Европарламентът призова за борба с руската дезинформация

Европарламентът призова за борба с руската дезинформация

© ReutersЕвропейският парламент призова ръководството на Европейския съюз и страните членки да сторят повече за контриране на руската "дезинформация и пропагандна война", с което предизвика остра реакция на президента Владимир Путин.


Резолюцията е с препоръчителна сила и от приемането ѝ не е задължително да последват законодателни мерки.


Депутатите одобриха с 304 срещу 179 гласа и 208 въздържали се доклад на комисия на Европарламента, в който се казва още, че трябва да се вземат мерки и срещу опитите на "Ислямска държава" да радикализира европейци за екстремистките си цели.
Мнозина от социалистите се въздържаха, против се обявиха депутатите от крайната левица и крайната десница.


"Европейският парламент остро критикува руските усилия да се прекъсна процеса на интеграция в ЕС и в този смисъл осъжда руската подкрепа за антиевропейски сили в ЕС и в частност за партии от екстремната десница, популистки сили и движения, отричащи фундаментални ценности на либералните демокрации", се казва в текста.


Европарламентът обвинява Кремъл във финансиране на медии, разпръстраняващи измислици и подпомага евроскептични движения в Западна Европа, които набират сили.


Путин реагира с думите, че Европа - след като поучавала Русия за демокрацията - сега се опитвала да заглуши мнението на инакомислещите. "Наблюдаваме определена, съвсем очевидна, деградация на това как разбират демокрацията в западното общество и този случай - в Европейския парламент", цитира думите му "Ройтерс".


В Страсбург представителите на европейските социалисти казаха, че не могат да подкрепят доклада, защото Русия не била единствената заплаха и са против начина, по който се поставя равенство между нея е недържавни войнстващи елементи като "Ислямска държава".


Левичарите осъдиха "неомаккартизма", който заплашвал свободата на медиите като третира определени представители на сектора като агенти на Москва. Докладът може да предизвика конфронтация с Русия, допълват те.


Жан-Люк Шафозе, говорител на финансираният от руска банка Френски национален фронт на Марин льо Пен, нарече доклада "лъжлива европейска пропаганда". Британската партия на независимостта (UKIP) и италианското популистко движение "Пет звезди" също гласуваха срещу одобряването на доклада. Това тревожно напомня на останки от студената война, коментира Джеймс Карвър от UKIP.


Главният докладчик Анна Фотига от Полша каза, че "този доклад бе обект на враждебна пропаганда още в процеса на подготовка".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK