И България може да получи финансова помощ от ЕС при криза, каза Кристалина Георгиева

И България може да получи финансова помощ от ЕС при криза, каза Кристалина Георгиева

© Юлия ЛазароваЕвропейската комисия прави преглед на изпълнението на програмите си перо по перо и пренасова средства към области, в които нуждите са най-належащи, каквато е бежанската криза, каза в интервю за БНР Кристалина Георгиева, вицепрезидент на ЕК и финансов еврокомисар.


"Нямам съмнение че до края на тази година ще се наложи да преразглеждаме бюджета, като намираме пари за приоритети в програми, където използването на предвидените средства е по-бавно", каза Георгиева.


Миналата година по думите й за първи път са усвоени над 90 на сто от планираните разходи именно благодарение на този подход - като постоянно са преоценявани и пренасочвани пари "от бавно към бързо изпълнение".
През седмицата ЕС обеща спешна финансова помощ на Гърция в случай, че изпадне в хуманитарна криза и не успее да подслони хилядите мигранти, блокирани на нейна територия. За първи път се предприема скоростно финансиране на държави-членки по подобие на фондовете за хуманитарна помощ за бедстващи страни от Третия свят.


Общата сума, поискана от Гърция е 500 млн. евро, но според разчетите, съобщени от Брюксел, е предвидена помощ 700 млн. евро за три години, като за тази година ще се похарчат 300 млн.


"300 млн. е значителна сума, а дали ще стигнат, ще покаже опитът", каза Георгиева. През втората половина на годината може да се направи преоценка и ако се наложи, да се разгледат нуждите. Но това ще стане наравно с другите приоритети, като работни места, дигиталния пазар. Бежанската  вълна все още не е първостепеннен проблем - "Все още имаме задача да направим Европа икономически по-силна", подчерта еврокомисарят.


"С новия инструмент ние можем веднага, в рамките на 24 часа, така, както помагаме при хуманитарни кризи, извън ЕС, да помагаме при хуманитарни кризи в Европейския съюз", обясни Кристалина Георгиева.


На въпрос дали България може да получи средства по този механизъм, тя отговори: "Всяка страна, която има нужда от спешно финансиране, може да получи пари от този нов инструмент. Аз много се надявам, че на България няма да й се наложи. Ако й се наложи – да, разбира се, тя може да има достъп до това финансиране".


Пари от кохезионния фонд на ЕС, по който средства получава и България, няма да бъдат пренасочвани за решаването на хуманитарни кризи, каза още Кристалина Георгиева. Правилото е да се пренасочват средства само в рамките на всяка отделна програма

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK