Трябва да се намалят субсидиите за големите ферми в ЕС, заяви еврокомисарят Хоган

Трябва да се намалят субсидиите за големите ферми в ЕС, заяви еврокомисарят Хоган

© ReutersЕвропейският съюз трябва да намали субсидиите като част от планираните реформи, за да се справи с очаквания спад от 3 милиарда евро в бюджета за селско стопанство на ЕС, след като Великобритания напусне евросъюза, заяви еврокомисарят по въпросите на земеделието Фил Хоган, цитиран от "Ройтерс".


Пред списание "Шпигел" Хоган отбеляза, че фермерите, които използват устойчиви практики на земеделие, трябва да се възползват най-много от бъдещите субсидии.


Ако фермерите искат преки субсидии, те трябва да допринасят повече за постигане на общите цели, изтъкна той пред списанието.
Хоган каза, че планира да представи отново предложение, което Германия досега е отхвърляла, призоваващо за значително намаление на субсидиите за по-големите реципиенти.


Трябва да намерим начини да получим повече пари за малките и средните ферми, подчерта той.


Концентрация на земя и капитал, създаване на огромни зърнени стопанства, западащо животновъдство и намаляващо производство на плодове и зеленчуци - това е картината на селското стопанство в България днес, написа през миналото лято "Капитал".


Седмичникът цитира годишния доклад на Института за икономически изследвания към БАН, в който учените твърдят, че вследствие от хегемонията на зърнопроизводството от 2007 г. насам България е загубила 10 млрд. лв. и половин милион работни места. Концентрацията в аграрния сектор е достигнала такива размери, че 1.5% от земеделските стопанства обработват 82% от земята, а 75% от директните субсидии се разпределят между 100 свързани физически и юридически лица.


Друг извод е, че спадът в производството на традиционни продукти е така драстичен, че в периода 2007 - 2013 г. са произведени средногодишно за консумация на човек едва 7% от ябълките, 22% от доматите, 33% от месото и 44% от млякото. Причината - развитието на едно свръхедро монокултурно земеделие. Учените от БАН обаче хвърлят числа и изводи, без да правят сравнения и да посочват източниците си на информация. Няма и анализ колко точно е вреден подобен модел на земеделие, както и доколко е резултат само от наливане на европейски субсидии в сектора, посочва изданието.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6471 Неутрално

  "Седмичникът цитира годишния доклад на Института за икономически изследвания към БАН, в който учените нвърдят, че вследствие от хегемонията на зърнопроизводството от 2007 г. насам България е загубила 10 млрд. лв. и половин милион работни места."

  Необходими са местни стимули, освен тези от ЕС, за възстановяване на производството на месо, мляко, плодове и зеленчуци - само с ясна политическа воля

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Не само ,че трябва да се намалят субсидиите а и трябва земята да се облага с данък!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  Много "фермери" вземат субсидии без реално обработване на земята и без произведена продукция. Субсидиите трябва да са на произведена продукция.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  собственикът или ползователят ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Тя Българската земя се обработва от латифундисти .Те сега ще станат антиевропейци

 6. 6 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#2:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]...и трябва земята да се облага с данък! [/quote]
  Айде първо минималната заплата в БГ да стигне 500 евра,пък после ще говорим за нови данъци.
  Що се отнася до субсидиите,германците,като най-големи производители на зем.техника никога няма да допуснат премахването им,тъй като парите веднага се връщат при тях.
  Иначе като ЗП ти гарантирам,че са гнездо на корупция и мафия.

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  [quote#4:"КМЕТ В СЯНКА"]обственикът или ползователят ? [/quote]
  Собственик над 1000 декара задължително трябва да се облага с данъци защото инвестиции в земи станаха по-доходни и от офшорните зони!
  Ползвателя ако не трови земята с хербициди,пестициди и т.н. няма лошо да получава субсидии!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Преди много години са давали така. Тогава се е налагало да се унищожава продукция, за да не и падне цената. Отделно земята се е изтощавала много бързо, защото фермерите са правили всички възможно, за да произведат повече продукция от декар площ.

  Въпросният комисар правилно се е насочил към малките стопанства и трудоемките производства.

 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  Въобще не трябва да има субсидии !
  Само потдържат цените високо.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  С настъпването на новата технологична революция (изкуствения интелект (ИИ), роботиката, интернет на нещата (ИН), автономни превозни средства без водач, 3D печат, нанотехнологии, биотехнологии, материалознание, съхранение на енергия и квантово изчисление), много професии ще изчезнат.
  В последно време се говори, обсъжда и в някой страни експериментира, евентуалният безусловен базов доход (ББД).
  Предвид тези обстоятелства хората, ще имат повече свободно време и едно от запълващите това време, ще е точно създаване от тях на малки ферми за чиста и качествена храна.
  Това ще стане не само мода (култура, връщане в миналото като бъдеще), но и необходимост, защото всички хранителни стоки във веригите магазини са направени за печалба и без никакви здравословни норми.
  Дано в новия програмен период, наистина се увеличи подпомагането на малките ферми.

 11. 11 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1769 Гневно

  Да се намалят субсидиите, даже изчезнат напълно. Само за био земеделие, животновъдство и овощарство трябва да има подпомагане. Пример - години наред имаше фонд Тютюни, който подпомагаше тютюно производителите по Родопските села. Стигна се до там че сме на първо място точно по тоя вреден навик с над 3000 продадени къса цигари на калпак. Докато по други държави поведоха борба с тютюнопушенето и вече имат видими резултати. В Бг поради чисто политически причини се наливаха пари в този остарял и нездравословен отрасъл. Хем държавата си чрез политиките си не окуражава гражданите да спрат да пушат, хем земеделските стопани занимаващи се с тази дейност нямат стимули да се ориентират към други по-доходоностни култури, хем здравната система се натоварва допълнително, хем хората боледуват повече. Малоумщина на кубик.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 12. 12 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Да, умна инициатива, но идва когато вече ѝ е минало времето. С една дума, сетила се Мара за къделя, но било срещу неделя! Или, както казало отчето на момичето, което малко късничко се сетило да се съпротивлява: Късно е, чадо. Той вече ти е вътре!

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  До коментар [#8] от "realguru":

  и сегашните измами не са добри.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#10] от "mihomen": С настъпването на новата технологична революция (изкуствения интелект (ИИ), роботиката, интернет на нещата (ИН), автономни превозни средства без водач, 3D печат, нанотехнологии, биотехнологии, материалознание, съхранение на енергия и квантово изчисление), много професии ще изчезнат.
  ====================================

  Това в различни варианти го чета вече над 35 години. И за сега все още си остава приказки от типа АЛА-БАЛА. Но интересно: Ако си прав, то защо тогава Меркел покани толкова много имигранти ислямисти, защото работоспособните специалисти в Германия не достигали?

 15. 15 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1494 Любопитно

  Субсидии изобщо не трябва да има. Щото именно те съсипват истинското производство и конкуренцията, а и способстват за създаване на монополи, нещо с което на хартия, ЕС уж се бори.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10410 Неутрално

  Така субсидиите само 5% от фермерите в България ще бъдат отрязани. Това обаче ще засегне 80% от плащанията
  Междувременно е добре да се напишат правилата така, че да няма фиктивно раздробяване на стопанства за влизане в границите на подпомагане

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#14] от "glog":

  По въпроса за Меркел се видя, че нейната стъпка е пълен провал!
  - Преди 35 г. се жънеше с комбайн "Нива" и кампанията беше два - три месеца, сега е около 15 дни с новото поколение машини при несравними условия на труд.
  - Преди 35 г. компютрите бяха Правец, сега се говори за навлизащи такива квантови.

  АЛА-БАЛА звучи несериозно!

  Един пример за малки ферми:
  https://www.youtube.com/watch?v=hjd5DaxkLhQ


 18. 18 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#17] от "mihomen": АЛА-БАЛА звучи несериозно!
  ===================================

  Нещо си се объркал, драги! Аз пиша за политическия провал на Меркел, а не за техническите и технологични постижения на Германия. Те не могат ни на йота да компенсират огромните вреди, нанесени на ЕС и на държавите в него с нейната идиотска глобалистично-неолиберално-антинародна политика.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  Субсидиите трябва да са за малки и средни производители, за развитие на семеен бизнес. Не някои да стават милионери с европейски пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK