ЕС ще предостави дебитни карти на един милион сирийски бежанци в Турция

ЕС ще предостави дебитни карти на един милион сирийски бежанци в Турция

© Associated PressБлизо 1 милион бежанци, намиращи се на турска територия, ще получат дебитни карти и преводи на пари в брой като помощ за купуването на храна и плащането на наеми. Това е един от механизмите за изпълнение на нова хуманитарна програма на ЕС на стойност €348 милиона, която бе представена в четвъртък.


На практика това е и най-голямата досега хуманитарна програма на съюза и е част от помощния пакет за €3 милиарда, договорен с Анкара срещу ангажимент на турската страна да не пропуска мигрантите към Европа.


Турция се оплаква, че обещаните средства идват твърде бавно. Ключов момент от преговорите през пролетта бе значителната част от парите да бъде под контрола на ЕС и да се раздават през международни организации, а не през турската администрация.
Надзорът над новата схема ще е на ООН чрез Международната програма по прехраната (WFP) в сътрудничество с Турския Червен полумесец. Според Етерин Казън, изпълнителен директор на WFP това е важна крачка напред, включително защото "парите, похарчени от бежанците, ще влизат директно в икономиката на местните общности, които толкова щедро са приютили тези хора".


Нуждите на всяко семейство ще се оценят индивидуално и на разположение ще има допълнителни фондове за образование или подпомагане на възрастните в домакинствата.


От обещаните €3 млрд. за бежанците в Турция вече са разпределени по отделни програми €2.2 млрд, от които има сключени договори за €652 милиона и реално са похарчени €181 милиона.


"ЕС спазва обещанието си да помага на Турция, която е приела най-големият брой бежанци в света. Сътрудничеството ни в хуманитарната сфера е чудесно", заяви в четвъртък еврокомисарят по хуманитарните въпроси Христос Стилиянидис. Той обясни, че с дебитните карти бежанците ще могат да се купуват това, от което имат нужда, а не да се редят на опашки за раздване на храни.


Съобщението на програмата бе направено ден преди визитата в Анкара на Федерика Могерини - Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, и на Йоханес Хан – еврокомисар по въпросите на разширяването.


Напрежението между Турция и Европа след опита за преврат намалява и в събота Йомер Челик, министър по европейските въпроси, оттегли заплахата, че Анкара може да се откаже от споразумението за мигрантите. Освен това Турция проявява готовност да изчака до края на годината за реализиране – вероятно само частично за определени категории пътуващи – на обещанието за безвизово влизане на турски граждани в ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK