В ЕС решават как да се променят правилата за оръжията

В ЕС решават как да се променят правилата за оръжията

© ReutersПравилата за придобиване и притежаване на огнестрелно оръжие на територията на Европейския съюз може да станат по-строги, ако днес това решение вземат министрите на вътрешните работи на страните членки, съобщи "Ройтерс". За да влязат те в сила трябва одобрението и на Европейския парламент.


Промяната идва въпреки съпротивата на държави като Чехия, твърдящи, че тя ще ощети колекционери, ловджии и работата на музеи, но няма да попречи нелегално оръжие, идващо основно от бивша Югославия, да попадне в ръцете на престъпници и терористи.


Водещ инициатор на новата регулация е Франция, където през миналата година имаше две кръвопролитни нападения от терористи в Париж. Европейската комисия първоначално предложи през ноември пълна забрана от цивилни лица на полуавтоматично оръжие с големи пълнители.
Инициативата бе в още по-строг вид, но в преговори правилата бяха смекчени, включително и относно дейността на музеи и стрелбища.


Промените засягат притежаването, съхраняването и транспортирането. За пръв път се въвеждат общоевропейски правила за маркиране и регистриране, както и за деактивираните оръжия (и онези от тях, които лесно би могло да бъдат превърнати в бойни), собствеността на колекционери, сигнални пистолети и оръжия за халосни патрони.


Чехия, където има поне 775 000 законно притежавани пушки и пистолети, както и балтийските републики, Словакия, Австрия, Финландия и Швейцария не бяха съгласни с много от предложенията. Само в Чехия, по думите на вътрешния министър Милан Хановец, ще трябва да бъдат обработени около 40 000 единици оръжие.


Спорове има и в другата посока - по повод определенията, засягащи онлайн продажбите, от Брюксел смятат, че размиването на предложените ограничения е толкова голямо, че те са изгубили смисъл.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK