ЕС вече разполага с "граничари за бързо реагиране"

ЕС вече разполага с "граничари за бързо реагиране"

© ReutersЕвропейската комисия съобщи, че от днес е осигурена бройката от 1500 граничари, които могат да бъдат изпратени по външните граници на ЕС в случай на извънредни ситуации. Граничарите, част от новата Европейска гранична служба, ще могат да бъдат разгръщани, където е необходимо, в срок "до пет работни дни", съобщи кореспондентът на БТА Николай Желязков.


Граничарите от спешния състав са от държави от ЕС и страни, асоциирани към споразумението от Шенген. В случай на спешна нужда те ще могат да пристигат на проблемните точки със самолети, сухопътни превозни средства и кораби на техните страни.


В спешните екипи са включени граничари, специалисти по взимането на пръстови отпечатъци, експерти по установяването на националност и по проверка на документи за самоличност. Отбелязва се, че досегашната гранична агенция на ЕС Фронтекс е разположила 1200 свои служители по външните граници на общността, на които са възложени същите задачи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK