Европарламентът е финансирал с 600 000 евро неонацистко сдружение

Европарламентът е финансирал с 600 000 евро неонацистко сдружение

© Скрийншот от https://alliance-for-peace-and-freedom.com/Европейският парламент е финансирал общо с 600 000 евро крайнодясна партия, чиито членове са неонацисти и бивши участници в терористични организации, пише шведското списание "Експо".


Става въпрос за Алиансът за мир и свобода – обединение на няколко европейски национални партии, която според "Експо" включва европейски нацисти, фашисти и отричащи холокоста. Самата партия твърди, че е против ислямизацията на Европа и "ционистката агресия" и се противопоставя на санкциите срещу Сирия и Русия, освен това поддържа добри връзки с властите в Беларус.


Алиансът и членовете му
Председател на алианса е Роберто Фиоре – осъден за тероризъм и свързан с италианската фашистка групировка NAR (Nuclei Armati Rivoluzionari) според медията. В края на 70-те и 80-те NAR е извършила няколко терористични нападения, а двама нейни членове са осъдени за взрива на жп гарата в Болоня, който уби над 80 души. Според базата данни на Станфордския университет NAR е била една от "най-големите и агресивни десни терористични организации" в Италия по това време.


След тази атака Фиоре е напуснал Италия и е прекарал следващите 20 години във Великобритания, макар че е бил осъден задочно на 9 години затвор за организиране на въоръжена групировка и притежание на експлозиви. Върнал се е в родината едва след изтичането на давността на престъпленията, пише "Експо". Тогава е основал фашистката партия Forza Nuova, на която още е лидер. През 2008 г. Фиоре успява да стане евродепутат. Сега Forza Nuova не е представена в италианския парламент.


Генералният секретар на алианса е шведът Стефан Якобсон – бивш лидер на неонацистката "Партия на шведите" (Svenskarnas parti). Тя е съществувала между 2008 г. и 2015 г., когато се е разпаднала заради липса на членове. Едно от основните ѝ искания е било шведско гражданство да се дава само на индивиди със "западно генетично и културно наследство".


Член на алианса е и гръцката "Златна зора". През 2015 г. срещу нейни членове и лидера ѝ Никос Михалолиакос започна дело за създаване на организирана престъпна група, извършила поредица от нападения срещу гърци и имигранти – сред убитите бяха местният рапър с леви убеждения Павлос Фисас и пакистанецът Лукман Шахзад през 2013 г.


Германската неонацистка Националдемократическа партия (Nationaldemokratische Partei Deutschlands – NPD) също е част от алианса. В момента Федералният конституционен съд в Германия разглежда иск за забраната на партията. Делото бе започнато от Бундестага с мотива, че NPD заплашва демократичния ред в страната.


Алиансът, обединяващ тези организации, твърди, че "богатото етническо и културно разнообразие на човешкия род" трябва да бъде опазено от "хомогенизиращите тенденции" на глобализма, политическите догми и технологиите.


"В Европа преминахме от старите несправедливости на дискриминацията, расизма и презрението към малцинствата в огледални дискриминация, расизъм и презрение към местното мнозинство", пише в сайта на Алианса.


Защитаваме мира и сме против опитите за създаване на ненужна враждебност спрямо "източната част от европейската цивилизация", пише в сайта ѝ.


Финансирането


През януари алиансът е получил 400 000 евро като грант, предназначен за европейска политическа партия от ЕП, а свързаната с него германска организация Europa Terra Nostra е получила 197 625 евро от ЕП под формата на грант за политическа фондация, показват документите на европарламента.


Сред условията за получаване на грантове е бенефициентите да спазват принципите за свобода, демокрация, зачитане на човешките права и основните свободи и върховенството на закона.


Европейските партии, които обединяват различни национални политически сили, дори да не са влезли в ЕП, могат да получат европейски пари, при условие че са представени в поне една четвърт от страните членки или ако депутати от членуващи в тях партии присъстват в ЕП, в националните или регионални парламенти (алиансът има четирима евродепутати).


Списание "Експо"


Списанието излиза четири пъти годишно и съдържа предимно разследвания на националистически, расистки, антидемократични, антисемитски и крайнодесни движения и партии. Зад него стои фондация "Експо", основана през 1995 г. с цел да се бори с подобни организации.


Сред създателите ѝ е шведският журналист Стиг Ларшон, който стана световноизвестен с романите си от поредицата "Милениум" - "Мъжете, които мразеха жените", "Момичето, което си играеше с огъня" и "Взривената въздушна кула".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK