Юнкер обяви разделянето на България и Румъния като все по-възможно

Жан-Клод Юнкер

© Reuters

Жан-Клод ЮнкерАко Румъния продължава да бележи прогрес, по-сериозен от този на нашите български приятели процесът на мониторинг ще върви към своя край", каза днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел, след среща днес с румънският премиер Дачиан Чолош. От видеото на речта му, пуснато на сайта на ЕК, става ясно, че според Юнкер наблюдението над Румъния може да бъде снето в рамките на мандата на тази комисия, който приключва през 2019 година. "Няма тясна интимна връзка между това, което наричам рамката на България и рамката на Румъния", казва още председателят на ЕК.


Чолош от своя страна настоя Европейската комисия да прекрати наблюдението на борбата с корупцията и съдебните реформи, тъй като страната е изпълнила целите на Механизма за сътрудничество и проверка. Той допълни, че механизмът се е изчерпал, съобщи сайтът clubZ.


Механизмът за сътрудничество и проверка бе създаден през 2007 г. при влизането на България и Румъния в ЕС. Целта му бе да улесни съдебните реформи и борбата с корупцията и организираната престъпност, като едновременно с това гарантира нормалното функциониране на европейските политики и институции. Той ще се прилага, докато показателите му не бъдат изпълнени задоволително, е позицията на комисията.
"С чудат Люксембургски хумор и лека гавра с България, настъпи моментът, от който вече пет години се страхуваме. Границата на същинска Европа става Дунав, поради безотговорното отношение на днешното правителство към съдебната реформа. И поради престъпното отстъпление пред Пеевски, Първанов и Цацаров на 9 декември 2015 години, коментира информацията лидерът на ДСБ Радан Кънев.


В края на януари бившият министър на правосъдието Христо Иванов обяви, че е изпитал срам и искрена завист към последния мониторингов доклад от Европейската комисия за Румъния. "За разлика от доклада за съседите, в който има моменти на възторг, нашият е с равен и административен тон", обясни Иванов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK