Еврокомисията дава последни препоръки на Румъния, следва спиране на мониторинга

Еврокомисията дава последни препоръки на Румъния, следва спиране на мониторинга

© Associated PressЕвропейската комисия дава последни препоръки на Румъния и ако те бъдат изпълнени, Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) ще отпадне.


Това показва десетият доклад на Европейската комисия за северната ни съседка.


"Инерцията досега позволява фокусът да се премести върху останалите необходими стъпки. Когато те бъдат предприети, съответните показатели ще бъдат сметнати за изпълнени. Когато всички те бъдат изпълнени, механизмът ще бъде прекратен. Препоръките могат да бъдат приети като достатъчни за постигането на тази цел, освен ако развитията не обърнат категорично посоката на прогреса", пише в текста.
За сметка на това мониторингът върху България продължава, а в края на годината се очаква още един доклад за българската съдебна система.


Благодарение на бързия напредък на Букурещ за Румъния също ще има нов доклад до края на 2017 г., пише в текста, а Еврокомисията е готова да съдейства за "необратимостта на прогреса" и за "приключването на механизма".


"От 2014 г. постоянството на напредъка вече сочи към устойчивост. Предприетите законодателни и институционални инициативи дават резултат благодарение на всеотдайността на много съдии и прокурори, работата на министрите на правосъдието и доброто сътрудничество между румънските власти и Комисията. Силното включване на гражданското общество също бе ключово в поощряването на реформата на съдебната система и на конкретните стъпки срещу корупцията на всички нива."

Проблемни остават съдебната независимост и опитите реформите да бъдат върнати назад.


Участието на гражданите


Миналогодишният доклад препоръчваше на Румъния да работи повече за борбата с корупцията и похвали волята за промяна на гражданите – включително масовите протести срещу корупцията, които в края на 2015 г. свалиха правителството на социалдемократите.


Година по-късно партията се върна на власт и предложението ѝ от миналата седмица за декриминализиране на някои случаи на злоупотреба с власт и помилването на хиляди затворници отново предизвика демонстрации.


Към недоволството се присъедини и президентът Клаус Йоханис, който заяви, че може да организира референдум по скандалните предложения на кабинета.


Предишният доклад


Докладът от 2016 г. похвали професионализма на съдебната система, нейната способност да се адаптира към промените в гражданския и наказателния кодекс и усилията ѝ да брани собствената си независимост. Основните предизвикателства по традиция остават независимостта на съда и спазването на неговите решения.


Комисията посочи тогава, че макар да са налице стъпки към справяне с корупцията като цяло, няма достатъчно политическа воля, за да се гледа на нея като на системен проблем.


Ще отпадне ли механизмът скоро


Малко след публикуването на годишния доклад през януари 2016 година председателят на комисията Жан-Клод Юнкер заяви: "Ако Румъния продължава да бележи прогрес, по-сериозен от този на нашите български приятели, процесът на мониторинг ще върви към своя край".


Впоследствие той заяви, че иска да види отпаднало евронаблюдение за двете държави до края на мандата си като председател през 2019 година. Знак, че Румъния може да бъде отделена от България, беше даден и от Съвета на ЕС при обсъждането на докладите, когато беше прието, че Румъния е с впечатляваща инерция.


Призивите на български евродепутати за отмяна на механизма бяха отхвърлени въпреки амбициите на Юнкер.
Доколко ефективен за България е самият механизъм е съвсем отделен въпрос. Основните препоръки в деветия документ от януари 2016 година не са изпълнени. A по някои от тях даже вече не се говори, показа анализ на "Дневник" през юли.


Какво е МСП


Механизмът за сътрудничество и проверка бе създаден през 2007 г. при влизането на България и Румъния в ЕС. Целта му бе да улесни съдебните реформи и борбата с корупцията и организираната престъпност, като едновременно с това гарантира нормалното функциониране на европейските политики и институции. Той ще се прилага, докато показателите му не бъдат изпълнени задоволително, е позицията на комисията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK