"Ройтерс": Страните от ЕС договориха компромис за тавана на роуминг таксите

"Ройтерс": Страните от ЕС договориха компромис за тавана на роуминг таксите

© Анелия НиколоваДържавите - членки на ЕС, са постигнали предварителен компромис за това в какъв размер мобилните телекоми могат да се таксуват взаимно, когато потребителите им са в чужбина. Това решение е знак, че прогнозите за провал на амбициозния план за отпадане на роуминга няма да се оправдаят, пише "Ройтерс".


На фона на възхода на националистическите движения и намаляващото доверие на гражданите в европейските институции, особено след британския референдум за Брекзит, ЕС разработи смел план за отпадане на практиката операторите да начисляват допълнителни такси, когато потребителите се обаждат или използват мобилен интернет в други страни членки.


Но планираният за юни догодина край на допълнителните начисления бе застрашен от опасенията, че ако не се сключи споразумение за определяне на таван на таксите, за които мобилните оператори се договарят взаимно, някои телекоми могат да спрат да предлагат услугата или да компенсират загубите си с увеличаване на тарифите у дома.
Таксите за обмен на данни се оказаха ябълката на раздора, пише Ройтерс".


Днес посланиците на страните членки в Брюксел са подкрепили предложение на Словакия – в момента ротационен председател на ЕС. То предвижда от юни догодина да се зададе горна граница от 1 евроцент за трансфер на 1 мегабайт или 10 евро за 1 гигабайт. Идеята е от юни 2021 г. тази тарифа да падне до 0.5 евроцента за мегабайт, обясняват дипломатите.


Така средната стойност за 5 години излиза 0.73 евроцента за мегабайт - по-ниско от предложения преди от ЕК таван от 0.85 евроцента.


За изпращането на снимка например се изисква около 1 мегабайт.


Източници на "Ройтерс" разказват, че дипломатите са се обединили и около предложение на Испания, което включва възможността чуждите оператори да могат да таксуват потребителите в чужбина над тази граница, но само в изключителни случаи – ако не могат да покрият разходите си. За целта обаче ще е необходимо предварително разрешение от регулаторните органи.


При все това надвишаването на зададения таван ще е ограничено. Крайната цена не може да надвишава 8.50 евро за гигабайт. Това означава, че телекомите биха имали стимул да налагат допълнителни такси след 2019 г., когато таванът за цените на едро ще падне под това ниво.


Днешното споразумение има нужда от одобрението на ресорните министри през декември, а след това и от Европейския парламент, за да влезе в сила.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK