Европейският мониторинг над България и Румъния няма да отпадне скоро

Европейският мониторинг над България и Румъния няма да отпадне скоро

© ReutersEвропейските доклади за върховенството на закона в България и Румъния, публикувани всяка година, няма да спрат в обозримо бъдеще. Европарламентът гласува текст с препоръчителна сила и срокове и критики, които поставят под сериозно съмнение реализирането на идеите в него.


Докладите ще бъдат заместени от мониторинг за всички държави-членки - това бе първоначалното тълкуване на резолюцията, която ЕП прие вчера.


Това не е вярно - първо, Механизмът за сътрудничество и проверка, пред който отговарят София и Букурещ, бе условие за приема на двете държави в ЕС и не може да бъде отменен от Европарламента.
Второ, законодателната инициатива в Европейския съюз принадлежи почти изцяло на Комисията, а резолюциите на ЕП са само пожелателни. В самия текст също има редица спорни моменти.


Всичко това означава, че идеята едва ли ще бъде приета, а ако това все пак се случи - че ще се реализира след години, заради бавните законодателни процедури на Брюксел.


Какво е Механизмът за сътрудничество и проверка


Той бе въведен през 2007 г., за да съдейства на София и Букурещ в съдебните реформи и борбата с корупцията и организираната престъпност, като анализира напредъка им по определени от Еврокомисията критерии.


Първоначално докладите по него се обявяваха два пъти годишно, а от 2013 г. - веднъж, през януари. Пълният текст на последния анализ четете тук, за коментари и анализи – метатемата на "Дневник" "Евродокладът".


Какво реши Европарламентът


Евродепутатите приеха на 25 октомври правно необвързваща резолюция, с която призовават Европейската комисия "да създаде задължителен механизъм, който да докладва ежегодно за състоянието на демокрацията, върховенството на закона и основните права във всички държави от ЕС". Eвропейската комисия обаче не е длъжна да предприеме каквато и да е законодателна инициатива.


Предложеното име на новата уредба е "Пакт на Европейския съюз за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права".


Идеята е той постепенно да замени Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, както и да премахне разликата между мониторинга върху държавите, които още кандидатстват, и липсата на ефективни инструменти по отношение на държавите, които вече са членове.


"Европейският съюз вече има инструменти за налагане на изпълнението на политики във всички други сфери: защита на конкуренцията, полицейско и правосъдно сътрудничество, външни политики..., но нашите основни ценности не са защитени от механизми, които да са достатъчно силни, за да гарантират тяхното отстояване в целия ЕС", каза докладчикът по въпроса, холандската евродепутатка Софи ин‘т Велд от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).


Според предложението новият механизъм трябва да се състои от годишен доклад за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права (наричан още "европейски доклад"), съдържащ специфични за всяка държава препоръки.


Пълния текст на предложението четете тук. То бе одобрено с 405 гласа "за", 171 "против" и 39 "въздържал се".


Опозиция


Редица евродепутати критикуваха предложението със следните мотиви:


- действащите договори на ЕС "не съдържат надеждно правно основание" за създаването на подобен механизъм; напротив, той "надхвърля обхвата на договорите и злоупотребява с възможността за приемане на междуинституционални споразумения", заявяват с специално мнение несъгласните евродепутати Казимиеж Ужадвоски и Марек Юрек;


- докладът на практика предлага създаването на нова експертна група с участници международни организации, които вече имат правомощия да следят правата на човека и демокрацията в държавите от ЕС. Това е "неприемливо разхищение на средства", заявява евродепутатът Кристина Венберг.


Какво следва


Европейската комисия трябва да даде "обоснован отговор" на резолюцията на парламента до септември 2017 г. В случая отговорен е първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за междуинституционалните отношения и върховенството на закона.


Тя обаче не е длъжна да предприеме каквато и да е законодателна инициатива по предложението. Единственото задължение на ЕК е да аргументира решението си за или против.


Българските евродепутати


Отговорна за това предложение е парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Българските евродепутати, работещи в нея, са Филиз Хюсменова от (АЛДЕ/ДПС) и Георги Пирински от Прогресивния алианс на социалистите и демократите/БСП, които са гласували "за".


На пленарното заседание "за" са гласували Неджми Али, Филиз Хюсменова, Илхан Кючюк, Искра Михайлова от ДПС, Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Паунова, Емил Радев и Владимир Уручев от ГЕРБ, Светослав Малинов от ДСБ, Момчил Неков, Георги Пирински, Сергей Станишев от БСП.


"Против" са били Николай Бареков от "България без цензура" и Ангел Джамбазки от ВМРО.


Илияна Йотова от БСП не е участвала в заседанието.


За доклада са гласували още имена като Моника Маковей, Вивиан Рединг и Алесандра Мусолини.


За ефекта от докладите досега


Доколко ефективен за България е самият механизъм е съвсем отделен въпрос. Основните препоръки в деветия документ от януари 2016 година не са изпълнени. A по някои от тях даже вече не се говори, показа анализ на "Дневник" през юли.


В текстовете за България продължават да се посочват едни и същи проблеми, около които се вдига малко шум през януари, а после се забравят.


Призивите на български евродепутати за отмяна на механизма бяха отхвърлени, въпреки че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не крие амбициите си той да бъде приключен до края на мандата му.


Всъщност в изявление в средата на февруари той посочи тази възможност за Румъния като отличи постиженията ѝ спрямо България. "Ако Румъния продължава да бележи прогрес, по-сериозен от този на нашите български приятели процесът на мониторинг ще върви към своя край", каза тогава Юнкер.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Че защо така, нали Румъния беше светлинни години пред нас? Да не би да става въпрос за друго...удобен лост за влияние в/у нас и тях? Много демократично и съвсем по правилата

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Каките са виновни. Бойкооо, разкарай ги тея, глей заради тях кво става.

 3. 3 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 475 Разстроено

  Докладът на ЕК е куче, което си лае а керваните на корупцията си вървят ли вървят...

  Умен и красив жълтопаветник.
 4. 4 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Значи - прибързани бяха възторзите на някои евродепутати. Или предизборни.

 5. 5 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1643 Весело

  А бе тия ще ни побъркат бе!
  Вчера казаха едно днес обратното!
  Ако ги слуша човек, ще изперка !

 6. 6 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Дано не отпадат тези доклади,че като гледам каква ни е съдебната система по наблюдение,направи се плаша кака ще е безконтролна

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 7. 7 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1783 Весело

  чакай малко бе, нали наблюдението отпадна снощи хахаха статийката още ви стои на главната... скапани тролове и *рви, това са всичките туземни "медии"

 8. 8 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 478 Любопитно

  [quote#0:"Статията"] ... действащите договори на ЕС "не съдържат надеждно правно основание" за създаването на подобен механизъм ... [/quote]

  Момент! Ако горното е вярно, какво е основанието (надеждно и правно), което служи за действието на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния? Специални текстове от договорите за присъединяване?

 9. 9 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 316 Неутрално

  2007ма ни приеха в ЕС, от тогава минаха почти 10 години, не само че няма никакво подобрение на правосъдието в България, но нещата стават от година на година все по-зле. От Европейският мониторинг ползата за България е нулева! Вече клановете на мафията и олигархията си дават битка пред цялото общество чрез подчинените им и зависими от тях медиите за овладяването на съд и прокуратура, нещо което е единствената гаранция за икономическият им просперитет в България.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1783 Весело

  [quote#4:"V.Iliev"]Значи - прибързани бяха възторзите на някои евродепутати. Или предизборни.[/quote]

  е Радев си е тимаджийско, сиреч московско мекере... ка'ви каже "добър ден", вадете часовника

 11. 11 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1643 Весело
 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Корупцията в България е светлинни години назад като статистика спрямо реалната корупция напр. в германия! Да- тези искания са политическа юзда, сложена умишлено върху България и Румъния с цел да бъдем послушни и да изпълняваме всяка прищявка на шенген, без обаче да сме негови членове и всяка прищявка на меркел по отношение превръщането на България в държавна територия тип боклучарник за нелегални имигранти, които не отговарят на изискванията за получаване на статут в нито една държава от ЕС. Който умишлено ни набута този мониторинг, би следвало да си носи наказателната отговорност....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 478 Любопитно

  До коментар [#6] от "sashobal":

  [quote#6:"sashobal"]Дано не отпадат тези доклади[/quote]

  А дали не е по-добре да отпаднат и да бъдат заменени с някакъв ефективен механизъм. Защото, както се казва и в статията от 10 години едно и също, без промяна ... Сиреч "уровне реки Дуная" си остава "sans changement".

 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Това е добра новина. Иначе цацаратурата съвсем ще се разпаше. Като чайкатурата в расия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Весело

  "На пленарното заседание "за" са гласували Неджми Али, Филиз Хюсменова, Илхан Кючюк, Искра Михайлова от ДПС, Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Паунова, Емил Радев и Владимир Уручев от ГЕРБ, Момчил Неков, Георги Пирински, Сергей Станишев от БСП."

  комунета, доносници от ДПС, милицията от ГЕРБ са гласували "ЗА"?!? а разбрали ли са за какво се гласува?

  мониторинг не означава наливане на нови средства

  "ей сега ви превеждаме мониторинга. дайте си банковата сметка"

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 16. 16 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#12] от "Логика":

  Имате ли аргументи в подкрепа на твърденето си за нивото на корупция в Германия?

  Умен и красив жълтопаветник.
 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#8:"ХЪ ХЪ ХЪ"]какво е основанието (надеждно и правно), което служи за действието на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния?[/quote] НИКАКВО правно основание НЕ СЪЩЕСТВУВА в договорите за ЕС- ДЕС и ДФЕС! Кучнева- пръмова сега да излезе и да обясни на бг. народ, по какви количествени и качествени НАУЧНИ методи беше измерено “огромно“ ниво на корупция в България по време на кандидатстването ни за член на ЕС и как тя НАУЧНО и еднолично установи, че то е по-голямо, отколкото в германия през 2004г.?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#16] от "WALL-E": ДА! Напр. в научните им институти, скандалите с сименд, вътрешното им германско законодателство, което беше предоставило доста щедри високи прагове- пред години беше сумата от 200К евро- за които “подаръци“ на стойност до тази сума не се считаха за подкупи и т.н....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 20. 20 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 478 Весело

  До коментар [#12] от "Логика":

  [quote#12:"Логика"]Корупцията в България е светлинни години назад[/quote]

  Да, и като се зачетем в доклада ще видим, че режимът на обществените поръчки у нас се разглежда като основен генератор на корупция. Онова, което не се коментира е, че законодателно ние сме въвели в националното си право 100% от изискванията на директивите, включително и онези моменти, които не са задължителни и имат по-скоро негативен ефект. Всеки път, когато се прави изследване на правните системи в частта обществени поръчки, българския закон е винаги в графата "добри практики". Е как точно това се съотнася със съдържанието на доклада?

 21. 21 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Когато някой български евродепутат твърди, че "Механизмът за..." отпада, той говори неистина, с ясното съзнание за това. А ко не го съзнава тогава мястото му не е там. Самостоятелните актове на ЕП, според действащото Право на ЕС, много трудно стават норми правнообвързващи държавите - членки. ЕК е водещата в това отношение и тя трудно би се съгласила този механизъм да отпадне. Още повече, че БГ не дава никакви основания за това. Новината за оставането му е добра за българските граждани и лоша за българските управляващи, без значение, кои са те.

 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Ейййй, и ся опорката дето беше толкова щастлив вчера какво ще прави?
  Алоу, фуражки - това си го пишеше още вчера в статията. Научете се да четете нещо различно от заглавието.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#20:"ХЪ ХЪ ХЪ"]Да, и като се зачетем в доклада ще видим, че режимът на обществените поръчки у нас се разглежда като основен генератор на корупция. [/quote] ВЪВ ВСЯКА ЕС ДЪРЖАВА Е ТАКА! Вие май не разбирате, че ЗОП- който е въведен вече заради правно основание в ДФЕС и е задължителен вид закон вуъв всяка държава- член на ЕС - е ГЕНЕРАТОР на корупция във ВСЯКА ЕС държава!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 478 Весело

  До коментар [#17] от "Логика":
  [quote#17:"Логика"]Кучнева- пръмова сега да излезе и да обясни на бг. народ[/quote]

  Тая [quote#17:"Логика"] Коментарът беше изтрит, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди и призиви към насилие по адрес на конкретни лица[/quote] е съставомерна отвсякъде и има да обяснява много, но на прокуратурата и съда. 25. 25 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Ако българските политици имаха някакво достойнство, отдавна щяха да са изровили паркета пред кабинета на Юнкер, за да го накарат да отмени този дискриминационен механизъм. Гледам, Унгария няма мониторинг.

  Не че сме изрядни, но ползата от този механизъм е нулева- просто дава аргументи на тълпите новоизлюпени, розобузести и отчайващо повърхностни немски юпита да ни смятат за нисшестоящи. А, и да ни третират като такива!

 26. 26 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#18] от "Логика":

  Това е несериозно. Сравнявате единични прояви на корпоративна Б2Б корупция с масовата, всепроникваща и тотална корупция у нас.

  Умен и красив жълтопаветник.
 27. 27 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Броят на казината в България откак сме в ЕС нарасна неколкократно (централните площи на Пловдив и Плевен бъка от от казина); необслужваните бързи кредити и изобщо кредитирането нараснаха също; заложните къщи са все повече и повече, пропорционално на ширещата се битова престъпност (бърза реализация на откраднатото); емиграцията на младежите и обезлюдяването на България се задълбочиха; наркотиците засягат все повече и повече българи, като броят на наркозависимите достигна вече един милион; като прибавим и огромните кражби по линия на еврофондовете, сума- сумарум, каква ни е файдата от членството ни в ЕС, техният мониторинг и върховенство на закона не е ясно. България загива пред очите ни, а ние се опитваме да си затваряме очите и спим сладко, сладко под сянката на падишаха ("ЕС".

 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#24] от "ХЪ ХЪ ХЪ": Основният проблем е подчинеността на прокуратурата на изпълнителната власт. В такива случаи съставомерността отива на кино, да гледа кинопрегледа на АБФК по време на нрб...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Байхуй за 7-8 години управление нищо не постигна. Все сме си там където бяхме. Даже смея да твърдя, че който и да беше на мястото на Байхуй, щеше да се справи по-добре.

 30. 30 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1783 Любопитно

  [quote#5:"vagabond66"]А бе тия ще ни побъркат бе!
  Вчера казаха едно днес обратното!
  Ако ги слуша човек, ще изперка ! [/quote]

  Желев изглежда най-обективен към момента:
  http://clubz.bg/46180-ne_ne_spirat_evronablyudenieto

 31. 31 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#13] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Единственият начин да се подобри нещо е да ни вкарат съдии и прокурори. Така поне маолко от малко има някакъв контрол

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 32. 32 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#26:"WALL-E"]Това е несериозно. [/quote] Напротив- това е много сериозно, но за сравнителноправен анализ на българското национално и германското национално законодателство в периода 2003-2007г. по отношение на корупционните практики на различни нива в държавната администрация, ми се следва законен адвокатски хонорар- по ценоразписа от вчерашното последно изменение на Наредбата за минималните адвокатски възнаграждения и за това безплатно няма да го предоставя. Да не говорим, че това може да бъде 80% част от един автореферат/ докторантура/ пиейчди/ по право в СУ...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 33. 33 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1783 Любопитно

  До коментар [#27] от "bobhunter":

  не виждам какво общо има ЕС с апетитите на една малка групичка червени отрепки... заместете категориите в списъка си с конкретните имена и да видим картинката, м?

 34. 34 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Редно е мониторингът да не отпада, а дори да се засили. С такава прокуратура, като нашата, само бой по канчето.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  "Основните препоръки в деветия документ от януари 2016 година не са изпълнени."
  Ние и с мониторинг и без мониторинг, си правим , каквото си искаме. Един вид, като си пееш Пенке ле, кой ли те слуша. Затова вместо напред, все вървим назад.

 36. 36 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Никакво премахване на мониторинга! Само бой по червените крадливи кратуни ни държи над водата!

 37. 37 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Весело

  Евродепутатът Андрей Ковачев от ГЕРБ: Не съм чел търговското споразумение с Канада, защото е много дълго!

 38. 38 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Весело

  Тук в Царството на Боко нема да отпадне скоро "мониторинга"

 39. 39 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#12] от "Логика":

  Статистиката показва, че България е най-бедната, с най висока ранна смъртност и една от най-необразованите нации в ЕС. Да не забравяме и че е най-нещастната нация...За статистиката нямаме и нито един осъден политик за корупция, при положение че парите се крадат пред очите и от джоба на народа - КТБ, Белене, Кръгът от фирми

 40. 40 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#39:"balla"] и една от най-необразованите нации в ЕС.[/quote] И за това 12 години поред нашите тинейджъри от 9,10 и 11 клас са златни, сребърни и бронзови медалисти от международните олимпиади по физика, математика и информатика, нали? Що не пишете, че НЕ учениците -БЪЛГАРЧЕТА в България масово са неграмотни, а деца от ЕДНО МАЛЦИНСТВО в България, за които българският език не е майчин език и не са арменчета, еврейчета, турчета, власи, гърчета, македончета, сърби и т.н.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Европейският мониторинг над България и Румъния няма да отпадне скоро[/quote]

  Ами като ГЕРБ/АБВ/ДПС и БСП съгласувано отрязаха крилата на съдебната реформа, така ще е.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  “Против” са били Николай Бареков от "България без цензура" и Ангел Джамбазки от ВМРО."

  Бареков и Джамбазки от какви съображения са “против”?!

  I Want To Believe
 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  [quote#40:"Логика"]И за това 12 години поред нашите тинейджъри от 9,10 и 11 клас са златни, сребърни и бронзови медалисти от международните олимпиади по физика, математика и информатика, нали?[/quote]
  Този факт не говори за качествата на цялостната образователна система драга.
  Той само показва че имаме способни деца, които са попаднали не способи учители!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#43:"Храбър"]Този факт не говори за качествата на цялостната образователна система драга. [/quote] Нима? Ми тогава дайте етническа разбивка- да видим по етнически групи какво е положението и от българската етническа група с майчин език- български език, колко са неграмотните деца,м? Или на много коментатори в дневник не им изнася тази простичка истина? Ако МАСОВО българчетата бяха неграмотни, как тогава влизат в английски, американски и други чужди и ЕС университети- с подкупи и с преписвания, така ли?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#32] от "Логика":

  ОК. Нито имам време, нито желание да споря.
  ОСтанете със здраве.

  Умен и красив жълтопаветник.
 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#45] от "WALL-E": Бъдете здрав/а и Вие!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 418 Неутрално

  По -скоро в царството на тези ,на които така и им остана тишината в главата,хайде стига оправдания....

 48. 48 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 418 Весело

  Ще ядосате Бай Бой и тогава бой, бой, бой.............

 49. 49 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2284 Весело

  Дневник, Дневниииик....

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 50. 50 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1839 Весело

  До коментар [#45] от "WALL-E":

  Спорът с радиоточка е предизвестен край

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 51. 51 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 480 Неутрално

  "Основните препоръки в деветия документ от януари 2016 година не са изпълнени. A по някои от тях даже вече не се говори, показа анализ на "Дневник" през юли."
  Досегашните доклади нямаха никакъв ефект за България, нищо не се е променило. И новият вид мониторинг едва ли ще даде резултати, защото никой няма да дойде да изчисти авгиевите ни обори, трябва сами да се заемем. Но от друга страна, ние ако можехме, щяхме досега да решим този проблем. Просто българската политическа класа няма никакво намерение да решава проблемите на правосъдието и престъпността, следователно трябва да подменим политическата класа,затънала в корупция, далавери и престъпност.

 52. 52 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 368 Неутрално

  [quote#12:"Логика"]

  Корупцията в България е светлинни години назад като статистика спрямо реалната корупция напр. в германия![/quote]

  И Европа и САЩ са "реално" по-бедни от Русия, и България е "реално" толкова духовна че само тя пази Христа в Европа жив...
  Абе. Хаповете свършиха ли, що ли?

 53. 53 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 368 Неутрално

  [quote#16:"WALL-E"]До коментар [#12] от "Логика":

  Имате ли аргументи в подкрепа на твърденето си за нивото на корупция в Германия? [/quote]
  Как ще има, то статистиката я контролират рептилиите на Сорос, но има един познат който има един друг познат и абе истината мамата си джаса...шшшш, да не чуят хората вътре в телевизора...

 54. 54 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#52] от "spek": Пишете пълни глупости. След като не осъзнавате смисъла на написаното от мен, защо бързате да ми лепнете етикетчето русофил, след като съм убедена русофобка? Гледайте си там политическата си партия и не се занимавайте с мен. Писна ми от нагли и нахални политически тролове, изпълзели заради президентските избори! Да не говорим, че в течение на над 1 година съм публикувала точното правно основание от нарушените от русия двустранни и многостранни международни договори, заради които считам, че русия извърши множество нарушения на международното публично право, извърши агресия в Украйна, незаконно окупира и незаконно анексира Крим.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 55. 55 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 368 Неутрално

  [quote#25:"klecho"]Ако българските политици имаха някакво достойнство, отдавна щяха да са изровили паркета пред кабинета на Юнкер, за да го накарат да отмени този дискриминационен механизъм. Гледам, Унгария няма мониторинг[/quote]

  Аре пак фашистките комплекси--да станем от колене, да покажем достоинство чрез неспазване на международни договорки и общеащания, абе какви са тия да казват да не крадем, и т.н.

  Унгария не чрез мачо позиране си е махнала мониторинга--тя мониторинг не е имала по принцип, това е съвсем друга бира. Мониторинг не се маха с путинско позиране, дори напротив--очевидната цел на това ново гласуване е било имено нео-путинците в Унгария и Полша да почнат да отнасят мониторинги, защото много насериозно почнаха да саботират ЕС проекта и да се опитват да го обърнат или на хилядолетен райх или на икономически проект, а той не е нито едното нито другото и не трябва и да бъде.
  Вместо да се правят на мъжкари като плебеи, да земат да почнат повече пари да дават в общия бюджет, вместо да смучат--пък тогава и ще ги слушат повече.

 56. 56 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#1] от "Правоверен грант-коментатор":

  Предполагам, мислиш, че в България всички институции работят на европейско ниво, съдебна система и сигурност също са на високо ниво, имащи пълното доверие на гражданите???

 57. 57 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Не били компютри, ами компоти.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 58. 58 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1978 Неутрално


  За добруването на България е нужен не досегашния мораторинг, а МОРАТОРИНГ и не досегашните санкции за Русия, а САНКЦИИ !
  Това е първата крачка, другите трябва да ги извървим сами !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 59. 59 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#56:"foreverman77"]Предполагам, мислиш, че в България всички институции работят на европейско ниво, съдебна система и сигурност също са на високо ниво, имащи пълното доверие на гражданите??? [/quote]

  Не нищо такова не мисля. Напротив. Но темата с напредъка на Румъния силно се профанизира от някои пишман политици. Та за това - очевидно сме в една кошница с комшиите. От друга страна, въпреки че сме покрили изискванията за Шенген, не ни пускат с този формален претекст. Всички знаем каква е истинската причина - неконтролуемите индианци.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 60. 60 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  До коментар [#7] от "extraCACA":


  " ... статийката още ви стои на главната ... "


  Не разбирам защо обвиняваш " Дневник " ? Хората публикуват това, което идва от Брюксел !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 61. 61 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Той Барека още не е бил минал всички нива на английския, дето го учи в момента, и не е разбрал за какво става въпрос. Затова е гласувал против.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 62. 62 Профил на riddled_crickets
  riddled_crickets
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#60:"niksan1"] защо обвиняваш "Дневник"? [/quote]

  замисли се

 63. 63 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 501 Гневно

  Механизмът за сътрудничество и проверка е един от малкото лостове на ЕС за катализиране на положителни промени в българската правосъдна система. След като българската олигархична мафия шмекерува в течение на цели 10 години и продължава да "правораздава" със Сталински модел прокуратура, няма друг полезен ход от системен натиск отгоре !

 64. 64 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Защо да има промяна от ЕС, като при нас промяна няма? Това е толкоз просто и логично.

 65. 65 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Мониторингът да отпадне само когато бъде напълно обезвредена петата колона на една чужда и враждебна на европа сила. Давам жокер - въпросната сила не е на Запад.

 66. 66 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5222 Неутрално

  Това е дълго обяснение на вчерашният ми коментар след статията за събитието

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 67. 67 Профил на mgsh
  mgsh
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Ох, слава Богу, че снощи "Дневник" малко ме притесни с оная бомбастична новина... Настроение - облекчено.

  Но пак ще кажа - с мониторинг или без, никой, не само ЕС, няма да свърши българската работа вместо българите. Радвам се, че все повече хора осъзнават това.

 68. 68 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1584 Весело

  [quote#57:"Николай Колев"]
  Не били компютри, ами компоти[/quote]


  А'слъ...! И за к'во ги ручахме жабетата вчера?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 69. 69 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Ако Румъния продължава да бележи прогрес, по-сериозен от този на нашите български приятели процесът на мониторинг ще върви към своя край"

  Е той го каза и за България,но някой от Дневник пак е седял на ушите си.А и както се разбира каквото и да се приеме ще е за двете страни,няма да има нещо повече или по малко за някой от двете държави.

  С тези конспирации Дневник ще се побърка.най добре е да пишете кога ще ставате официална медия на ДСБ и кога ще правите обща партия.

  sdg
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Интерсно ми е щом в Румъния е толкова добре колкото ни се представя по медиите защо ЕП поставя двете държави под общ знаменател?


  До коментар [#70] от "Moved Grooves":

  Не ти ли писна да пишеш едни и същи неща постоянно и то с различни профили?

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK