцелът знае ли? Нали призова да приемем всички и че "ще се справим"?

 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  "... семейства на самотни родители и многодетни семейства с три или повече деца са изправени пред значителни трудности в цяла Европа..."И защо никой не пише, че тези семейства 90% са семействата на имигранти? Знае се за една практика в Ю.К.- полигамно семейство. Съпругът се "събира"- т.е. вика и представя 1вата си съпруга + деца. За тях получава помощи. След това вика втората, третата си съпруга + децата им. Тези втора и трета съпруга се водят самотни родители, защото ЕС забранява полигамията.Те също получават на това правно основание- като самотни родители- помощи. И така лека полека се източва социалната система.Според мен, в материала изобщо НЕ СТАВА ВЪПРОС за самотните родители от коренното население на държавите от ЕС, защото обичайно те имат по 1 до макс. 2 деца...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  "...Например през 2012 г. едно голямо българско семейство е било над 13 пъти по-застрашено да не може да свърже двата края, отколкото голямо финландско семейство..." Българско или циганско? Не познавам българи с повече от 2 деца...Дайте примери, иначе оставам 100% убедена, че става въпрос именно за циганските семейства...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  Единственото решение на тези проблеми е безусловния базов доход - необходимата социална революция, за да не се стига до въоръжена такава. В България той ще бъде приложен от Съюза за директна демокрация.

 7. 7 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Този, малък "европейски гражданин" на снимката не е европейски проблем, а наш български. Ние не си подреждаме къщичката, така че няма защо да обвиняваме Меркел, Оланд и други подобни. Хората, които крадат парите за социални, образователни и други интеграционни програми са българи, не са дошли от Западна Европа.
  Нашите майки и бащи имат пенсия от по 100 долара, не защото Меркел е опразнила ДОО фондовете. Не на запад преизбират кметове, които доказано са си купили БМВ за 150 000 лева с обществени пари, тук ги преизбираме.
  Не на Запад съдиите след като ги хванат, че бъркат в меда започват да свалят правителство, вместо да влязат в затвора, а тук.
  Така че нищо не ни е виновна Европа.

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 8. 8 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Пич, на мнозиството Европейски граждани въобще не им пука за бюрократите в Брюксел. Те дори не знаят дали имат еврокомисари от техните си държави.

  Сега сериозно. Преди няколко седмици в "Дневник" имаше статия за стратегия за справяне с демографската криза чрез насърчаване на раждаемостта в милата ни Татковина, приета от правителството. Точките представени в тази стратегия не бяха нищо повече от общи алабализми с познати лозунги от близкото ни минало, написани напълно в духа на "наръчник за политкомисари". Нещо подобно е и с тази статия - общи констатции, с препоръки за некви финансови стимули касаещи семейства в неравностойно социално положение. Да не забравяме приказката за рибката - Дай на някой една рибка и ще има храна за един ден, научи го да лови рибки и ще има храна за цял живот.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#8:"tsyrvulan"]Дай на някой една рибка и ще има храна за един ден, научи го да лови рибки и ще има храна за цял живот.[/quote] Някои се учим да ловим рибки цял живот, за да осигурим сносен стандарт за семействата си, а друг НЕ ИСКА- не че не може!- да се научи да лови риба и после реве колко е беден, гладен и как държавата е длъжна да го храни и пои! Не съм съгласна на такава "солидарност" - да не говорим, че ВСИЧКИ политически партии в България ИМАТ младежки организации!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Най- мотивиращи са безработните младежи- членове и симпатизанти на атака, които заплашват, че ще пратят в Белене и физически ще унищожат всеки, който не е с атака...Много ме мотивират да призова всички работещи да откажем да ги хрантутим...Не може едни с данъците си да изхранваме част от обществото, а после същата тази част нагло да ни крещи в лицето, че ще ни убие, ако не симпатизираме на атака и че атака ще повдига "въоръжена революция"! Ако атака си въобразява, че точно това ще се случи- тогава- да излезем едновременно всички, плащащи данъци и едновременно ДА ОТКАЖЕМ ДА БЪДЕМ СОЛИДАРНИ И ДА ИЗХРАНВАМЕ с данъците си бъдещи престъпници и масови убийци!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  [quote#8:"tsyrvulan"]Дай на някой една рибка и ще има храна за един ден, научи го да лови рибки и ще има храна за цял живот. [/quote]
  При положение ,че доставянето на безплатни стоки за семейства в Европа са застрашени от бедност е бизнес за милиарди , това няма как да се случи !
  Схемата е много проста ЕК разпределя благините се взимат от мнозинството европейци по следния начин.
  1.Друсаме европейците за данъци.Помагат и филантропи.
  2.Даваме парата на приятелски корпорации с щедри лобисти към индустриалците производители !
  3.Бедните са доволни защото безплатния обяд все някой го плаща!

  И така винаги някой друг държи въдицата и плувката.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8849 Неутрално

  Ще стискат зъби.Сега приоритет са африканците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK