Тереза Мей: По-добре никаква сделка, отколкото лоша сделка за Брекзит

Тереза Мей: По-добре никаква сделка, отколкото лоша сделка за Брекзит

© Pool, ReutersВеликобритания ще напусне единния пазар на Европейския съюз, няма да прави значими вноски към общия бюджет, отказва юрисдикцията на европейските съдилища и ще се стреми към споразумение за свободна търговия и контрол върху имиграцията.


Това бяха основните цели на Брекзит, очертани от британския премиер Тереза Мей в дългоочаквана реч за бъдещето на Великобритания и Европейския съюз.


"Никаква сделка ще бъде по-добре, отколкото лоша сделка", заяви тя в първото си категорично изявление за това какви условия ще бъдат търсени в предстоящите преговори между Лондон и Брюксел. Премиерът не даде подробности, но британските медии засега тълкуват думите ѝ като готовност да напусне изцяло ЕС дори без сключено споразумение. В такъв случай Великобритания и останалите държави членки ще трябва да търгуват помежду си по правилата на Световната търговска организация (СТО).
Тя посочи още, че финалното споразумение ще бъде подложено на вот в парламента, но отказа да обясни какво ще стане, ако парламентът отхвърли вече уговорената сделка.


Край с членството в ЕС и участието в единния пазар


"Не искаме частично членство, не искаме асоциирано членство, не искаме да приемем модел, вече използван от други държави. Не искаме да задържим части от членството. Не. Обединеното кралство напуска Европейския съюз и моята работа е да осигуря добра сделка за Великобритания."


По думите на Мей Лондон ще се стреми към споразумение за свободна търговия, което да осигури възможно най-безпрепятствен обмен на стоки и услуги. Членството в единния пазар обаче изисква спазване и на четирите основни свободи на движение в ЕС - на стоки, капитали, услуги и хора, и точно заради това Лондон се оттегля от него категорично. Въпреки това Великобритания ще се стреми да си осигури възможно най-голям достъп до европейската търговия, уточни Мей.


Тези думи вероятно ще изправят едно срещу друго правителствата на Великобритания и Шотландия - нееднократно властите в Единбург заявяваха, че държат страната да запази членството си в единния пазар.


Премиерът заяви, че позицията ѝ е гъвкава по отношение на участието на страната в европейския Митнически съюз. Засега членството в него не позволява на държавите да договарят сами търговските си отношения с трети страни (което Мей иска), но дават право на безмитна търговия с Европа (което Мей също иска да запази). Можем да излезем от него, можем и да останем страна само по някои части от договора, каза премиерът.


Европейските граждани и имиграцията


Макар премиерът неколкократно да подчерта, че осигуряването на правата на европейските граждани във Великобритания и на британците на континента е приоритет и трябва да стане възможно най-бързо, тя избегна въпроса дали след Брекзит гражданите на ЕС ще бъдат приравнени към гражданите на трети страни.


Тя се обърна към европейските граждани с думите: "Вие ще продължите да сте добре дошли в тази държава, както, надяваме се, нашите граждани ще бъдат във вашите страни." Мей намекна, че само една или две държави членки пречат този въпрос да бъде уреден възможно най-скоро.


Брекзит обаче трябва да означава контрол върху броя хора, пристигащи от Европа, категорична бе Мей.


Не се изкушавайте да ни наказвате


"Нека бъда ясна: Великобритания иска да остане добър приятел и съсед на Европа. Някои хора призовават за наказателна сделка, която да послужи за урок на Великобритания и да обезкуражи други държави от това да поемат същия път. Това ще бъде пагубно за европейските държави и няма да е приятелско действие. Великобритания няма да приеме такъв подход."


Преговорите трябва да завършат в срок


Премиерът призова преговорите с Европа да приключат в рамките на предвидените от Договора за ЕС две години, а след това да започне постепенно въвеждане на новите споразумения. Тя не спомена нито дума за евентуален "преходен период" след този срок, в който да се договори перманентна сделка, ако времето за преговори не стигне.


Границата с Ирландия


Мей категорично настоя за запазване на свободата на движение между Северна Ирландия и Република Ирландия - нещо, което ще бъде трудно за постигане, ако Лондон напусне общия пазар. При Брекзит Северна Ирландия ще е единствената сухопътна граница между Великобритания и ЕС и на нея ще трябва да бъдат наложени митнически проверки и контролно-пропускателни пунктове.


ЕС трябва да запази целостта си


"Знам, че много хора се боят, че това е началото на голям разпад на ЕС. Нека бъда ясна: не искам това да се случи. То няма да е в интерес на Великобритания. Националният интерес на Великобритания е Евросъюзът да успее. Заради това се надявам в идните месеци и години да обмислим уроците от решението на Великобритания да напусне."


Премиерът трябва да стартира процеса официално, изпращайки писмо до Брюксел и позовавайки се на член 50 от Договора за ЕС. Мей обеща да стори това през март тази година, но делото срещу Брекзит във Върховния съд може да я забави.


На долната инстанция магистратите постановиха, че решението трябва да мине през депутатите, които на теория могат и да отхвърлят резултатите от юнския референдум и да решат страната да не напуска Евросъюза.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK