Наградата "Сахаров" се присъжда на жени, разказали за ужасите на "Ислямска държава"

Надя Мурад.

© Reuters

Надя Мурад.Европейският парламент реши да присъди наградата "Сахаров", която се дава за свобода на мисълта, на две жени от общността на язидите в Ирак, станали жертва на сексуално робство в "Ислямска държава", предаде "Ройтерс".


Двете жени – Надя Мурад и Ламия Аджи Башар – са две от хилядите отвлечени и превърнати в сексуални робини жени и момичета от страна на бойци на групировката. Те са били отвлечени през 2014 г., когато "Ислямска държава" обсажда родното им място – Кочо, близо до Синджар в североизточен Ирак. Двете млади жени успяват да избягат от похитителите си и да разкажат историята на гоненията срещу язидите. Тяхната номинация е издигната от социалистите и либералите в ЕП.


Мурад призовава действията на терористите срещу язидите да бъдат признати от международната общност като геноцид.
Язидите са религиозна общност, чиито вярвания представляват комбинация от древни религии от Близкия изток. "Ислямска държава" ги определя като поклонници на Сатаната.


През август 2014 г. групировката обсади Синджар и започна преднамерени систематични убийства, гонения и отвличания на хиляди язиди.


По-късно в района на Синджар, който бе отвоюван от "Ислямска държава" в края на 2014 г., бяха открити няколко масови гроба.


Кюрдските милиции отвоюваха района през ноември 2014 г, след двудневна офанзива, подкрепяни от въздушни удари на водената от САЩ международна коалиция.


Тази година изследователи от ООН заключиха в доклад, че "Ислямска държава" е извършила геноцид срещу язидите в Ирак и Сирия с цел да унищожи общност от 400 000 души чрез убийства, сексуално насилие и други престъпления.


Тази седмица канадският парламент също обяви действията на групировката срещу язидите и предложи убежище на уязвими момичета и жени от февруари.


Това заключение може да се превърне в първата стъпка за признаване на геноцид, чийто извършител не е държавен субект.


Двете жени си оспорваха наградата с бившия главен редактор на турския вестник "Джумхуриет" Чан Дюндар и с представителя на кримските татари Мустафа Джемилев. Дюндар бе задържан миналата година, след като вестникът му представи разкрития, че турските разузнавателни служби са доставяли тайно оръжия на бунтовниците в Сирия. Джемилев е депутат в парламента на Украйна, бивш председател на Меджлиса (събранието на кримските татари) и дисидент от времената на СССР.


Наградата "Сахаров", учредена през 1988 г., почита усилията на личности и организации, борещи се за правата на човека и за основните свободи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK