Наградата "Сахаров" се присъжда на жени, разказали за ужасите на "Ислямска държава"

Надя Мурад.

© Reuters

Надя Мурад.Европейският парламент реши да присъди наградата "Сахаров", която се дава за свобода на мисълта, на две жени от общността на язидите в Ирак, станали жертва на сексуално робство в "Ислямска държава", предаде "Ройтерс".


Двете жени – Надя Мурад и Ламия Аджи Башар – са две от хилядите отвлечени и превърнати в сексуални робини жени и момичета от страна на бойци на групировката. Те са били отвлечени през 2014 г., когато "Ислямска държава" обсажда родното им място – Кочо, близо до Синджар в североизточен Ирак. Двете млади жени успяват да избягат от похитителите си и да разкажат историята на гоненията срещу язидите. Тяхната номинация е издигната от социалистите и либералите в ЕП.


Мурад призовава действията на терористите срещу язидите да бъдат признати от международната общност като геноцид.
Язидите са религиозна общност, чиито вярвания представляват комбинация от древни религии от Близкия изток. "Ислямска държава" ги определя като поклонници на Сатаната.


През август 2014 г. групировката обсади Синджар и започна преднамерени систематични убийства, гонения и отвличания на хиляди язиди.


По-късно в района на Синджар, който бе отвоюван от "Ислямска държава" в края на 2014 г., бяха открити няколко масови гроба.


Кюрдските милиции отвоюваха района през ноември 2014 г, след двудневна офанзива, подкрепяни от въздушни удари на водената от САЩ международна коалиция.


Тази година изследователи от ООН заключиха в доклад, че "Ислямска държава" е извършила геноцид срещу язидите в Ирак и Сирия с цел да унищожи общност от 400 000 души чрез убийства, сексуално насилие и други престъпления.


Тази седмица канадският парламент също обяви действията на групировката срещу язидите и предложи убежище на уязвими момичета и жени от февруари.


Това заключение може да се превърне в първата стъпка за признаване на геноцид, чийто извършител не е държавен субект.


Двете жени си оспорваха наградата с бившия главен редактор на турския вестник "Джумхуриет" Чан Дюндар и с представителя на кримските татари Мустафа Джемилев. Дюндар бе задържан миналата година, след като вестникът му представи разкрития, че турските разузнавателни служби са доставяли тайно оръжия на бунтовниците в Сирия. Джемилев е депутат в парламента на Украйна, бивш председател на Меджлиса (събранието на кримските татари) и дисидент от времената на СССР.


Наградата "Сахаров", учредена през 1988 г., почита усилията на личности и организации, борещи се за правата на човека и за основните свободи.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Глупости. Нали ИД са демократи с бради и се борят против тирана Путин?!

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 2. 2 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Напълно изстрадана награда. Единствената ми забележка е че не се споменават страданията на християните.

  Panta rhei....
 3. 3 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Тук и без Дюндар си знаем кого зареждаме с оръжие с благословията на вашингтонския поп.

 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Добро решение на ЕП. А тия, дето помагат на ИД да се засрамят.

 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3262 Неутрално

  "Мустафа Абдулджемил Джемилев (72 г.) е един от лидерите на кримските татари. Още преди да навърши 1 година, родителите му са депортирани от Крим. По времето на СССР Джемилев е виден дисидент. Лежал е общо 15 години в съветски лагери. Завръща се в родния си край чак през 1989 г. Бил е председател на Меджлиса - парламента на кримските татари, забранен след анексирането на полуострова от Русия."

 6. 6 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "Molossian":

  Те не са актуални пък Христяните и без това прощават.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Добре режисирани инсцинировки. Що ли не се оплакажа над милион загинали иракчани след американската окупация през 92-ра?!

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7462 Неутрално

  В тази война има толкова изстрадали, че на когото да дадат наградата, все ще е правилно.

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4355 Любопитно

  "Европейският парламент реши да присъди наградата "Сахаров", която се дава за свобода на мисълта, на две жени от общността на язидите в Ирак, станали жертва на сексуално робство в "Ислямска държава", предаде "Ройтерс"."

  Двете язидки са били многократно изнасилвани и бити от ИДилските изроди, това е така, но хубаво е да се отбележи, че към днешна дата те са дейни активистки в защита на язидите в Ирак. Напълно заслужават тази награда, хубаво е ЕС и международната общност да подкрепят този изстрадал народ и още повече да се ангажират в борбата срещу злото наречено ИД и което е отговорно за всички тези военнопрестъпления в Ирак и Сирия!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 513 Неутрално

  [quote#2:"Molossian"]Единствената ми забележка е че не се споменават страданията на християните.[/quote]
  +++++++++++
  Може би християни трябва да разкажат за съдбата на християнските общности в района. Едва ли е по- различна.

 12. 12 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#2:"Molossian"]Единствената ми забележка е че не се споменават страданията на християните. [/quote]

  Всъщност, от гледна точка на исляма, християните (както и евреите и някои други) са един вид полу-мюсюлмани, тъй като почитат същия бог и ако си плащат покорно данъка джизие, са оставяни горе-долу почти на мира. Това е а теория, разбира се...Докато язидите са считани за езичници, които според шериата трябва да бъдат унищожавани. Оттам и гоненията срещу тях.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 13. 13 Профил на playmen_varna
  playmen_varna
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Неимоверни са страданията на хората, попаднали в завзетите от ислямските терористи територии.

  На всичко отгоре точно те заливат чрез пропаганда и лъжи информационното пространство.

  Предлагам за вашата колекция от фейкове, след разкриването на фейка с макиажа на "момиченцето с разцепено гърло и глава" и това видео:
  Видео на подготовката на правене на видео с мними загинали от серията обвинения на арабо-американските пропагандисти за неотдавнашната бомбардировка, които се наместват по удобно под погребалните савани други ги засърбяват носовете отвреме на време, и се чешат така, че разсмиват операторите.
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bxaE1cXA1Hc

  Склонноста ви да подценявате аудиторията, комбинирана със склонността ви да цъкате с телефончетата си когато и където ви падне и този път ви изигра лоша шега лицемери.
  ---
  Имате вече в колекцията си видео с фейка с "отровените от БОВ деца в Сирия", в който зле играещи статисти не можеха да скрият хиленето си, а други зле играещи парамедици им правеха дишане уста в уста.
  -
  Имате и фейка с госпожицата, която се правеше на медицинска сестра, а се оказа посланическата щерка с САЩ, която театрално ревеше наживо пред зяпналата публика, като разказваше за недоносените кувейтски бебета, които "садамовите войници изваждали от кувьозите и поставяли на циментовия под".

  Ето заради такива фарисейщини и олекват и се девалвират подобни акции.

  КОМЕНТАРИТЕ МИ СА ПО ТЕМАТА И НЕ СЪДЪРЖАТ ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ
 14. 14 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Какво пречи да я дадат на тримата /четиримата ако броим отделно двете жени/??? Под една или друга форма.

  Мисля, че извън хубавият им замисъл, при тези награди винаги има определени съмнения дали личностите и събитията се "претеглят" правилно едно спрямо друго във времето. Например в една година може да се проявят 3 събития със съответните личности носители, като всяко от тях да е по значимо от наградено подобно събитие/личност в друга година. Например неносителите на наградата тази година, останалите двама номинирани, може да са дали много по-голяма саможертва за много по-дълъг период от време и да имат по-голям принос в общочовешкото ни развитие от други, които са носители на награда в години преди това! Сценарии много са възможни, но може би е редно да се сложи степен/ранг и да се раздава и на други в някои от годините при констатирана необходимост. Под въпрос е и на кое се дава превес- на истинската саможертва и принос във времето или на единични случаи, които са маркантни за актуалната проблематика и международна обстановка!? Т.е. бива ли наградата обременена значително от всеобщия контекст на общоевропейската и международна политика. Пример- настоящия. ОК- двете жени са станали жеертва и са успяли да избягат. И да разкажат. За което- награда! А някой запознал ли се е например какво губи един главен редактор на значим вестник в Турция, който отведнъж става мишена на политически репресии, заради разследване и показване на истината?! Режимът в Турция може да съсипе не само неговия живот, но и на цялата му рода ако реши. Вероятно и се е захванал вече с това в една или друга степен. Та, чия саможертва е по-голяма? И кое влияе повече на оценката- личният случай като съзнателна саможертва и принос или пак личния случай на някого, който е нямал избор, но който е удобен да се символизира глобален политически проблем. Те за това трябват рангове или категории на тази награда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK