ЕС даде на Полша 3 месеца да защити върховенството на закона

ЕС даде на Полша 3 месеца да защити върховенството на закона

© ReutersЕвропейската комисия призова Полша да приложи в следващите три месеца мерките за защита правомощията на Конституционния трибунал, като по този начин засили натиска над евроскептичното правителство във Варшава да спазва демократичните стандарти на съюза, съобщи "Ройтерс".


Полското външно министерство коментира, че искането от Брюксел е прибързано, защото в последна фаза е приемането на закон за трибунала, с който ще се отговори на претенциите на ЕС.


Решението идва след месеци на общо взето безплодни дипломатически усилия от победата на партията Закон и справедливост през октомври. В Брюксел са притеснени, че наложените промени в трибунала, който проверява дали законите в страната съответстват на конституцията, както и в полските обществени медии, може да дестабилизират взаимния контрол между институциите. Веднага след изборната победа новият парламент промени закона за избор на членове на трибунала и управляващите си посочиха свои съдии, а президентът отказа да извърши полагането на клетва от определените петима нови съдии от предходния парламент. Освен това Варшава промени от обикновено на квалифицирано мнозинството, с което съдиите могат да блокират закон.
Миналата седмица под натиска на САЩ и ЕС парламентът прие нов закон за трибунала, но това отговаря само на част от притесненията, изказани от Брюксел.


"Въпреки диалога, който търсим в полските власти от началото на тази година, Комисията смята, че основните въпроси, заплашващи върховенството на закона в Полша не са решени", каза Франс Тимерманс, зам.-председател на Европейската комисия.


Така ЕК предприема следващата стъпка от наказателната процедура срещу Полша за върховенството на закона.
"Комисията смята, че има системна заплаха за върховенството на закона в Полша. Фактът, че Конституционният трибунал не може напълно ефективно да следи за спазването на конституцията се отразява на неговата стабилност, правилно функциониране и честност, а това е един от най-важните пазители на върховенството на закона в страната", се казва още в официалното съобщение.


Третата стъпка може да доведе до задействане на процедура по Член 7 на Договора на Европейския съюз, съгласно който страна, извършваща системни и тежки нарушения, може да бъде лишена от редица права, включително да гласува в Европейския съвет. Такава процедура се задейства с решение на една трета от страните членки, от Европейския парламент или от Европейската комисия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK