Еврокомисията препоръча връщането на мигранти в Гърция да започне от март

Еврокомисията препоръча връщането на мигранти в Гърция да започне от март

© Alkis Konstantinidis, ReutersЕвропейската комисия заяви в четвъртък, че страните членки би трябвало да могат от средата на март 2017 г. да започнат да връщат в Гърция част от потърсилите убежище в ЕС. Това ще важи само за опиталите да влязат след тази дата, а не минали случаи.


Според т.нар. Дъблински регламент първата страна от съюза, в която е влязъл бежанец или имигрант, трябва да го регистрира, настани и разгледа молбата му. Но тази система рухна миналата година под напора на близо 1 милион души, поели през Егейско море, Гърция и балканските държави към Централна и Западна Европа.


Гръцките власти, неспособни да удържат прилива от хора, просто ги насочваха и транспортираха към границата с Македония. Това принуди властите в Скопие и всички след това по веригата до Германия да затворят границите си и така да блокират в Гърция поне 62 хиляди души.
В четвъртък еврокомисията заяви, че Гърция достатъчно е подобрила условията за настаняване и регистриране на търсещите убежище. Тя препоръчва да се позволи на страни членки след 3 месеца да могат да започнат да връщат там онези, които влизат през гръцката граница и са успели да продължат дълбоко навътре в ЕС.


"Това ще накара мнозина да се откажат от незаконно прекосяване на границите и да продължават след това към Европа. Освен това се прави крачка към завръщане на нормално функционираща система", коментира зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.


Проблемът идва в значителна степен от нежеланието на много страни от ЕС да приемат мигранти от Гърция и Италия, за да намалят бремето на двете предпочитани за влизане в Европа страни. Досега по този механизъм за вътрешно преместване са приети по-малко от 8200 души. Планът трябваше да обхване 160 000 души и действието му изтича през септември 2017г.


Затова Еврокомисията призова страните от ЕС да се забързат, "защото целта ни е в следващите 12 месеца да преместим от Италия и Гърция всички, отговарящи на изискванията", каза еврокомисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос.


Еврокомисията обаче поставя и условие за връщането на мигрантите - Атина трябва да даде индивидуални гаранции за справедливо отношение към такива чужденци. Брюксел налага и ограничения да не бъдат връщани деца и малолетни без придружител.


След сключването на сделка с Турция да задържа желаещите да продължат към Европа от март насам в Гърция всеки ден влизат средно по 92 души, докато преди това те наброяваха хиляди. За изминалите 8 месеца от Гърция към Турция са били депортирани 1187 души, посочва еврокомисията.


В сряда министърът на външните работи Даниел Митов заяви пред журналисти в Брюксел, че е призовал Европейската комисия да започне работа по план "Б", ако реториката от страна на Турция придобие реални измерения. Надяваме се, че до това няма да се стигне, но не можем да крепим политиката си само на надежди, добави той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Ето затова това дъблинско недоразумение трябва да отпадне.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7019 Любопитно

  Е - тази екстра ни чака и нас !
  Г''ермания може да връща сирийски бежанци в България, но само ако са здрави и работоспособни, реши съд в Дюселдорф'', цитиран от българската секция на "Дойче веле".
  Айде сега всички фенове да отиват да ги посрещат с хляб, сол и голо хоро!!!

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7795 Неутрално

  Ние сме на същия хал!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7795 Неутрално

  А бе, задният двор на Европа!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#4:"neut"]А бе, задният двор на Европа! [/quote]
  Задния двор може да е кенеф, а може да е и китна градинка.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 6. 6 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Само за Гърция ли става дума, или и за България? И, след като ББ е продал територията на България за подобни цели за няколко десетки или за стотина милооня, колко такива ще се върнат при нас и колко ще е дневния ни харчлък, свързан с тяхното обгрижване?

 7. 7 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#4] от "neut": А бе, задният двор на Европа!
  ====================================

  А бе, бунището на ЕС.

 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  За да влезне в сила едно споразомение, трябва да се подпише и ратифицира съответния парламент. Простичкия въпрос е КОЙ подписа и КОЙ парламент го гласува!

 9. 9 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#5] от "az22": Задния двор може да е кенеф, а може да е и китна градинка.
  ====================================

  Виж #7

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3475 Неутрално

  [quote#5:"az22"]Задния двор може да е кенеф, а може да е и китна градинка.[/quote]
  разбира се , само трябва да научиш "бежанците" що е то кенеф и как да го ползват . до тогава всяка градина ще я превръщат в ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3475 Весело

  [quote#8:"telqk"]Простичкия въпрос е КОЙ подписа и КОЙ парламент го гласува![/quote]
  мисля , че беше Станишев 2007 г , а от подписа следва това
  "Позоваванията в настоящия регламент на Регламент (ЕС) № 603/2013, Директива 2013/32/ЕС и Директива 2013/33/ЕС се тълкуват до датата на тяхното прилагане като позовавания съответно на Регламент (ЕО) № 2725/2000 (17), Директива 2003/9/ЕО (18) и Директива 2005/85/ЕО (19).
  Настоящият регламент е задължителен в своята цялост и се прилага пряко в държавите членки в съответствие с Договорите.
  Съставено в Брюксел на 26 юни 2013 година.
  За Европейския парламент
  Председател
  M. SCHULZ
  За Съвета
  Председател
  A. SHATTER"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#8] от "telqk": За да влезне в сила едно споразомение, трябва да се подпише и ратифицира съответния парламент. Простичкия въпрос е КОЙ подписа и КОЙ парламент го гласува!
  ====================================

  Този, който за едно разхождане до границата с един свръхмодерен джип на един западен политик получава за България по стотина милиона. А това, което сега ще дойде, е допълнителния бонус за същото. Какво да правиш, голямо возене с джип – голям бакшиш!

 13. 13 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  В Дъблинския регламент не беше ли споменато за сирийски имигранти. Или вече думата "сирийски" не е модерно, щото май у нас тез мигранти са всичко друго, но не и сирийци. После туй дъблинско споразумение отчита ли факта че, ЕС не си мръдна и пръста при нахлуването на тази пастмина, освен празни приказки и простотии за хуманно отношение. Щом са толкова хуманни що не си ги държат у тях, а искат да ни ги връщат, на нас и гърците и да ни превръщат в депо за джихадисти? После някой питал ли ни е? А и ние защо не си поискахме референдум, за толкова важно нещо?

 14. 14 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "страните членки би трябвало да могат от средата на март 2017 г. да започнат да връщат в Гърция част от потърсилите убежище в ЕС. Това ще важи само за опиталите да влязат след тази дата, а не минали случаи."

  Много ми е интересно, как се установява, през къде е влязъл един мигрант, който търси убежище, например, в Австрия. Ако тук става въпрос за регистрирани в Гърция мигранти, то изходът за Гърция ще бъде да престане да регистрира когото и да е било след 17-ти март 2017.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4701 Гневно

  Това Дъблинско споразумение трябва да отпадне! То е в ущърб на България, Гърция и Италия! Сигурно поне 90% от всички бежанци минават първо през тези три държави на път за Западна Европа! И ако то бъде спазвано стриктно поне 90% от бъдещите бежанци трябва да бъдат настанявани точно в нашите южни държави... а същите (държави) в момента са точно едни от най-бедните и проблемни в ЕС!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Как обаче ни прецакаха не е истина. Когато слагаме над-държавници като Плевела си го заслужаваме.

  Същите над-държавници взеха огромни заеми от името на Гърция и сега те са в още по голяма миша дупка. ЕС уж "не е" знаело за тези заеми ама сега имато право да кажат - моля обърнете се с гръб и си хванете палците на краката.

 17. 17 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Не, че нещо, ама вижте ги какво правят. Според мен това не са нормални човешки същества. Както и да се мъчим да ги оправдаваме, на мен ми идва мисъл за..аре да не споменавам, че ше ме банне модито:
  https://www.welt.de/vermischtes/article160078545/Mann-tritt-Frau-U-Bahnhof-Treppe-hinunter.html?wtrid=socialmedia.socialflow....socialflow_facebook

 18. 18 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Регламентът на Дъблинското споразумение е дълбоко порочен в самата си същност, тъй като наказва страните за географското им положение. Все едно да наказваш някого, че се е родил черен или бял - което, всъщност, си е чиста проба ДИСКРИМИНАЦИЯ!

  Това е достатъчнО основание да бъде обявен за нищожен, мисля. Стига да има желание и воля за това.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 19. 19 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#9] от "glog": Никой не си изхвърля боклуците в китната градинка...

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 20. 20 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  В текста Гърция може да се замени с България!Спасението е в Динко доколкото разбирам от текста.И ще има пак бой по канчето че не сме достатъчно хуманни.

 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  До коментар [#20] от "jelev_jelqzko":
  "И ще има пак бой по канчето че не сме достатъчно хуманни. "

  Кой е казал, че трябва да обръщаме внимание на биещите канчето.

  подпис
 22. 22 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Така, а от Гърция къде да ги връщат? Щото и нас ни чака същото.

 23. 23 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#16] от "chushko": Как обаче ни прецакаха не е истина. Когато слагаме над-държавници като Плевела си го заслужаваме.
  ====================================

  Плевнелиев има много трески за дялане, но специално тук вината е изцяло на Бойко. Без негово решение никой друг не би могъл да прекара подобен кретенизъм пред държавните ни институции.

 24. 24 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#22] от "danid": Така, а от Гърция къде да ги връщат? Щото и нас ни чака същото.
  ====================================

  И те, и ние, ще ги обгрижваме, а те ще бъдат така мирни и тпослушни, както храним и както са мирни и тихи българските цигани.

 25. 25 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#20] от "jelev_jelqzko": В текста Гърция може да се замени с България!Спасението е в Динко доколкото разбирам от текста.И ще има пак бой по канчето че не сме достатъчно хуманни.
  ====================================

  С нашите управляващи само с един Динко няма да стане. Трябват поне двайсетина, че и повече.

 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  След Гърция следва България. Така е като ни управлява човек, чиято гордост е, че трима папи са го галели по главата.За едно потупване по рамото е способен на всичко .

 27. 27 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 955 Разстроено

  Това дъблинско споразумение трябва да отпадне, защото не отговаря на евроатлантическите ценности. Къде останаха, питам аз, свободата на движение на стоки, капитали и хора? Защо ги задържат по този недемократичен начин клетите бежанци в страни като България, Гърция, Италия или Испания, където те самите не се чувстват добре, а и местните ги тормозят и се тормозят. Не е демократично!

 28. 28 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  И що? Те не искат Гърция, те искат Германия, Швеция, Франция, Англия... След като въпросните държави не ги искат, направо да ги карат в родните им места, а не да ги връщат в Гърция, България, Италия, етс...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 29. 29 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  Лицемерието на скъпите ни съевропейци минава всякакви граници. Не стига че една госпожа ги покани мило, неотчитайки последствията за собствената и страна, сега другите ще и търпят последствията.
  Никога не съм предполагал че ЕК може да е толкова....

  Panta rhei....
 30. 30 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Това ще накара мнозина да се откажат от незаконно прекосяване на границите и да продължават след това към Европа. Освен това се прави крачка към завръщане на нормално функционираща система", коментира зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс."

  Подобно умотворение може да се роди само в главата на брюкселски бюрократ!
  И защо мнозина афганистанци, пакистанци, еритрейци, сомалийци , либийци и прочие араби и африканци да се откажат да преминават незаконно границите на България, Гърция и Италия?

  И какво са виновни трите гранични държави, че западноевропейската толерастия даде надежди на милиони мигранти от Азия и Африка, че МОГАТ да преминават незаконно границите и да се заселват в Европа?

  Егати лицемерието и дебелоочието!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 31. 31 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Еврокомисията обаче поставя и условие за връщането на мигрантите - Атина трябва да даде индивидуални гаранции за справедливо отношение към такива чужденци. "

  Че и условия поставят??!!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9260 Неутрално

  Те в Гърция ако започнат да връщат и нас няма да подминат.

 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3956 Неутрално

  Не можах да разбера Ципрас какво мисли по въпроса?

 34. 34 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 409 Неутрално

  На практика ще стане следното:ние ще "убедим" мигрантите,че у дома им е по-добре.Някои ще искат по-дълго убеждаване,но накрая всички ще кацнат на един акъл и един самолет.
  За което ще ни дават едни пари и периодично ще ни се заканват с пръст да ги обгрижваме по-нежно,а ние ще си го местим.
  ЕС иска да се отърве час по-скоро от боклука,с който се нагълта.Но не им е удобно Меркел да си направи повече самокритика,отколкото вече си направи.Не че й се иска,но светът зави рязко и тя загуби Хилъри,Ренци,Оланд,че и Бойчо,т.е.остана без подкрепа.Пътят й вече е стръмно надолу.

  Ще се справим.Не сме държава от вчера,знаем да оцеляваме.

 35. 35 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Вместо да обвиняваме европейците, може сами да се справим с положението. Просто се обявява 40 км ивица по южната граница за военен обект. Изпраща се цялата армия с пълно бойно и заповед за нула нарушители. Позволява се използване на огнестрелно оръжие срещу каналджии и телните клиенти, ако нарушават военната зона. Гарантирам, че при тия мерки потокът ще намалее поне 90%.

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10973 Неутрално

  2017-година на избори в старите страни-членки

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 817 Неутрално  До коментар [#34] от "fresia":

  Германската външна политика винаги е била олигофренска. Те винаги успяват да се скарат с целия свят и започват да воюват с него. И Първат Световна Война и Втората Световна Война и сега. Погледнете им дереджето. Скарани са с Русия, скарани са с Турция, Перкел успя да се скара с новия Американски президент Доналд Тръмп преди още той да е встъпил в длъжност, скарани са с почи всичките си съседи, Вишеградската четворка, Австрия, Ако Вилдерс и Льо Пен дойдат на власт ще се скарат и с Нидерландия и Франция.

  Германците, тяхната самонадеяност и арогантност са и причината за Брекзита и за отвратителните отношения с Турция.

  Германец и външна политика са несъвместими понятия. 38. 38 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#35:"oziris7"]Позволява се използване на огнестрелно оръжие срещу каналджии и телните клиенти, ако нарушават военната зона. Гарантирам, че при тия мерки потокът ще намалее поне 90%. [/quote]
  Обаче от Берлин не позволяват и в това се състои двойния аршин и лицемерието им.
  Хем не искат мигранти,хем не дават да ги спираме.И как ще стане това?-ами дръжте си ги в БГ,Гърция,Италия.Чакай малко,а българите питала ли си ги?Ами ако не искат?Те не са канили мигранти.Ще платим...ще платите,ама на олигарсите ни.А за нас проблемите....
  И става така,че нашите граничари ще се справят,както досега,,а Берлин ще се прави,че не вижда.На нашите момчета им трябват единствено повече уреди и спиране на каналджийството,щото то се прави от шефовете им и ги саботира.Благодарение на тях мигрантите са много по-малко.
  Не знам дали оядените немски идиоти ще си изберат пак Меркел,но тенденцията за орязването на правата на Брюксел,който всъщност е Берлин,ще доведе до решаването на мигрантския и не само,проблем.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK