В България стабилно расте употребата на екстази, сочи доклад на ЕС

В България стабилно расте употребата на екстази, сочи доклад на ЕС

© ReutersНаркотикът екстази се завръща в Европа, вече се употребява извън обичайната си ниша (дискотеки) и обхваща нови младежи. България е една от страните в ЕС, където тази тенденция е трайна и отчетлива през последните години. Ако през 2005 г. метамфетамини са ползвали 1% от българите на възраст 15-34 години, то през 2012 г. (последната с официални данни) този дял се е увеличил до 3%.


Това сочи годишният доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите. Ако това темпо се е запазило, то през миналата година един от всеки 20 би трябвало да е ползвал субстанцията, известна още като MDMA.


Приблизително 32 000 пациенти, постъпили на специализирано лечение за употреба на наркотици в Европа през 2014 г., са посочили амфетамините/метамфетамините като техен основен наркотик. От тези пациенти около 13 000 души са постъпили на лечение за първи път. Лицата, които употребяват амфетамин като основен наркотик, са значителен дял от постъпилите за първи път на лечение в България, Германия, Латвия, Унгария, Полша и Финландия.
Общите данни за Европа показват, че постъпилите за лечение споделят, че преди да изпаднат в криза, са приемали екстази средно по 4 дни в седмицата, като всеки четвърти е стигнал до всекидневна употреба. Първото посягане към тази дрога е станало на 19 години, а от лечение са се нуждаели, когато са стигнали 30 години. Тревожни са данните, че 57% от лекуващите се вече са минали през подобна процедура и са отново са се върнали към амфетамините.


Канабисът остава най-масовият наркотик - през миналата година е регистрирано, че марихуана са ползвали 16.6 милиона души на възраст 15-34 години, т.е. повече от 13% от тази група.


От агенцията смятат, че екстази е ползван от 2.1 милиона млади европейци. Но MDMA привлича вниманието с това, че е обърнал тенденцията употребата му да намалява от средата на миналото десетилетие насам.


Джейн Маунтини, която ръководи анализа на тенденциите в базирания в Лисабон център, казва, че "Европа преживява ренесанс на използването на екстази, като днес на разположение са по-силни от обичайното таблетки и прахове". MDMA вече се употребява и в барове и по домашни партита и е станал най-популярната дрога за пазаруване в darknet - частта от световното интернет пространство, до която не се достига през масово използваните браузъри.


Агенцията прави профили и на големи европейски градове, което показва, че бум в употребата на екстази има в Холандия (Амстердам) и Белгия (Антверпен). Ако през 2012 г. в Холандия са били заловени 2.4 милиона таблетки, то две години по-късно техният брой е скочил на 5.5 милиона. Освен заловеното от полицията статистиката отчита и повече смъртни случаи, свързани с екстази. За целта е използван и анализ на отходните води на големи градове, където е засечено повишено съдържание на MDMA.


Това води към няколко версии - увеличена употреба; запазено ниво на употреба, но на таблетки с по-висока концентрация; изместване на производството към Централна и Западна Европа. България е сред страните, докладвали разбиване на повече лаборатории за екстази, а зачестяват данните за изместване на производството към Чехия, Холандия и Белгия.


Кой използва дрога


Според оценките повече от 88 млн. възрастни, или малко повече от една четвърт от населението на Европейския съюз на възраст между 15 и 64 години, са опитвали незаконни наркотици някога през живота си. Броят на мъжете, които съобщават за употреба на наркотици (54.3 млн. души), е по-голям от броя на жените (34.8 млн.). Най-често употребяваният наркотик е канабисът (от 51.5 млн. мъже и 32.4 млн. жени), като много по-ниски са оценките за употребата някога през живота на кокаин (11.9 млн. мъже и 5.3 млн. жени), MDMA (9.1 млн. мъже и 3.9 млн. жени) и амфетамини (8.3 млн. мъже и 3.8 млн. жени). Налице са значителни различия по отношение на равнищата на употреба на наркотици някога през живота в отделните държави, които варират от около четири от всеки десет възрастни в Дания и Италия до по-малко от една десета в България, Малта, Румъния, Унгария и Турция.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 740 Весело

  гарантирано от МВР, приходите също растат!

  седеньето го зголемува задникот
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  Мдааа,кой проправи пътят му тук?

 3. 3 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Ми нищо изненадващо с корумпирано МВР и изобилие от тъпанари, възпитани и отгледани от едни други тъпанари, които да употербяват наркотици. Впрочем и корупцията е следствие от изобилието от тъпанари.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 4. 4 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  ...България е сред страните, докладвали разбиване на повече лаборатории за екстази...

  ......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 5. 5 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1398 Весело

  Турете им етикет за качество : Произведено във България.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 6. 6 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 980 Неутрално

  [quote#2:"xmm"]Мдааа,кой проправи пътят му тук?[/quote]

  Това е интересна история и отгворът разбира се е БКП/ДС с каналите си от едно време, когато хем громяха вражеския Запад, към когото изнасяха наркотиците, хем получаваха валутка, щото великото народно стопанство нещо не му се получаваше, независимо какво твърдят склерозиралите идиоти, които цял живот са заспивали с Работническо дело и Първа и програма.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 7. 7 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  чалгарите почнали да ходят по техно партита (преразказвам), та нормално, увеличила се е употребата :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 0 Неутрално

  България, Германия, Латвия, Унгария, Полша и Финландия.

  На някой да му прави впечатление кои са страните и кое е общото между тях????
  Да, точно така, това страни, които са били под кърваво комунистическо робство, както и Финландия, която дели граница с Путинистан.

  След гореизложеното, заключението ми е следното, виновна е Рассия.

 9. 9 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#5] от "Танас":

  Нали?
  Buy Bulgarian! Be Patriot!

  Да разлая троловете!!
 10. 10 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Германия и Финландия са били под кърваво комунистическо робство :) ? Дрогари, тоз ви саботира отвътре :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 11. 11 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#8] от "EU defender":

  това е фалшив акаунт, с днешна регистрация. Пак започнаха номерата на Кутев.

  седеньето го зголемува задникот
 12. 12 Профил на spaceman
  spaceman
  Рейтинг: 233 Неутрално

  В България стабилно намалява употребата на мисленето. Всичко друго е просто (донякъде) любопитна статистика.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  ►▲▲
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#10:"forum_terrorist"]Германия и Финландия са били под кърваво комунистическо робство ? Дрогари, тоз ви саботира отвътре [/quote]
  Разбира се, нали Рассия владееше част от Германия, пипалата на русофилистицизма за дълбоко вкоренени у всички немци, които употребяват наркотици, ако не беше Рассия, щяха да са чисти.
  А относно Финландия, както казах те имат граница с Мужикистан, но нека не забравяме, че Финландия е била васал на кървавата рАЗийска имерия почти 1 век, финландците също са прихванали от русофилистицизма...

 14. 14 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#8] от "EU defender":

  употребата на МДМА няма нищо общо с рашистан или с комунизЪма ...

  в рашистан си имат проблеми, но с херцата, където работата вече отива към доста злобна епидемия ...

  it comes from inside, just listen ...
 15. 15 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#13] от "EU defender":

  Американците са зад наркопроизводството и наркоразпространението, те са и едни от най-големите потребители на наркотици.

  До 89 г. в СССР и България не знаеха какво е дрога, но демокрацията ни докара и това зло.

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  [quote#2:"xmm"]

  Мдааа,кой проправи пътят му тук? [/quote]
  Ама да не е Путин виновен?>

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  [quote#13:"EU defender"]А относно Финландия, както казах те имат граница с Мужикистан, но нека не забравяме, че Финландия е била васал на кървавата рАЗийска имерия почти 1 век, финландците също са прихванали от русофилистицизма... [/quote]
  Пак те тресе EUфорията! Расия и Финландия все още правят едни от най-качествените алкохоли които се филтрират през сребърни йони и брезови въглени , където има хубава водка и рибни мезета кой се друса с дизайнерски наркотици произведени и дистрибутори не знам от КОЙ ама от както е ТОЙ цените и потреблението се е качило няколко пъти!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Не е верно!

  Само от контрабандата, тази година имаме приходи от 2млрд.
  Стабилни сме, спираме бежанците...и най-добре никога да не правим повече избори, защото ще се наруши стабилността на държавата.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1813 Весело

  Клетият автор/преводач не прави разлика между амфетамини и метамфетамин. Това са два различни наркотика и не са взаимозаменяеми като наименование.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  Без държавно участие нищо не става !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 22. 22 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Интересно как точно разбраха,че се увеличава употребата на амфетамини.Наркодилърите ли им отчитат продажбите?Като гледам изнесеното в статията изводите се правят въз основа на броя хора,потърсили специализирано лечение.Само че може просто търсилите помощ да са се увеличили,а не броя на употребяващите.

 23. 23 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 801 Весело

  [quote#11:"Пипера е много лют"]това е фалшив акаунт[/quote]

  Обаче единствената разлика е в рейтинга.

  https://goo.gl/8NG90J
 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#13] от "EU defender":
  Интересно ми е какво ви накара да използвате чужд профил и да ръсите глупости от негово име?

 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#24:"mushashi"]Интересно ми е какво ви накара да използвате чужд профил и да ръсите глупости от негово име? [/quote]
  Общата омраза към Путлер и Рашистан, ясно ли е, комунде?????????

 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#25] от "EU defender":
  Ясно е,че сте простак и глупак.А комунде може да кажете на баща си.

 27. 27 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1521 Весело

  Аре бе .... бонбоните все едно са най-големия грях на тоя свят Аман от пенсионерски превземки, няма нищо толкова лошо в част от наркотиците, лошото е ако се злоупотребява, ама това важи за всичко, дори иза киселото мляко

  15.02.1989 - 07.02.2018
 28. 28 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Цеков, Кошлуков и Севлиевски сигурно са много горди от себе си

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 29. 29 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 568 Весело

  Важно е да е стабилно ! Стабилност да има !

 30. 30 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#24] от "mushashi":

  Тоз е от новото поколение, "умни" тролове - научили са се да крадат никове. Преди, докато ги учеше др. Кутев, бяха много прости, сега са взели някой консултант от ИТ сектора )

 31. 31 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 804 Весело

  Браво! В екстаз сме от тази новина

  Марс е изконна Американска територия!
 32. 32 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#30] от "gogo63":

  Виж колко хитро го прави.Уж се изказва срещу влиянието на Русия,но го прави толкова гротескно ,че компрометира имиджа на човекът,чийто ник използва.Или е психично болен човек или наистина някой му плаща да го прави.

 33. 33 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ... "отгледахме" ЗагубеноТО Поколение (un generation perdue "Nouveau" )... браво на нас, бъзльовците (и бърборковците)

  БРАВО!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 34. 34 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1189 Любопитно

  [quote#15:"faraon"]До 89 г. в СССР и България не знаеха какво е дрога[/quote]Напълно вярно.В суходолската болница лекуваха от хемороиди.

 35. 35 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#13:"EU defender"]А относно Финландия, както казах те имат граница с Мужикистан, но нека не забравяме, че Финландия е била васал на кървавата рАЗийска имерия почти 1 век, финландците също са прихванали от русофилистицизма... [/quote]

  а русифицистан, като са били васал на кримския каганат (чингизидите) 300 години, какво ли са прихванали???

  ... ами мноо ясно какво са прихванали - цивилизовали са ги принудително... с кръв и пот... че то, рушняко, инак няма как да го накараш да чете и пише... камо ли да отрезвее...

  хахахахахахахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4469 Неутрално

  Много притеснителна тенденция.

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4469 Неутрално

  До коментар [#1] от "Пипера е много лют":


  До коментар [#3] от "clint_eastwood":

  ++++++++++++++++++++++++
  Ченгетата у нас само имитират работа и "реват" за пари незаслужено!

 38. 38 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1039 Весело

  Днес или ни изкарват на първо място по нещо, или растем стабилно!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 39. 39 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#20] от "Хриси":

  клетият автор не знае разликата между амфетамин, метамфетамин и МДМА, там е проблемът

  едно е да шнориш амфети/кристъл мет или пико, съвсем друго е да гълташ екстъзи хапове

  it comes from inside, just listen ...
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на az_za_malko
  az_za_malko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#22] от "mushashi": "Интересно как точно разбраха,че се увеличава употребата на амфетамини."

  от махмурлука.

 42. 42 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#6] от "clint_eastwood":

  Още ВМРО са произвеждали морфин.

 43. 43 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Тия от тоя Европейски център за наркоманиите са набарали най-сладката службица. Няма шанс да ги закрият, освен ако на някой не ме светне, че откакто се е появил разум в хомо сапианса винаги е имало нужда тоя разум да се замаява с нещо от време на време, за да се освободи от ежедневните тежнения и си пофантазира, ако щете.
  От древни времена хората са измислили набарали цаката на ферментиралото грозде, после арабите (забележете!) ама преди Мохамед открили дестилацията му и се получило нещо по-силно. Оттатък океана местните също не изоставали назад с тютюна, коката и разни треволяци.
  Никога това не е било сериозен проблем да обществото. Коката до преди стотина години се е купувала свободно от аптеките. Също както морфина и опиума, ползвани основно като обезболяващи са съществували в домашните аптечки.
  С появата на фашизоидните идеи, че някои индивиди са отговорни за добруването за обществото като цяло и благото на всеки отделен член, се започват ограниченията и забраните и от там насетне става мазало.
  Отговорните обществени индивиди с едната ръка забраняват, с другата въртят контрабандата - сухият режим в Щатите.
  Обществото от своя страна почва да експериментира по метода проба-грешка-поука с нови замаяващи субстанции и броят на "грешките" расте главоломно.
  Ако пуснат тревата и коката в натуралния им вариант, хапчетата ще изчезнат или се сведат до минимум.
  Ако забранят тютюна и алкохола - употребата на странни замаяващи дроги ще се вдигне.


 44. 44 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#32] от "mushashi":

  В случая май е първото

 45. 45 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 747 Гневно

  Не съм смятал до скоро това за проблем - не изпитвам нужда от употреба на дрога . Времената се промениха - сега в класа на сина ми има дилър , всички съученици , учители и директора знаят , никой нищо не прави ! Майка разказа за опита си да се оплаче в полицията - стандартното замотаване в бюрократщина , намеци да не се занимава с "опасни" хора , защото бързо можели да научат адреса и кое е детето и , щели да започнат разследване и до 6 месеца да я уведомят ...
  Май не случайно скоро хванаха полицаи да пласират ?

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  "В България стабилно расте употребата на екстази, сочи доклад на ЕС"
  Расте, защото тези, които трябва да се борят с разпространение на наркотиците, си затварят очите. От години у нас няма борба с наркоразпространителите. Врднъж гледах филм за наркодилъри в Китай. Бяха ги изправили до стената и ги разстъреляха като кучета. Там със сигурност няма да смеят да си разиграват коня.

 48. 48 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  До коментар [#45] от "magnas":
  Вече не е "една жена каза", а "една майка каза".
  След като всички ученици и директора знаят, в класа на сина ти е, защо не кажеш кое е училището, за кой клас и как се казва дилъра?
  Тук си анонимен.
  Или това са параноични фантазии.

 49. 49 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  До коментар [#47] от "proza":
  Това са филми. В Китай консумацията е много повече отколкото в другите страни с по-меки наказания.
  Също и в арабските страни, където за минимални лични дози в някои страни наказанието е смърт.
  Там особено си падат по новите експерименти със замаяващи вещества от които изхода е неясен, но все още не са включени в забранителните списъци.

 50. 50 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 881 Любопитно

  До коментар [#47] от "proza":

  "Дневник" май са се ангажирали в маркетинга

 51. 51 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#27:"Бедният вилончелист"]Аман от пенсионерски превземки, няма нищо толкова лошо в част от наркотиците, лошото е ако се злоупотребява[/quote]

  честно, бро...ако ми паднеш ше ти организирам "предозиране" в бг-армията... и не само за тебе лично, а всики вас, лигльовците с Огромните "лични разноски и претенЗии"... а, пардон... пропуснах ПРАВАТА "ВИ"..................... хахахахахахахаха

  *аз от "виолончесисти" мноо разбирам... в "час" съм... пращан ги на мига с "миялното", намира се на гърба на Столовата, да мият баките додето се отлЮпи "професионалния мазол"... оня, "отглежданият" с години и торби "грешна пара", придобивана Незнайно Как......

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 52. 52 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Гневно

  ... базата на ЧФ АРФ - Крим винаги (и ПУТИНциално "завинаги" е била (конкуренты срочно ликвидирываными) и Е! най-големото дрога-депо за "развращаването" на (г)Ейропата... (Господ да "ги" Затрие! и тия и Ония )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 53. 53 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 515 Гневно

  ГРЕшНО: Най-разпространеният наркотик е никотина. И от него умират 1000х повече хора от всички останали взети заедни, вкл. и катастрофи и войни и убийства.

  Хайде да не се лъжем в очите защо пушим цигари (наркозависимост).

 54. 54 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 707 Весело

  [quote#16:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Ама да не е Путин виновен?[/quote]
  Ми дааа, че кой друг ?!

  Stupid people make me sick
 55. 55 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#47:"proza"]Расте, защото тези, които трябва да се борят с разпространение на наркотиците, си затварят очите. [/quote]
  Борбата започва от семейството, от ценностите, възпитанието, морала, образованието, културата, паметта и тем подобни думички отдавна изпразнени от съдържание за прогресивно затъпяващия българин.
  Актуални са чалгата, лесните пари , кича, простотията, беззаконието, неграмотноста ...
  В резултат мутрите са на власт - ФАКТ !
  България се топи и циганизира - ФАКТ !
  ....................................................................
  Понякога си мисля, дали пък това не са евроатлантическите ценности ?!

  Stupid people make me sick
 56. 56 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#13] от "EU defender":

  ей ..панцер витаминозно наркоманче

 57. 57 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#13] от "EU defender":

  холанддестче

 58. 58 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 458 Неутрално

  гейфилчтата захапаха

 59. 59 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#8] от "EU defender":

  пак си изкривен

 60. 60 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#15] от "faraon":

  Не си знаел ти.

 61. 61 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Това не е вярно ! У нас няма нито производители на дрога нито вносители, нито разпространители ! Последно и Златко Баретата се оказа набеден за такъв според нашето подобие на съд ! Явно някой ни топи . Бъчварова клеветят ни , вземи мерки и оправи статистиката !

 62. 62 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#2:"xmm"]Мдааа,кой проправи пътят му тук?[/quote]
  Как кой? Комунистите, естествено. Дето се вика - това сега ескстази ли е? Ехей, едно време какво екстази имаше...

 63. 63 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 999 Весело

  До коментар [#32] от "mushashi":

  с главата има проблеми момчето ,там е слаб

  гошо
 64. 64 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Много от наркотиците ил;и техните метаболити се изпикават. В момента има разработени технологии за анализ на отпадните води от каквото и да е населено място, в които може да се установи с голяма точност колко наркотици използва населението, че и от какъв вид. Не може да се установи, разбира се, кой точно ги ползува, но пък за това си има наблюдения и статистики къде какви видове зависимости преобладават. Та така.

  E PLVRIBVS VNVM
 65. 65 Профил на ige_koyo
  ige_koyo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#25] от "EU defender":

  Хахаха, ти си 'баси паляка, честно ! Типикъл ГЕРБър, дифендинг ма' асс!

 66. 66 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Е, тук също има стабилност, като в крадливите ни политици!

 67. 67 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#15] от "faraon":

  Да, ако си бяхме стояли под комунистическо тиранство, всичко щее да ни е наред, нали?Я виж в Северна Корея колко е хубаво и приятно, щастливо си живеят там.Ама ти що чиниш тук?Хващай пътя и бегом там.Само да не се объркаш да идеш на запад, като любимите ти дрОгари комунисти, на които децата им там учеха и учат, в зпадни банки си държат парите, нищо, че критикуват и плюят по лошата демокрация!!!

 68. 68 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 980 Неутрално

  [quote#55:"Хакуна Матата !"]Понякога си мисля, дали пък това не са евроатлантическите ценности ?! [/quote]

  Моля те, недей да мислиш твърде много - в имунизираната откъм евроатлантически ценности Русия има епидемия от СПИН (поне 1 млн. болни) и от употреба на хероин и по-ужасни неща като т. нар. "крокодил".

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 69. 69 Профил на Viva America
  Viva America
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Предполагам в статията става въпрос за метамфетамин, защото екстази от години не е сред предпочитаните наркотици.
  Другото е че те не се внасят, а се произвеждат в домашни условия, като това го прави предпочитан за производство и продажба. Съответно не липсват и ползватели.
  Хубавото е, че зависимоста е само психическа. Не е проблем да спреш да взимаш, но не е проблем и пак да си вземеш.
  Заляха ни с пико и уж махнаха хероина.
  По телевизията ми пускат в интервю сина на Пабло.
  Нали се сещате за паравана?
  А зад него си играем, ама публика няма.

 70. 70 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 282 Неутрално

  И кво от това? Екстазито на практика е безвреден наркотик. По-добре екстази, отколкото водка според мен.

 71. 71 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 482 Неутрално

  и контрабандата намалява, а

 72. 72 Профил на avalon2468
  avalon2468
  Рейтинг: 464 Неутрално

  света, такъв го познаваме, отдавна си отиде....толкова ли не разбирате бе хора и тия статистики са само, за да ориентират къде може

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK