Европейският мониторинг над България и Румъния няма да отпадне скоро

Европейският мониторинг над България и Румъния няма да отпадне скоро

© ReutersEвропейските доклади за върховенството на закона в България и Румъния, публикувани всяка година, няма да спрат в обозримо бъдеще. Европарламентът гласува текст с препоръчителна сила и срокове и критики, които поставят под сериозно съмнение реализирането на идеите в него.


Докладите ще бъдат заместени от мониторинг за всички държави-членки - това бе първоначалното тълкуване на резолюцията, която ЕП прие вчера.


Това не е вярно - първо, Механизмът за сътрудничество и проверка, пред който отговарят София и Букурещ, бе условие за приема на двете държави в ЕС и не може да бъде отменен от Европарламента.
Второ, законодателната инициатива в Европейския съюз принадлежи почти изцяло на Комисията, а резолюциите на ЕП са само пожелателни. В самия текст също има редица спорни моменти.


Всичко това означава, че идеята едва ли ще бъде приета, а ако това все пак се случи - че ще се реализира след години, заради бавните законодателни процедури на Брюксел.


Какво е Механизмът за сътрудничество и проверка


Той бе въведен през 2007 г., за да съдейства на София и Букурещ в съдебните реформи и борбата с корупцията и организираната престъпност, като анализира напредъка им по определени от Еврокомисията критерии.


Първоначално докладите по него се обявяваха два пъти годишно, а от 2013 г. - веднъж, през януари. Пълният текст на последния анализ четете тук, за коментари и анализи – метатемата на "Дневник" "Евродокладът".


Какво реши Европарламентът


Евродепутатите приеха на 25 октомври правно необвързваща резолюция, с която призовават Европейската комисия "да създаде задължителен механизъм, който да докладва ежегодно за състоянието на демокрацията, върховенството на закона и основните права във всички държави от ЕС". Eвропейската комисия обаче не е длъжна да предприеме каквато и да е законодателна инициатива.


Предложеното име на новата уредба е "Пакт на Европейския съюз за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права".


Идеята е той постепенно да замени Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, както и да премахне разликата между мониторинга върху държавите, които още кандидатстват, и липсата на ефективни инструменти по отношение на държавите, които вече са членове.


"Европейският съюз вече има инструменти за налагане на изпълнението на политики във всички други сфери: защита на конкуренцията, полицейско и правосъдно сътрудничество, външни политики..., но нашите основни ценности не са защитени от механизми, които да са достатъчно силни, за да гарантират тяхното отстояване в целия ЕС", каза докладчикът по въпроса, холандската евродепутатка Софи ин‘т Велд от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).


Според предложението новият механизъм трябва да се състои от годишен доклад за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права (наричан още "европейски доклад"), съдържащ специфични за всяка държава препоръки.


Пълния текст на предложението четете тук. То бе одобрено с 405 гласа "за", 171 "против" и 39 "въздържал се".


Опозиция


Редица евродепутати критикуваха предложението със следните мотиви:


- действащите договори на ЕС "не съдържат надеждно правно основание" за създаването на подобен механизъм; напротив, той "надхвърля обхвата на договорите и злоупотребява с възможността за приемане на междуинституционални споразумения", заявяват с специално мнение несъгласните евродепутати Казимиеж Ужадвоски и Марек Юрек;


- докладът на практика предлага създаването на нова експертна група с участници международни организации, които вече имат правомощия да следят правата на човека и демокрацията в държавите от ЕС. Това е "неприемливо разхищение на средства", заявява евродепутатът Кристина Венберг.


Какво следва


Европейската комисия трябва да даде "обоснован отговор" на резолюцията на парламента до септември 2017 г. В случая отговорен е първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за междуинституционалните отношения и върховенството на закона.


Тя обаче не е длъжна да предприеме каквато и да е законодателна инициатива по предложението. Единственото задължение на ЕК е да аргументира решението си за или против.


Българските евродепутати


Отговорна за това предложение е парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Българските евродепутати, работещи в нея, са Филиз Хюсменова от (АЛДЕ/ДПС) и Георги Пирински от Прогресивния алианс на социалистите и демократите/БСП, които са гласували "за".


На пленарното заседание "за" са гласували Неджми Али, Филиз Хюсменова, Илхан Кючюк, Искра Михайлова от ДПС, Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Паунова, Емил Радев и Владимир Уручев от ГЕРБ, Светослав Малинов от ДСБ, Момчил Неков, Георги Пирински, Сергей Станишев от БСП.


"Против" са били Николай Бареков от "България без цензура" и Ангел Джамбазки от ВМРО.


Илияна Йотова от БСП не е участвала в заседанието.


За доклада са гласували още имена като Моника Маковей, Вивиан Рединг и Алесандра Мусолини.


За ефекта от докладите досега


Доколко ефективен за България е самият механизъм е съвсем отделен въпрос. Основните препоръки в деветия документ от януари 2016 година не са изпълнени. A по някои от тях даже вече не се говори, показа анализ на "Дневник" през юли.


В текстовете за България продължават да се посочват едни и същи проблеми, около които се вдига малко шум през януари, а после се забравят.


Призивите на български евродепутати за отмяна на механизма бяха отхвърлени, въпреки че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не крие амбициите си той да бъде приключен до края на мандата му.


Всъщност в изявление в средата на февруари той посочи тази възможност за Румъния като отличи постиженията ѝ спрямо България. "Ако Румъния продължава да бележи прогрес, по-сериозен от този на нашите български приятели процесът на мониторинг ще върви към своя край", каза тогава Юнкер.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK