ЕС удължи с още три месеца вътрешните гранични проверки в Шенген

ЕС удължи с още три месеца вътрешните гранични проверки в Шенген

© ReutersСъветът на ЕС прие днес решение, с което се удължават с още три месеца проверките по вътрешните граници на Шенген, съобщи БТА.


Пет държави от Шенген запазват правото да продължат проверките - Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия. Отбелязва се, че граничните проверки трябва да бъдат ограничени по време, място и честота.


Разрешението за запазването на граничния контрол е по правилата за действия в извънредни ситуации. Съветът препоръчва проверките да бъдат осъществявани само като последна възможност за опазването на вътрешния ред и за предотвратяването на движението на незаконно проникнали мигранти.
Петте посочени държави трябва да оценяват обстановката всяка седмица и да докладват на Европейската комисия всеки месец. Държавите имат свободата да премахнат проверките преди изтичането на трите месеца, ако има необходимите условия.


Решението за въвеждане на временен граничен контрол в Шенгенското пространство бе взето есента на миналата година в следствие на засиления наплив на мигранти. През 2015 г. над 1 милион души са поискали убежище в Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK